5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

De Boogaloo-beweging is gevaarlijker dan Antifa maar Trump verbied deze niet

boogaloo

 45 total views,  6 views today

Op 26 mei verzamelden zich menigten in Minneapolis, Minnesota, om te protesteren tegen de dood van de 46-jarige George Floyd door toedoen van de politie van de stad. Floyd was zwart. Veel van de demonstranten waren gekleurde mensen.

De afdeling ontsloeg diezelfde dag vier politieagenten, nadat uit beeldmateriaal bleek dat Floyd werd gewurgd door een blanke officier; de video laat zien dat hij zijn knie op Floyd legt en zijn luchttoevoer afsluit. Het ontslaan van deze agenten was niet genoeg om de woede te verminderen in de stad waar minder dan vier jaar eerder een politieagent een zwarte man, Philando Castile, doodschoot bij een verkeersstop nadat Castilië hem had meegedeeld dat hij een legaal gekocht vuurwapen had.

Ondertussen heeft op het internet een grotendeels blanke en extreem-rechtse beweging publiekelijk gepraat over de risico’s die haar leden zouden moeten nemen om een ​​door de politie vermoorde zwarte man te steunen.

Op de Facebook-pagina schreef Big Igloo Bois, die op het moment van schrijven 30.637 volgers had, een beheerder over de protesten: “Als er ooit een tijd was dat bois solidair was met ALLE vrije mannen en vrouwen in dit land, dan was het is nu ”.

Ze voegden eraan toe: ‘Dit is geen raceprobleem. Veel te lang hebben we toegestaan ​​dat ze ons thuis en op straat vermoorden. We moeten achter de mensen in Minneapolis staan. We moeten hen steunen in dit protest tegen een systeem dat het politiegeweld ongecontroleerd laat verlopen. ‘

Een commentator voegde toe: “Ik ben op zoek naar mede-inwoners van Minneapolis om met mij mee te werken aan het vormen van een eigen, door de Grondwet geautoriseerde militie om mensen te beschermen tegen de MPD, die de afgelopen twee jaar te veel mensen heeft gedood.”

Deze uitwisselingen bieden een venster op een uiterst online update van de militiebeweging, die zich opmaakt voor de noordelijke zomer. De “Boogaloo Bois” verwachten, en hopen zelfs, dat het warmere weer gewapende confrontaties met de wetshandhaving zal brengen en een impuls zal geven aan een nieuwe burgeroorlog in de Verenigde Staten.

Meestal verbergen ze het niet eens. En de afgelopen maanden was hun favoriete platform Facebook.

Net als veel andere nieuwe extremistische bewegingen, traceert het losse netwerk van pro-gun shitposters hun oorsprong naar 4chan. Welke samenhang de beweging heeft komt voort uit hun eerbied voor hun nieuw geslagen martelaren en een constellatie van in-moppen en memes

Maar bovenal heeft de beweging de afgelopen twee jaar aan kracht gewonnen door zich te organiseren op ‘s werelds populairste sociale netwerk . Op het moment van schrijven had het moederbedrijf van dat netwerk iets meer dan $ 150 miljard aan zijn marktkapitalisatie toegevoegd sinds Boogaloo-vriendelijke anti-lockdown-protesten daar half april begonnen met organiseren. De waardering van het bedrijf op $ 662,8 miljard op 26 mei overtrof de vorige recordhoogte van $ 620,8 miljard, vastgesteld op dezelfde dag, 20 januari, dat de Boogaloo-beweging haar spraakmakende publieke debuut maakte tijdens de Second Amendment-protesten in Virginia.

Voorlopig kiest Facebook ervoor om de Boogaloo-beweging op hun platform tot bloei te laten komen.

Open source materialen suggereren dat de apocalyptische, anti-regeringspolitiek van de “Boogaloo Bois” vooralsnog niet monolithisch racistisch / neonazi is. Zoals we hebben opgemerkt, protesteren sommige leden tegen de schietpartijen van Afro-Amerikanen door de politie en prijzen zij zwarte nationalistische zelfverdedigingsgroepen.

Maar de materialen tonen ook aan dat, hoe ironisch het ook mag lijken, dit een beweging is die zich actief voorbereidt op een gewapende confrontatie met wetshandhavers en iedereen die hun uitgebreide begrip van het recht om wapens te dragen zou beperken. In een verdeeld, gedestabiliseerd post-coronaviruslandschap zouden ze wel eens kunnen bijdragen aan wijdverbreid geweld in de straten van Amerikaanse steden.

Mainstreaming Civil War: From / k / To Facebook

In de afgelopen weken is de term “Boogaloo” mainstream geworden na maanden van groeiende populariteit in online extreemrechtse gemeenschappen. Landelijke anti-lockdown-protesten hebben rechtse milities de gelegenheid geboden zich in het openbaar te verzamelen, gewapend.

Er is veel geschreven over de “astroturfing” achter de eerste rally’s, met name de eerste Lansing, Michigan rally. Het is zeker waar dat reguliere conservatieve persoonlijkheden en organisaties deze groeiende beweging hebben aangewakkerd. Donker geld is echter niet wat “Boogaloo” tot een begrip heeft gemaakt.

Het was 4chan die het startte. Vooral Facebook helpt het daarbij.

De blanke supremacistische opkomst in het afgelopen half decennium is herhaaldelijk in verband gebracht (ook in Bellingcat-analyses ) met de intens racistische, vrouwenhater en queerfobe cultuur die / pol / boards op 8chan en 4chan kenmerkte.

De oorsprong van de Boogaloo-subcultuur kan ook gedeeltelijk worden herleid tot 4chan, maar tot een ander bord, / k /, dat is gewijd aan wapens.

In recente berichten op het bord bespreken de gebruikers van / k / allerlei wapens, van messen tot straaljagers. Hun overweldigende focus ligt op vuurwapens.

Posters posten vaak over ongebruikelijke wapens, jacht op militair materieel, militaire geschiedenis of lopende oorlogen. Vaak worden berichten gecentreerd over de eigen vuurwapens en tactische uitrusting van gebruikers, of om advies te vragen over toekomstige aankopen.

boogaloo

/ k / is nauwelijks een bastion van zoetheid en licht (zoals alle 4chan-borden is het bezaaid met elke denkbare smet), maar in tegenstelling tot / pol / is militant blank nationalisme niet de standaard ideologische positie.

Hoewel wapenbezitters de neiging hebben om naar rechts te leunen , ontmoedigt het bestuur expliciet elke politieke discussie. Een “plakkerige” post bovenaan het forum, gemaakt in oktober 2015, net zoals de “alt right” -cultuur geboren op / pol / de Trump-campagne een boost gaf, waarschuwt dat discussies over politiek (zelfs wapenbeheersing) ongewenst zijn.

boogaloo

Dit alles heeft de beweging die is voortgekomen uit / k / een iets andere cast gegeven dan de “alt right” en de bewegingen die de implosie hebben overleefd na de Unite the Right-rally in 2017.

Er zijn veel racistische opmerkingen en ongetwijfeld veel racistische gebruikers op / k /, maar rassenoorlog is niet de allesoverheersende obsessie die het op / pol / heeft.

Terwijl neo-nazi’s als mislukte congreskandidaat Paul Nehlen het woord “Boogaloo” al lang gebruiken op Telegram-kanalen of extremistisch tolerante platforms zoals gab of bitchute, lijken deze acteurs zich te onderscheiden van de beweging die voortkwam uit / k /.

boogaloo

Allereerst begon de Boogaloo-meme die uitgroeide tot een “irl” -beweging van zwaarbewapende demonstranten met de uitdrukking “Civil War 2: Electric Boogaloo”, naar het voorbeeld van de titel van het vervolg uit 1984 op de breakdance cash-in film, ” Inbreken’.” Internetgebruikers gebruikten “Electric Boogaloo” al geruime tijd als een grapachtig aanhangsel in een hele reeks contexten, waaronder de mogelijkheid van een burgeroorlog.

4chan bewaart geen archief met berichten en de beste momenteel beschikbare archieven van derden gaan pas terug tot de tijd dat het bord al 8 jaar oud was, maar de Reddit-schraper en archiver-desuarchive laten zien dat de zin in gebruik was op / k / al in 2012.

boogaloo

Er is vóór deze datum verspreid gebruik van de zin in niet-verwante contexten online, en pushshift.io heeft het gebruik op Reddit vanaf 2014 behouden. Pushshift’s datavisualisatiefaciliteit laat zien dat sinds 2018 de frequentie van het gebruik van de zin dramatisch is toegenomen. Voor zover we kunnen vaststellen, lijkt / k / de plaats te zijn waar de term voor het eerst regelmatig werd gebruikt om te speculeren over gewapend burgerconflict in de Verenigde Staten.

Fantaseren over de Boogaloo kwam als het ware voort uit jarenlange apocalyptische discussies op het bord over wat er zou gebeuren “WTSHTF” (een prepper acroniem voor “wanneer de shit de fan raakt”). Samen met wapens zijn / k / posters geneigd tot survivalisme – de vrijstaande introductiepagina van het bord bevat instructies voor overlevingstechnieken in het bos, samen met basisinformatie over het kopen en gebruiken van wapens (de titel van de inleiding, “een magische plek”, is de quasi-ironische koosnaampjes die gebruikers aan het hele bord geven).

Sommige / k / posters geloven dat de Boogaloo-meme in wezen werd gecoöpteerd door meer reguliere stukken internet: reddit, Twitter, Instagram en Facebook. Dergelijke beschuldigingen van “normie” -coöperatie of diefstal komen veel voor in de berichtenbordcultuur.

boogaloo

Maar later gingen veel van de / k / gebruikers die het meest optimistisch waren over het vooruitzicht van gewelddadige sociale ineenstorting, van de marges van de online wereld naar het krachtigste platform van internet.

Mainstreaming Boogaloo op Facebook

Vanaf begin 2018 begonnen mensen zich steeds vaker te identificeren als / k / gebruikers en begonnen hun discussies naar Facebook te migreren. Deze stap viel samen met een aanhoudende golf van controversiële straatdemonstraties, openlijke protesten, extremistisch geweld en politieke instabiliteit die het Trump-tijdperk heeft gekenmerkt. De zelfidentificatie van deze groepen kwam in de vorm van callbacks naar het bestuur in groepstitels.

Bellingcat-zoekopdrachten onthullen tientallen groepen en pagina’s die momenteel op Facebook staan, met namen als “Patrioti / k / Boogaloo Bois”, “The / K / oronavirus: Electric Boogaloo”, “The / K / ombatant” en “Carolina / K / ommando” ”- referentie / k / in hun titel. De meesten plaatsen ironische / k / -vriendelijke memes over een paar herhalende onderwerpen: wapens, burgeroorlog en sociale ineenstorting, en vaak gewelddadige conflicten met wetshandhavers.

Onderzoekers hebben herhaaldelijk de aandacht gevestigd op de rol van Facebook bij het radicaliseren van extremistische actoren en de gevolgen van het toestaan ​​van extremisten om zich vrij op het platform te organiseren, met weinig praktisch nut. Recente rapportage geeft aan dat het senior management van het bedrijf al lang haar rol in het bevorderen van extremisme heeft begrepen , maar ervoor heeft gekozen niet te handelen uit angst voor vervreemding van conservatieve gevoeligheden, vooral in de VS

Uit onderzoek van het Tech Transparency Project blijkt dat er op 22 april 2020 minstens 125 Facebook-groepen waren gewijd aan de boogaloo. Het werkelijke aantal is sindsdien aanzienlijk toegenomen, hoewel het bepalen van een exact aantal vrijwel onmogelijk is vanwege de snelle evolutie van de subcultuur.

Een voorbeeld hiervan is hoe “Boogaloo”, zelf een eufemisme, verder is vermomd met het gebruik van klankachtige termen als “big luau” en “big igloo”. We zijn tot nu toe teruggegaan tot het eerste gebruik tot november van 2019. Een voorbeeld hiervan zien we op de Facebook-pagina Firearms Unknown (motto: omdat de RedCoats niet zelf gaan schieten). Het heeft 28.060 volgers:

boogaloo

Op dit moment waren Hawaiiaanse overhemden (een kleermakerszaak bij elke grote luau) al een manier voor individuen geworden om hun anticipatie op de komende burgeroorlog aan te geven. Activisten bij de Richmond Gun Rights Rally op 20 januari 2020 werden gezien met Hawaiiaanse overhemden en volledige gevechtsuitrusting.

Sindsdien zijn Hawaiiaanse overhemden in combinatie met geweren een veelvoorkomend verschijnsel bij anti-lockdown-protesten, waarbij leden van bestaande radicaal-rechtse of ‘patriotbeweging’-organisaties de kledingstukken gebruikten om hun banden met de Boogaloo-beweging aan te geven.

Voorafgaand aan een anti-lockdown-bijeenkomst van 19 april in het Washington State Capitol in Olympia, drong de president van Washington Three Percenters, Matt Marshall, Facebook-volgers aan om Hawaiiaanse shirts te dragen. Getty-fotograaf Karen Ducey maakte die dag een veel gepubliceerde foto waaruit bleek dat Marshall zijn eigen advies had opgevolgd.

boogaloo

Boogaloo Entryism 

De rally van 20 januari 2020 in Richmond, Virginia was een massaal protest tegen de vuurwapenbeperkingen die waren voorgesteld door gouverneur Ralph Northam. Het trok rechtse en pro-gun activisten uit het hele land. Het diende ook als het eerste belangrijke moment van de Boogaloo-beweging in de massamedia-spotlight. Die dag zag Tess Owen van Vice een groep demonstranten in verband met een Boogaloo-aangrenzende Facebook-groep genaamd Patriot Wave.

boogaloo

De oorspronkelijke Patriot Wave-groep is sindsdien verboden, maar mhtml-archieven die op 20 januari zijn vastgelegd, laten zien dat het op de dag zelf erg actief was en nieuws, video’s en door de gebruiker ingezonden foto’s van de rally plaatste. Groepsleden reageerden ook in realtime op verslaggevers.

boogalooboogaloo

Een lid van Patriot Wave die die dag een vluchtige borstel had met mainstream prominentie was een forse man met een schedelmasker, die in verschillende nieuwsberichten verscheen. Dit werd gevierd binnen de forums van de beweging. Bivakmutsen met een schedelprint, zoals die gedragen door de forse man, worden geassocieerd met neonazistische extremistische groepen zoals Atomwaffen en The Base , die een ‘ belegercultuur’ omarmen die is beïnvloed door de geschriften van de Amerikaanse Neonazi James Mason.

De man in kwestie droeg ook een borddrager waarop een / k / patch was genaaid. Hij was te zien in veel nieuwsverhalen en berichten op sociale media. ‘Big siege’, zoals hij zichzelf doopte op zijn Twitter-account, werd kort het gezicht van de beweging.

boogaloo

Zijn outfit combineerde verwijzingen naar het neonazisme met krachtige wapens en door internet vergiftigde ironie. Een haastig aangemaakt Twitter-account probeerde de schijnwerpers uit de kast te krijgen, refereerde aan de neonazistische numerieke code “1488” en bevatte een foto van de pseudonieme demonstrant naast een andere man die nazi-regalia droeg.

Gewapende mannen die een soortgelijke set van subculturele referentiepunten omarmden, begonnen te verschijnen bij meer openbare protesten. Op 31 januari betrad een groep gewapende mannen, sommigen in Hawaiiaanse overhemden, anderen in gezichtsmaskers en de Duitse ‘flecktarn’-camouflage die de voorkeur genieten van moderne neonazi-groepen, het staatshuis van Kentucky .

Deze incidenten vormden het patroon voor een reeks zwaarbewapende protesten in de eerste helft van 2020, waarvan vele werden gecombineerd met protesten tegen de blokkering die waren uitgebroken als reactie op maatregelen van sociale afstand die waren veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Naarmate boogaloo-beelden zijn geëvolueerd, zijn expliciet fascistische beelden en ideeën verder opgekomen. Dit soort signalering wordt vaak over het hoofd gezien door de reguliere media.

Een persoon tijdens het Lansing-protest op 15 april werd bijvoorbeeld gefotografeerd door freelance fotograaf Jeff Kowalsky:

boogaloo

ABC News rapporteerde vluchtig over de aanwezigheid van de Michigan Liberty Militia, onder vermelding van hun leider, Phil Robinson onder de veronderstelde naam Phil Odinson :

boogaloo

Maar zoals de meeste verkooppunten miste ABC News de betekenis van andere mannen die Hawaiiaanse overhemden droegen, en, in ieder geval, een bivakmuts met schedelmasker, compleet met een clownneus.

Terwijl het Hawaiiaanse shirt naar “de boog” verwees, en het schedelmasker naar de belegeringscultuur, was de neus zeer waarschijnlijk een knipoog naar de “clownwereld” -meme.

De meme ‘clownwereld’ geeft het idee aan dat pluralistische, multiculturele liberale democratieën zowel inherent belachelijk zijn als gedoemd te mislukken. Het is een gangbare valuta onder racistische bewegingen en is een meer pessimistische, of ‘blackpilled’-variant op de’ pepe’-memes die zo vrijelijk werden uitgewisseld tijdens de hoogtijdagen van alt-right.

Het betekent een verwerping van de ‘bewegingsbeweging’ van blanke nationalisten van vóór Charlottesville, en de overtuiging dat er geen politieke oplossing is voor wat veel versnellingsgroepen zien als de eindeloze neergang van de westerse democratieën.

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de profielfoto van het Telegram-kanaal “Third Position Army”, een expliciet neonazistische groep met meer dan 2.000 leden:

boogaloo

Recente rapportage heeft het feit aangeroerd dat expliciet extreemrechtse en zelfs neonazistische groepen proberen om zowel de anti-lockdown-protesten als de bredere Boogaloo-beweging te coöpteren. Op 17 mei 2020 publiceerde The Economist een artikel over hoe extreem-rechts door deze protesten werd ‘ bekrachtigd ‘.

Deze analyse is niet helemaal onnauwkeurig, maar mist ook een kritische dimensie van wat er gebeurt in de hubs van de beweging op Facebook. Weken doorgebracht in een netwerk van Boogaloo Facebook-groepen hebben een veel complexer beeld opgeleverd.

Deze screengrab is van de Virginia Knights Facebook-groep , die 5874 volgers heeft en een van de grotere Boogaloo-gerichte groepen in die staat lijkt te zijn:

boogaloo

Interessant genoeg bevat diezelfde pagina een mix van zowel raciaal inclusieve als racistische retoriek. Bijvoorbeeld:

boogaloo

“Stem van de daken” is een algemene rechtse meme geworden voor het weerstaan ​​van ongewenste verkiezingsresultaten door mensen neer te schieten. De oorsprong van de meme zijn beelden van Koreaans-Amerikaanse winkeliers die tijdens de LA Riots in 1992 op vermeende plunderaars schoten.

Sinds 2011, toen de LA Times een verhaal draaide over deze zakenmensen, waren ‘dak-Koreanen’ een favoriete meme in pro-gun en extreemrechtse kringen. Hun gebruik van de beelden zet gewapende raciale conflicten op de voorgrond – de mensen die vanaf de daken zijn neergeschoten, worden verondersteld zwart te zijn. De reacties op dit bericht bevatten nog meer racisme, in de vorm van een reeks anti-moslim memes die allemaal door dezelfde gebruiker zijn gepost:

boogaloo

De reactie op deze berichten was niet universeel, met een redelijk gelijkmatige mix van commentatoren die tegen het racisme van “Auburndale Red” waren. Het punt hier is niet dat de Boogaloo-beweging geheel of authentiek antiracistisch is, maar dat er binnen sommige delen van deze beweging een zeer actieve strijd lijkt te zijn om te bepalen of hun gedroomde opstand al dan niet gebaseerd zal zijn op onverdraagzaamheid.

boogaloo

De originele afbeelding hierboven is een bericht op / k /. Hoewel / k / meer dan een groot deel van homofobie en racisme herbergt, werd dit verhaal van een NRA-gecertificeerde instructeur die een bedrijf bouwde op basis van het onderwijzen van gewapende zelfverdediging aan LGBT-mensen zeer goed ontvangen. De / k / -gelieerde Facebook-groep die het oorspronkelijk deelde, The / k / ult van Monika , heeft 16.977 volgers.

Van wat we kunnen zien, lijkt / k / de meest invloedrijke kracht te zijn bij het vormgeven van de cultuur van de boogaloo-beweging, zowel op Facebook als in openlijke protesten.

Facebook is over het algemeen extreem tolerant geweest voor Boogaloo-groepen. Maar deze en andere verwante milities krijgen af ​​en toe een tijdelijk of permanent verbod. Kleine internetondernemers blijken zeer enthousiast te profiteren van de kruimels die het netwerk van Zuckerberg heeft achtergelaten.

De Boogaloo Bubble 

De Amerikaanse militiebeweging bestaat al tientallen jaren en kende een eerdere opleving in de jaren negentig, totdat binnenlands terrorisme, evoluerende wetshandhavingsstrategieën en veranderende politieke winden haar populariteit verminderden.

