Zwitserse retailgigant haalt ‘Moor head’-chocolaatjes uit de schappen nadat racisme-controverse online weer oplaait

Zwitserse retailgigant haalt ‘Moor head’-chocolaatjes uit de schappen nadat racisme-controverse online weer oplaait

12 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Migros, de grootste supermarktketen en werkgever van Zwitserland, is verwikkeld geraakt in een online racisme-debat na het verwijderen van de geliefde, zo controversiële, ‘Mohrenkopf’ (Moor’s Head) snoepjes uit zijn winkels.

Bij veel Migros-vestigingen stonden donderdag om de hoek wachtrijen na de aankondiging dat het de populaire zoetwaren, geproduceerd door de Zwitserse firma Dubler, niet langer in voorraad zou hebben.

No Title

No Description

No Title

No Description

Het online debat woedt al jaren over de chocoladetraktaties, maar kwam onlangs tot een hoogtepunt te midden van de huidige wereldwijde golf van antiracisme in de nasleep van de dood van George Floyd in de politie van Minneapolis. De controverse werd blijkbaar online nieuw leven ingeblazen door een anoniem Twitter-account dat meerdere discussies opriep over de oorsprong van de naam van het snoepje, de verantwoordelijkheid van het bedrijf om zijn klanten niet te beledigen en of het hele probleem alleen maar politieke correctheid was die gek was geworden.

“Beste Migros, ik vraag je dit product direct uit je assortiment te verwijderen !? Deze uitdrukking is extreem racistisch en komt niet overeen met politieke correctheid ‘, schreef het anonieme account @MereSirrTeh deze week in een nu verwijderde tweet aan het bedrijf . 

Na een grote online terugslag is ook het account achter de tweet verwijderd. 

Lees ook:  OPEN BRIEF: Ik ben niet jouw ezel: 4 Redenen voor de Witte Identiteitsbeweging

Journalist Christian Beck reageerde door te zeggen dat hij nooit een man met een donkere huid als een ‘Mohrenkopf’ had gezien en adviseerde dat de beste vorm van protest zou zijn om de zoete lekkernijen niet te kopen. 

Anderen vroegen of alles nu racistisch was en noemden de hele aflevering ‘ absolute onzin’ . Sommigen wezen er zelfs op dat, ondanks de morele implicaties van het benoemen van een snoepje na een verouderde racistische smet, de hele tweetstorm gratis reclame was voor de banketbakker Dubler.

Het bedrijf zelf suggereerde dat de beslissing werd aangespoord door langdurige discussie en niet door de enkele tweet. “De discussie van de afgelopen dagen heeft aangetoond dat onze klanten de productnaam steeds meer provocerend vinden”, zegt Gabriela Ursprung, hoofd Corporate Communications and Culture Percentage bij Migros.

“Tegen deze achtergrond werd de situatie opnieuw beoordeeld en werd besloten het snoep niet meer aan te bieden, ook al had het artikel een grote schare fans.”

Ondertussen overwegen retailers Spar en Volg het product terug te trekken en Manor heeft het al uit hun schappen gehaald. De resterende Migros-voorraad wordt gratis aan de medewerkers verstrekt. 

Er is herhaaldelijk geëist dat de directeur van Dubler, Robert Dubler, het product hernoemt naar het minder raciaal opruiende ‘Schokokopf’ (Chocolate Head), maar hij antwoordde door te zeggen dat “chocoladeproducten niet racistisch zijn, mensen wel.”

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Nederlanders zijn zo gek als een deur en belachelijk zielig


Comments

comments