Trump scheld Cuba uit Terwijl Cuba de corona zieken in Zuid-Amerika geneest

Trump scheld Cuba uit Terwijl Cuba de corona zieken in Zuid-Amerika geneest

18 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Een team van 85 Cubaanse artsen en verpleegsters arriveerde op 3 juni in Peru om de Andes-natie te helpen de pandemie van het coronavirus aan te pakken. Diezelfde dag kondigde staatssecretaris Mike Pompeo een nieuwe aanscherping van de sanctieschroeven aan. Deze keer mikte hij op zeven Cubaanse entiteiten, waaronder Fincimex, een van de belangrijkste financiële instellingen die geldovermakingen naar het land afhandelen. Het doelwit was ook Marriott International, dat de  opdracht kreeg  de activiteiten in Cuba stop te zetten, en andere bedrijven in de toerismesector, een bedrijfstak die 10 procent van het BBP van Cuba uitmaakt en wereldwijd is verwoest door de pandemie.

Het lijkt erop dat hoe meer Cuba de wereld helpt, hoe meer het wordt gehamerd door de regering-Trump. Terwijl Cuba al bijna 60 jaar een embargo van de VS heeft doorstaan, heeft Trump de inzet verhoogd met een ‘maximale druk’-strategie die meer dan 90 economische maatregelen omvat die sinds januari 2019 tegen de natie zijn getroffen. Josefina Vidal, de Cubaanse ambassadeur in Canada,  belde de maatregelen  “ongekend in hun niveau van agressie en reikwijdte” en bedoeld om “het land inkomen te ontnemen voor de ontwikkeling van de economie”. Sinds de oprichting heeft het embargo Cuba volgens een schatting van 2018 ruim 130 miljard dollar gekost  . Alleen al in 2018-2019 bedroeg  de economische impact $ 4 miljard, een cijfer dat niet de impact van een reisverbod van de Trump-administratie van juni 2019,  bedoeld om de toeristenindustrie schade te berokkenen, buiten beschouwing laat .

Hoewel het embargo humanitaire uitzonderingen zou moeten hebben, is de gezondheidssector niet gespaard gebleven. Cuba staat wereldwijd bekend om zijn universele openbare gezondheidszorg, maar het embargo heeft geleid tot tekorten aan medicijnen en medische benodigdheden, vooral voor patiënten met aids en kanker. Artsen van Cuba’s National Institute of Oncology hebben  de onderste ledematen van kinderen met kanker moeten  amputeren omdat de Amerikaanse bedrijven die het monopolie op de technologie hebben, het niet aan Cuba kunnen verkopen. Tijdens de pandemie blokkeerden de  VS een donatie  van gezichtsmaskers en COVID-19-diagnosekits van de Chinese miljardair Jack Ma.

De Trump-regering is niet tevreden met het saboteren van de binnenlandse gezondheidssector in Cuba en valt Cuba’s internationale medische hulp aan, van de teams die tegenwoordig tegen het coronavirus vechten tot degenen die sinds de jaren zestig de hele wereld hebben rondgereisd om diensten te verlenen aan achtergestelde gemeenschappen in 164 landen. Het Amerikaanse doel is om de inkomsten van het eiland te verlagen nu het aanbieden van deze diensten het toerisme heeft  overtroffen  als Cuba’s belangrijkste inkomstenbron. Door de vrijwillige medische teams te benoemen als “slachtoffers van mensenhandel ” omdat een deel van hun salaris bestemd is voor de gezondheidszorg van Cuba, overtuigde de regering-Trump Ecuador, Bolivia en Brazilië ervan hun samenwerkingsovereenkomsten met Cubaanse artsen te beëindigen. Pompeo prees vervolgens de leiders van deze landen voor het weigeren van “een oogje dichtknijpen ”  voor Cuba’s vermeende misstanden. Het triomfalisme was van korte duur: een maand na dat citaat  smeekte de Bolsonaro-regering in Brazilië Cuba om haar artsen opnieuw te sturen tijdens  de pandemie. Amerikaanse bondgenoten over de hele wereld, ook in Qatar, Koeweit, Zuid-Afrika, Italië, Honduras en Peru, hebben deze Cubaanse hulp dankbaar aanvaard. De bewondering voor Cubaanse artsen is zo groot dat er een wereldwijde campagne is ontstaan ​​om  hen  de Nobelprijs voor de vrede te geven.

De regering-Trump is niet alleen libelling voor artsen, maar het hele land. In mei noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken   Cuba als een van de vijf landen die “niet volledig meewerken” aan de Amerikaanse inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding. Het belangrijkste voorwendsel was de ontvangst door het land van leden van het Colombiaanse Nationale Bevrijdingsleger (ELN). Maar zelfs het eigen persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken merkt op dat ELN-leden in Cuba zijn als gevolg van ‘ vredesonderhandelingsprotocollen ‘.  De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez heeft de aanklacht ingediend oneerlijk en ‘gefaciliteerd door de ondankbare houding van de Colombiaanse regering’ die de gesprekken met de ELN in 2019 heeft afgebroken. Er moet ook worden opgemerkt dat Ecuador de oorspronkelijke gastheer was van de ELN-gesprekken in Colombia, maar Cuba werd gevraagd in te grijpen na de De regering van Moreno heeft in 2018 afstand gedaan van haar verantwoordelijkheden.

Lees ook:  Het behulpzame virus

De classificatie van Cuba als “niet meewerkend” met terrorismebestrijding kan ertoe leiden dat Cuba op de lijst van Amerikaanse staatssponsors van terrorisme wordt geplaatst, die zwaardere straffen oplegt. Dit  idee werd  vorige maand door een hoge functionaris van de Trump-administratie naar Reuters gestuurd . Cuba stond van 1982 tot 2015 op deze lijst, ondanks het feit dat,  volgens voormalig functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken Jason Blazakis,  “wettelijk bepaald was dat Cuba niet actief betrokken was bij geweld dat onder elke geloofwaardige definitie van woord.”

Natuurlijk kunnen de Verenigde Staten niet beweren dat andere landen niet meewerken aan terrorismebestrijding. Jarenlang herbergden de VS Luis Posada Carriles, het brein achter de bombardementen op een Cubaans burgervliegtuig in 1976 waarbij 73 mensen omkwamen. Meer recentelijk hebben de VS nog geen commentaar gegeven op de aanval van 30 april op de Cubaanse ambassade in Washington DC, toen een man op het gebouw schoot met een automatisch geweer.

Hoewel er zeker rechtse ideologen zijn, zoals secretaris Pompeo en senator Rubio, die de maximale drukcampagne van Trump orkestreren, draait het bij Trump zelf om de Amerikaanse verkiezingen. Zijn harde lijn tegen de kleine eilandnatie heeft mogelijk  de gubernatoriale campagne van Florida  tijdens de tussentijdse verkiezingen helpen zwaaien , maar het is niet duidelijk dat dit hem in een presidentieel jaar goed van pas zal komen. Volgens conventionele wijsheid en opiniepeilingen zijn jongere Cubaans-Amerikanen – die zoals de meeste jongeren niet de neiging hebben om tussendoor te stemmen – steeds sceptischer over het Amerikaanse embargo, en over het algemeen is Cuba  niet het belangrijkste probleem voor Cubaans-Amerikanen . Trump won de Cubaans-Amerikaanse stemming in 2016, maar Hillary Clinton nam tussen de 41 en 47% van dat electoraat in, aanzienlijk hoger dan elke Democraat in decennia .

Als electorale strategie zijn dit tekenen dat de agressie van Trump jegens Cuba mogelijk niet loont. Natuurlijk gaat de strategie misschien niet alleen over stemmen, maar ook over financiering en ervoor zorgen dat het Cubaans-Amerikaanse politieke apparaat stevig achter Trump staat.

De strategie heeft zeker niet zijn vruchten afgeworpen als het gaat om het bereiken van het doel van regimeverandering. De regering-Trump is aantoonbaar verder verwijderd van het bereiken van regimeverandering in Cuba nu dan de VS ooit is geweest in meer dan 60 jaar van interventie. Tijdens de ambtsperiode van Trump ging Cuba rustig over van het presidentschap van Raul Castro naar dat van Miguel Díaz-Canel. In 2019 hebben Cubaanse kiezers   een nieuwe grondwet overweldigend geratificeerd . Dit zijn geen tekenen van een land dat op instorten staat.

Het enige dat Trump heeft bereikt, is het leven van de 11 miljoen inwoners van het eiland, die, net als mensen over de hele wereld, zwaar hebben getroffen door de economische gevolgen van het coronavirus. Het toerisme is ingestort. De inkomsten uit overmakingen zijn gestegen (zowel vanwege nieuwe Amerikaanse beperkingen en minder inkomsten in handen van de Cubaanse diaspora). Venezuela, ooit een grote weldoener, zit in een crisis. Maar de Cubaanse economie, die naar verwachting met 3,7% zou krimpen vóór de pandemie, heeft het slechter gehad, vooral tijdens de economische crisis van 1991 tot 2000 die bekend staat als de “speciale periode” na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Een verandering in het Witte Huis zou enige verlichting brengen, hoewel Joe Biden een nogal ambivalente positie heeft ingenomen en zei dat hij de betrekkingen zou herstellen zoals president Obama deed, maar hij voegde eraan toe dat  hij open stond  voor het gebruik van sancties als straf voor Cuba’s steun aan de Venezolaanse regering.

Het is duidelijk dat de regering-Trump vanaf nu tot november, en misschien nog vier jaar, haar eilandbuurman zal treffen. Cuba zal blijven streven naar wereldwijde veroordeling van de blokkade ( de VN-stemming  in 2019 was 187 tegen vs 3 vóór – de VS, Brazilië en Israël) en zal blijven laten zien hoe een goede buur eruit ziet. Het reageerde op deze laatste provocaties zoals alleen Cuba dat doet: met meer wereldwijde solidariteit stuurde Covid-19 genezende brigades een dag na de sanctieronde van 3 juni naar Guinee en Koeweit. In totaal hebben 26 landen nu Cubaans medisch personeel dat voor hun zieken zorgt.

Dat is het soort goede wil dat geld gewoon niet kan kopen en het staat in schril contrast met het beschamende gedrag van de Trump-regering tijdens de pandemie. In maart, toen Cubaanse artsen in Italië aankwamen, tweette de voormalige Ecuadoraanse president  Rafael Correa : “Op een dag zullen we onze kinderen vertellen dat de mensheid na tientallen jaren van films en propaganda, op het moment van de waarheid, hulp nodig had in een tijd waarin de grote mogendheden waren ondergedoken, Cubaanse doktoren begonnen te arriveren, zonder iets terug te vragen.

counterpunch.org

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De avond dat de NBA plotseling stopte - en waarom het ertoe doet

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  President Trump gevraagt om George Soros te onderzoeken voor 'financiering van binnenlands terrorisme'
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments