Het blootleggen van de directe rol van Israël in geweld in de VS

Het blootleggen van de directe rol van Israël in geweld in de VS

25 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Het verbod op dodelijke politiepraktijken door veel Amerikaanse staten en steden na de moord  op een Afro-Amerikaanse man, George Floyd, door toedoen van de politie van Minneapolis, werpt opnieuw licht op de Amerikaans-Israëlische samenwerking op het gebied van veiligheid en menigte -controle.

Van Californië tot New York en van de staat Washington tot Minneapolis, alle vormen van neksteunen en chokeholds die door de politie worden gebruikt bij het omgaan met verdachten, zijn  niet langer toegestaan  door de lokale, staats- of federale autoriteiten.

Dit is nog maar het begin van wat een serieuze heroverweging belooft in politiepraktijken, die onevenredig gericht zijn op Afro-Amerikanen en andere minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in de Verenigde Staten.

Het opnieuw vormgeven van de Amerikaanse politie in de afgelopen jaren aan een soort militair model is een onderwerp dat een beter begrip vergt dan het onderwerp dat momenteel door de reguliere Amerikaanse media wordt aangeboden.

Het Amerikaanse racisme en politiegeweld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en gaan vele jaren terug, maar de militarisering van de Amerikaanse politie en het gebruik van dodelijk geweld tegen vermoedelijke kleine criminelen, of zelfs niet-criminelen, is een relatief nieuw fenomeen dat grotendeels is geïmporteerd uit Israël.

Hoewel er in Amerikaanse steden al een dringend gesprek gaande is over de noodzaak om de openbare veiligheid opnieuw in te zien, of zelfs om  de politie helemaal te  ontmaskeren , wordt er weinig gezegd over het verband tussen de Amerikaanse ‘oorlog tegen het terrorisme’ en de fascinatie van de Amerikaanse elites voor het ‘Israëlische voorbeeld’ in de omgang met het belegerde Gaza en de bezette Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

“Het Israëlische voorbeeld (zou kunnen dienen als) een mogelijke basis voor het argument … dat” marteling noodzakelijk was om op handen zijnde, aanzienlijke, fysieke schade aan personen te voorkomen, terwijl er geen andere beschikbare middelen zijn om de schade te voorkomen “, ‘aldus het CIA General Counsel-rapport van september 2001 gelezen, zoals  geciteerd  door  het  tijdschrift Slate .

Even belangrijk voor het argument van de CIA hierboven was de feitelijke datum – slechts een paar dagen na de terroristische aanslagen van 11 september.

Dat was het begin van de Israëlisch-Amerikaanse liefdesaffaire, die de aard van de relatie tussen Washington en Tel Aviv volledig herdefinieerde en Israël uit de categorie ‘klantregimes’ verwijderde tot een geheel nieuwe – als een model om na te bootsen en een echte partner om te omarmen.

De taal die door de CIA en andere facetten van Amerikaanse inlichtingendiensten werd gebruikt, sijpelde ook snel in het leger en werd uiteindelijk het onbetwiste politieke discours,  belichaamd  door de woorden van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama in juni 2010 dat ‘de band tussen de Verenigde Staten en Israël is onbreekbaar. ‘

‘Onbreekbaar’ inderdaad, sinds Israël, de oude  ontvanger  van Amerikaanse financiële steun en militaire en inlichtingengeheimen, een belangrijke exporteur van ideeën, beveiligingstechnologie en ‘war on terror’-tactieken naar de VS werd.

Het is van cruciaal belang dat we ons begrip van deze zorgwekkende verstandhouding tussen de VS en Israël niet beperken tot het delen van militaire hardware en inlichtingen.

De Amerikaanse verliefdheid op Israël is in wezen een intellectuele, aangezien de VS zichzelf begonnen te beschouwen als minderwaardig aan Israël in termen van het vermeende vermogen van Israël om te navigeren tussen het in stand houden van zijn eigen democratie en het met succes verslaan van Palestijns en Arabisch ‘terrorisme’.

israel

Zo zag de voormalige Amerikaanse president George W. Bush de extremistische Israëlische politicus en auteur Natan Sharansky als een mentor.

In januari 2005 meldde de  New York Times   hoe het Witte Huis van Bush Sharansky uitnodigde voor het Oval Office om zijn boek The Case for Democracy: The Power of Freedom to Overcome Tyranny and Terror te bespreken  .

Zo werd een nauwelijks zichtbare Israëlische politicus de morele autoriteit voor de invasie van soevereine Arabische landen door Bush.

Het was in deze periode dat de Israëlische marteltactieken, waaronder de beruchte ‘Palestijnse stoel’, het kroonjuweel werden van het systematische geweld van het Amerikaanse leger dat werd gebruikt in de immorele oorlogen van Amerika van Irak tot Afghanistan en elders.

