Voor Trump en zijn fans is racisme heel gewoon

Voor Trump en zijn fans is racisme heel gewoon

27 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Nadat Twitter onlangs een waarschuwing had afgegeven voor enkele tweets van Donald Trump, is er nu het volgende conflict tussen de Amerikaanse president en een sociaal netwerk.

Facebook heeft 88 berichten van Donald Trump en zijn campagneteam verwijderd. De reclamecampagne had een rode driehoek gebruikt. Een symbool dat historisch geladen is.

Annika Brockschmidt is historicus, auteur en journalist. Ze legt uit waarom ze het niet toevallig vindt dat Trump dit symbool gebruikt in een campagnegesprek. Ze legt ook uit wat de retoriek van de Amerikaanse president te maken heeft met hondenfluitjes.

‘Dit is niet de eerste keer dat Trump nazi-symboliek gebruikt.’

Indignatie: Wat is het symbool dat Donald Trump gebruikte in zijn Facebook-advertentie?

Annika Brockschmidt: Dit is een rode driehoek die ondersteboven staat. Dit is een symbool dat de nazi’s in concentratiekampen gebruikten om politieke gevangenen te markeren. Dit betekende vooral communisten, sociaal-democraten en vakbondsleden.

De reactie van het Witte Huis was dat het slechts een emoji was. Was dat gewoon een vergissing?

Het mag dan wel zo zijn dat dit ook een emoji is, maar de context is cruciaal. Dit symbool werd gebruikt in advertenties die kritiek leverden op de protesten na de gewelddadige dood van George Floyd. Er wordt ook gesproken van “linkse radicale bendes” en Antifa wordt bestempeld als een linkse radicale terroristische organisatie. Het is een vreemd toeval dat er een symbool wordt toegevoegd dat door de nazi’s werd gebruikt om politieke tegenstanders in concentratiekampen te markeren.

nazi

De symbolen van gevangenen in concentratiekampen waren gerangschikt volgens deze symboliek. foto: us holocaust museum

Samenzweringstheoretici leggen ook verbanden door symbolen te vergelijken. Men zou ook kunnen tegenwerpen dat het puur een interpretatie is om te zeggen dat deze symbolen echt historische nazi-symbolen zijn. Uiteindelijk is het maar een driehoek …

Ja, maar het verschil is dat complottheorieën niet kunnen worden onderbouwd. Het gebruik van deze nazi-symbolen doet dat echter wel. Dit zijn zeer reële symbolen voor politieke gevangenen, van wie velen later zijn omgekomen in de concentratiekampen. Ongeacht of het opzettelijk was of niet: het gebruik van deze symbolen in deze context stuurt een zeer duidelijke boodschap. Dit is een directe historische referentie.

Lees ook:  Brexit: revolutie of heronderhandeling?

En denk je dat het opzettelijk was?

Ik kan niet in het hoofd van Donald Trump of zijn campagneteam kijken, maar ik denk niet dat het toeval is. Dit is niet de eerste keer dat Trump nazi-symboliek gebruikt.

Het campagneteam van Donald Trump plaatste woensdag 88 Facebook-advertenties. Hoe zit het met het nummer?

De 88 staat bekend als de nazi-code. De acht staat voor de achtste letter van het alfabet, de H en wordt door neonazi’s gebruikt als code voor “Heil Hitler”. Het campagneteam heeft blijkbaar geen remmingen met betrekking tot het gebruik van dergelijke symbolen en codes.

‘Het is een zeer sterke boodschap, en het maakt niet uit of de president de bijbel ondersteboven houdt of niet, het maakt uit.’

Welke andere voorbeelden zijn er?

In 2015 tweette Donald Trump een campagnecall waarin soldaten op de achtergrond SS-uniformen droegen. In 2016 was er een poster met Hillary Clinton met veel dollarbiljetten. Bovendien werd er een Davidster op gedrukt, die zei: “Meest corrupte kandidaat aller tijden”. Als je weet dat joden in antisemitische geschriften graag als hebberig worden belasterd, kun je je voorstellen dat het symbool niet willekeurig is gekozen.

trump

In 2015 voerde Donald Trump campagne met deze poster. afbeelding: twitter / realdonaldtrump

Hoe reageerde Donald Trump op de kritiek?

Achteraf was het excuus dat het een sheriff-ster zou moeten zijn. Ik denk niet dat dat geloofwaardig is. Voor mij is dit een voorbeeld van “hondenfluitpolitiek”.

Lees ook:  De opkomst van Europa's 'grote vier'

Dat moet je uitleggen. Wat zijn “hondenfluitpolitiek”?

Dit is een term die in de jaren tachtig in de Verenigde Staten werd bedacht. Het concept is dat populistische politici woorden en formules gebruiken waarvan de betekenis alleen een bepaalde doelgroep begrijpt vanuit hun eigen kiesdistrict. Ze genereren codes. Als een hondenfluitje, dat voor mensen niet hoorbaar is, maar voor de hond , lijken deze berichten onopvallend zonder de context te kennen. Maar degenen die worden aangesproken, weten wat er wordt bedoeld.

Hoe effectief is dat voor de presidentiële campagne in de Verenigde Staten?

Het voordeel is dat Donald Trump potentiële kiezers met deze methode niet afschrikt omdat de massa deze codes niet kent. En toch kan Trump het gebruiken om bepaalde groepen aan te spreken en hen het bericht te sturen dat hij achter hen staat.

trump

Annika Brockschmidt’s onderzoek omvat oorlogsmisdaden die zijn gepleegd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2020 produceert ze de geschiedenispodcast “histoPod” voor het Federaal Agentschap voor Burgereducatie. afbeelding: privé

Tijdens de protesten van de ‘Black Lives Matter’-beweging in Washington, liet Donald Trump zichzelf met traangas naar een kerk schieten en poseerde er vervolgens met een bijbel voor. Is dat ook een soort code?

Dit zijn ook “hondenfluitpolitiek”. De kerk is hiervoor slechts een decor. De hele productie stuurt de boodschap, vooral voor een belangrijk Trump-electoraat, witte evangelicals, dat ze in een heilige oorlog zijn tegen een vijandige omgeving, maar de president is bij hen. Dit is een zeer sterke boodschap, en het maakt niet uit of de president de bijbel ondersteboven houdt of niet, de beeldtaal dringt door tot de doelgroep. De bedoeling is secundair – het effect treedt op beide manieren op.

Lees ook:  Post-Corona Wereld: Recriminatie en Defensie welkom bij het internationale rijk van "Pandemia"

trump

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments