De COVID-19-samenzweringen van Duitse neonazi’s

De COVID-19-samenzweringen van Duitse neonazi’s

26 juni 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Waar complottheorieën bestaan, zijn Duitse neonazi’s nooit ver weg. Inderdaad, de Corona-pandemie is een welkom voertuig voor Duitse neonazi’s om hun ideologie uit te dragen en nieuwe leden te werven. Het geloof in samenzwerende krachten achter de Corona-crisis in 2020 is niet alleen onzin; het is een gevaarlijk symptoom van de benarde situatie van democratische samenlevingen om door haar vijanden te worden uitgebuit.

Het lijkt bijna alsof het deugdzame neigingen uitdrukt om samenzweringstheoretici voor de gek te houden. Geen wonder, want een almaar groeiende gemeenschap van ideologische krukken geeft voortdurend nieuwe oorzaken. Duitse neonazi’s praten ook over de  Great Gates Conspiracy , dreigingen van gedwongen vaccinatie met microchip-implantaten en de geplande vernietiging van de blanke wereldbevolking. In Duitsland volgen duizenden de antisemitische  Ken Jebsen  en de onstuimige Xavier Naidoo die in opstand komen tegen een vermeende  Corona-dictatuur .

Samenzweringen worden nog ernstiger wanneer bekende kookboekauteurs zoals  Attila Hildmann  beweren dat er  een kleine elite is die alleen kwaad wil.  Een paar weken geleden beweerde Hildmann, terwijl hij sprak voor het Duitse parlement –  de Reichstag,  dat velen van jullie  zullen worden gedood!  Historisch gezien is dit niets nieuws. Binnen de Reichstag van Berlijn  , slechts een paar decennia geleden, schreeuwde  de Duitse kanselier en binnenkort de moorddadige dictator Adolf Hitler over een  Joodse Wereldsamenzwering die de Duitse Volk zou uitroeien. Wat volgde was het tegenovergestelde. Verleid door nazi-samenzweringen, verdreven Duitsers en hun handlangers miljoenen terwijl ze de wereld de  Einsatzgruppen gaven en  Auschwitz . Om hun samenzweerderige onzin uit te diepen, publiceerde de nazi-partij  tussen 1919 en 1939 23 edities van de antisemitische  protocollen – een Russische vervalsing.

De hedendaagse Duitse neonazi’s lenen Hitlers nazi-vocabulaire in hun haatdragende toespraken. Hun toespraken worden ideologisch onderstreept door de hatelijke  ‘ Protocollen van de Wijzen van Zion’ .  Hoewel veel Duitse neonazi’s (nog!) De Joden niet de schuld geven van Corona, doen hun retoriek en redenering angstaanjagend denken aan het  pamflet .

De beruchte  protocollen  worden beschouwd als een prototype van moderne complottheorieën. Hun geschiedenis en impact zijn voorbeelden van hoe moeilijk het is om tegen samenzweerderige ideologieën op te treden. De vermeende documenten van een  joodse samenzwering in de wereld  zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw en vele andere onderzoeken als een vervalsing aan het licht gekomen tijdens een internationaal geprezen Zwitsers strafproces. Zoals verwacht beukte Adolf Hitler  in zijn demagogische pamflet  Mein Kampf op dezelfde samenzweerderige onzin van een  joodse werelddictatuur . Niettemin werd het moorddadige antisemitisme van de nazi’s in de jaren veertig niet gestopt door rationeel overleg. Als zo’n voor de hand liggende vervalsing als de  protocollen wordt door zo velen geloofd en heeft zulke ernstige gevolgen, dat de huidige samenzweringsmythen erg ver kunnen reiken.

Conspiracy Spinners

Moderne complottheoretici zijn een quasi-wetenschappelijk zelf uitgevonden soort met krachtige instrumenten om mythen te verspreiden. De afgelopen weken hebben veel deskundigen uitgelegd waarom mensen in crisis proberen de onzekerheden die door de Corona-crisis zijn veroorzaakt, onder controle te krijgen. Sommige individuen en groepen worden snel verantwoordelijk gehouden voor abstracte problemen zoals de Corona-crisis. Veel complottheoretici worden vaak gezien als irrationele buitenstaanders, geesteszieken of gewoon gekken. Deze opvatting is eenvoudig maar eerder onbehulpzaam in het geval van neonazi’s.

Rechtse ideologieën staan ​​geenszins haaks op het ideaal van een verlichte samenleving. Het was niet voor niets dat de 18e  eeuw, het grote tijdperk van de Verlichting, een bloeitijd was van complottheorieën. Waar God of mythische krachten niet langer de menselijke bestemming bepalen, leek het duidelijk dat geheime krachten mensen leiden. Samenzweringen kunnen worden gezien als de donkere kant van een gerationaliseerde samenleving. Het is een zwakke poging om antwoorden te vinden in tijden van existentiële onzekerheden.

Dergelijke absurde verklaringspatronen hebben ook een functie in de aangelegenheden van een liberale democratie. Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat gevaarlijk samenzweringsdenken optreedt, vooral wanneer delen van de samenleving zich permanent bedreigd voelen. Mensen die het gevoel hebben dat hun levenssituatie oneerlijk is en zich door de politiek in de steek gelaten voelen, geloven aanzienlijk meer in samenzweringen. Demagogen zoals  Donald Trump , rechtsextremisten en Duitse neonazi’s hebben hierop ingespeeld.

Lees ook:  COVID: Top 10 huidige complottheorieën

The Puppets of Evil Forces

Onlangs  ontdekte de hoog aangeschreven  Mitte-studie van Duitsland dat minder dan de helft van de mensen in Duitsland tevreden is met hoe democratie werkt. Onder de arbeiders was maar liefst 70% ontevreden. Sommigen hebben betoogd dat dit de heroprichting is van de  4e Merkel-coalitie , die  aan de macht is sinds 2018, die mogelijk heeft bijgedragen aan een groeiende voedingsbodem voor samenzweringstheorieën. Op basis daarvan beweren Duitse neonazi’s dat  het niet uitmaakt op wie je stemt, je stem maakt hoe dan ook geen verschil . De schuld ligt bij het systeem.

In moderne samenlevingen staan ​​mensen niet langer onder de controle van wispelturige heersers of buitenlandse machten. In plaats daarvan zou Adam Smiths  onzichtbare hand van de markt  maatschappijen moeten leiden. In tijden van crisis wordt dit echter gemakkelijk verward met poppen die aan touwtjes hangen die worden geleid door onzichtbare krachten. In plaats van het  wereldwijde economische systeem te zien  als een crisisgevoelige,  gecompliceerde relatie , wordt de menselijke behoefte aan persoonlijk denken geschapen door complottheoretici.

Voor Duitse rechtsextremisten die zich richten op het coronavirus, is het brein  Bill Gates . Hij wordt voorgesteld als de vijand die dienst doet als tijdelijke aanduiding voor een algemeen onbehagen over economische machtsverhoudingen. Voor de rechtse van Duitsland controleert Gates de Wereldgezondheidsorganisatie. Rechtse samenzweerders zoeken een zondebok vanwege hun diffuse frustratie. Toch zouden dergelijke rechtse complottheorieën moeten dienen als waarschuwing en als indicatie voor de intellectuele vervreemding van individuen uit de samenleving.

Het is belangrijk waakzaam te blijven tegen extreemrechts. In de loop van de Duitse  Mitte-studie antwoordde de helft van de respondenten ook  ja, er zijn geheime organisaties die politieke beslissingen beïnvloeden . Net zoals velen het eens waren met de stelling dat  ze hun eigen gevoelens meer vertrouwen dan experts , was het zeker niet het begin van de Corona-crisis die de voedingsbodem voor samenzweringstheorieën creëerde. Het onthult eerder een dieper probleem. Toch vormen Corona-samenzweringen een perfect podium voor rechtse strategen om een ​​leger van bange mensen te mobiliseren.

Neo-nazi en de Corona-crisis

Dankzij de angst voor de aanhoudende Corona-crisis loopt de propagandamachine van Duitse neonazi’s warm. Vanwege de omvang van de pandemie is Corona het bepalende thema van alle openbare debatten, dus verspreiden ze samenzweringen terwijl ze zichzelf opvoeren als hulpbehoevenden. Voor neonazi’s en hun complottheoretici is de huidige crisis meer dan een startpunt voor de verspreiding van hun propaganda.

Sinds het begin van de verspreiding van het coronavirus publiceerde extreemrechts in Duitsland overvloedig over dit onderwerp op sociale media en via koeriersdiensten. Dubieus nieuws, samenzweringen, mythen en doemscenario’s verspreidden zich als een lopend vuurtje. De digitale wereld is het centrale strijdtoneel waarin de rechtse  informatieoorlog  plaatsvindt. De strijd wordt gestreden tegen maatregelen als een verbod op bijeenkomsten, muziekconcerten en dergelijke. In totaal zijn er drie complottheorieën. Afhankelijk van welke theorie men volgt, is het virus ofwel:

1) onderdeel van een  Joodse wereld samenzwering  volgens de antisemitische lezing ervan;

2) opzettelijk geproduceerd in China; of

3) dient voornamelijk om de Duitse Volk uit te roeien of om de Duitse Volksgemeinschaft te verlammen  .

De meeste van deze mythen houden verband met bekende  nazi-propaganda . Nazi-leider  en samenzweringsgelovige Hermann  Göring  zei ooit: ”  Oh, dat is allemaal goed en wel, maar, stem of geen stem, het volk kan altijd worden gebracht op bevel van de leiders.” Dat is makkelijk. Het enige wat u hoeft te doen is hen vertellen dat ze worden aangevallen en de pacifisten aan de kaak stellen wegens gebrek aan patriottisme en het land blootstellen aan gevaar. Het werkt in elk land op dezelfde manier. Nieuw is dat Duitse neonazi’s hun ideologie verweven hebben met de angst voor het coronavirus. Vóór de Corona-pandemie  vormden rechtse samenzweringen  geheime krachten de basis van waaruit neonazi’s een nieuwe dictatuur wilden herstellen – de  IV. Rijk. Dit doel moest worden bereikt door de parlementaire democratie te delegitimeren en zo te destabiliseren. Net zoals Hitler’s Reichsminister van Propaganda,  Joseph Goebbels , het ooit zei:

Lees ook:  Lezersbrief: Ik ben vertrokken uit Nederland vanwege het islam geweld van jonge Marokkanen

zal altijd een van de beste grappen van de democratie blijven,  dat het zijn dodelijke vijanden de middelen gaf waarmee het werd vernietigd

In de huidige neo-nazi-mythologie ligt de bewogen  dag X –  de volledige ineenstorting van ons huidige systeem – om de hoek, versneld door het coronavirus. Uiterst rechts denkt dat we in de laatste strijd zijn voor het voortbestaan ​​van het Arische ras. Een van de belangrijkste rechtse complottheoreticus van Duitsland, producent van haatdragende taal en esotericus is  Heiko Schrang , die een van de grootste  YouTube-kanalen  ter plaatse heeft met ongeveer 160.000 volgers. Zijn video’s van de Corona-verspreiding bereikten 50.000 en hij heeft meer dan 200.000 klikken op zijn videoportaal.

In zijn video’s, Schrang spreekt over een  corona hysterie  en dat  duivelse elites  streven kwade plannen. Zijn complottheorieën zijn consequent antisemitisch. Hij beweert dat er  een veel groter plan  achter zit   Voor Schrang is  het plan om chaos te creëren … en dan hun bestelling te installeren – de nieuwe orde van de elite .

Duitse rechtshandigen zoals Schrang verspreiden samenzweringstheorieën en doemscenario’s op sociale media, die een soort nieuw digitaal fascisme opbouwen   dat de open samenleving uitdaagt. In de kern gebruiken ze de logica van de uitzending van sociale media, waar negatieve en spectaculaire berichten zich zeer snel verspreiden –  viraal gegaan , zoals ze zeggen. Opvallende rechtse samenzweringideologieën worden versterkt door klikken en delen. Hoe meer klikken, hoe meer hun fascistische ideologie zich verspreidt. De Corona-crisis, die ervoor zorgt dat mensen online meer te weten komen, moedigt dit verder aan. Dit is de golf die Duitse neonazi’s rijden.

Ondertussen verspreiden in de echte wereld van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen ook neonazi’s hun antisemitische samenzweringstheorieën. Daar sprak David Köckert, oprichter van de AfD  (party)  side-show  Pegida  (rally’s), en sprak hij zijn supporters onlangs aan in een Facebook-video waarin hij openlijk antisemitische samenzweringen verspreidt. Köckert beweert,  we kennen dit virus al tientallen jaren, wij, de kwaadaardige nazi’s, worden uitgescholden. We kennen het virus al tientallen jaren en we pakken het al eeuwen aan. En dit virus is het virus dat de wereld altijd heeft vergiftigd. Volgens Köckert gaat het erom de mens een willoze  slaaf te maken.  Voor hen moet  Untermensch,  die het virus verspreidt, worden uitgeroeid.

Neo-nazi’s vallen aan op de media

Neo-nazi Köckert weet heel goed wat hij zegt. Hij wijst erop dat hij nu opnieuw beschuldigd zal worden van een  volksopruiing . In werkelijkheid doet hij dit om het uit te  leggen , zoals hij zegt. Keer op keer beschuldigt hij een  specifieke etnische minderheid . Dergelijke verklaringen zullen waarschijnlijk goed ontvangen worden door zijn aanhangers, wetende wie die  etnische minderheden  zijn – iedereen die niet Arisch is.

Ondertussen  organiseert neo-nazi  Angela Schaller een nogal idioot genaamde  Thing Circle  in het zuiden van Thüringen. Zelfs de Duitse versie “Thing-Kreis” slaat nergens op. Ze staat ook hoog op rechtse coronavirusvideo’s. We weten ook dat Schaller als doktersassistente werkt bij een  huisarts in Midden-Duitsland . Voor neo-nazi’s betekent de nogal onschuldig ogende term  Midden-Duitsland  altijd dat de Oost-Duitse deelstaat Thüringen in het centrum van Duitsland ligt. Vandaar dat er behoefte is om Lebensraum  in Oost-Europa te veroveren  . Voor hen is het allemaal duidelijk omdat  er nog geen enkele Corona-dood is geweest,  zoals  altijd wordt beweerd in de krantMensen stierven allemaal aan reeds bestaande aandoeningen en niemand  weet of  het coronavirus echt de schuld is .

Naast de verspreiding van desinformatie, brengen neonazi’s tegelijkertijd de media in  diskrediet  De leugenpers van Joseph Goebbels  komt uit haar nazi-verleden. De media worden aangevallen om hun ingewikkelde samenzweringsfantasieën als onafhankelijke informatie te presenteren. Wat ze verspreiden, niet wat experts zeggen, is de sleutel. Wat echt beangstigend is, is dat neonazi, Schaller, patiënten ook adviseert als  arts .

Neo-nazi’s als buurthulp

Op 14 maart th,  Schaller’s neo-nazi-activist aangekondigd haar volgende  Thing Circle . Het wordt een neo-nazi-bijeenkomst met rechtse  liedrecitals  die dienen als een netwerkmogelijkheid. Helaas voor Schaller is het evenement afgelast vanwege Corona-voorschriften. Tegelijkertijd bood Schaller zichzelf op eBay aan als  hulpmiddel bij het winkelen voor oudere mensen  die  gewoon niet het huis uit waagden . Nazi-hulp voor de buurt. Het is precies dit soort hulp dat veel neonazistische organisaties momenteel aanbieden. De neonazistische  jonge nationalisten , de jongerenorganisatie van de op één na grootste neonazistische partij van Duitsland, NPD (na de  AfD), verspreidt posters in verschillende Oost-Duitse regio’s en bevordert zo hun steun aan  ouderen . De neo-nazi-claim is dat ze iets willen teruggeven aan  de generatie die ons land heeft gebouwd,  omdat  we de gemeenschap leven waar we altijd om hebben gevraagd . De openlijk nazi-stad Jamel in Oost-Duitsland   is het beste voorbeeld van een  Volksgemeinschaft .

Lees ook:  Waarom Bill Gates een grote held is, en misschien zelfs een Nobelprijs verdient

In Oost-Duitsland, Thüringen – de thuisbasis van de meest uitgesproken neonazi van de AfD,  Björn Höcke  – is een andere neonazistische partij zeer actief. Het is de neonazistische micropartij  The Third Way  die het  Arische bloed van de Duitse Volk zuiver wil houden . The Third Way beheert trainingskampen in militie-stijl en maakt reclame voor zogenaamde buurthulpmiddelen. In talloze flyers, die worden verspreid en getoond op  hun homepage , vraagt ​​hun diep racistische wereldbeeld om de  solidariteit van Duitsers  – het beschermen van de Arische Volksgemeinschaft.

Neo-nazi  – buurthulp wordt ook aangeboden op de platforms van de alliantie  Future County Gotha, georganiseerd door de neonazi  Marco Zint . Soortgelijke oproepen doen de ronde in de Oost-Duitse stad Gera’s neonazistische netwerk. Een online flyer met het logo van  The Third Way  circuleert als  Gersche Krisenhilfe  – wat  Gera County Aid betekent . Ook hier richten neo-nazi’s zich op de waarden van  landgenoten  uit Gera  –  een ander codewoord voor Aryan.

De neo-nazi-aankondigingen zeggen dat het  in moeilijke tijden belangrijk is dat we als Volk, een grote natuurlijke eenheid, samenkomen.  Hitlers nazi’s werden er nooit moe van om te herhalen dat de Duitse Volk van puur bloed en ras is, gebaseerd op de uitsluiting van iedereen die niet Arisch is. Net als bij de andere oproepen is het een expliciet, raciaal georganiseerde  solidariteit  – die alleen het blanke ras omvat. Als zodanig komen hulpaanbiedingen tijdens de Corona-crisis met een flinke dosis neo-nazi-ideologie.

Neo-nazi-berichten verspreiden zich terwijl ze de huidige Corona-crisis interpreteren in een bepaalde ideologie. Het leidt lezers naar hun herhaalde waarschuwingen voor een naderende  instorting . Rechtse video’s worden online verspreid als voorbereiding op de zogenaamd dreigende noodsituatie. Antisemit en Holocaustontkenner  Axel Schlimper  geeft de laatste tips over crisisparaatheid in videocolleges. Ondertussen toont de Neo-Nazi en NPD apparatchik,  Sebastian Schmidtke , video’s over de productie van ontsmettingsmiddelen.

Tegelijkertijd  adverteert de extreemrechtse groep  Deutscher Zivilschutz: Homeland, Tradition, Volksgemeinschaft evenementen in de Oost-Duitse Altenburg om zich voor te bereiden op stroomuitval na een stroomstoring. Tegelijkertijd  hamstert neonazi Tommy Frenck  – die het liefst een  I Love Hitler-  t-shirt draagt ​​- wapens om zich voor te  bereiden op mogelijke problemen in de openbare veiligheid . De Duitse neonazi’s wachten op de ineenstorting van de beschaving vanwege het coronavirus, zodat een nieuw Arisch Rijk kan ontwaken – belachelijk maar  zeer gevaarlijk . De nazi’s hebben miljoenen mensen gedood, deels op basis van samenzweringen, terwijl hun ideologische opvolgers, de huidige neonazi’s, tweehonderd mensen hebben gedood  in Duitsland sinds 1990. Rechtse complottheorieën zijn theorieën die doden.

counterpunch.org

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments