Maak kennis met de vegetarische anti-vaxxers die de pokkeninoculatie in Victoriaans Groot-Brittannië leidden

Maak kennis met de vegetarische anti-vaxxers die de pokkeninoculatie in Victoriaans Groot-Brittannië leidden

22 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Aangezien de wereld zijn hoop op een nieuw vaccin voor COVID-19 hangt , is het gemakkelijk te vergeten hoe controversieel deze levensreddende behandelingen door de geschiedenis heen zijn geweest . Mogelijk hebben mensen enkele van de verdeeldheidwekkende en controversiële argumenten van de huidige anti-vaxxers gehoord . Maar het is misschien meer verrassend om te horen dat er een aanzienlijke terugslag was van vegetariërs en voorstanders van dierenrechten toen de eerste pokkenvaccins bijna 200 jaar geleden werden geïntroduceerd.

Toen de vaccinatie tegen pokken in Engeland in 1840 werd geïntroduceerd, schafte de regering de inenting af met behulp van het levende pokkenvirus dat uit de blaren van mensen met de infectie was gehaald. Het levende virus was gevaarlijk omdat het mensen met pokken infecteerde en dus het risico met zich meebracht van de dood, misvorming en het brengen van pokken in een gebied dat voorheen ziektevrij was.

Hierdoor was koepokkenlymf de enige optie. Hier worden lymfe met witte bloedcellen die vechten tegen de ziekte gewonnen uit kalveren die waren ingeënt met pokken. Maar het gebruik van kuitlymf (ook uit blaren gehaald) was onaanvaardbaar voor vegetariërs en anti-vivisectionisten die vanaf het midden van de 19e eeuw in aantal toenamen.

pokken
Vaccin gemaakt van kuitlymf, Londen, Engeland, 1956. Wellcome Images , CC BY

In Engeland werd in 1853 vaccinatie tegen pokken verplicht gesteld voor kinderen. In de daaropvolgende jaren begonnen overal in Engeland groepen te verschijnen die tegen verplichte vaccinatie waren. Ze waren halverwege de jaren 1860 onder leiding van Richard Butler Gibbs , een bekende vegetariër en voedselhervormer, samengesmolten tot een meer gestructureerde beweging .

Toonaangevende vegetariërs

Veel van de belangrijkste tegenstanders van verplichte vaccinatie tegen pokken hadden connecties met de vegetarische beweging van die tijd. Deze omvatten Francis William Newman (de broer van kardinaal Newman ) William White, James John Garth Wilkinson , William Scott Tebb, wethouder JT Biggs en Dr. Walter R Hadwen – het waren allemaal vegetariërs.

Lees ook:  De Amerikaanse manier van oorlog

Verplichte vaccinatie werd in 1864 in Schotland geïntroduceerd en, zoals met Engeland, begon binnen enkele jaren het anti-vaccinatiesentiment zich te manifesteren. Mijn eigen onderzoek omvatte het onderzoeken van de weinige bestaande Schotse records die aan de Universiteit van Edinburgh werden bewaard. Mijn studies hebben aangetoond dat het lidmaatschap van de Scottish Anti-Vaccination League (SAVL) naast de leden van de arbeidersklasse ook advocaten, lokale zakenlieden, handelaars en non-conformistische geestelijken omvatte.Studies hebben aangetoond dat velen ook tot non-conformistische groepen behoorden, waaronder unitariërs, zwedenborgianen, quakers en spiritualisten. Sommigen waren misschien ook onderdeel van de Cowherdite Bible Christians , een vegetarische sekte gevestigd in Salford. De geestelijke die de morele deugden van vegetarisme predikte, was dominee William Cowherd, en zijn biefstukkapel was de eerste vegetarische kerk van het land. Een lijst van leden van de Vegetarische Vereniging uit 1848 laat zien dat van de 265 leden 136 van hen Cowherdites waren. Het is echter moeilijk met zekerheid te zeggen hoeveel hiervan ook tegen het pokkenvaccin waren.

Enkele van de toonaangevende Schotse anti-vaccinatoren hadden ook banden met vegetarische verenigingen. William James Begg, de gezamenlijke secretaris van de SAVL was lid van de commissie van de Scottish Vegetarian Society, die haar pand in 1896 met de kantoren van Begg deelde. Twee andere leden van de SAVL-commissie waren ook vegetariërs.

Vegetarische verenigingen en publicaties

Dundee, Edinburgh en Glasgow waren allemaal locaties waar in de jaren 1890 vegetarische restaurants en anti-vaccinatie-activiteiten werden opgericht. Tussen 1870 en 1900 ontstonden Vegetarische Verenigingen in Aberdeen, Arbroath, Dundee, Dumfries, Dunfermline, Edinburgh en Glasgow.

In november 1903 verscheen voor het eerst een publicatie die voornamelijk een vegetarische levensstijl ondersteunde – The Scottish Health Reformer and Advocate of Rational Living. Het promootte een gezonde levensstijl, omvatte een regelmatige vegetarische kookfunctie en bood een stem aan Schotse anti-vaccinatoren.

De publicatie promootte het lidmaatschap van de Schotse competitie, omvatte lopende advertenties en bracht verslag uit van hun vergaderingen en verkocht propagandamateriaal tegen vaccinatie. En tegen februari 1905 had de Schotse anti-vaccinatiebeweging een maandelijkse column.

Een andere vegetarische sympathisant tegen vaccinatie en die vaak bijdroeg aan de Scottish Health Reformer was Agnes S Hunter – de weduwe van Dr. Archibald Hunter. Dr. Hunter had in Bridge of Allan, in de buurt van Stirling, een hydropathisch etablissement opgericht , dat “geneeswijzen” bood op basis van het gebruik van frisse lucht, water en een vegetarisch dieet.

Agnes Hunter nam het management over na zijn dood en was een productieve schrijver en spreker. Een folder die ze in 1905 schreef, getiteld No More Vaccination, werd gepromoot in de Scottish Health Reformer. Het verklaarde haar overtuiging dat vaccinatie “… een wettige fraude, een medische waan, een onlogische absurditeit en een gruwelijke misdaad tegen de natie was”.

Gewetensvolle vrijstelling van verplichte vaccinatie was in Engeland toegestaan ​​vanaf 1898, hoewel de wet niet gold voor Schotland. De SAVL begon serieus campagne te voeren om de afschaffing van de vaccinatiewet te bereiken. De anti-vaccinatie- en vegetarische netwerken zorgden ervoor dat Engelse sympathisanten brieven schreven aan de Schotse pers en lezingen maakten in Schotland.

Antivaccinatoren in het hele VK hadden netwerken waarmee ze ervaringen konden leren en delen. Door samen te werken, slaagde de Engelse en Schotse campagne tegen de vaxxers voor de afschaffing van de vaccinatiewetten gedeeltelijk toen de conscience-clausule uiteindelijk werd uitgebreid tot Schotland in 1907. De afschaffing van de verplichte pokkenvaccinatie werd uiteindelijk bereikt toen de National Health Service werd opgericht in 1947.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De zieke wereld van vaccinproducenten

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Corona-crisis VS: Houd die "cijfers" laag
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments