Zwitserse retailgigant haalt ‘Moor head’-chocolaatjes uit de schappen nadat racisme-controverse online weer oplaait

Zwitserse retailgigant haalt ‘Moor head’-chocolaatjes uit de schappen nadat racisme-controverse online weer oplaait

12 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Migros, de grootste supermarktketen en werkgever van Zwitserland, is verwikkeld geraakt in een online racisme-debat na het verwijderen van de geliefde, zo controversiële, ‘Mohrenkopf’ (Moor’s Head) snoepjes uit zijn winkels.

Bij veel Migros-vestigingen stonden donderdag om de hoek wachtrijen na de aankondiging dat het de populaire zoetwaren, geproduceerd door de Zwitserse firma Dubler, niet langer in voorraad zou hebben.

No Title

No Description

No Title

No Description

Het online debat woedt al jaren over de chocoladetraktaties, maar kwam onlangs tot een hoogtepunt te midden van de huidige wereldwijde golf van antiracisme in de nasleep van de dood van George Floyd in de politie van Minneapolis. De controverse werd blijkbaar online nieuw leven ingeblazen door een anoniem Twitter-account dat meerdere discussies opriep over de oorsprong van de naam van het snoepje, de verantwoordelijkheid van het bedrijf om zijn klanten niet te beledigen en of het hele probleem alleen maar politieke correctheid was die gek was geworden.

“Beste Migros, ik vraag je dit product direct uit je assortiment te verwijderen !? Deze uitdrukking is extreem racistisch en komt niet overeen met politieke correctheid ‘, schreef het anonieme account @MereSirrTeh deze week in een nu verwijderde tweet aan het bedrijf . 

Na een grote online terugslag is ook het account achter de tweet verwijderd. 

Lees ook:  Coronavirus doodsraadsel: Chinese onderzoeker in de VS Dr. Bing Liu gedood bij moordaanslag

Journalist Christian Beck reageerde door te zeggen dat hij nooit een man met een donkere huid als een ‘Mohrenkopf’ had gezien en adviseerde dat de beste vorm van protest zou zijn om de zoete lekkernijen niet te kopen. 

Anderen vroegen of alles nu racistisch was en noemden de hele aflevering ‘ absolute onzin’ . Sommigen wezen er zelfs op dat, ondanks de morele implicaties van het benoemen van een snoepje na een verouderde racistische smet, de hele tweetstorm gratis reclame was voor de banketbakker Dubler.

Het bedrijf zelf suggereerde dat de beslissing werd aangespoord door langdurige discussie en niet door de enkele tweet. “De discussie van de afgelopen dagen heeft aangetoond dat onze klanten de productnaam steeds meer provocerend vinden”, zegt Gabriela Ursprung, hoofd Corporate Communications and Culture Percentage bij Migros.

“Tegen deze achtergrond werd de situatie opnieuw beoordeeld en werd besloten het snoep niet meer aan te bieden, ook al had het artikel een grote schare fans.”

Ondertussen overwegen retailers Spar en Volg het product terug te trekken en Manor heeft het al uit hun schappen gehaald. De resterende Migros-voorraad wordt gratis aan de medewerkers verstrekt. 

Er is herhaaldelijk geëist dat de directeur van Dubler, Robert Dubler, het product hernoemt naar het minder raciaal opruiende ‘Schokokopf’ (Chocolate Head), maar hij antwoordde door te zeggen dat “chocoladeproducten niet racistisch zijn, mensen wel.”

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De Amerikaanse nachtmerrie

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  "Ze ontvoeren mensen": "De geheime politie van Trump" rukt Portland-demonstranten weg in ongemarkeerde busjes
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments