De ‘plaag’ van het fascisme dat het Amerika van Trump infecteert

De ‘plaag’ van het fascisme dat het Amerika van Trump infecteert

20 juni 2020 1 Door Indignatie redactie
0
()

Terwijl Tulsa nachtelijke avondklok oplegt voorafgaand aan de veelgehoorde Trump-campagne rally van zaterdag, dreigt de president opnieuw met geweld tegen afwijkende meningen en vervaagt hij elk onderscheid tussen vreedzaam en gewelddadig protest.

Trump ging vrijdag naar Twitter om te verklaren: “Alle demonstranten, anarchisten, agitators, plunderaars of schurken die naar Oklahoma gaan, begrijp alsjeblieft dat je niet behandeld zult worden zoals je in New York, Seattle of Minneapolis bent geweest. Het wordt een heel andere scène! ‘

“Alle demonstranten”! In het licht hiervan vonden we het belangrijk om een ​​verzameling citaten over fascisme en de racistische mentaliteit die het vaak voedt, opnieuw te posten, die we afgelopen oktober hebben uitgevoerd. Inbegrepen zijn observaties van commentatoren, reflecties opgeschreven door de slachtoffers van het fascisme en zelfs analyses door erkende fascisten. Hoe historisch deze citaten ook zijn, ze hebben een verrassend eigentijds gevoel. – Introductie door Dan Jacobson

nazi

Arthur Szyk’s karikatuur van Wotan’s paleis, Walhalla, als een Duitse bierhal, 1942. Foto credit: Artur Szyk / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Donkere perspectieven

Ik ben bang, op basis van mijn eigen ervaring, dat het fascisme naar Amerika zal komen in naam van de nationale veiligheid. (Jim Garrison)

Het fascisme zal komen van volkomen authentieke Amerikanen. (John T. Flynn)

Fascisme is kapitalisme plus moord. (Upton Sinclair)

Het fascisme is het kapitalisme in verval. (Rajani Palme Dutt)

Het fascisme is het stadium dat is bereikt nadat het communisme een illusie is gebleken, en het is evenzeer een illusie gebleken in Rusland als in het pre-Hitler-Duitsland. (Peter drucker)

Een fascist is iemand wiens lust naar geld of macht wordt gecombineerd met een dergelijke intensiteit van onverdraagzaamheid jegens die van andere rassen, partijen, klassen, religies, culturen, regio’s of naties om hem meedogenloos te maken in zijn gebruik van bedrog of geweld om zijn doel te bereiken loopt af. (Henry A. Wallace)

De Amerikaanse fascisten zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun opzettelijke verdraaiing van waarheid en feit. Hun kranten en propaganda cultiveren zorgvuldig elke kloof van verdeeldheid, elke scheur in het gemeenschappelijke front tegen het fascisme. (Henry A. Wallace)

vs

Charlottesville Unite the Right Rally, 12 augustus 2017. Foto credit: Rodney Dunning / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Voordat massaleiders de macht grijpen om de werkelijkheid aan hun leugens aan te passen, wordt hun propaganda gekenmerkt door haar extreme minachting voor feiten als zodanig, want feit hangt naar hun mening volledig af van de macht van de mens die haar kan fabriceren. (Hannah Arendt)

Nationalisme is iets voor kinderen. Het zijn de mazelen van de mensheid. (Albert Einstein)

Wij zijn de Verenigde Staten van Geheugenverlies, wat wordt aangemoedigd door een media die ons niet de waarheid willen vertellen over iets, dat hun zakelijke meesters dient die andere plannen hebben om ons te domineren. (Gore Vidal)

De reclamemannen maakten duidelijk dat er in een oorlog tegen het fascisme op twee manieren naar ideeën kon worden gekeken. Degenen onder ons die aan het project werkten, waren van mening dat er voor ideeën gevochten moest worden; de reclamemannen dachten dat ze verkocht zouden worden. Het publiek, degenen die in oorlogstijd thuis waren, waren geen ‘burgers’ of ‘mensen’. Het waren ‘klanten’. (Muriel Rukeyser)

Diplomatie betekent alle slechte instrumenten van de Oude Wereld, invloedssferen, machtsbalansen, geheime verdragen, drievoudige allianties en, in de tussentijd, verzoening van het fascisme. (Barbara Tuchman)

Auschwitz is buiten ons, maar het is overal om ons heen, in de lucht. De pest is weggestorven, maar de infectie blijft hangen en het zou dom zijn om het te ontkennen. Afwijzing van menselijke solidariteit, stompe en cynische onverschilligheid voor het lijden van anderen, afstand doen van het intellect en morele zin aan het gezagsbeginsel, en vooral, aan de wortel van alles, een golf van lafheid, een kolossale lafheid die maskeert zichzelf als strijdende deugd, liefde voor land en geloof in een idee. (Primo Levi)

Iedereen moet weten of onthouden dat Hitler en Mussolini, toen ze in het openbaar spraken, werden geloofd, geprezen, bewonderd, aanbeden als goden. Het waren ‘charismatische leiders’; ze bezaten een geheime kracht van verleiding die niet voortkwam uit de geloofwaardigheid of de deugdelijkheid van de dingen die ze zeiden, maar uit de suggestieve manier waarop ze ze zeiden. En we moeten niet vergeten dat hun trouwe volgelingen, onder hen de ijverige uitvoerders van onmenselijke bevelen, geen geboren folteraars waren, geen (op enkele uitzonderingen na) monsters waren: het waren gewone mannen. Monsters bestaan, maar er zijn er te weinig om echt gevaarlijk te zijn; gevaarlijker zijn de gewone mannen, de functionarissen die bereid zijn te geloven en te handelen zonder vragen te stellen. (Primo Levi)

vs

Charlottesville Unite the Right Rally, 12 augustus 2017. Foto credit: Rodney Dunning / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Fascisme is als een hydra – je kunt zijn kop eraf snijden in het Duitsland van de jaren ’30 en ’40, maar het zal nog steeds opduiken op je achterdeur in een enigszins veranderde gedaante. (Alan Moore)

Lees ook:  25 punten waarom Mark Rutte ons land een KUTLAND heeft gemaakt

Je begint je te realiseren dat hypocrisie niet iets vreselijks is als je ziet wat openlijk fascisme wordt vergeleken met een soort van geheime, weet je, gemeenschappelijke politiek waar het Congres nooit bang voor is geweest zich over te geven. (Arundhati Roy)

Degenen onder ons die de oorlog hebben meegemaakt en erover hebben willen schrijven, werden de boodschapper. We hebben de boodschap gegeven en er is niets veranderd. (Elie Wiesel)

Toen werd ons voor het eerst duidelijk dat onze taal geen woorden heeft om deze overtreding, de sloop van een man, uit te drukken. In een oogwenk, met een bijna profetische intuïtie, werd de realiteit aan ons onthuld: we hadden de bodem bereikt. Lager zinken is niet mogelijk; geen enkele menselijke toestand is erger dan dit, en het kan ook niet zo zijn. Niets is meer van ons; ze hebben onze kleren, onze schoenen en zelfs ons haar weggenomen; als we spreken, zullen ze niet naar ons luisteren, en als ze luisteren, zullen ze het niet begrijpen. Ze zullen zelfs onze naam wegnemen: en als we die willen behouden, zullen we de kracht daarvoor moeten vinden, op de een of andere manier zo te beheren dat er achter de naam nog iets van ons, van ons als we waren, achterblijft. (Primo Levi)

Hoe pijnlijk en beschamend het ook mag zijn, het blijft een feit dat we worden geconfronteerd met een menselijke structuur die is gevormd door duizenden jaren van mechanistische beschaving en wordt uitgedrukt in sociale hulpeloosheid en een intens verlangen naar een führer. (Wilhelm Reich)

vs

Charlottesville Unite the Right Rally, 12 augustus 2017. Foto credit: Rodney Dunning / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Het fascisme gaat terug tot onze kindertijd en jeugd, waar ons altijd werd verteld hoe we moesten leven. Ons werd verteld: Ja, je mag dit doen; nee, dat mag u niet doen. Het geheim van het fascisme is dus dat het deze aantrekkingskracht heeft op mensen van wie het latere leven niet bevredigend is. Norman Mailer) 

Lees ook:  Hoe lang gaat de Amerikaanse Covid-19 Lockdown mee? Hier is wat de patronen suggereren

De eerste waarheid is dat de vrijheid van een democratie niet veilig is als de mensen de groei van de privémacht tolereren tot een punt waarop deze sterker wordt dan hun democratische staat zelf. Dat is in wezen fascisme – eigendom van de regering door een individu, een groep of door een andere controlerende privémacht. De tweede waarheid is dat de vrijheid van een democratie niet veilig is als haar bedrijfssysteem geen werkgelegenheid biedt en geen goederen produceert en distribueert op een manier die een aanvaardbare levensstandaard in stand houdt. Beide lessen raakten thuis. Onder ons groeit tegenwoordig een concentratie van particuliere macht zonder weerga in de geschiedenis. (Franklin D. Roosevelt)

Hitlers dictatuur was de eerste dictatuur van een industriële staat in dit tijdperk van moderne technologie, een dictatuur die de instrumenten van de technologie perfectioneerde om haar eigen volk te domineren. … Door middel van technologie zoals de radio- en omroepsystemen zouden tachtig miljoen personen aan de wil van één individu kunnen worden onderworpen. Telefoon, teletype en radio maakten het mogelijk om de commando’s van de hoogste niveaus rechtstreeks naar de laagste organen te sturen, waar ze vanwege hun hoge autoriteit kritiekloos werden uitgevoerd. Zo ontvingen veel kantoren en squadrons op deze directe manier hun slechte bevelen. De technologie-instrumenten maakten het mogelijk om alle burgers nauwlettend in de gaten te houden en criminele operaties in een hoge mate van geheimhouding te houden. Voor de buitenstaander lijkt dit staatsapparaat misschien op de schijnbaar wilde kluwen van kabels in een telefooncentrale; maar net als zo’n uitwisseling zou het door één testament kunnen worden geleid. (Albert Speer ) (Rijksminister van Bewapening en Oorlogsproductie voor nazi-Duitsland, en de hoofdarchitect van Adolf Hitler)

Zoals ik het vandaag zie, werden Hitler en Goebbels in feite gevormd door de meute zelf, geleid door hun verlangens en dagdromen. Natuurlijk wisten Goebbels en Hitler door te dringen tot de instincten van hun publiek; maar in diepere zin ontleenden ze hun hele bestaan ​​aan deze doelgroepen. Zeker, de massa brulde op het ritme van het stokje van Hitler en Goebbels; toch waren ze niet de echte dirigenten. De meute bepaalde het thema. Om ellende, onzekerheid, werkloosheid en hopeloosheid te compenseren, zwol deze anonieme vergadering uren achtereen aan obsessies, wreedheid en vergunning. Het persoonlijke ongeluk veroorzaakt door het uiteenvallen van de economie werd vervangen door een waanzin die slachtoffers eiste. Door uit te halen naar hun tegenstanders en de Joden te belasteren, gaven ze uitdrukking en richting aan felle oerpassies. (Albert Speer)

Waar Charlie Chaplin getuige van was

Het was vreemd om te luisteren naar gladde jonge nazi’s langs Fifth Avenue die kleine bijeenkomsten uithingen van kleine mahoniehouten preekstoelen. Een spiel ging als volgt: “De filosofie van Hitler is een diepgaande en doordachte studie van dit industriële tijdperk, waarin er weinig ruimte is voor de tussenpersoon of Jood.”

Een vrouw onderbrak haar. ‘Wat is dat voor een gesprek!’ riep ze uit. ‘Dit is Amerika. Waar denk je dat je bent? ‘ 

De jonge man, een beleefd, knap type, glimlachte flauwtjes. ‘Ik ben in de Verenigde Staten en ik ben toevallig Amerikaans staatsburger’, zei hij vlot.

‘Nou,’ zei ze, ‘ik ben een Amerikaans staatsburger en een Jood, en als ik een man was, zou ik je blok eraf slaan!’

Een of twee onderschreven de dreiging van de dame, maar de meesten zaten apathisch stil. Een politieman die langs stond, bracht de vrouw tot zwijgen. Ik kwam verbaasd weg en geloofde mijn oren nauwelijks. (Charlie Chaplin)

Lichtere Takes

Het wordt gewoon niet eenvoudiger dan nazi’s afwijzen. Het is net zo’n presidentieel gegeven als het vergeven van een verdomde kalkoen. Het is bijna onmogelijk om het te verknoeien, maar dat is precies wat er is gebeurd. Het heeft dus duidelijk geen zin om op momenten als deze op leiderschap van onze president te wachten, want het komt gewoon niet … ongelooflijk, in een land waar eerdere presidenten de nazi’s daadwerkelijk moesten verslaan, hebben we er nu een die niet eens de moeite kan nemen om te veroordelen hen. (John Oliver reageert op het antwoord van president Donald Trump op de witnationalistische bijeenkomst van 12 augustus 2017 in Charlottesville, VA)

Ik denk niet dat iedereen die van [Donald Trump] houdt een nazi is, maar iedereen die een nazi is, lijkt hem zeker leuk te vinden. (Jon Stewart)

De gedachten van de Amerikaanse president

Wij veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen deze flagrante vertoning van haat, onverdraagzaamheid en geweld van vele kanten, van vele kanten. ( President Donald Trump , tijdens de witte nationalistische bijeenkomst van 12 augustus 2017 in Charlottesville, VA) 

Lees ook:  Rellen in Stuttgart: Boeven en plunderaars zijn geen "feestgangers"
OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments