Trump zag Venezuela als ‘echt deel van de VS’, dacht dat invasie ‘cool’ was – maar teruggedreven vanwege Poetin, beweert Bolton

Trump zag Venezuela als ‘echt deel van de VS’, dacht dat invasie ‘cool’ was – maar teruggedreven vanwege Poetin, beweert Bolton

18 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse president Donald Trump dacht dat het ‘cool’ zou zijn om Venezuela binnen te vallen, maar werd overgehaald om dat niet te doen door ‘Sovjet-achtige propaganda’ uit Moskou, beweert de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton in uittreksels uit boeken die naar de pers zijn gelekt.

Trump zei dat het binnenvallen van Venezuela “cool” zou zijn en beschreef het Zuid-Amerikaanse land als “echt een deel van de Verenigde Staten”, volgens de Washington Post, een van de drie publicaties die toegang kregen tot bepaalde inhoud uit Bolton’s memoires, ‘The Room Where’ Het gebeurde.’

No Title

No Description

De New York Times en de Wall Street Journal ontvingen ook de lekken, waardoor ze woensdag veel publiciteit kregen. De memoires waren gepland voor publicatie op 23 juni, maar zijn opgehouden door een rechtszaak van de regering-Trump, waarin wordt beweerd dat ze nog steeds geheime informatie bevat. 

Bolton, in april 2018 ingehuurd door Trump, was een hard voorstander van regimeverandering in Iran, maar ook een van de drijvende krachten achter Washington’s streven om de Venezolaanse president Nicolas Maduro te verdrijven. In januari 2019 erkende Trump oppositiepoliticus Juan Guaido als ‘interim-president’ van Venezuela op verzoek van Bolton – om volgens het boek een dag later te twijfelen en zei dat Guaido er ‘zwak’ en kinderachtig uitzag naast de ‘stoere’ Maduro.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Is Europa in opstand gekomen?

Trump was “grotendeels overtuigd” tegen het omverwerpen van Maduro na een telefoontje met de Russische president Vladimir Poetin in mei 2019, beweert Bolton, waarbij hij Poetin’s vergelijking van Guaido met Trump’s rivaal Hillary Clinton uit 2016 een “briljante weergave van propaganda in Sovjetstijl” noemt , aldus de Post.

Of Trump dat allemaal heeft gezegd, is twijfelachtig. Zijn handelsvertegenwoordiger ontkende bijvoorbeeld de beweringen die Bolton had gedaan over de onderhandelingen van de president met China. Aan de andere kant werden vorige maand een paar Amerikaanse huursoldaten gevangengenomen in Venezuela in een mislukte poging om vanuit Colombia te infiltreren. 

Guaido heeft verschillende pogingen gedaan om de macht te grijpen, waaronder een mislukte militaire staatsgreep in april 2019, die elke keer jammerlijk mislukt.  

No Title

No Description

Bolton werd in september 2019 ontslagen, nadat hij in botsing was gekomen met Trump over de weigering van de president om Iran te bombarderen over de Amerikaanse drone die in de Perzische Golf was neergeschoten.Comments

comments