Extreem-rechtse groepen hebben altijd naar technologische oplossingen gezocht om ze uit de reguliere media te weren. Het tijdperk van de sociale media is een tweesnijdend zwaard geweest voor de beweging: sites zoals Facebook bieden een ideaal organiserend platform, met een ongeëvenaard bereik, maar ook een dat op elk moment kan worden weggenomen.

In januari 2016 registreerde Chad Embrey, een webdesigner en ondernemer, het domein MyMilitia.com. WhoIs-records laten zien dat hij op of rond dezelfde tijd een aantal andere domeinen registreerde die verwijzen naar de militiebeweging in het algemeen (zoals militianetwork.com) of specifieke groepen zoals de Three Percenters (zoals iiiers.com, iiiers.info en 111ers.com ). Deze registraties waren in overeenstemming met zijn herhaaldelijk voornemen om een ​​Facebook-achtige site voor de militie te creëren.

Embrey had eerder niche-lifestyle-sites gecreëerd en verkocht met betrekking tot vrachtwagens. Hij was vervolgens betrokken geweest bij wapenhandelsgroepen op Facebook. In 2017 begon Facebook deze groepen te verbieden in een van de periodieke acties tegen problematisch materiaal.

In een pdf-manifest uit 2017, geüpload naar mymilitia.com, schrijft Embrey over hoe hij de afgelopen tien jaar ‘meerdere succesvolle ondernemingen in online nichegemeenschappen’ had gemaakt, totdat ‘Facebook inbreuk maakte op onze rechten als Amerikanen en alle vuurwapens en munitie kopen verkoop- en handelsgroepen. Weten hoe geïntegreerd dit sociale netwerk was in de overgrote meerderheid van het dagelijks leven van mensen. We begonnen te vrezen voor de patriot- en militiegroepen die de site ook gebruiken voor gerelateerde communicatie ”. [Embrey’s oorspronkelijke spelling en grammatica zijn hier bewaard gebleven]

Een vorige versie van het manifest leest meer als een verkooppraatje en vermeldt een extra site, “Militia Network”, die sindsdien is verdwenen. Het vermeldt ook tientallen wapenhandelgroepen op de Facebook-achtige website MeWe, die de afgelopen maanden sterk is gepromoot als een terugval voor degenen die van Facebook zijn verbannen.

MyMilitia-gebruikers kunnen pagina’s maken voor hun specifieke milities en een aantal van deze groepen heeft gecoördineerd om anti-lockdown-protesten bij te wonen. Een van de meest populaire discussies op de site is een discussie met de titel: Worden we naar de burgeroorlog gelokt?

Hoewel de discussie begint met de premisse dat dit een slechte zaak zou zijn, stelt de oorspronkelijke poster (een sitebeheerder) snel dat een “gewapend conflict” “wenselijk” zou zijn als het snel zou gebeuren:

boogaloo

Andere gebruikers kunnen snel meedoen met hun ondersteuning:

boogaloo

Elders op MyMilitia plaatsen gebruikers links naar manifesten, zoals deze pdf met de titel ‘Resistance to Tyranny’. Het openingsargument is dat ‘tirannie’ de belangrijkste moordenaar van de 20e eeuw was. Het manifest bespreekt de moraal van het verklaren van de oorlog aan uw eigen regering en stelt dat omdat dictaturen altijd als gladde hellingen beginnen, u moet aannemen dat alle wapenbeheersing de voorloper is van tirannie. Elke wapenbeheersing rechtvaardigt dus gewelddadig verzet:

Het punt hier is dat wanneer een regering probeert haar burgers te ontwapenen, er op het eerste gezicht een geval bestaat dat Just Cause tevreden is. De hierboven geschetste ervaring met genocide in de twintigste eeuw is een voldoende rechtvaardiging voor burgers die met ontwapening worden geconfronteerd, om te vragen: “Wat bent u van plan met ons te doen zodat u ons zo graag eerst wilt ontwapenen?”

Dezelfde logica is duidelijk bij tientallen Boogaloo-gerichte Facebook-groepen. Gebruikers bespreken regelmatig de vermeende tirannieke wetgeving op het gebied van wapenbeheersing en zien deze als een acceptabel voorwendsel voor gewelddadig verzet. MyMilitia-gebruikers besteden tijd aan het praten over de moeren en bouten van hoe die weerstand eruit zal zien. Berichten zijn doorspekt met links naar pdf’s van militaire handleidingen, instructies voor het op nul zetten van geweren, gidsen voor het cachen van wapens, evenals instructies voor militaire PR-officieren en radioamateurs.

MeWe wordt door mensen als Corey Wilkes, beheerder van de NWGA (Northwest Georgia) Icehouse Hoedown Facebook-pagina, een gesloten groep met 208 leden, gezien als een veiligere schans voor Facebook-vluchtelingen.

De term “ijshuis” is nog een ander synoniem voor de term boogaloo, die afstamt van de “Big Igloo” -variatie. Wilkes gokt erop dat als Facebook-censoren “grote iglo’s” zouden aanpakken, ze misschien “ijskelder” zouden missen. Hoewel Facebook de Icehouse Hoedown-groep nog niet heeft verwijderd, gebruikt Wilkes MeWe als een back-up sociaal netwerk en als een plek waar hij meer gevoelige informatie kan plaatsen. Dit omvat informatie zoals zijn aankondiging over een radiotraining voor leden van zijn militie:

boogaloo

Wilkes voelt zich veilig genoeg op MeWe om brutaal te suggereren hoe zijn militieleden de politie en noodradiofrequenties zouden kunnen blokkeren:

boogaloo

Maar berichten op MeWe krijgen slechts een fractie van de betrokkenheid als berichten op Facebook. Alexa-verkeersranglijsten suggereren dat Facebook de vijfde meest verhandelde site op het World Wide Web is, terwijl MeWe op 26 mei op 5358 stond. MyMilitia stond ondertussen op 714.722 en viel.

Dat gezegd hebbende, lijken individuen en organisaties die het meest invloedrijk zijn in opkomende extreemrechtse bewegingen, regelmatig tussen platforms te reizen. Josh Ellis, die nu MyMilitia.com beheert, is ook de oprichter van een netwerk van “American Revolution 2.0” Facebook-pagina’s, gericht op het organiseren van anti-lockdown-protesten in meerdere steden.

Dergelijke platformonafhankelijke invloed kan alleen worden vertaald in een massabeweging met instemming van Facebook.

Om te zien hoe, kunnen we kijken naar de erfenis van de meest prominente MyMilitia-gebruiker, wijlen Duncan Lemp.

De martelaren

Op 12 maart 2020 rond 4.30 uur voerde een SWAT-team in Montgomery County, Maryland een klopvrije overval uit op het ouderlijk huis van de 21-jarige Duncan Socrates Lemp. Hij werd verdacht van het bezit van vuurwapens die hij vanwege een jeugdcriminaliteit niet legaal mocht bezitten. De politie van Maryland beweert dat Lemp hen ‘gewapend’ heeft geconfronteerd terwijl hij gewapend was, en dat hij zijn deur met een geweerkogel had opgesloten . De familie van Lemp beweert dat hij werd doodgeschoten terwijl hij sliep met zijn vriendin, die gewond raakte bij de overval.

Wat er tijdens die inval in de vroege ochtend is gebeurd, blijft bitter betwist en valt buiten het bestek van dit artikel. Wat onmiskenbaar is, is dat Duncan Lemp de vooraanstaande martelaar is geworden van de ontluikende Boogaloo-beweging. Zijn naam en gezicht worden voortdurend genoemd, zoals in dit bericht van de Virginia Knights Facebook-groep, die hem als voormalig lid claimt :

boogaloo

Boogaloo bois vergelijkt Lemp regelmatig met zwarte Amerikanen die door politieagenten zijn doodgeschoten. Sterker nog, een groeiend deel van Boogaloo-gelovigen ziet mannen als Ahmaud Arbery en Eric Garner als fundamenteel hetzelfde soort slachtoffers als Duncan Lemp, Vicki en Samuel Weaver (die stierf in Ruby Ridge) en LaVoy Finicum (die werd doodgeschoten door Oregon Staatspolitie tijdens de stand-off van Malheur 2016). Deze meme wordt vaak gedeeld:

boogaloo

Uiteraard wordt dit gevoel niet universeel gedragen binnen de extreemrechtse Boogaloo-beweging. In dit gesprek over de dood van Ahmaud Arbery plaatst de ene gebruiker de bovenstaande meme terwijl een andere spot dat de dood van Arbery alleen nieuwswaardig is vanwege hoe ‘zeldzaam’ het is wanneer een blanke een zwarte persoon vermoordt. Een ander klaagt:

‘We zouden erom moeten schelen, want de man links was zwart. Maakt het hen uit dat de meeste slachtoffers van zwarte moord worden vermoord door zwarten? Nee!”

boogaloo

De bereidheid om Duncan Lemp als slachtoffer te beschouwen in dezelfde lijn als mannen als Eric Garner is een van de kloven die door de boogaloo-gemeenschap loopt. Meer conservatieve groepen, zoals NWGA Icehouse Hoedown, hebben de neiging achterdochtig te zijn tegenover zwarte slachtoffers van politiegeweld. In deze thread is admin Corey Wilkes woedend dat leden van een andere groep Duncan Lemp vergeleken met Sean Reed , die onlangs werd gedood door de politie van Indianapolis tijdens het streamen op Facebook Live:

boogaloo

Ongeacht hoe leden van de Boogaloo-beweging denken over niet-blanke slachtoffers van politiegeweld, Duncan Lemp lijkt universeel beschouwd als een martelaar. Variaties op de zin “Zijn naam was Duncan Lemp” worden vaak herhaald in memes en als commentaar op berichten. De Facebook-groep ” We Are Duncan Lemp ” (546 leden) is een van de meest openlijk opstandige groepen die we zijn tegengekomen, gevuld met Patriot Wave-memes die aandringen op revolutie:

boogaloo

Er zijn ook voortdurende aansporingen tot geweld tegen de politie:

boogaloo

Er is ook bizarre, quasi-religieuze apocalyptische kunst naast essays over de waarde van ‘ijzerdiscipline’ en zelfverloochening om zichzelf in een vat te veranderen om ‘de kracht van een vernieuwd volk te laten groeien, de drager van een toekomstige generatie van adel en vrijheid. ‘ Met een paar Swastika’s erin gegooid, zou het hele ding niet misstaan ​​in een neo-nazi-Telegram-kanaal:

boogaloo

De symbolen op het gezicht van de bovenstaande figuur zijn Scandinavische runen. Precies dezelfde runen zijn gebruikt als symbolen voor de National Alliance (een ter ziele gegane Amerikaanse neonazistische groep) en de Nordic Resistance Movement (een Zweedse neonazistische groep). Sommige delen van deze beweging bestaan ​​niet geheel uit erkende racisten, maar neonazi’s zien de “Boogaloo Bois” duidelijk als een vruchtbare rekruteringsgrond, en de bredere beweging heeft zichzelf niet goed toegerust om de nazi’s uit te drijven.

Duncan Lemp was de eerste martelaar van de Boogaloo-beweging, maar hij zou nooit de laatste zijn. Op 13 mei 2020 begon een 47-jarige man uit Schleicher County, Texas, Donny Leeks genaamd, met het uitbrengen van een reeks steeds meer losgeslagen Facebook-livevideo’s. Met volledige tactische uitrusting klaagde Leeks dat: “… je een tirannieke regering hebt die het nodig acht om angst, virusonzin en tirannieke edicten onder de mensen te verspreiden.”

Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk, maar voordat hij deze opnames filmde, leek Leeks zijn geweer op zijn buren te hebben afgevuurd , wat de politie ertoe aanzette zijn landelijke huis te omcirkelen en een impasse te beginnen. Gedurende deze tijd bleef de heer Leeks livevideo’s op Facebook plaatsen en klaagde hij over een recente stemming in het Congres om de bevoegdheden van de Patriot Act uit te breiden.

‘Ik heb gevraagd en gevraagd en gevraagd, toen we een leider wilden opstaan, om op te staan ​​en tegen dit spul te vechten. Ik wilde niet degene zijn die het moet doen. Maar het lijkt erop dat ik het zelf moet doen. En dat is ok. Ik ben in orde met God. God staat aan mijn kant. God weet dat ik gelijk heb. ‘

Op een gegeven moment vuurde Leeks zelfs op wat hij zei dat het een drone was. Hij werd huilerig op sommige plaatsen en riep uit: “… ik hou niet van politie omdat ze me zo lang hebben mishandeld …” Hij riep ook op tot “back-up”, vermoedelijk van zijn volgers die de video bekeken.

Niemand kwam hem te hulp en Donny Leeks werd gedood nadat hij op 14 mei op officieren had geschoten. Sindsdien circuleren clips van zijn (nu verwijderde) live video’s op Facebook onder verschillende Boogaloo-groepen. Hier zien we leden van de Carolina / K / ommando-groep (2.261 volgers) commentaar geven op een compilatie van de video’s van Mr. Leeks. Een man die langs Neptunus loopt, de beheerder van de groep, beweert dat prei werd vermoord, misschien ‘gelokt’ om zijn geweer te dragen om ‘de dreiging’ te beoordelen, zodat de wetshandhaving hem zou kunnen doden. Een van de volgers van Neptunus noemt prei zowel een ‘offer’ als het slachtoffer van moord.

boogaloo

Neptunus is typerend voor de anti-staats, libertaire vleugel van de Boogaloo-beweging. Hij is GEEN fan of supporter van president Trump, in tegenstelling tot velen in de meer traditioneel conservatieve Boogaloo-groepen (of sites zoals MyMilitia):

boogaloo

Neptune heeft nog een Facebook-pagina met 1796 volgers, ” The Waco Draco “. Als je er doorheen bladert, wordt duidelijk dat zijn belangrijkste motiverende factor geen specifieke politieke ideologie is. Hij stelt dat hij anticommunistisch is en bang is voor een machtsgreep van de regering als gevolg van de blokkering van het coronavirus. Meer dan enig ander ding lijkt Neptunus een gewapende confrontatie met wetshandhaving te verlangen:

boogaloo

Wat nu?

Als er een enkele rode draad is die de melkweg van Boogaloo Facebook-groepen verenigt, is het een verlangen om dit met de regering uit te vechten. Meer in het bijzonder zien leden gewelddadige confrontaties met de lokale politie en de ‘alfabetbois’ in federale wetshandhavingsinstanties.

Red Flag-wetten en wapenconfiscatie worden vaak aangehaald als grond voor een hypothetische opstand. Dit bericht is afkomstig van KenTen [Redacted], een gesloten in Georgië gevestigde Boogaloo Facebook-groep met 139 leden:

boogaloo

Hierboven zien we schermafbeeldingen van berichten van één persoon, Rick O’Shea, die beweert dat de politie op het punt staat zijn vuurwapens in beslag te nemen. Er zijn oproepen voor leden om zich in zijn verdediging te verzamelen. Men schrijft: “Het begint.” Soortgelijke gesprekken werden gevoerd op Facebook na de arrestatie van Bradley Bunn.

De 53-jarige Bunn is een man uit Loveland, Colorado, die eerder op 12 maart een vergadering van de Colorado House Judiciary Committee bijwoonde om in opstand te komen tegen de nieuwe Rode Vlag-wet van de staat. Hij zei tegen de commissie: ‘Trek dit in. Het is verraad om de Amerikaanse bevolking te ontwapenen. Herroep het alstublieft. Ik vraag het aardig. ‘

Ze deden niet. Bradley Bunn verspreidde vervolgens een manifest waarin werd opgeroepen tot “gewapende strijd tegen tirannen”. Hij begon ook met het produceren van pijpbommen , waarvoor hij door de FBI werd gearresteerd. Het manifest van Bunn ging viraal met zijn lokale milities. In de nasleep van zijn arrestatie begonnen leden van de Allegheny Rescue Co. Facebook-groep (6.202 volgers) te brainstormen over hoe toekomstige arrestaties te stoppen.

boogaloo

De belangrijkste suggestie die evolueert, is om zoveel mogelijk gewapende burgers tussen de politie en hun doelwit te plaatsen:

De messaging-app Discord wordt voorgesteld als een alternatieve plaats om te verzamelen en te coördineren, net als de versleutelde chat-app Signal. Leden praten over het vormen van ‘toegewijde regimenten’ en ‘stakingsteams’ voor de toekomst. Dit kan allemaal hete lucht zijn. Als het gaat om het evalueren van het gevaar van deze beweging, is een van de belangrijkste moeilijkheden om te bepalen hoe serieus de constante dreigingen van geweld moeten worden genomen. Sommige leden van deze groepen lijken dit te beseffen:

boogaloo

Het idee dat een enkele gebeurtenis de Boogaloo zal veroorzaken, is een bindende mythe voor deze beweging, maar burgeroorlogen zijn vaak ingewikkeld en onvoorspelbaar. Desalniettemin staan ​​er in de zomer veel bijeenkomsten en gewapende protesten op het programma. Bekende pro-Trump, milities en Patriot Movement-groepen zullen waarschijnlijk worden vergezeld door een nieuwe groep zwaarbewapende en kleurrijk geklede “Boogaloo Bois” die ervan overtuigd zijn dat een burgeroorlog een uitgemaakte zaak is, en die elkaar op weg zijn naar gewapende confrontaties met wetshandhaving.

In een Verenigde Staten die nog onstabieler is geworden door een controversieel presidentsverkiezingenseizoen en de sociale en epidemiologische effecten van COVID-19, zal elk protest of elke straatstrijd en de nasleep ervan de potentie hebben voor ernstige gewelddaden. Terwijl protesten over de dood van George Floyd op 26 mei in Minneapolis opliepen, beschouwden leden van Boogaloo-groepen op Facebook het als een oproep tot de wapens. Memes werden die dag opgewonden en voegde George toe aan de lijst met martelaren van de beweging:

boogaloo

Een lid van de Big Igloo Bois Facebook-groep kwam opdagen bij de protesten met een Boogaloo-vlag en hij claimde 15 andere bois. Uit rapporten blijkt dat hij tijdens het protest gewond was geraakt met een rubberen kogel.

boogaloo

Ondertussen hebben andere Boogaloo-supporters online hun wens uitgesproken om naar Minneapolis te reizen en nu de burgeroorlog te beginnen:

boogaloo

Vanaf de publicatietijd is het onmogelijk te zeggen hoe de protesten in Minneapolis zullen oplossen. Maar op Onafhankelijkheidsdag, 4 juli, worden er in tal van staten rally’s gehouden over het Tweede Amendement, waarvan er vele gewapende protesten “open carry” toestaan. Deze uitnodiging voor een Facebook-evenement voor een rally van het 2e amendement in de hoofdstad van Virginia is slechts een voorbeeld. Er hebben zich al meer dan 2.000 mensen aangemeld.

boogaloo

Sommige activisten hebben het gehad over een Million Person Open Carry March, die op die dag in elke hoofdstad zal plaatsvinden. Dit plan lijkt, als het ooit haalbaar was, te zijn verstoord door Facebook en een aantal anti-lockdown-groepen op te schorten , waaronder American Revolution 2.0.

Toch heeft het Facebook-evenement voor de staatsmars in Kansas meer dan 1.1k-leden en andere rally’s worden nog steeds gepland. Tientallen anti-lockdown-groepen werken min of meer openlijk naast tientallen boogaloo-groepen en pagina’s. Honderden Amerikanen marcheerden de afgelopen weken al in hun hoofdsteden met wapens. De meeste van deze marsen waren gepland en georganiseerd op Facebook.

Op 1 mei 2020 hebben Facebook en Instagram beide hun ‘geweld en opruiing’-beleid geüpdatet om het gebruik van’ boogaloo-termen ‘te verbieden wanneer ze voorkomen naast afbeeldingen of verklaringen die gewapend geweld weergeven of aansporen. Ons onderzoek suggereert dat dit beleid vrijwel niets heeft gedaan om de groei van deze beweging te beteugelen of het geweld van haar retoriek te verminderen. Elke nieuwe Boogaloo-pagina en -groep die we vonden, leidde ons naar nieuwe gerelateerde pagina’s en “vind-ik-leuk” -pagina’s, die elk mensen organiseerden voor directe gewapende actie of ze aanzetten tot geweld om te anticiperen op geweld.

Het grootste sociale netwerk ter wereld blijft een gastvrije plek voor potentiële opstandelingen. We weten nu dat Facebook het bewijs heeft begraven dat zijn platform de groei van extremisme mogelijk maakt, uit angst dat de bestrijding hiervan als een anti-conservatieve vooroordeel zou worden gezien. Het is nog niet mogelijk om te zeggen of de beweging die op dat platform is gevoed, ooit een rol zal spelen in een Amerikaanse burgeroorlog. Maar elke dag loggen tienduizenden zwaarbewapende mensen in om hun hoop te herhalen dat dit zal gebeuren.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments