Trump kan nog steeds de grootste norm van de democratie doorbreken

Trump kan nog steeds de grootste norm van de democratie doorbreken

17 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Sommige tegenstanders van de president zijn bang dat hij weigert het Witte Huis te verlaten als hij de verkiezingen verliest. Dit is waarom.

Stel je voor: Joe Biden wint de presidentsverkiezingen in november. Op de ochtend van 20 januari komt Donald Trump het Oval Office binnen en laat een handgeschreven brief achter aan Biden op het Resolute-bureau. Later zullen Trump en zijn vrouw, Melania, in het noorden van het Witte Huis staan ​​te wachten op een bezoek van de verkozen president en zijn vrouw, Jill. Nadat de gepantserde limousine over de oprit glijdt, wisselen de stellen beleefdheden en misschien geschenken uit voordat ze naar binnen gaan voor koffie.

De foto’s van Trump zouden al uit oversized frames zijn gehaald die voorlopig leeg aan de muren hangen. Werknemers trekken gordijnen naar beneden en rollen tapijten op die niet passen bij de esthetiek van de inkomende familie. Enige tijd voor de middag verlaten de stellen het Witte Huis in afzonderlijke auto’s en ontmoeten elkaar weer op de westportiek van het Capitool. Trump zit op de eerste rij en kijkt toe terwijl Biden zijn hand op de Bijbel legt en de eed aflegt. Terug in het Witte Huis zullen de senior-assistenten van Trump inpakken en vertrekken. Na de plechtigheid lopen de 45e en 46e presidenten zij aan zij naar een wachtende helikopter op het Capitol-plein voor een laatste afscheid. Trump zal salueren, instappen en wegvliegen.

Of misschien niet.

Elke vier of acht jaar slaat de klok op 20 januari om 12.00 uur en de natie leert of de oude president de legitimiteit van de nieuwe accepteert.

‘De huidige presidentiële zittingsperiode eindigt op 20 januari om 12.00 uur.’ Als Biden wint, is dat precies het moment waarop zijn termijn zou beginnen. Het is het gevaarlijkste moment van de democratie: het interval waarin de macht van eigenaar verandert en test of de natie vast blijft zitten aan zelfbestuur.

Het uithoudingsvermogen van die traditie hangt af van de medewerking van Trump – of de veerkracht van de democratische instellingen van het land, mocht hij die onthouden. Er is geen garantie dat Trump de geldigheid van de verkiezingsresultaten zal accepteren. Hij heeft mail-in-stemmen al beschreven als een complot om de verkiezingen te stelen. En hij heeft critici in de war gebracht met de ironische suggestie dat hij, op veler verzoek, in functie zou blijven na de achtjarige limiet van de Grondwet.

No Title

No Description

Trump zou natuurlijk kunnen winnen. Maar als Biden op overtuigende wijze genoeg slagveldstaten beslaat, zou elke bewering dat Trump van de overwinning was beroofd belachelijk zijn. Op 20 januari om 12.00 uur zou hij geen president meer zijn, en als hij de rituelen rond de presidentiële overdracht zou boycotten en zich in het Witte Huis zou verschuilen, zou hij hurken. “Hij kan in het Oval Office zitten en zijn handen in elkaar steken en zeggen: ‘Ik ga niet weg’, maar … de machtsoverdracht zal met of zonder hem plaatsvinden”, Jonathan Wackrow, een voormalige agent van de geheime dienst die was een lid van het presidentiële beschermingsdetail en was aan het werk op de dag dat Barack Obama het overnam van George W. Bush, vertelde me. In een interview met Fox News op vrijdag zei Trump dat hij de nederlaag zou accepteren, dat als hij verloor, hij zou vertrekken. ‘Zeker, als ik niet win, win ik niet’, zei hij,

Senator Lindsey Graham, een vertrouwenspersoon uit South Carolina en Trump, vertelde me dat hij niet gelooft dat Trump het electorale vonnis zou tarten: ‘Ik koop niet in dat gekke gedoe. Daar maak ik me geen zorgen over. ‘

De tegenstander van Trump is niet zo zeker van. Biden sprak woensdag met Trevor Noah en voorspelde dat het leger mogelijk zou worden opgeroepen om Trump uit te zetten als het zover zou komen – en dat het bereidwillig zou voldoen. ‘Ik ben er absoluut van overtuigd dat ze hem met grote spoed uit het Witte Huis zullen begeleiden’, zei Biden.

