Politie gebruikt grootschalig geweld tegen Nederlandse burgers in protest

Politie gebruikt grootschalig geweld tegen Nederlandse burgers in protest

22 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Afgelopen zondag is een vreedzaam protest in Den Haag door de Nederlandse politie neergeslagen. De demonstranten lieten hun stem horen op het Malieveld omdat ze het niet eens zijn met de coronaregels. Tegelijkertijd was er ook een groep ‘hooligans’ aanwezig in Den Haag. De politie stuurde deze groep ook naar het Malieveld. Het beeld dat hierdoor ontstond, was dat de protesten niet vreedzaam waren. Aanwezigen stellen daarentegen wat anders. De dag ervoor vond er een BLM-demonstratie plaats op het Malieveld. Hier ging de politie op één knie zitten.

(Lees verder onder de tweet)

No Title

No Description

Waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes (VVD), had de demonstratie van tevoren al verboden. Oorspronkelijk kreeg de gemeente een aanmelding voor 100 man. Naar verwachting zouden dit er alleen 10.000 worden. Daarom besloot de gemeente dat het protest te gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid. De minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, steunde deze beslissing. Desondanks hield de beslissing de demonstranten niet tegen om alsnog te komen – zij het in lagere aantallen.

(Lees verder onder de tweet)

No Title

No Description

Politie aanwezig

Opvallend genoeg was de politie de eerste aanwezige op het Malieveld. In tegenstelling tot het BLM-protest van een dag eerder waar amper politie was, stond het nu zwart van de agenten. Zoals op beelden te zien is, verliep het protest vreedzaam. Dat de politie plotseling twitterde dat “de sfeer omslaat”, stuitte dan ook op veel onbegrip onder de aanwezigen. Hierna begon de politie zwaardere middelen te gebruiken zoals paarden, waterkanonnen en knuppels. Veel demonstranten verlieten daarom het veld. De laatste 400 achterblijvers werden door agenten ingesloten en gearresteerd.

Lees ook:  Landelijke verkiezingen zinloos: we hebben het WEF en de Supranationals

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren(Lees verder onder de tweet)

No Title

No Description

Veel media spreken over het optreden van hooligans tijdens de protesten. Op beelden is onder andere te zien hoe een groep mannen de politie uitdaagt en aanvalt. De politie wist van tevoren al dat er een groep hooligans naar Den Haag zou komen en verklaart daaruit de politieaanwezigheid. Deze hooligans hadden alleen weinig te maken met de anti-lockdown-protesten die plaatsvonden op het Malieveld. Volgens de politie sloeg de sfeer op het veld om door de voetbalsupporters. Maar de politie stuurde ze daar uiteindelijk zelf naartoe.

(Lees verder onder de tweet)

No Title

No Description

Excessief politiegeweld?

Veel critici menen dat het politie-optreden alle perken te buiten ging. De politie was namelijk aanwezig om hooligans te verwijderen, maar vreedzame demonstranten vingen juist de klappen. Ook kregen veel voorbijgangers te maken met politiegeweld. Zo kreeg een vrouw die haar hond uitliet, plotseling een waterkanon op haar gezicht. Het meest uit het oog springend waren alleen de grootschalige arrestaties. Voordat de hooligans aanwezig waren vonden er arrestaties plaats. Later kregen demonstranten niet eens meer de kans om het demonstratiegebied te verlaten. Veel critici trekken daarom de conclusie dat het politiegeweld buitenproportioneel was in de eerste plaats. En in de tweede plaats totaal niet in verhouding staat met het politie-optreden tijdens verleden Black Lives Matter-protesten.

No Title

No DescriptionLees ook:  Onze nieuwe politieke orde: Ins tegen Outs, niet Links tegen Rechts

Comments

comments