De ‘solidariteit’ van de vrekkige vier

De ‘solidariteit’ van de vrekkige vier

18 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

 In de Financial Times van gisteren verdedigen de eerste ministers van Denemarken (Mette Frederiksen), Nederland (Mark Rutte) en Zweden (Stefan Lofven) en de Oostenrijkse kanselier (Sebastian Kurz) het ondertussen bekende standpunt van de ‘frugal four’ (letterlijk: het spaarzame viertal, maar vaak ook minder vleiend aangeduid als de ‘vrekkige vier’).

De EU heeft al drastische maatregelen genomen om met ongeziene massa’s geld de economie en de tewerkstelling te ondersteunen. En wij, de ‘spaarzame vier, willen nog meer doen.” Immers: “Werknemers van Volvo in Zweden en van Philips in Nederland hangen af van de economische ontwikkeling in Griekenland en Slowakije. Hoe sterker de Italiaanse en Spaanse economie, des te beter voor Denemarken en Oostenrijk. En vice versa.”

Maar daarbij mogen belangrijke principes niet overboord gegooid worden, schrijft het viertal. “Hoe zou het plotseling verantwoord kunnen zijn om 500 miljard euro geleend geld uit te geven en de rekening naar de toekomst te verschuiven?” Geen sprake van subsidies dus, maar landen die er nood aan hebben moeten zelf een deel van deze 500 miljard lenen en terugbetalen “in line with sound economic principles”. Boven de partijpolitieke grenzen heen blijven de vier dus verenigd in hun verzet tegen de Commissievoorstellen; Frederiksen en Lofven zijn sociaaldemocraten, Kurz een christendemocraat en Rutte een liberaal. Het blijft uitkijken met welke compromisvoorstellen Europees ‘president’ Charles Michel zal komen om de Europese eensgezindheid weer te doen zegevieren.

Lees ook:  Het bewijs fiasco

Michel moet niet dezelfde fout begaan als de gewezen Griekse minister van financiën Varoufakis, die probeerde zijn collega’s te overtuigen met economische argumenten. Van een aantal elementaire feiten is het viertal blijkbaar niet op de hoogte. Hun bewering “there is no such thing as new or fresh money. Money spent will also have to be earned and paid back — by taxpayers” wordt haast dagelijks tegengesproken door de Europese Centrale Bank, die al duizenden miljarden euro ‘nieuw en vers’ geld creëerde voor zijn quantitative easing (QE) initiatief, waar hoofdzakelijk de bankwereld van profiteert.

Dit commentaar verscheen eerder op Ander Europa.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Ondanks de corona-crisis: de groene en Aziatische industrieën eisen verdere massa-immigratie

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Lees ook:  Amerika's percentage van gevallen van coronavirus in de wereld neemt nu af, maar Amerika's libertaire beleid inzake coronavirus blijft catastrofaal

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments