Noord Amerika: Zwaar bewapend van internet naar de echte wereld: de “Boogaloo-Bois” willen oorlog

Noord Amerika: Zwaar bewapend van internet naar de echte wereld: de “Boogaloo-Bois” willen oorlog

28 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Ze zijn vaak zeer goed militair opgeleid, hebben gevechtservaring en zijn zwaar bewapend. Ze zwoeren de eed van de Amerikaanse grondwet en waren bereid te sterven voor hun land. Nu willen ze een tweede burgeroorlog uitlokken en wetshandhavers als vijanden beschouwen.

Ze werden voor het eerst opgemerkt door het grote publiek tijdens de anticorona-protesten na Pasen. Met Hawaiiaanse overhemden, tactische uitrusting en krachtige geweren kwamen ze uit het niets tevoorschijn en lieten zich zien tijdens de “Operatie Gridlock” voor het Capitool in Lansing, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Michigan.

Op 1 mei braken ze zelfs in op de regeringszetel en eisten ze dat de beperkingen, vooral de avondklok, werden opgeheven. Ze organiseren zich op sociale netwerken, vaak via Facebook. Uit een onderzoek door het Tech Transparency Project (TTP) bleek dat er half april 125 groepen waren die zich inzetten voor de Boogaloo-beweging en 72.000 leden hadden. Begin juni verklaarde de technologiegigant dat het de zichtbaarheid zou beperken van de sites die met Boogaloo zouden kunnen worden geassocieerd.

Electric Boogaloo – The Second Civil War

De term komt uit de film “Breakin ‘2: Electric Boogaloo” uit 1984. De voortzetting van deze dansfilm flopte, maar de term werd een synoniem voor flopte sequels. Pas in de loop van de tijd veranderde het karakter van het synoniem en werd het in online discussies in de Verenigde Staten gebruikt voor iets heel anders: van de flop tot de Tweede Burgeroorlog, Electric Boogaloo.

Volgens Brian Levin van het Center for the Study of Hate and Extremism van de California State University in San Bernardino zijn rechtsextremisten tegenwoordig de belangrijkste term om toekomstige gewapende conflicten in de Verenigde Staten te beschrijven. Net zoals de zogenaamde “Preppers” zich voorbereiden op rampen, zo ook de “Boogaloo-Bois”.

Het verschil is echter dat sommige supporters niet alleen willen wachten tot dag X nadert, maar actief tot stand willen komen. Pas begin juni voorkwam de FBI een geplande aanval in Las Vegas waarbij drie mannen probeerden de Black Lives Matter Protests (BLM) te gebruiken om chaos te veroorzaken bij hun aanval en de politie ervan te overtuigen geweld te gebruiken . Alle drie de mannen waren voormalige leden van de Amerikaanse strijdkrachten, meer bepaald was iemand ook lid van de reserve.

Een paar dagen later werd Steven C. gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd politieagenten op te sluiten met de bedoeling hen te doden. Eén politieagent kwam bij de aanslag om het leven en een ander raakte ernstig gewond. Tijdens het verhoor bleek dat de sergeant van de Amerikaanse luchtmacht ook in verband werd gebracht met andere schietpartijen in de schaduw van de BLM-protesten in Oakland, waarbij veiligheidsagent Dave Underwood werd gedood en een andere gewond raakte.

De FBI onderzocht vervolgens het Facebook-account van de verdachte en ontdekte dat hij voorafgaand aan de schietpartij in Oakland contact had met andere mensen die ook bij de schietpartij betrokken waren. Ze ontdekten dat Steven C. en andere gebruikers van een Boogaloo-groep op Facebook de energie van de protesten opriepen om voor hun eigen doeleinden te gebruiken: 

Ga naar de rellen en steun onze zaak. Laat ze de echte doelen zien. Gebruik hun woede om ons vuur aan te wakkeren. Denk buiten de doos. We hebben een massa boze mensen die we voor onze doeleinden kunnen gebruiken.