Het moment schrijnender maken kan een verkiezing zijn die zowel dichtbij als betwist is – een plausibeler scenario dan een uitroeiing van Trump. In Michigan kan de uitkomst afhangen van mail-in-stemming, die Trump in diskrediet heeft willen brengen. Hij heeft zijn bezwaren tegen vooruitzichten na de verkiezingen al voorgelezen die niet in het voordeel van de Republikeinen zijn.

No Title

No Description

Als Biden een nipte overwinning zou behalen, zou Trump de resultaten kunnen betwisten en beweren dat hij daadwerkelijk had gewonnen. Hij kon de militaire en andere instrumenten van de presidentiële macht op een lastige plek zetten, ze onder druk zetten om partij te kiezen en concurrerende beweringen over wie er won te ontwarren. Een op de rug liggend ministerie van Justitie onder leiding van procureur-generaal William Barr zou de beweringen van Trump kunnen versterken door verklaringen af ​​te leggen dat de stemming was aangetast.

‘Het is voor iedereen in het leger, op welk niveau dan ook, moeilijk om iets anders te zeggen dan’ Ja, meneer ‘. Het zijn geen advocaten ‘, vertelde Rosa Brooks, een voormalige Pentagon-functionaris in de regering-Obama en een professor in de wet van Georgetown.

Lees ook:  Organisaties verwerpen de onderdrukking van Piñera in Chili en roepen een dag van nationaal protest op

Het potentieel voor chaos legt de zwakheden van een electorale traditie bloot die afhankelijk is van de welwillendheid van de twee betrokken kandidaten. Als men niet meewerkt, loopt het systeem vast. De natie overleefde een paar schrikaanvallen, maar alleen omdat de verliezer bereid was te folden. In 2000 gaf Al Gore de race toe toen een verdeeld Hooggerechtshof een hertelling in Florida stopte, waardoor de nipte overwinning van George W. Bush werd geblokkeerd. Toen hij zich boog, beëindigde Gore zijn carrière in keuzepolitiek, een gebaar dat Trump misschien niet zo snel zou navolgen.

Lawrence Douglas, professor aan het Amherst College, publiceerde dit jaar een boek genaamd Will He Go?dat stelt nachtmerriescenario’s voor die voortvloeien uit een betwiste verkiezing: duellerende claims over wie er gewonnen heeft, waarbij het Congres en de rechtbanken het geschil niet kunnen oplossen. “In 2020 hebben we geen Al Gore om ons te redden van een complete electorale meltdown en de onrust en het geweld dat het zou kunnen loslaten”, schreef Douglas.

In een interview vertelde Douglas me: “Als mensen zich echt voorbereiden op constitutioneel brinkmanship, is het systeem niet speciaal ontworpen om met dat type persoon om te gaan … Het hangt ervan af of mensen de normen hebben geïnternaliseerd die een constitutionele democratie laten werken.”

De politieke carrière van Trump is het verhaal van omvergeworpen normen. Hij heeft oorlogshelden gedenigreerd en sparred met Gold Star-families. Zou hij een van de kostbaarste normen van het land eerbiedigen – de vreedzame machtsoverdracht – als dat betekende dat hij faalde toegaf?

Wanneer het noodlottige moment aanbreekt, zou Trump dezelfde ontnuchterende realiteit moeten accepteren die Gore in zich opnam: hij verloor. Wat sommigen in Washington vragen, is of hij het zou ontkennen.

Vertegenwoordiger Adam Smith, de democratische voorzitter van de House Armed Services Committee, vertelde me dat hij ooit met een hoge functionaris van het Witte Huis sprak en vroeg naar de bedoelingen van Trump in het geval van een nederlaag. ‘Ik zei:’ Er is veel bezorgdheid dat als je baas verliest, hij niet weggaat ‘,’ zei Smith. ‘En hij zei:’ Nee, dat is belachelijk. Natuurlijk. ” Smith was niet gerustgesteld. ‘Er is een kans van nul procent dat hij de macht op een elegante manier zou overdragen’, vertelde hij me. ‘Het beste waarop we kunnen hopen, is dat hij de macht op onbehoorlijke wijze zou overdragen.’

Brooks, de professor in Georgetown Law en voormalig Obama-functionaris, helpt bij het leiden van een informele, tweeledige groep genaamd het Transition Integrity Project, dat ernaar streeft ervoor te zorgen dat de verkiezingen en de mogelijke transitie soepel verlopen. Er zijn meer dan 60 mensen bij betrokken, waaronder voormalige gouverneurs en kabinetssecretarissen. Ze zijn van plan om de komende weken op Zoom te ontmoeten en ‘tafelblad’-oefeningen te houden die zijn bedoeld om verschillende scenario’s te doordenken: een smalle Trump-nederlaag, een duidelijke Trump-overwinning en een klinkende Biden-overwinning onder hen. Ze zullen uitzoeken wat er zou kunnen gebeuren als Trump en zijn supporters sociale media gebruiken om de verkiezingsmedewerkers te intimideren die stemmen stemmen, of als hij weigert te vertrekken in het geval van een nederlaag, vertelden deelnemers me onder meer.

In het buitenland kijken sommigen ongemakkelijk toe om te zien of het twee eeuwen oude Amerikaanse experiment wiebelt. “Dat kan me iets schelen, want door de jaren heen hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten hun morele autoriteit kunnen gebruiken om autocraten en dictators die verkiezingen stelen te roepen en te zeggen: ‘Dat is niet oké’,” Peter Westmacott, de vertelde de voormalige Britse ambassadeur in de Verenigde Staten. ‘Als we dat niet meer kunnen, komen zowel onze waarden als ons morele leiderschap in gevaar.’ Arturo Sarukhán, de voormalige Mexicaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, vertelde me dat de verkiezingen ‘een domino kunnen zijn die een reeks gebeurtenissen over de hele wereld op gang brengt. Het zal worden gebruikt door autocratische regimes, door rivalen van de VS en door landen die als show-and-tell de democratische grondslagen van naties afbrokkelen. ‘

Alle beleefde Inauguratiedag-aardigheden dienen een doel: die fundamenten verharden. Zelfs de brief telt voor iets. Obama begon zijn brief aan Trump met drie woorden waarin hij een resultaat accepteerde dat hij had uitgewerkt om te voorkomen: ‘Beste meneer de President.’

Kijken vanaf zijn stoel op de eerste rij terwijl Biden de ambtseed aflegt, zou een krachtig signaal zijn voor de teleurgestelde kiezers van Trump dat hij de macht vrijelijk overdraagt ​​aan zijn legitieme opvolger. Zou hij aanwezig zijn of zou hij naar Mar-a-Lago vertrekken? Afbeeldingen van een make-over van het Witte Huis zijn misschien te pijnlijk voor een kwetsbaar ego om te dragen. Overal waar hij keek, vond hij tekenen van zijn afwijzing. Hij tuurde door de ramen op het noorden en zag de speciale kijkstand voor Biden om de inaugurele parade langs Pennsylvania Avenue te zien marcheren. ‘Ik zie hem niet vrijwillig vertrekken, op basis van wat ik heb gezien over hoe hij zijn functie heeft gebruikt’, vertelde William Cohen, een voormalige Republikeinse senator uit Maine en de minister van Defensie in de administratie van Bill Clinton, tegen mij. ‘Hij gelooft niet dat hij aan enige beperking wordt onderworpen.’

Of Trump kan winnen. Dan zou een machtsoverdrachtcrisis in ieder geval tot 2025 worden afgewend, wanneer de natie zou ontdekken of Trump inderdaad een grap maakt wanneer hij zegt dat hij het komende decennium in functie blijft .

Lees ook:  'Mass Murder': de bekentenis van Trump voor coronavirus wordt al gebruikt in aanvalsadvertenties (video´s)

Comments

comments