Waarom is er zoveel brand in de opvang voor vluchtelingen?

Waarom is er zoveel brand in de opvang voor vluchtelingen?

23 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Het was een vriendelijk telefoontje van familieleden. De persoon met wie ik thuis in sprak, sprak al snel over Stuttgart, de “trivialisering in de media”, zoals hij het noemde. ‘Het is net als het vluchtelingenhuis bij Günzburg, dat brandde waar er zelfs gevaar voor het leven bestond’, zei hij: ‘Er was alleen berichtgeving aan de achterkant van de Augsburger Allgemeine!’, Luisterde ik. Brand in een asielzoekerswoning in Zwaben? Dat was helemaal nieuw voor mij. Mijn familielid glimlachte bitter: ‘Duidelijk omdat het zoveel mogelijk wordt afgezwakt!’

En in feite moet je grondig zijn en heel zorgvuldig zoeken op google om het te vinden. Bij Radio Schwaben zijn slechts vier lijnen over de brand te vinden: “Na de brand in een vluchtelingenhuis in de wijk Günzburg van Reisensburg is nu een 33-jarige bewoner van het pand gearresteerd. De man wordt ervan verdacht het vuur te hebben aangestoken. De brand veroorzaakte een schade van 100.000 euro, vier mensen raakten gewond. ”

De Augsburger Allgemeine meldt iets meer – maar verbergt paard en ruiter achterin het artikel. “Asielzoekers in brand met levensgevaar”, zegt de kop en vervolgens in de aftiteling: “Er zijn dramatische taferelen van een brand in een vluchtelingenhuis in Reisensburg.” Het zegt verder: “Het was dichtbij”, zegt stadsbrandinspecteur Christian Eisele ter plaatse. . ‘Verschillende mensen zaten vast in hun appartementen en moesten worden gered uit het raam of vanaf balkons met ladders en de ladder uit het volledig rokerige huis.’ Toen de bewoners en brandweerman Helmut Werdich naar het gebouw kwamen, zag hij dat twee mensen gewoon in paniek uit het raam boven springen. Met een goede aanmoediging kon hij haar kalmeren en voorkomen. Kameraden konden nog wel op de spaarladder komen. Eén persoon sprong echter uit het raam en raakte volgens de politie ernstig gewond, maar niet kritisch. Pas aan het einde van de vierde alinea, net voor het einde van het artikel, leert de geduldige lezer, die tot dan toe heeft volgehouden, wie de oorzaak van de brand zou zijn: “De politie heeft een dringend vermoeden, zegt een woordvoerder, dat een bewoner verantwoordelijk is voor de Vuur is verantwoordelijk. De 33-jarige uit Eritrea werd daarom ter plaatse gearresteerd. Hij blijft in hechtenis tot hij dinsdag voor de rechter wordt gebracht. ”Iedereen die niet tot het einde van het rapport heeft geworsteld, moet de indruk krijgen dat de brand is aangestoken. Pas aan het einde van de vierde alinea, net voor het einde van het artikel, leert de geduldige lezer, die tot dan toe heeft volgehouden, wie de oorzaak van de brand zou zijn: “De politie heeft een dringend vermoeden, zegt een woordvoerder, dat een bewoner verantwoordelijk is voor de Vuur is verantwoordelijk. De 33-jarige uit Eritrea werd daarom ter plaatse gearresteerd. Hij blijft in hechtenis tot hij dinsdag voor de rechter wordt gebracht. ”Iedereen die niet tot het einde van het rapport heeft geworsteld, moet de indruk krijgen dat de brand is aangestoken. Pas aan het einde van de vierde alinea, net voor het einde van het artikel, leert de geduldige lezer, die tot dan toe heeft volgehouden, wie de oorzaak van de brand zou zijn: “De politie heeft een dringend vermoeden, zegt een woordvoerder, dat een bewoner verantwoordelijk is voor de Vuur is verantwoordelijk. De 33-jarige uit Eritrea werd daarom ter plaatse gearresteerd. Hij blijft in hechtenis tot hij dinsdag voor de rechter wordt gebracht. ”Iedereen die niet tot het einde van het rapport heeft geworsteld, moet de indruk krijgen dat de brand is aangestoken. De 33-jarige uit Eritrea werd daarom ter plaatse gearresteerd. Hij blijft in hechtenis tot hij dinsdag voor de rechter wordt gebracht. ”Iedereen die niet tot het einde van het rapport heeft geworsteld, moet de indruk krijgen dat de brand is aangestoken. De 33-jarige uit Eritrea werd daarom ter plaatse gearresteerd. Hij blijft in hechtenis tot hij dinsdag voor de rechter wordt gebracht. ”Iedereen die niet tot het einde van het rapport heeft geworsteld, moet de indruk krijgen dat de brand is aangestoken.

Lees ook:  President van het Constitutionele Hof waarschuwt voor Merkels "Corona-regime

Dit is in tegenspraak met alle journalistieke regels – het belangrijkste eerst. Als je op Google News zoekt naar “Reisensburg” en Brand, zul je er nog maar een paar vinden naast de twee genoemde rapporten. De publiekrechtelijke SWR schrijft dat de oorzaak van de brand nog onbekend is. web.de correct – het heeft blijkbaar een regionaal rapport overgenomen van de regionale dienst van de dpa. Verrassend genoeg echter een rapport van “BSA actueel”. De openingskredieten zeggen: “In een asielaccommodatie in Reisensburg, een district van Günzburg, was er maandagochtend 15 juni 2020 een grote woningbrand.” Alleen in de laatste alinea werd verwezen naar de bewoner als verdachte. Deze boodschap van “BSA Aktuell” zou kunnen worden opgenomen in de journalistiekopleiding van toekomstige generaties als een voorbeeld van hoe journalisten in 2020 met hun vak in Duitsland zullen omgaan. “Er was een brand” alsof het uit zichzelf was ontstaan, en “kamerbrand”, terwijl de Augsburger Allgemeine “dramatische scènes” beschrijft.

Men zou nu lang kunnen discussiëren of dit evenement in ieder geval niet in de regionale pers had mogen worden overwogen. Of het zou geen gelegenheid zijn om te onderzoeken hoe vaak er brand uitbreekt in de opvang voor vluchtelingen. Ik heb dat snel en oppervlakkig geprobeerd op google. En geloofde mijn ogen niet:

 • In Fredenbeck, in de wijk Stade, brak in de nacht van 19 juni brand uit in een woonhuis voor vluchtelingen en kwam een ​​asielzoeker om het leven. De oorzaak van de brand is niet te vinden in het rapport van de Hamburger Morgenpost . “Een vluchteling uit Sudan kwam ‘s nachts om het leven bij een brand in de asielaccommodatie in het ex-hotel” Fredenbeck “aan de Dinghorner Strasse”, schrijft tageblatt.de over hetzelfde incident: “Tragisch: de 25-jarige was dinsdagmorgen pas dakloos geworden bij de containerbrand in Deinste. ‘De Morgenpost zweeg.

 • Drie dagen eerder was er ook brand in een asielzoekerswoning in dezelfde wijk, die “de brandweer en de hulpdiensten in spanning hield”. In een van de wooncontainers brak de brand uit: “Gelukkig waren er geen gewonden. Maar de materiële schade is enorm ”, zegt de Hamburger Morgenpost . Nogmaals, geen informatie over de oorzaak van de brand.

 • “Op vrijdagmiddag zou de brandweer van Murr een brand hebben gehad in de vluchtelingenopvang. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Eén persoon was licht vergiftigd met rook ‘, schreef de Marbacher Zeitung op 29 mei 2020 .

 • “Sonsbeck: Na de brand in een vluchtelingenverblijf in Sonsbeck onderzoeken politie en officieren van justitie of de brand opzettelijk was of dat er een andere reden voor is”, schreef de Rheinische Post op 17 juni 2020 . Ook meldde de politie dat er aanwijzingen waren dat een van de bewoners de brand was begonnen, dat deze direct na de brand was gearresteerd. ‘

 • “Brand in een vluchtelingenhuis: meerdere verwondingen” luidt de kop in de districtskrant van Ludwigsburg op 29 mei 2020 : “Een totaal van zeven lichtgewonden en ongeveer 500.000 euro schade is het gevolg van een brand op vrijdagmiddag, kort voor 15.00 uur, in een jeugdherberg onder toezicht in het Raiffeisenstrasse in Murr. Volgens de huidige kennis viel een 21-jarige bewoner in zijn kamer in slaap met een smeulende sigaret. Door de vallende sigaret vloog de matras in brand en verspreidde het vuur zich naar de inventaris. ”

“In de nacht van donderdag (4 juni 2020) brak er brand uit in een vluchtelingenverblijf in Schöneberg”, meldt berlin.de : De brand brak uit in een kamer op de tweede verdieping van het voormalige hotel op Urania op de tweede verdieping voor een onbekende oorzaak. “

 • De proef in Heilbronn is te wijten aan een brand in een vluchtelingenopvang in augustus 2019, zoals de Marbacher Zeitung op 19 juni 2020 meldt: De brand heeft “één vleugel van de vluchtelingenopvang zodanig vernietigd dat deze werd afgebroken en een tweede moest worden gerenoveerd”. En verder: ‘De verdachte dacht eraan te denken dat hij die dag een Afrikaanse rijstsoep op het bord had klaargemaakt. Het advies van de keurmeester, Thomas Berkner, dat alleen waterkokers in de kamers mogen, maakte niet echt indruk op hem. ”



 • “Bewoners staken de vluchtelingenopvang in Kusel in brand en vielen vervolgens de medewerker van een beveiligingsbedrijf aan. Het was niet de eerste keer ‘, meldt SWR Aktuell op 27 mei 2020. En verder: “Er zijn de afgelopen maanden soortgelijke incidenten geweest bij AfA Kusel. Zo protesteerden bewoners in februari van dit jaar onder meer tegen de nieuwe asielwet door te proberen een brand te starten . ‘

 • “Er is brand geweest in een vluchtelingenhuis in de Harz”, bericht news38.de op 4 juni 2020: “De brand in Oberharz am Brocken brak kort voor 3 uur uit, meldt het politiebureau van Harz donderdag. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. “En verder:” De schade bedraagt ​​bijna 150.000 euro. De recherche onderzoekt eerst de oorzaak van de brand in alle richtingen – zelfs brandstichting is niet uit te sluiten. ‘

 • “16 mensen geëvacueerd: nachtelijke grootschalige inzet voor de brandweer in Dortmund: brand in vluchtelingenopvang in Dorstfeld – de oorzaak is bekend”, schreef Ruhr24 op 19 juni 2020 : “Tijdens de grootschalige inzet waren in totaal 78 hulpdiensten van de professionele en vrijwillige brandweer en de hulpdiensten ter plaatse … 16 mensen behandeld als polikliniek … De reden voor de rookontwikkeling bleek een brandende afvalcontainer te zijn in de buurt van een theekeuken. Door de snelle tussenkomst van de talrijke hulpverleners kon de brand zich niet verspreiden naar de aangrenzende kamers van de accommodatie. De brand bleef beperkt tot het gebied waar ze ontstond. ‘

 • “Een 32-jarige inwoner van een vluchtelingenhuis in Falkensee (Havelland) werd woensdagavond aangevallen door een groep en raakte ernstig gewond”, schreef de Tagesspiegel op 12 juni 2020 :

 • ‘Een gemelde kamerbrand in een vluchtelingenhuis bleek’ s avonds een redelijk kleine brand te zijn ‘, meldt nonstoppnews op 8 juni 2020 :’ De brandweer, die met meerdere eenheden was ingetrokken , ging met ademhalingsbescherming het getroffen containergebouw binnen. De kameraden vonden een brandend tapijt in een gang op de eerste verdieping. Het werd snel naar buiten vervoerd en gedoofd. ”

 • – “Een wasdroger stond in brand in een vluchtelingenhuis in Mülheim. Niemand raakte gewond. De oorzaak van de brand is nog steeds onduidelijk ‘, schreef WAZ op 22 juni. .

Dit zijn de enige berichten die de afgelopen weken zijn weergegeven. Als je iets verder teruggaat, is het niet helemaal duidelijk:

 • “Vier dagen na de brand in een huis dat gebruikt werd als vluchtelingenverblijf in Högersdorf in de wijk Segeberg, werd een 22-jarig arrestatiebevel uitgevaardigd voor poging tot moord”, schreef RTL op 27 april 2020 : “De man, een bewoner van de nacht van vrijdag” verbrand huis, worden ook beschuldigd van ernstige brandstichting en ernstig lichamelijk letsel, zei de politie maandag. “

 • “Brand in vluchtelingenopvang Zes mensen gered van vlammen – huis onbewoonbaar”, schreef de Hamburgse ochtendpost op 11 april 2020 .

 • “Na een brandalarm in een vluchtelingenhuis in Corona in Berlijn, 43 Berlijnse politieagenten nadat ze in quarantaine waren geplaatst”, schreef het “Bild” op 7.4.2020 : “Al in de nacht van afgelopen donderdag was er hier een grote operatie nadat het in een toiletruimte was had verbrand. “

 • “Werder: Brand in het vluchtelingenhuis”, meldt de Märkische Allgemeine op 9 april 2020: “Op woensdagavond brak er brand uit in een gedeelde accommodatie voor vluchtelingen in Werder. De brand kwam uit een appartement op de derde verdieping. Niemand is gewond geraakt. ‘

 • “Dronken man steekt vluchtelingenhuis in Brandenburg in brand: 21-jarige steekt meer dan tweeduizend in brand”, bericht 14 februari. Der Tagesspiegel : “Havelland, een inwoner van een vluchtelingenhuis in Premnitz, heeft verschillende kamers in brand gestoken. Hij werd gearresteerd en psychologisch onderzocht. ‘

De lijst kan nog lang doorgaan, maar ik wil je niet moe maken. Ook zijn er veel (individuele) meldingen van geweld in vluchtelingenhuizen. Persoonlijk was ik erg verrast bij het onderzoeken: zoveel branden, zoveel individuele artikelen in regionale media – en geen enkel groot, uitgebreid rapport? Zouden de collega’s die over deze branden schreven, zoals ik, niet op het idee waren gekomen om te controleren of het geïsoleerde gevallen zijn of dat er vermoedens van clustering bestaan? En zou de redactie dan niet moeten nagaan in hoeverre dit van toepassing is? Dus: onderzoek, vergelijkingen, vraag van experts, statistieken, opheldering over de mate waarin deze mogelijke ophopingen opvallend en relevant zijn. Want indien nodig zouden ze grieven aangeven, die dan zou moeten worden onderzocht of gecorrigeerd. Bijvoorbeeld bij brandbeveiliging of bij het opleiden van bewoners.

Een dergelijk onderzoek, als je Google-nieuws gelooft, heeft tenminste niet recentelijk plaatsgevonden. Of werden in ieder geval niet gepubliceerd. Waarom? Ook andere gevaren voor immigranten worden besproken, soms zelfs massaal. Past bij het mogelijke resultaat van dergelijk onderzoek, namelijk onzorgvuldige omgang met vuurbronnen en / of een neiging om het politieke verhaal niet in brand te steken? Vragen na vragen. Kritische waarnemers zouden tot de conclusie kunnen komen dat bepaalde gevoelige kwesties hier taboe zijn of hier uitgesloten zijn, zoals blijkt uit de gebeurtenissen in Stuttgart en de berichtgeving daarover. Ik hoop dat een of zelfs meerdere redactieteams die goed bemand zijn deze suggestie hier zullen lezen – en zich uitgedaagd voelen om hun journalistieke eer goed te maken wat ze hebben gemist en uitgebreid onderzoek te doen om resultaten te vinden.

Misschien zal ik aangenaam verrast zijn. Zoals gisteren uit een opmerking van een NDR-collega . Het duidelijk genoemde linkse extremisme als een gevaar, sprak openlijk over de agressie van jonge migranten tegen de politie, bekritiseerde de taz en Esken als intellectuele brandstichters! Ik kon mijn ogen niet geloven. Als zo iemand een ARD-tijdschrift zou krijgen, als stem tegen rust en consortia, zou je opnieuw de kans krijgen om verschillende meningen te horen en de televisiekosten opnieuw te betalen. Onrealistisch, zeg je nu? Ik weet het … maar je kunt nog steeds dromen!

Geniet van 0% BTW op alle mondkapjes waardoor wij ze voor een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Goedkoopste mondkapjes van Nederland!

✓ 100 stuks voor 24,99, de laagste prijs van Nederland
✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNL
✓ 3-laags mondkapje van A-kwaliteit
✓ Met GB/T32610-2016 keurmerk

€24,95

Nu kopen is morgen in huis klik hier om te bestellen



Herbruikbaar mondkapjes – Kinderen

€9,99

Wil jij een herbruikbaar mondkapje voor kinderen bestellen?

Dit product is een herbruikbaar mondkapje voor kinderen inclusief filter. Je kinderen zijn hiermee beter beschermd. Je kunt dit product wassen in de wasmachine, of de filter vernieuwen met een nieuwe filter. Door de extra filter welke erin zit, komt er geen stof of andere bacteriën door. Dit geeft een goed en beschermend resultaat.

✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNL



Comments

comments