Het ‘MH-17’-proces is weer begonnen, na een ‘leespauze’ van enkele maanden.

Het ‘MH-17’-proces is weer begonnen, na een ‘leespauze’ van enkele maanden.

16 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Inhoudelijk valt er voor mij niet iets toe te voegen aan mijn eerder ingenomen standpunt. Als ik nog ergens vaag de hoop had dat we op enig moment het licht zouden zien, en zouden beseffen dat er goede gronden waren om het overvliegen van dat oorlogsgebied door burgervliegtuigen te verbieden, en dat mensenlevens had gespaard, dan is die hoop nu wel de bodem ingeslagen. Hoe goed ik ook mijn best doe, maar ik kan niet begrijpen hoe de mensen denken die warm lopen voor dit opzichtige, geldverslindende showproces. Anders dan de motivatie om er zelf financieel beter van te worden als Rusland de nabestaanden zou ‘afkopen‘. Dan nog is de ‘investering‘ in dat monsterproces dusdanig dat het goedkoper was geweest om het geld dat erin is gepompt rechtstreeks aan die nabestaanden te doneren. Dus ook die legitimatie vervalt.

In bepaalde kringen ziet men het verschil niet meer tussen kwantiteit en kwaliteit. Voor mij is het simpele gegeven dat er 40.000 pagina’s liggen die samen het ‘bewijs‘ moeten leveren van de schuld van die vier verdachten, die als groep worden ‘berecht‘, het bewijs dat er geen bewijs is. Pak even een boek uit uw boekenkast dat duizend pagina’s dik is. Maal veertig. En jij bent de verdachte die geacht wordt kennis te nemen van de aanklacht die daarin is vervat. Terwijl de rechtbank werkt met anonieme getuigen, en een deel van het ingebrachte bewijs niet kan worden getoond, omdat het ‘geheim‘ is, en je genoegen moet nemen met een verklaring van een militair van een zelfverklaarde vijandige mogendheid die zegt het ‘gezien‘ te hebben. Als dat proces in Moskou, Beijing of Teheran plaatsvond, dan hoe ik u niet te vertellen wat de krantenkoppen in ons land zouden zijn.

Lees ook:  NAVO-oefeningen Tarten Coronavirus onthullen wanhoop van de geopolitiek

Maar het ergste is nog wel dat geen van de vier verdachten geacht wordt betrokken te zijn geweest bij het afschieten van de raket die dat toestel neerhaalde. Hoezo kun je dan van moord beschuldigd worden? Heeft u enig idee hoeveel mensen er dagelijks om het leven komen door wapens en wapensystemen die door ons land zijn geleverd, of door onze eigen militairen worden ingezet? En hoeveel daarvan onschuldige burgers zijn? U mag het mij proberen uit te leggen dat het alleen moord is als die wapens zijn geleverd door de ‘vijand‘, zoals gezien door de bril van de ‘Warparty‘, maar ik geef u weinig hoop dat ik het ergens zal weten te begrijpen als een volstrekt logisch argument, en dat proces zal omarmen als een sierraad van het streven naar rechtvaardigheid. Vooralsnog kom ik niet verder dan dat het een hufterige poging is om de eigen verantwoordelijkheid van Nederland en Oekraïne te ontlopen, die hier de ‘aanklagers‘ zijn, en dat vliegtuig daar weg hadden moeten houden, omdat het levensgevaarlijk was.

Anders dan de meeste Nederlanders snak ik naar gedetailleerde bewijzen. Toen John Kerry stelde dat de Verenigde Staten beeld hadden van het afvuren van een luchtdoelraket waarmee vlucht MH-17 werd neergehaald, was ik blij dat we daar tenminste houvast aan zouden hebben. Maar die beelden zijn er niet, of de Verenigde Staten geven ze niet vrij, en dat stinkt. En niet zo zuinig ook! Ik had ergens ook nog de vage hoop dat er iemand getraceerd zou worden die op de ‘VUUR!‘-knop drukte, die kon vertellen wat precies het doel was geweest, maar ook dat blijft buiten beeld. We moeten het doen met propagandamateriaal van ‘Bellingcat‘, de roeptoeter van de NAVO, en kunnen het hele idee van bewijs verder wel op onze buik schrijven. Het wordt een langgerekte aanfluiting. Een klassiek politiek showproces, waar niemand iets mee opschiet, en wat alleen maar krankzinnig veel geld kost, en allerlei mensen van hun werk houdt die druk zouden moeten zijn met boeven vangen, en berechten.

Lees ook:  Nog een Syrische overwinning - en het westen blijft still

Waar de advocaten van de enige verdachte die zich laat vertegenwoordigen in de zwaar beveiligde ‘justitiebunker‘ bij Schiphol na maanden nog niet klaar zijn met het doorspitten van die 40.000 pagina’s, moet u niet van mij verwachten dat ik mij ga ingraven in deze aanfluiting. Ik gun de Rusland-haters hun feestje, en haak af. Dit gaat helemaal nergens meer over.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Europa heeft, in tegenstelling tot China, geen controle over het coronavirus

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments