Sociale score: kan die Facebook-post ervoor zorgen dat u geen lening of hypotheek krijgt?

Sociale score: kan die Facebook-post ervoor zorgen dat u geen lening of hypotheek krijgt?

25 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Die foto die je online hebt geplaatst en er na een avondje uit slechter uitziet voor slijtage, kan je glimlachen, maar het kan het een stuk moeilijker maken om toegang te krijgen tot financiële en openbare diensten, aangezien bedrijven en overheden je steeds vaker scoren op je sociale media-activiteit, een nieuw rapport heeft gewaarschuwd.

Bedrijven en overheden zetten steeds vaker zogenaamde social scoring systemen in om de betrouwbaarheid van klanten en burgers te bepalen.

Het concept is vergelijkbaar met kredietbeoordelingen die helpen bij het bepalen van iemands vermogen om schulden terug te betalen en heeft al impact.

Bijna een derde – 32 procent – van de 25- tot 34-jarigen heeft problemen ondervonden met het verkrijgen van een hypotheek of lening als gevolg van hun activiteit op sociale media, onthulden cybersecurity-experts van Kaspersky woensdag.

Uit hun enquête onder meer dan 10.000 mensen uit 21 landen bleek ook dat 18 procent van de mensen wereldwijd problemen had met de toegang tot financiële diensten vanwege een beoordeling van hun informatie op sociale media.

China ontwikkelt momenteel een sociaal kredietsysteem om zijn meer dan 1 miljard burgers te beoordelen, terwijl verzekeraars in New York nu officieel premies mogen bepalen door gegevens van sociale media te analyseren.

“Wat we denken dat er in de toekomst gaat gebeuren, is dat je een holistische kijk krijgt op je gedrag, zowel financieel als digitaal, en zelfs fysiek, om je een enkele kredietscore te geven”, Chengyi Lin, professor strategie aan de INSEAD business school, legde uit.

Lees ook:  Er kan geen echte verandering komen als de vrijheid van mening wordt beperkt door monopolistische oligarchen

Volgens Kaspersky gebruiken nu meer dan 4,5 miljard mensen het internet over de hele wereld en hebben 3,8 miljard mensen een sociale-mediarekening die overheden en bedrijven duizenden datapunten bieden om mensen te scoren.

“Op basis van deze scores nemen systemen beslissingen voor of over ons, van reisbestemmingen en de bijbehorende kosten, tot of we toegang krijgen tot de dienst zelf”, stelt het rapport.

Minder dan de helft van de ondervraagden had echter ooit gehoord van sociale scores. Het percentage van degenen die ervan hebben gehoord, is hoger in Aziatische landen, met 71 procent in China, terwijl het het laagst is – 13 procent – in Oostenrijk en Duitsland.

Maar weten dat u wordt gescoord op uw online en met name op sociale media-activiteiten, betekent niet dat u begrijpt hoe het werkt.

Bijna de helft van de respondenten – 45 procent – zei problemen te hebben ondervonden bij het begrijpen hoe een sociaal kredietsysteem werkt.

Toch bleek uit de enquête dat 67 procent van ons onze profielen zou delen om kortingen voor online winkelen te krijgen, terwijl 52 procent bereid was dit te doen om de reisbeveiliging te versnellen.

Een meerderheid – 51 procent – is ook blij dat de regering toezicht houdt op hun activiteiten op sociale media om de burgers te beschermen.

Maar Kaspersky benadrukte dat “persoonlijke gegevens waardevol zijn en met uiterste voorzichtigheid moeten worden verhandeld”, en waarschuwde dat de regelgeving nog niet is ingehaald.

Lees ook:  Is sociale media opmaat naar de grote verwarring?

“Het is belangrijk op te merken dat, hoewel de financiële kredietscore enigszins gereguleerd is, er geen kader is waarvan we ons publiek bewust zijn als het gaat om andere systemen die door organisaties en overheden worden gebruikt om onze gegevens te verzamelen,” zei het.

“Consumenten kunnen er niet achter komen wat hun scores zijn, hoe deze scores worden berekend en hoe ze kunnen worden gecorrigeerd als er onjuistheden zijn”, voegde het eraan toe.

Het drong er bij mensen op aan om ‘twee keer na te denken voordat ze uw persoonlijke informatie online delen voor het geval deze verkeerd kan worden geïnterpreteerd of zelfs tegen u kan worden gebruikt’.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Debat over hoofddoek eindigt in vechtpartij

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments