Kom terug naar Afrika: activisten roepen op om de VS te verlaten na de dood van Floyd

Kom terug naar Afrika: activisten roepen op om de VS te verlaten na de dood van Floyd

14 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De VS, de belangrijkste sponsor van kleurrevoluties en oorlogen over de hele wereld, bevond zich in zijn eigen ‘Amerikaanse lente’ na de moord op de Afro-Amerikaan George Floyd, die werd gestikt door een blanke politieagent. Als gevolg hiervan staan ​​rassenkwesties nog steeds bovenaan de politieke agenda, vierhonderd jaar nadat de eerste slavenschepen aan de kust van het continent arriveerden.

De Floyd-zaak heeft niet alleen voor opschudding gezorgd in de Verenigde Staten, maar ook in Afrika. Over het hele continent vonden protesten plaats tegen politiegeweld en in solidariteit met wereldwijde demonstraties die opriepen tot gerechtigheid voor George Floyd. Er werden bijeenkomsten gehouden in Kenia, Ghana en Zuid-Afrika. Deelnemers aan de bijeenkomsten benadrukten herhaaldelijk dat politiegeweld tegen zwarte mensen ook een kenmerk van Afrika zelf was: botsingen met wetshandhavers tijdens de afsluiting resulteerden ook in doden.

vs

We verzamelde de meningen van Afrikaanse organisaties, politici, filosofen, activisten, culturele figuren die hun mening gaven over wat er in de Verenigde Staten gebeurt (en niet alleen).

No Title

No Description

De Afrikaanse Unie: verwerping van de aanhoudende discriminerende praktijken

De Afrikaanse Unie heeft ondubbelzinnig kritiek geleverd op wat er gebeurt.

De AU-verklaring luidt: “Herinnerend aan de historische resolutie van de Organisatie van Afrika Eenheid (OAU) over raciale discriminatie in de Verenigde Staten van Amerika, gemaakt door Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders, tijdens de eerste bijeenkomst van de OAU in Caïro, Egypte van 17 tot 24 Juli 1964, de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie bevestigt en herhaalt krachtig de afwijzing door de Afrikaanse Unie van de voortdurende discriminerende praktijken tegen zwarte burgers van de Verenigde Staten van Amerika. ”

No Title

No Description

Kom terug naar Afrika

Tegen demonstranten in de Verenigde Staten vertelden de demonstranten dat ze ‘terug moesten gaan naar Afrika’, wat alleen maar brandstof aan het vuur gaf.

Sommigen hebben echter het idee van een terugkeer naar Afrika op een positieve manier gesuggereerd – inclusief Afrikanen zelf, die hun Amerikaanse broeders en zusters oproepen de racistische Verenigde Staten te verlaten en terug te keren om de economie en orde in hun thuisland te herstellen.

No Title

No Description

Op staatsniveau werd de meest actieve boodschap gegeven in Ghana, dat een staatsprogramma heeft om terugkeerders uit de Verenigde Staten te ondersteunen.

De minister van Toerisme, Kunst en Cultuur Barbara Oteng-Gyasi heeft Afro-Amerikanen uitgenodigd om zich in Ghana te vestigen als ze zich in de VS ongewenst voelen.

Duizenden Afrikanen en zwarte mensen uit andere landen hebben Ghana al bezocht als onderdeel van het regeringsprogramma Jaar van terugkeer. Dit jaar lanceerde de regering het Beyond the Return-initiatief om Afrikanen uit de diaspora te helpen zich in Ghana te vestigen en in de economie te investeren.

‘Ghana is je thuis. Afrika is je thuis. We hebben onze armen wijd open om u thuis te verwelkomen ”.

Brief van Afrikaanse leiders: ‘ubuntu’- en’ nitté’-waarden

Hoogleraren, activisten, muzikanten, kunstenaars die in of uit Afrika wonen, hebben een gezamenlijke brief geschreven om te protesteren tegen politiemoorden . Ze zijn allemaal verschillend – van Afrikaanse patriotten tot liberalen en ‘wereldburgers’, van politici tot zangers, van professoren tot demonstranten – maar ze waren allemaal fel gekant tegen wat er in Minneapolis gebeurde.

“Een veerkrachtig Afrika gedragen door onze gemeenschappen en een dynamisch en ondernemend maatschappelijk middenveld, bezield door een generatie jonge mensen en vrouwen die vastbesloten zijn het continent te bevrijden van de noodlottigheid van wanhoop en een toekomst van eenheid te creëren in vrijheid, waardigheid en overvloed … Maar we gaan verder dan de recente geschiedenis en kijken naar het Afrika dat we verloren hebben. Onze geschiedenis begon niet met de tragische periode van slavernij ”.

“Op dit kritieke en kwetsbare moment waarop de mensheid voelt dat het een tragische impasse heeft bereikt, is het onze plicht om de mensheid te helpen een betere en duurzamere toekomst voor zichzelf en voor de planeet Aarde op te bouwen via het pad van onze grondwaarden – ‘subuntu’ en ‘nitté’ (onze gedeelde menselijkheid), wijsheid, gelijkheid, respect, solidariteit en broederschap en zusterschap, zodat onze menselijke familie eindelijk in vrede met zichzelf verzoent. ”

Lees ook:  Wat is er anders aan de dood van George Floyd?

Dit zijn bijvoorbeeld de politiek actieve populaire Malinese zangeres Salif Keïta en de Senegalese zangers Akon en Youssou Ndour. De Malinese zangeres Salif Keïta (die extreem anti-Franse opvattingen deelt) heeft al concerten gegeven ter ondersteuning van de zwarte bevolking, zowel in New York als in Bamako.

Nieuw Afrikaans front

Na de moord op George Floyd kondigde Guy Marius Sagna, coördinator van de Nationale Coalitie “Nee tegen EPA’s” in Senegal, de aanstaande oprichting van een Afrikaans Front aan voor een massale reactie .

Volgens hem is George Floyd slachtoffer van een racistisch systeem.

‘Omdat niet alleen George Floyd daadwerkelijk werd vermoord, hij was ook het slachtoffer van een racistisch systeem. Ik denk dat alle Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten in gevaar zijn, ‘zei hij.

Het is belangrijk op te merken dat zoveel Afrikaanse presidenten en premiers niet publiekelijk op de dood van Floyd hebben gereageerd. Dit veroorzaakte wrok onder veel activisten – ze brachten het in verband met het feit dat dergelijke politici worden geassocieerd met westerse elites en bang zijn om zich uit te spreken, wat mogelijk woede veroorzaakt in Washington.

Verontrustende stilte van Afrikaanse leiders

Professor Abdoulaye Bathily veroordeelde de verontrustende stilte van Afrikaanse leiders, die echter ooit solidariteit betuigden met Charlie Hebdo in Parijs.

Bathily is ook van mening dat “de voorwaarden voor democratische vrijheden zodanig zijn dat demonstraties in veel Afrikaanse landen heel vaak niet mogelijk zijn, omdat er ook angst bestaat voor besmetting van populaire demonstraties”. Maar de echte reden voor het zwijgen van Afrikaanse leiders is het feit dat “veel van deze regimes de steun van Amerikaanse en Europese machten zoeken”.

Floyd Guy Marius Sagna toonde ook het zwijgprobleem van Afrikaanse leiders. ‘Het is omdat ze in feite onder het imperialisme vallen. Ze zijn bang voor wat Donald Trump is, voor wat de Verenigde Staten als antwoord zouden kunnen krijgen als ze ooit in deze gevallen zouden beslissen ”.

Niet veel Afrikaanse functionarissen maakten na het schandaal een of ander anti-Amerikaans gebaar – Zimbabwe riep echter de ambassadeur van de Verenigde Staten in het land op na opmerkingen van een hoge Amerikaanse functionaris die het beschuldigde (als ‘buitenlandse tegenstanders’ met China) van het aanzetten tot anti- protesten tegen racisme .

Lees ook:  Het Wuhan-virus coronavirus is geen in lab gemaakt wapen

Zwart zijn in de VS is gevaarlijk

De Malawische historicus, academicus, literair criticus, romanschrijver, schrijver van korte verhalen en blogger Paul Tiyambe Zeleza zei dat zwart zijn in Amerika vaak gevaarlijk is . De historicus benadrukte dat de situatie in de VS jarenlang niet is veranderd.

‘De angst blijft hetzelfde. De retoriek blijft hetzelfde. De publieke en politieke polarisaties blijven hetzelfde. De wanhoop en de hoop op verandering blijven hetzelfde ”.

Racisme is een virus

De Kameroense filosoof, historicus en theoreticus van het postkolonialisme Achille Mbembe vergeleek racisme in de Verenigde Staten met een virus.

Hij zei dat deze “ongelukken”, zoals in het geval van Floyd, altijd deel uitmaken van de structuur, het is geen vergissing.

‘Dit is de structurele dimensie van het bestaan ​​van de Verenigde Staten.’ De Verenigde Staten zouden de Verenigde Staten niet zijn als een of meer Afro-Amerikanen niet van tijd tot tijd buitengerechtelijk zouden worden geëxecuteerd, ‘zei de professor.

De filosoof presenteerde de situatie met racisme op een biologische manier:

‘Een negrofaag-democratie is een’ gemeenschap van verschil ‘waarin racisme op elk moment een uitbarstende en virale dimensie kan aannemen. Zoals we weten, is een van de eigenschappen van virussen het infecteren van bacteriesoorten, ze te gebruiken en ze te vernietigen om zich te vermenigvuldigen. Anti-zwart racisme werkt op dezelfde manier, door de predatie van lichamen, zenuwen en spieren. Het fagocytiseert lichamen en levens die zijn opgevat als voorraden grondstoffen die niet kunnen worden weggelaten, maar die worden uitgegeven, verspild en vernietigd, vaak zonder duidelijke reden …

