De gewelddadige extremistische dreiging die groeit tijdens nationale protesten

De gewelddadige extremistische dreiging die groeit tijdens nationale protesten

13 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Zoals Donald Trump waarschuwt voor antifa, zijn extreemrechtse extremisten die banden hebben met de Boogaloo-beweging herhaaldelijk beschuldigd van aanvallen.

President Donald Trump heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat antifa, een favoriete boeman , achter het geweld zit tijdens recente golven van protest. Maar hoewel  weinig bewijs  de beweringen van Trump ondersteunt, is een andere losjes georganiseerde beweging een prominente bijzaak geworden bij landelijke demonstraties en in verband gebracht met aanvallen en complotten om chaos te creëren.

Aanhangers van de extreemrechtse beweging, bekend als Boogaloo, zijn opgedoken bij verschillende protesten die zijn uitgelokt door de moord op de politie van George Floyd in Minneapolis door de politie , waarbij ze probeerden de demonstraties te gebruiken om hun eigen zaak te bevorderen en in sommige gevallen  met geweren.

Toegewijden van Boogaloo hebben ook gewelddadige aanvallen op de politie uitgevoerd. Deze week zei een officier van justitie in Californië dat Steven Carrillo, die op 6 juni was beschuldigd van het in een hinderlaag doodschieten van een afgevaardigde van een sheriff in het Californische Santa Cruz County, banden had met de Boogaloo. Carrillo had een aantal van zijn slogans met bloed op de motorkap van een nabijgelegen auto geschreven voordat hij werd gearresteerd. De autoriteiten zijn naar verluidt op zoek naar de vraag of Carrillo was verbonden met de 29 mei opnames dood van een security officer op federaal gebouw in Oakland, Californië – een schietpartij die zich tijdens een groot protest in die stad meer dan Floyd’s moord.

De Boogaloo-beweging is een enigszins amorfe anti-regeringsgemeenschap die onder haar paraplu milities, wapenrechtenactivisten, libertariërs en blanke supremacisten omvat. Wat ze delen is een kernset van symbolen, termen en ideologie gericht op het geloof dat er een tweede burgeroorlog naar de VS komt, evenals een fervent verzet tegen de staat die zich uitstrekt tot wetshandhaving. Sommigen in de Boogaloo-beweging hebben bewondering uitgesproken voor Timothy McVeigh, de bommenwerper in Oklahoma City, en David Koresh, de religieuze sekteleider wiens impasse met de autoriteiten leidde tot een gewelddadige confrontatie in Waco, Texas.

Aanhangers van meerdere bewegingen zijn beschuldigd van het beramen van massaal geweld of in verband met gewelddadige aanvallen. Federale aanklagers in Nevada hebben vorige week drie mannen die met Boogaloo zijn geassocieerd beschuldigd van terroristische misdrijven, nadat de autoriteiten een complot hadden opgestart om massaal geweld te veroorzaken en een Black Lives Matter-demonstratie te kapen met Molotov-cocktails en explosieven.

De politie nam eerder in juni een grote cache met wapens en uitrusting in beslag van een Boogaloo-voorstander tijdens een demonstratie in Denver. In de afgelopen maanden werd een schijnbare Boogaloo-supporter in Arkansas ervan beschuldigd een officier te hebben vermoord nadat hij zijn complot had beschreven in een livestream van Facebook, terwijl de politie in Missouri een neonazi neerschoot en vermoordde met banden met de beweging die van plan was een ziekenhuis.

Lees ook:  Gelekte e-mail: US Postal Service instrueert werknemers om sorteermachines niet opnieuw aan te sluiten

De Boogaloo-beweging is voortgekomen uit internetcultuur en memes; de naam is een grapje naar de dansfilm uit 1984 “Breakin 2: Electric Boogaloo”. In hoeverre supporters van Boogaloo hebben geprobeerd het geweld door te voeren dat ze in online forums bespreken, blijft onduidelijk, maar onderzoekers die de beweging hebben gevolgd, hebben gezien hoe de supporters voortdurend probeer te profiteren van de onrust die in 2020 is aangebroken – de coronaviruspandemie , protesten van de lockdowns veroorzaakt door de uitbraak en de demonstraties veroorzaakt door de dood van Floyd. 

Het volgen van extremistische bewegingen met wortels in de internetcultuur kan een gekmakende taak zijn, omdat ze voortdurend muteren en obsessief nieuwe referenties en permutaties van zichzelf creëren. Vaak suggereren ze dat het hele ding een grote grap is. Boogaloo-leden zijn bijvoorbeeld verschenen bij protesten in Hawaiiaanse overhemden met verwijzingen naar de ‘grote luau’, een wijziging van ‘boogaloo’ die is gemaakt als middel om kritisch onderzoek te doen vanaf sociale-mediaplatforms. 

De ironische noot en de absurditeit ervan zijn zowel een weerspiegeling van de wortels van de beweging in extreme online ruimte als een fineer voor haar extremere ideologie – het kan moeilijk zijn om te beoordelen wie onder de beweging zich positioneert en wie een echte gelovige is.

‘Als je kijkt naar incels (de afkorting voor onvrijwillige celibatairen die opmerkelijk zijn vanwege hun vrouwenhaat) of de Boogaloo-beweging of Qanon (de absurde’ deep state ‘/ pedofiele samenzweringstheorie), probeer dan te bepalen welke van deze individuen slechts toetsenbordstrijders zijn versus daadwerkelijke bedreigingen zijn erg moeilijk ”, zegt Marc-Andre Argentino, een wetenschapper aan de Concordia University in Montreal die extremistische groepen onderzoekt op sociale media. ‘Veel ervan is shitposting of internet-bravoure.’

Maar de toenemende arrestaties van Boogaloo-supporters – evenals moorden en dodelijke extremistische aanvallen in verband met Qanon en incels – maken duidelijk dat deze bewegingen het potentieel hebben om echt schade aan te richten.

Socialemediabedrijven traden traag op tegen Boogaloo-groepen, omdat de beweging migreerde van meer randnetwerken waar extremisme en onverdraagzaamheid in de cultuur zijn ingebed in meer reguliere platforms. Reddit heeft verschillende Boogaloo-gemeenschappen gesloten vanwege het aanzetten tot geweld, maar de beweging bloeide op gecodeerde berichtentoepassingen zoals Telegram en op het grootste sociale platform, Facebook.

Minstens 125 Boogaloo-groepen met tienduizenden volgers waren vanaf april te vinden op Facebook, volgens een beoordeling door de belangenbehartigingsgroep Tech Transparency Project. Facebook beperkte het gebruik van Boogaloo bij gebruik naast gewelddadige afbeeldingen of oproepen tot actie op 1 mei, maar experts zeggen dat de beweging simpelweg de terminologie heeft verschoven en dat het beleid weinig effect heeft gehad. 

“Als ze eigenlijk alleen een libertair, pro-2A (Second Amendment) -verhaal hebben, is het voor platforms erg moeilijk om iets te doen,” zei Argentino. “Op zich is daar niets mis mee, behalve dat het een omgeving creëert die tot gewelddadig extremisme leidt en we komen op dat punt.”

In de afgelopen week heeft Facebook  aanvullende stappen aangekondigd om de groei van Boogaloo-groepen op het platform te beperken en dat het hen niet langer zou aanbevelen aan gebruikers met vergelijkbare interesses. Maar deze groepen zijn nog steeds grotendeels in het zicht en beschikbaar voor openbare consumptie, zelfs als Facebook mensen niet langer rechtstreeks naar hen leidt.

Lees ook:  De Multipolar Alliance veroorzaakt zelfvernietiging van Rumpelstiltskin
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Er is iets in de VS
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments