Waarom protesteren tegen racisme tijdens een pandemie belangrijk is – legt een epidemioloog uit

Waarom protesteren tegen racisme tijdens een pandemie belangrijk is – legt een epidemioloog uit

18 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

In de Verenigde Staten zijn wijdverspreide protesten uitgebroken als reactie op de politiemoorden op George Floyd, Breonna Taylor en vele andere zwarte Amerikanen door de politie. Demonstraties zijn ook uitgebroken in het VK, Australië, Frankrijk en verschillende andere landen in solidariteit met de Black Lives Matter-beweging en uit protest tegen de eigen binnenlandse gevallen van institutioneel racisme in deze landen.

Het feit dat deze protesten midden in een pandemie plaatsvinden, roept bepaalde problemen op met betrekking tot de verspreiding van het virus, maar benadrukt ook de grote ongelijkheden die bestaan ​​als gevolg van structureel racisme en de effecten ervan op de gezondheid van mensen.

Het is geen toeval dat de mensen die het grootste risico lopen om te overlijden als gevolg van institutioneel racisme, ook degenen zijn die het meeste risico lopen op COVID-19.

Hoe politietactieken demonstranten in gevaar brengen

Protesten leiden van nature tot clustering van grote groepen mensen. De politie pakt dit aan door mensen bij elkaar te brengen om hun bewegingen te controleren, een tactiek die bekend staat als ” ketling “, en traangas te spuiten. Wanneer demonstranten worden vastgehouden, worden ze vaak in overvolle busjes en cellen geplaatst.

Deze omstandigheden zijn ideaal voor de overdracht van COVID-19. Traangas irriteert de slijmvliezen, waardoor mensen gaan hoesten en gezichtsmaskers verwijderen. De nabijheid van andere demonstranten vergroot het risico op infectie . Bovendien spelen mensen die asymptomatisch zijn een grote rol bij infectie en vergroten ze de kans op overdracht in omgevingen waar fysieke afstand bijna onmogelijk te observeren is, zoals in gevangeniscellen.

Hoe racisme de gezondheidsresultaten beïnvloedt

De tactiek van de politiecontrole bij protesten brengt mensen mogelijk in gevaar om COVID-19 te vangen, maar het onderling verbonden karakter van racisme, structurele ongelijkheden en gezondheid kan niet worden genegeerd. Zwarte mensen sterven drie keer zo snel als blanken in de VS als gevolg van COVID-19. In het VK hebben zwarte mensen vier keer meer kans op ziekenhuisopname voor COVID-19 dan blanken, terwijl Aziatische mensen drie keer meer kans hebben.

Lees ook:  Wat voor soort conflict ontstaat er tussen de VS en China?

Deze ongelijkheid kan niet alleen worden toegeschreven aan etniciteit-gerelateerde biologische verschillen. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan ongelijke COVID-19-resultaten tussen blanken en niet-blanken, waaronder de sociaaleconomische status en, belangrijker nog, racisme binnen de gezondheidsstelsels.

Wat we eraan kunnen doen

Er zijn maatregelen die demonstranten kunnen nemen om hun risico op infectie en overdracht bij demonstraties te verminderen. Volksgezondheidsadvies is nog belangrijker om te volgen tijdens grote bijeenkomsten – zoals het dragen van maskers, afstand nemen waar mogelijk en het gebruik van handontsmettingsmiddel. Als demonstranten naar huis terugkeren, moeten ze hun handen wassen, douchen en zich omkleden. Als u samenwoont met een ouder familielid of iemand die kwetsbaarder is, zorg er dan voor dat u zich van hen isoleert.

Gezondheidsautoriteiten moeten COVID-19-tests verstrekken aan mensen die protesten hebben bijgewoond, ongeacht de symptomen, gezien hun risico op blootstelling. Demonstranten moeten zich er ook van bewust zijn dat ze pas enkele dagen na besmetting symptomen kunnen ontwikkelen.

De politie kan en moet haar tactiek veranderen om COVID-19-infectie te verminderen. Traangas en pepperspray mogen helemaal niet worden gebruikt. Politieagenten moeten maskers dragen – om verspreiding naar en van demonstranten, eerstehulpverleners en andere agenten te voorkomen. Het bijeenbrengen van mensen in hechte groepen moet worden vermeden, evenals het vasthouden en arresteren van demonstranten. Door mensen uit drukke cellen te houden, wordt de verspreiding van virussen in gevangenissen en in de gemeenschap bij vrijgave verminderd.

Hoewel gezondheidsautoriteiten gemeenten van mensen terecht ontmoedigen bij evenementen zoals concerten, sportevenementen en grote feesten, moet er een uitzondering worden gemaakt voor protesten tegen systemisch racisme. Deze protesten kunnen de enige manier zijn waarop de systeemlozen zonder stem hun stem kunnen laten horen.

Net als bij COVID-19 vormen politiemoorden en structureel racisme grote bedreigingen voor de volksgezondheid, en de protesten brengen deze kwesties op de voorgrond van de publieke discussie. Vanuit epidemiologisch perspectief zijn er zeker risico’s van verhoogde verspreiding van COVID-19 als direct gevolg van de protesten – maar de raciale ongelijkheden in gezondheid (die dezelfde wortels hebben als politiegeweld) en de implementatie van maatregelen die deze aanpakken, zijn net zo belangrijk .

Veel demonstranten komen uit gekleurde gemeenschappen, die het zwaarst zijn getroffen door de gevolgen van de pandemie. Ze handelen niet uit onwetendheid, maar uit noodzaak.

Lees ook:  Zwart zijn in Amerika mag geen doodvonnis zijn

Comments

comments