Om de predatieratio die kenmerkend is voor dit ecosysteem om te keren, zullen we de historische verantwoordelijkheidsketen moeten onderwijzen en deze continuïteit moeten benoemen. We zullen de geleden schade moeten berekenen, wetende dat deze niet te overzien is. We zullen om herstel en teruggave moeten vragen, wetende dat wat verloren is gegaan, fundamenteel onherstelbaar is. We zullen moeten aandringen op de onbeschrijfelijkheid van herstel en restitutie, aangezien de huidige gevolgen ervan niet te ontkennen zijn. ”

Geen revolutie in het huis van de onderdrukker

Het oorspronkelijke standpunt werd gepresenteerd door de beroemde pan-Afrikaanse figuur Kemi Seba. Volgens hem is juist de beweging #blacklivesmatter als idee fundamenteel verkeerd, omdat het gebaseerd is op een ‘wit’ discours. Bovendien is het volgens hem onmogelijk om voor een eigen continent te vechten terwijl je in een landonderdrukker bent.

blm

“1) Racisme zal nooit verdwijnen

2) De blanke progressieven die u aanmoedigen in deze doodlopende antiracistische strijd, zijn degenen die niet willen dat u zich zorgen maakt over de werkelijke urgentie van zelfbeschikking en scheiding van de kolonist

3) Er wordt geen revolutie gemaakt door te pleiten voor integratie in het huis van de onderdrukker

4) Onze grootouders vochten voor de dekolonisatie van onze landen, niet voor het accepteren van hun kleinkinderen als burgers in het land van hun onderdrukkers

5) Je krijgt nooit gerechtigheid door zwarte woede te verdunnen met witte goede gevoelens

6) We zijn van Black Power (Black zelfbeschikking) naar Black Live Matter (“Hey blanken, black lives matter”) gegaan, stel jezelf vragen. ”

De Amerikaanse mislukte staat

Voor Afrikanen die een opstand in Amerika zien plaatsvinden, lijken de scènes griezelig vertrouwd maar beschamend, zei de Keniaanse schrijver en journalist Rasna Warah . Plots is de hele situatie veranderd. Amerika wordt op dezelfde manier beschreven als veel Afrikaanse landen worden afgebeeld in de westerse media; de Verenigde Staten beginnen op een mislukte Afrikaanse staat te lijken.

No Title

No Description

‘De façade van democratie die Amerika aan de wereld heeft laten zien, lijkt af te brokkelen. Zoals de Oegandese journalist Charles Onyango-Obbo half gekscherend suggereerde in een tweet, interviewen de westerse media meestal westerse experts elke keer dat er een ramp of politieke onrust is in een Afrikaans land; misschien is het nu tijd dat Afrikaanse experts door dezelfde westerse media worden geïnterviewd over de gevolgen van staatsfalen, democratische kwetsbaarheid en onwettigheid van het regime in de Verenigde Staten. ‘

Dit is een belangrijk moment voor Afrikanen die Amerika zien als een land met gelijke kansen, zei Warah. Dit beeld werd volledig vernietigd met de komst van Trump – maar de journalist merkt op dat de situatie met racisme onder Barack Obama niet was opgelost. De # blacklivesmatter-beweging zelf kwam eigenlijk onder zijn administratie tot stand.

Lees ook:  Trump mogelijk zijn eigen politieke doodvonnis ondertekend

Diepe spleet in de leer van ‘Amerikaans uitzonderlijkheid’.

Een andere collectieve verklaring verscheen op internet – niet van Afrikanen, maar gericht aan Afrikanen (ondertekend door onder andere de beroemde filosoof Noam Homsky). De reactie gaat over het falen van de Verenigde Staten met hun ideologie en het belang (ook voor Afrika) van het bouwen van een nieuwe, multipolaire wereld.

‘Het is onder deze planetaire omstandigheden dat in de Verenigde Staten protesten zijn losgebarsten. En toch is er iets uitzonderlijks aan deze protesten – al was het maar dat ze een diepe kloof blootleggen in de doctrine van ‘Amerikaans uitzonderlijkheid’. We kunnen de specifieke hypocrisie van de hegemon niet negeren, die opschept naar de wereld van haar ‘voltooide missies’ en toegekende vrijheden terwijl ze de zwarte, bruine en inheemse bevolking thuis onderdrukt. En we mogen de opening die deze protesten hebben gecreëerd niet over het hoofd zien om te breken met deze hegemoniale macht en op weg te gaan naar een gedekoloniseerde en multipolaire wereld. ‘

Het probleem van racisme is niet hoe het wordt gerepresenteerd door Republikeinen en Democraten in de VS (beide partijen zijn slechts een deel van het anti-menselijke kapitalistische establishment dat hun belangen verdedigt). Ze confronteren alleen kunstmatig verschillende groepen mensen, wat interetnische onenigheid veroorzaakt. Het probleem van racisme is diep ingebed in de structuur van het neoliberalisme.

Zoals we eerder in detail hebben geschreven, heeft Afrika nu de kans om te breken met zijn koloniale verleden en te proberen zijn eigen projecten in zijn thuisland uit te voeren en een sterk en zelfvoorzienend continent te worden. Dat is het punt van een multipolaire wereld en een mogelijke oplossing voor het voortdurende probleem van racisme.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments