De koning is dood! Lang leve … Greta? Zweedse voormalige burgemeester roept op tot vervanging van het standbeeld van Charles XII door een van Thunberg

De koning is dood! Lang leve … Greta? Zweedse voormalige burgemeester roept op tot vervanging van het standbeeld van Charles XII door een van Thunberg

17 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Een ex-burgemeester van een Zweedse gemeente nam online wat opwinding omdat hij suggereerde dat een standbeeld van koning Charles XII zou worden afgebroken en in plaats daarvan een sculptuur van Greta Thunberg of wijlen VN-hoofd, Dag Hammarskjold, zou worden geïnstalleerd.

Jan Björinge, de voormalige burgemeester van de gemeente Umea, kon het niet laten om erin te springen toen de door Black Lives Matter geïnspireerde trend van omverwerpen van beelden over de hele wereld aan populariteit won. Hij voegde zich bij het debat in een opiniestuk voor de Aftonbladet- krant en vroeg zich af of het “juist was om openbare plaatsen toe te staan ​​anti-democratische waarden te verspreiden” op Zweedse bodem.

Hij herinnerde zich dat er in de loop der jaren een aantal standbeelden van ‘onderdrukkers’ waren neergehaald, en hij noemde met name Vladimir Lenin, Karl Marx en Saddam Hoessein – nogal een allegaartje, naar ieders mening. En Zweden, zei hij, had zijn eigen bronzen kandidaat voor verwijdering, die ook de naam Karl heette.

Voor Björinge was koning Karl XII (ook bekend als Charles XII), die tussen 1697 en 1718 de Zweedse troon bezette, ondemocratisch genoeg om te rechtvaardigen dat hij van zijn voetstuk werd verwijderd. Hij zette zijn argument voort en ging veel verder dan anderen die pleiten voor het afbreken van controversiële beelden.

Verwijder de eenmalige heerser Karl XII en vervang hem door de klimaatactivist Greta Thunberg, of in ieder geval door de diplomaat en [Nobelprijs] winnaar van de vrede, Dag Hammarskjöld.

Hammarskjöld, een gerenommeerde Zweedse diplomaat die in de jaren vijftig de Verenigde Naties leidde, en Thunberg, een lange tijd een geliefde in de media, vooral sinds  haar brandende VN-toespraak in 2019,  “hebben bijgedragen aan een meer humane en duurzamere wereld”, aldus  de gepensioneerde. drong de politicus aan.

Lees ook:  Pensioenmisère: dramatische gevolgen voor samenleving nog altijd onderkend

Toen ze later online werden gedeeld, slaagden de opvattingen van Björinge er schijnbaar niet in de harten van zijn mede-Zweden te winnen.

Patriotten herinnerden hem eraan dat Karl XII “zijn leven wijdde aan het verdedigen van Zweden”, en zei, ware het niet voor de inspanningen van de koning, “dat je hier waarschijnlijk niet eens zou zijn geweest, laat staan ​​dat je je waardeloze artikel had geschreven.” 

Anderen bespotten het voorstel en suggereerden dat Björinge eerst zou moeten pleiten voor het afbreken van de Egyptische piramides , omdat ze ‘een duidelijk symbool van slavernij’ zijn. Die grappen maakten over de voormalige burgemeester vroegen zich af of hij wilde dat het monument van Greta er zo uit zou zien.

No Title

No Description

Het onderzoeken en verwijderen van standbeelden die verband houden met het kolonialisme of de slavenhandel is de afgelopen weken een verdeeldheid geworden. In de Verenigde Staten zijn een aantal Confederate-gedenktekens geschonden of gesloopt door demonstranten tegen racisme, evenals enkele monumenten uit het koloniale tijdperk in het VK.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Het systeem is opgetuigd: gekwalificeerde immuniteit is hoe de politiestaat aan de macht blijft


Comments

comments