Lees ook:  Dr. Anthony Fauci zegt dat de uitbraak van het coronavirus in de VS ‘zeer verontrustend zal zijn’, en wel 100.000 nieuwe gevallen per dag zou kunnen opleveren

Schrijven in de Israëlische krant Haaretz in 2016, Rachel Stroumsa  betoogde  dat de ‘Palestijnse Chair’ is “maar een van de vele voorbeelden van banden en wellen tussen de veiligheidsdiensten praktijken van Israël en Amerika,” toe te voegen dat “de CIA het gebruik van marteling expliciet gerechtvaardigd in verklaringen bij de Inlichtingencommissie van de Senaat door te verwijzen naar uitspraken van het Hooggerechtshof. ”

israel
Israëlische politieagenten richten hun wapens terwijl Palestijnen protesteren buiten de oude stad van Jeruzalem op vrijdag 28 juli 2017. De Israëlische politie was op scherp op vrijdag voor moslimgebeden in een groot Jeruzalem-heiligdom in het centrum van de recente spanningen. (AP Photo / Ariel Schalit)

Het politieke, militaire en inlichtingenhuwelijk tussen de VS en Israël in Irak breidde zich snel uit tot de wereldwijde ‘oorlog tegen het terrorisme’ van de VS, waar Israëlische wapenfabrikanten voorzien in elke Amerikaanse behoefte en spelen in op het groeiende gevoel van onveiligheid van het land en producten aanbieden die variëren van  luchthavenbeveiliging , het bouwen van  wachttorens , het plaatsen van  muren en hekken tot spionage- en bewakingstechnologie.

Elbit Systems, het grootste militaire bedrijf van Israël, verdiende een fortuin met het bouwen van bewakingstorens en sensoren, naast vele andere producten, over de grens tussen de VS en Mexico.

Het bedrijf heeft, net als andere Israëlische bedrijven, het ene bod na het andere gewonnen omdat de producten ‘ combat-proven ‘ of ‘field-proven’ zijn, omdat deze technologieën zijn gebruikt tegen of getest op echte mensen in echte situaties; de ‘mensen’ hier zijn natuurlijk Palestijnen, Libanezen en Syriërs.

Het feit dat duizenden Amerikaanse politieagenten zijn opgeleid door Israëli’s, en dus de opkomst van gewelddadige militaire tactieken die tegen gewone Amerikanen worden gebruikt, is slechts één schakel in een lange reeks van ‘ dodelijke uitwisselingen ‘ tussen de twee landen.

Vrijwel onmiddellijk na de aanslagen van 11 september hebben “de Anti-Defamation League, de Project Interchange van de American Jewish Committee en het Jewish Institute for National Security Affairs politiechefs, assistent-chefs en kapiteins betaald om in Israël en de bezette Palestijnse Gebieden te trainen” Zei Amnesty International   in een recent rapport.

Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, want het handboek van het Israëlische leger, dat weinig respect heeft voor internationaal erkende gedragsregels, infiltreerde in tal van politiediensten in de Verenigde Staten.

Zelfs het typische uiterlijk van de Amerikaanse politieagenten begon te veranderen in dat van een gevechtssoldaat in volle gang.

De groeiende Israëlische rol bij het vormgeven van de Amerikaanse veiligheidsstaat stelde Israël in staat zijn politieke prioriteiten voorbij zijn traditionele bolwerk over het Amerikaanse congres te duwen naar individuele staten en uiteindelijk naar gemeenteraden in het hele land.

Zelfs als sommige van de Israëlische tactieken, die momenteel door de Amerikaanse politie worden toegepast, worden stopgezet onder het gezang van ‘Black Lives Matter’, zal Israël – zo niet gestopt – de veiligheidsprioriteiten van Washington van de staat Washington tot Texas blijven bepalen, omdat de relatie – Obama’s ‘onbreekbare band’ – is veel sterker en dieper dan iemand zich ooit had kunnen voorstellen.

israel

 

Lees ook:  Dure medicijnen vaak ontwikkeld met belastinggeld dus we betalen dubbel

 

Ramzy Baroud is journalist en redacteur van The Palestine Chronicle. Hij is de auteur van vijf boeken. Zijn laatste is ” These Chains Will Be Broken : Palestinian Stories of Struggle and Defiance in Israeli Prisons” (Clarity Press, Atlanta). Dr. Baroud is een niet-ingezeten Senior Research Fellow bij het Center for Islam and Global Affairs (CIGA), Istanbul Zaim University (IZU). Zijn website is  www.ramzybaroud.net

Oorspronkelijk gepubliceerd door ramzybaroud.net

Comments

comments