Haat, complottheorieën en adverteren op Facebook

Haat, complottheorieën en adverteren op Facebook

28 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Facebook beweert dat het effectief haat aanpakt op zijn platforms. ADL en anderen zijn echter doorgegaan met het blootleggen van flagrante voorbeelden van online haat, verkeerde informatie en extremisme in de producten van het bedrijf, met name op Facebook en Instagram. Of deze berichten nu wel of niet in strijd zijn met de ingewikkelde richtlijnen van Facebook rond aanzetten tot haat, als gevolg van de toevallige plaatsing van advertenties door het platform, lopen betaalde advertenties het risico om naast verdeeldheidwekkende (en soms flagrant hatelijke) inhoud te worden geplaatst. Zelfs een vluchtig onderzoek van de analisten van ADL bracht inderdaad onmiddellijk voorbeelden naar voren van advertenties van vooraanstaande merken die op nieuwsfeeds werden getoond naast haatdragende en samenzwerende inhoud. Hoewel we niet met deze bedrijven hebben gesproken,

Zowel grote nationale merken als kleine regionale merken verschijnen naast inhoud die ADL en vele anderen hatelijk of extremistisch zouden achten. De advertenties van Airbnb en Pepco verschijnen bijvoorbeeld naast berichten van een Facebook-groep van de Three Percenters . De Three Percenters zijn een vleugel van de anti-regerings militiebeweging. De Facebook-groep van de Three Percenters heeft 8000 leden en schrijft consequent inhoud die ADL zou beschouwen als een schending van het beleid van Facebook rond gevaarlijke organisaties . De onderstaande advertentie voor Airbnb verschijnt naast een hatelijk, anti-moslimbeeld van diezelfde Facebook-groep die voortbouwt op de recente beslissing van Quaker Oats om de naam tante Jemima met pensioen te gaan.

facebook

De onderstaande advertentie voor het energiebedrijf Pepco verschijnt naast de inhoud van leden van dezelfde Three Percenters-groep waarin wordt besproken hoe meer verdeeldheid en geweld tijdens de George Floyd-protesten kunnen worden bevorderd.

facebook

We hebben ook betaalde advertenties gezien naast berichten van een Facebook-groep van QAnon- supporters. Zo verschijnt er een advertentie van het grote human resources-bedrijf Randstad naast een video van Q-Anon Patriots, een Facebook-groep met meer dan 38.000 leden die verkeerde informatie verspreidt door te beweren dat de media kannibalisme heeft gepromoot. De post legt een vermeend verband tussen een sculptuur van de lobbyist Tony Podesta en de pose waarin seriemoordenaar Jeffrey Dahmer een van zijn slachtoffers plaatste.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Facebook verbiedt QAnon (opnieuw)
facebook

Een advertentie voor Verizon verschijnt naast een video van dezelfde QAnon-supporterspagina, gebaseerd op hatelijke en antisemitische retoriek, waarin wordt gewaarschuwd dat de Federal Emergency Management Agency (FEMA) van plan is de staat van beleg op te leggen en een burgeroorlog te beginnen ‘net als de dagen van Hitler , ‘Met concentratiekampen en doodskisten in de aanslag en Amerikanen worden al in quarantaine geplaatst in gemilitariseerde districten.

facebook

De advertenties van grote merken verschijnen ook naast Facebook-groepen die zich bezighouden met complottheorieën rond de financier en filantroop George Soros . Een advertentie van de autoverzekeringsmaatschappij Geico verschijnt bijvoorbeeld naast een antisemitische post van een Soros-gerichte groep van meer dan 3.000 gebruikers, waarin Soros wordt beschuldigd van het financieren van zwarte burgerrechteninspanningen om de staat van beleg aan te wakkeren en de wereldorde te doorbreken.

facebook

Evenzo verschijnt een advertentie voor de textielverfrisser Febreze , een merk van Proctor & Gamble , naast een link naar een samenzweringsvideo waarin wordt beweerd dat bekende Hollywood-sterren ongebreideld kannibalisme en pedofilie hebben blootgelegd die naar verluidt verband houden met andere genoemde acteurs en prominente personen in Hollywood.

facebook

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van advertenties van grote merken die naast verkeerde informatie, hatelijke berichten en extremistische inhoud op Facebook worden geplaatst. Deze berichten werden snel onthuld door een korte zoekopdracht uitgevoerd door ADL-analisten. Totdat Facebook problematische inhoud op zijn platform adequaat aanpakt, lopen adverteerders het risico dat hun betaalde advertenties worden weergegeven naast haat, verkeerde informatie en samenzwerende inhoud.Lees ook:  Branding van een ander soort

Comments

comments