De beste epidemioloog van Zweden haalt uit: Coronavirus-regeringen “worden gek”

De beste epidemioloog van Zweden haalt uit: Coronavirus-regeringen “worden gek”

27 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Omdat Zweden een ander pad heeft gevolgd dan de meeste andere door het coronavirus getroffen landen, wordt het land behandeld als een paria-staat voor het gezondheidsbeleid. Nu de WHO Zweden als een speciaal risicogebied heeft aangemerkt, heeft de hoofdepidemioloog een tegenaanval gedaan.

Dr. Anders Tegnell is sinds 2013 staatsepidemioloog bij de Zweedse gezondheidsautoriteit. De regering in Stockholm heeft onder meer haar aanbevelingen opgevolgd over de aanpak van de uitbraak van de corona-pandemie en welke maatregelen moeten worden genomen om de gevolgen voor de bevolking en de economie te verzachten.

erwijl de meeste landen hun grenzen sloten, de economie vertraagden en de bevolking wekenlang in hun eigen vier muren verboden, koos Zweden een heel andere route. In plaats van sociaal isolement waren er afstandsregels, restaurants, bars en winkels bleven de hele tijd open, kleinere kinderen konden naar school. Alleen middelbare scholen en universiteiten werden gesloten en vergaderingen van 50 of meer mensen werden verboden.

De andere landen waren verbaasd over deze relatief bescheiden overheidsmaatregelen. De kritiek vanuit het buitenland groeide mee met het stijgende dodental; de beschuldiging dat de “speciale route” onverantwoordelijk was, werd snel gemaakt . 

Hoewel de meerderheid van de mensen achter hun regering stond, nam de druk vanuit het buitenland op Stockholm toe. Als gevolg hiervan voelde staatssecretaris Ann Linde zich eind mei verplicht de besluiten van haar regering te rechtvaardigen . 

Nu de Wereldgezondheidsorganisatie Zweden tot risicogebied heeft verklaard, heeft Anders Tegnell deze stap scherp bekritiseerd in een interview met de televisiezender SVT . ‘Helaas is dit een totale verkeerde interpretatie van de gegevens’, zei hij. 

Lees ook:  Wetenschapper die de wereldwijde impact van een coronavirus-uitbraak heeft gesimuleerd, zegt 'de kat is al uit de zak'

De WHO-beoordeling was gebaseerd op de verhoogde transmissiesnelheid in de afgelopen twee weken. De hoogste groei bij nieuw besmette mensen werd samen met tien andere landen in Zweden geregistreerd, meldt de WHO.

Tegnell zei echter dat deze cijfers niet erg betekenisvol zijn omdat er in Zweden gewoon veel meer tests werden uitgevoerd. Mensen die voorheen niet waren geregistreerd vanwege hun ontbrekende of milde symptomen en daarom niet voorkwamen in coronastatistieken, zijn nu statistisch vastgelegd op basis van de massatests. Maar dat betekent niet dat er daardoor in Zweden meer corona-gevallen zijn, klaagde de chef-epidemioloog.

We zien helemaal geen bewijs dat onze epidemie in Zweden erger wordt, integendeel.

Hij wees erop dat de aantallen dalen van ziekenhuizen en intensive care-afdelingen, evenals de sterfgevallen in zijn land. Daarom kan er geen twijfel over bestaan ​​dat Zweden een corona-risicogebied is.

In plaats daarvan schopte hij zich tegen andere regeringen die in paniek waren geraakt en “verknald” na de virusuitbraak. De opgelegde lockdown zou voor de mens en de economie veel ergere gevolgen hebben dan de veronderstelde voordelen van deze maatregelen. 

Op de vraag waarom de WHO de gegevens verkeerd interpreteerde, antwoordde Tegnell dat niemand van de Wereldgezondheidsorganisatie contact had opgenomen met de Zweedse autoriteiten om over de cijfers te spreken. Het feit dat er in Zweden simpelweg meer tests waren dan de afgelopen maanden het geval was, verdween ook, legde hij uit.

Deze WHO-classificatie zou kunnen betekenen dat er discriminatie zou kunnen optreden, vooral met betrekking tot de komende zomervakantie. Vakantiebestemmingen konden mensen uit Zweden niet toestaan ​​zichzelf te classificeren als vakantiegangers vanwege de categorisering als risicogebied.

Voor de Zweedse regering zou dit kunnen betekenen dat hun goedkeuringsclassificaties verder zouden afnemen als de anders reislustige Zweden ongewenste gasten zouden worden. Het goedkeuringspercentage daalde van nog eens 50 procent in mei met nog eens 12 procent tot deze week.

Lees ook:  Uit angst voor het coronavirus: Illegalen vluchten vanuit Spanje terug naar Marokko

Comments

comments