Collateral Murder and the Assange Aanklacht

Collateral Murder and the Assange Aanklacht

18 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Toen de vervangende aanklacht op 23 mei 2019 door een federale grand jury in het oostelijke district van Virginia tegen Julian Assange werd teruggestuurd, was er één flagrante omissie. Het was een prestatie, of zelfs een prestatie, die de WikiLeaks-uitgever en de organisatie gerechtvaardigde bekendheid gaf.

Collateral Murder , zoals de gelekte video genoemd werd, bevatte de moorddadige heldendaden van de bemanning van Crazy Horse 1-8, een Apache-helikopter die op 12 juli 2007 in Oost-Bagdad 11 mensen doodde. Onder de doden waren Reuters-fotograaf Namir Noor-Eldeen en een chauffeur en fixer, Saeed Chmagh.

Zoals WikiLeaks destijds aankondigde: “Reuters probeert sinds de tijd van de aanval de video via de Freedom of Information Act te verkrijgen, zonder succes. De video, gemaakt met een geweervizier van een Apache-helikopter, toont duidelijk de niet-uitgelokte moord op een gewonde Reuters-medewerker en zijn redders. Twee jonge kinderen die bij de redding betrokken waren, raakten ook ernstig gewond. ”

Het is de moeite waard eraan te denken dat de huidige stal van mediakanalen, waaronder de New York Times, er de voorkeur aan gaf iets heel anders te zien: dat de video met opzet was bewerkt door WikiLeaks om maximale publieke impact over te brengen en tegelijkertijd de indruk te wekken van de Amerikaanse gemeenschappelijkheid in strijd. Patriottisme en de verblinding van het record staan ​​voorop.

Dit omzeilde gemakkelijk de aarzelingen die in het Pentagon plaatsvonden over het incident en de opname ervan. Dean Yates, destijds hoofd van Reuters Bagdad, herinnert zich in vreselijke levendigheid de gebeurtenissen die zich ontvouwen, waaronder de inbeslagname van de camera’s van Namir en de Amerikaanse militaire verklaring: ‘Brandbestrijding in New Bagdad. VS, Iraakse troepen doden 9 opstandelingen, houden er 13 vast. ”

Zoals Yates, die pijnlijk zwijgt over deze aflevering, de Guardian vertelde :

‘De Amerikaanse beweringen dat Namir en Saeed tijdens een vuurgevecht zijn omgekomen, waren allemaal leugens. Maar dat wist ik toen niet, dus heb ik mijn verhaal bijgewerkt om de verklaring van het Amerikaanse leger over te nemen. ‘

Bij de terugkeer van de geknoei met camera’s was er geen bewijs van opstandige activiteit of botsingen met Amerikaanse troepen. Yates en een Reuters-collega ontmoetten vervolgens twee Amerikaanse generaals die verantwoordelijk waren voor het toezicht op het onderzoek, uiteraard allemaal off-record. Ze kregen te horen dat Crazy Horse 1-8 het verzoek had ingediend om “militairen van middelbare leeftijd” in te schakelen die zogenaamd gewapend en “achterdochtig” waren.

Lees ook:  De Standaard, The Guardian, Julian Assange en “waarom niemand nog de feiten gelooft”

Foto’s van AK-47’s en een RPG [Rocket-propelled grenade] launcher, waar geproduceerd. Yates vroeg zich af “hoeveel van die bijeenkomst was zorgvuldig gechoreografeerd zodat we weg konden gaan met een bepaalde indruk van wat er gebeurde.” Een tijdlang gaf hij toe dat ‘het werkte’ met een giftig effect.

Wat vervelend was, was het onthullen van beelden van de camera van Crazy Horse 1-8, een gierige drie minuten. Cue de toestemming die de Apache had gevraagd om Namir te zien hurken met zijn camera met lange lens, zogenaamd aangezien voor een RPG.

De verschijning van het busje later op de scène, zogenaamd om te helpen, werd door de generaals luchtig afgedaan als een daad van hulp voor opstandelingen. Yates, verontrust, kreeg de verkeerde indruk dat Namir op de een of andere manier verantwoordelijk was geweest voor zijn eigen ondergang en die van zijn metgezellen.

Ondertussen bleef Reuters tevergeefs proberen de volledige video te beveiligen, ook al bleven ze om veiligheidsredenen te goeder trouw off-the-record vergaderingen met het Amerikaanse leger. Yates wilde het arrangement op de video verbreken; dachten zijn superieuren anders.

De symptomen van een posttraumatische stressstoornis begonnen zichtbaar te worden. Slapeloosheid sloop erin. Toen de video op 5 april 2010 werd uitgebracht, liep Yates met zijn gezin in het Cradle Mountain National Park, Tasmanië.

De video werpt een schaduw over de aanklacht, ondanks dat het een schreeuwende omissie is. Het is grof, expressief en ondubbelzinnig in het onthullen van een oorlogsmisdaad en de koelbloedige uitvoering ervan. Het codificeert een vorm van opzettelijk, onvoorzichtig geweld. Het onthult ademen en neemt wreedheid in het spel: “Kijk naar die dode klootzakken; “Mooi hoor”; “Goede shoot’n”.

Zoals Christian Christensen opmerkte:

Deze specifieke beelden waren in veel opzichten de kristallisatie van de verschrikkingen van oorlog. ‘

Advocaat Greg Barns, een onvermoeibare adviseur van de Australische Assange-campagne, beweerde dat het “een groot deel uitmaakte van de bredere vervolgingszaak [vanwege wat het illustreert over de Amerikaanse regels van betrokkenheid] en het is een van de vele redenen om zich te verzetten tegen wat is gebeurt met Assange ”.

Australische politici die anders niet gewend waren om zich af te leiden van de speen van het Amerikaanse imperium, hebben ook de potentie van de video opgemerkt en de daad van het ontwijken ervan in de aanklacht.

“Het weglaten van de gelekte beelden van Collateral Murder uit de aanklacht verraste me”, suggereerde de Australische Groenen-senator Peter Whish Wilson van de Parliamentary Friends of the Bring Julian Assange Home Group, “maar bij nader inzien is het natuurlijk niet in het belang van de Amerikaanse regering om te benadrukken hun eigen onrecht, bedrog en misdaden. ‘

De poging om Assange aan te klagen voor spionagekosten is dwaas maar gevaarlijk berekenend: een verhaal begraven; om geschiedenis te laten verdwijnen, althans zoals de leakers zeggen,.

Dr. Binoy Kampmark was een Commonwealth Scholar aan het Selwyn College, Cambridge. Hij geeft lezingen aan de RMIT University, Melbourne. E-mail: bkampmark@gmail.com
OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Atleten beschamen miljardairs tijdens coronavirus pandemie


Comments

comments