De ‘echte doelen’ zijn, volgens de FBI, ambtenaren van de federale dienst die ‘speciaal soup bois’ worden genoemd, een slang van het Amerikaanse leger die ‘bijzonder waardeloze jongens’ betekent. Een gebruiker antwoordde:

Laten we boogie.

De bedoeling van de aanvallen is duidelijk. Steven C. wilde tijdens de protesten een harde tegenstaking uitlokken tegen de demonstranten, wat op zijn beurt de BLM-beweging verder zou kunnen radicaliseren. De hoop van de Boogaloo-Bois is dat deze spiraal van wederzijds geweld leidt tot een brede sociale klasse die de Amerikaanse regering met haar uitvoerende organen vijandig maakt voor de bevolking en uiteindelijk gewelddadig tegen hen optreedt. 

In een interne memo van Homeland Security (DHS) van 29 mei waarschuwde het ministerie dat het ministerie waarschuwde dat “binnenlandse terroristische actoren” en “anarchistische extremisten” de protesten voor hun eigen doeleinden mogen misbruiken. Brian Harrell, vice-president van het DHS Department of Infrastructure Security, verwees expliciet naar de moord op Dave Underwood en zei dat hij “erg geraakt was door dit geweld”.  

Tot het uitbreken van de corona-crisis wisselden ze voornamelijk online informatie uit in verschillende fora en groepen, maar de maatregelen van de staten, zoals economische lockdown en avondklok, overtuigden hen er duidelijk van dat het tijd was om in het echte leven actie te ondernemen. 

Hoewel velen van hen volgens Brian Levin tot het rechtse en rechtse radicale spectrum behoren, steunen ze de BLM-beweging omdat de overkoepelende doelen elkaar gedeeltelijk overlappen en ze een gemeenschappelijke “vijand” hebben. Maar ze hebben geen duidelijke structuur, geen eigen insignes en geen symbolen. Alleen het Hawaiiaanse shirt lijkt om de een of andere reden een soort handelsmerk te zijn dat sommigen van hen dragen tijdens hun openbare optredens. 

Wat zowel autoriteiten als wetenschappers zorgen baart, is dat veel militairen – zowel actieve als veteranen – sympathiseren met de Boogaloo-beweging. Ze zouden structuur kunnen geven aan het voorheen losjes optredende ‘merk’, een ideologisch kader missen en een militie opbouwen die een serieuze bedreiging wordt. Niet alleen omdat de beweging dan zou worden georganiseerd, maar ook als verzorgingsgebied voor mannen als Aaron Swenson uit Texarkana / Texas – degenen die hun plaats in de samenleving hebben verloren en zich niet bij een bende of rechtse radicale groep hoeven aan te sluiten. 

Swenson identificeerde zichzelf met de Boogaloo-beweging op Facebook en schreef in een post:

Nu ik niet echt een belangrijke reden heb om een ​​lang vreedzaam (ugh) leven te leiden, … verlang ik ernaar deel uit te maken van een antwoord.

Op 11 april lanceerde hij een Facebook-live aankondiging dat hij op zoek zou gaan naar een politieagent om hem te “vangen en executeren”. De politie hield Swenson uiteindelijk tegen nadat gebruikers op de hoogte waren van de livestream en deze konden lokaliseren. Toen ze werden gearresteerd, zetten ze verschillende geladen wapens in zijn voertuig. 

Er is een duidelijk oorzakelijk verband tussen het optreden van de autoriteiten in verband met de coronacrisis en het verschijnen van de Boogaloo-Bois in het openbaar. Ze zien zichzelf beroofd van hun rechten en willen ze verdedigen. Ze waren prominenter in de BLM-protesten dan eerder in de anticorona-protesten. Nu bestaat de vrees dat ze nog meer zullen worden onthuld als Joe Biden de presidentsverkiezingen in november wint.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments