‘We Promise’ wil het J.P. Coen monument verwijderen uit Hoorn

‘We Promise’ wil het J.P. Coen monument verwijderen uit Hoorn

17 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De Nederlandse actiegroep genaamd ‘We Promise’ is met een nieuwe eis gekomen. Volgens hen moet de gemeente in het Noord-Hollandse Hoorn het beeld van J.P. Coen weghalen. Het beeld van deze man is volgens ‘We Promise’ een ‘verheerlijking van kolonialisme en genocide’. Aankomende vrijdag zullen ze demonstreren bij het standbeeld van J.P. Coen. Op de evenementpagina staat een foto waarop het beeld alvast omver is getrokken.

De Black Lives Matter-protesten hebben net als in België en Groot-Brittannië, een discussie over monumenten losgemaakt in Nederland. En net zoals het monument van Edward Colston zonder overleg het water in ging, zijn er in Nederland ook groepen actief die eigenhandig te werk gaan. De jongste groep is ‘Helden van Nooit’, die in hun korte openbare bestaan al veel ‘succes’ hebben geboekt. Door intimidatie en vandalisme lukte het de groep al om een kunstcentrum haar naam te doen laten veranderen. Ook bekladde de vandalismegroep het monument van, de door een links-extremist vermoorde, Pim Fortuyn.

No Title

No Description

“Verheerlijken van genocide”

Helden van Nooit staat ook positief tegenover het verwijderen van het J.P. Coen monument in het Nederlandse Hoorn. De demonstratie van aankomende vrijdag is daarentegen ‘vreedzaam’ volgens de organisatoren. Volgens ‘We Promise’ zorgt het beeld voor het ‘verheerlijken van genocide’. Als de gemeente de indoctrinatie daadwerkelijk wil vervangen voor educatie haalt zij het beeld van het plein weg en plaatst het waar het hoort: in een museum,” zo meent de actiegroep. Tijdens de demonstratie zullen ook dichters, muzikanten en ‘nazaten van genocide’ aanwezig zijn.

Lees ook:  Politiek gezien zal de wereld de Trumpocalyps overleven. De Verenigde Staten is een andere zaak.

Als het aan de gemeente van Hoorn ligt, komt er geen protest rondom het beeld van J.P. Coen. In plaats daarvan heeft de gemeente alternatieve demonstratieplaatsen aangeboden. De gemeente meent namelijk dat er op het plein rondom het monument geen plaats is voor de anderhalve meterregel. ‘We Promise’ ziet een alternatieve demonstratieplaats desondanks niet zitten. Aankomende vrijdag zal uitwijzen of de demonstratie doorgaat.

No Title

No Description

 Comments

comments