Enquête: de EU was niet relevant tijdens de Corona-crisis en haar reactie is mislukt

Enquête: de EU was niet relevant tijdens de Corona-crisis en haar reactie is mislukt

28 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Nieuwe enquêtes tonen grote teleurstelling bij EU-burgers over de reactie van het blok op de pandemie van het coronavirus en hoe de regeringen ermee omgaan. De meerderheid is echter voorstander van nauwere samenwerking tussen de EU-landen in de toekomst.

De denktank “European Council on Foreign Relations” interviewde 11.000 mensen in negen landen, die ongeveer tweederde uitmaken van de gehele EU-bevolking: Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Zweden, Spanje en Denemarken. De enquête vond plaats in april.

Een meerderheid van de respondenten in alle landen zei dat de EU slecht had gereageerd op de corona-crisis. 46 procent van alle respondenten zei dat het blok tijdens de pandemie niet aan hun verantwoordelijkheden had voldaan, en bijna de helft (47 procent) zei dat het ‘irrelevant’ was. Bijna tweederde van de Italianen en 61 procent in Frankrijk zei dat de EU haar burgers in de steek had gelaten.

eu

Op de vraag of hun houding ten opzichte van de EU was verslechterd, zei een meerderheid in Italië, Spanje en Frankrijk “ja”. Slechts vier procent van de Italianen en Duitsers noemde de EU tijdens de crisis de ‘grootste bondgenoot’ van hun land, waarbij de meerderheid in elke onderzochte groep de optie ‘niemand’ koos.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Vaccinproducenten willen niets weten van wetenschappelijke ethiek

eu

De auteurs van het rapport beschrijven deze ontnuchterende resultaten als ‘zorgwekkend’. De teleurstelling is echter niet uitgegroeid tot direct euroscepticisme. Bij 63 procent van de respondenten liet de pandemie zien dat EU-regeringen coherenter moeten optreden. Maar dit had een reactie kunnen zijn op hun mening over de verslechtering van andere landen tijdens de crisis, aangezien 59 procent zei dat hun mening over de Verenigde Staten was verslechterd, en bijna de helft zei hetzelfde over China.

Hoewel de goedkeuringsniveaus voor individuele staatshoofden in maart verbeterden naarmate landen noodmaatregelen introduceerden om het Covid 19-probleem aan te pakken, ging het herstel niet door omdat de burgers steeds meer teleurgesteld raakten over het vermogen van hun regering om de pandemie het hoofd te bieden. Ongeveer 61 procent van de Fransen zei dat de regering van Emmanuel Macron het slecht had gedaan, terwijl 54 procent in Spanje zei niet tevreden te zijn met de crisisbeheersing van Pedro Sanchez.Comments

comments