TikTok laat zien dat de jeugd klaar is met Trump

TikTok laat zien dat de jeugd klaar is met Trump

28 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De jongeren in mijn omgeving zijn wel klaar met president Trump. Toen ik gisteren begon over de foto van de lege hal tijdens de rally van Trump in Tulsa, Oklahoma, meldde mijn dochter triomfantelijk dat ze ook kaartjes had geregeld voor de rally.

Stomverbaasd keek ik haar aan. Ze stuurde me een video door van TikTok, een populair social media-kanaal. MaryJo Laupp, oftewel TikTok Granny, had daar op dit vooral onder jongeren populaire platform een video gepost, waarin ze onder meer zei:

Mary Jo Laupp #TikTokGrandma on TikTok

Mary Jo Laupp #TikTokGrandma (@maryjolaupp) has created a short video on TikTok with music original sound. Did you know you can make sure there are empty seats at Trump’s rally? #BLM.

I recommend that all of those of us that want to see this 19,000-seat auditorium barely filled or completely empty, go reserve tickets now and leave him standing there alone on the stage.

Aan het einde van de dag was de video al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Ook door mijn dochter, die haar advies had opgevolgd.

Een paar dagen daarvoor hadden ook K-Popfans (fans van Koreaanse popmuziek) zich bemoeid met de aangekondigde rally. Zij hadden de registratiegegevens voor de Trump-bijeenkomst doorgestuurd en jongeren aangemoedigd zich aan te melden.

Deze fan-groep ontpopt zich trouwens als een stel activisten. Tijdens de Black Lives Matter-protesten van de afgelopen weken riepen ze iedereen op de app van de politie in Dallas te downloaden. Die app was bedoeld om berichten door te sturen van illegale protesten. De fans zetten er en masse video’s op van hun favoriete band en gaven de app een lage waardering zodat deze minder zichtbaar werd in de app-winkel. Na een paar uur besloot de politie de app weg te halen.

Juneteenth

Terug naar de rally. Op verschillende plaatsen in Amerika wordt 19 juni, oftewel Juneteenth (een samentrekking van June en Nineteen), gevierd als een dag van de emancipatie van de slaven. Op die dag in 1865 werd in Texas bij het einde van de Civil War het nieuws gebracht dat de slaven eindelijk vrij waren, anderhalf jaar nadat dat officieel was afgekondigd door president Lincoln.

Lees ook:  Onze Republiek wordt aangevallen door president Trump

Uitgerekend deze dag had #TeamTrump uitgekozen om de eerste rally sinds de coronamaatregelen te houden. En dan ook nog eens in Tulsa in de staat Oklahoma. Een beruchte plek. In 1921 heeft in de wijk waar veel bedrijfjes zaten, bekend als Black Wall Street, een bloedbad plaatsgevonden. Witte inwoners vielen zwarte plaatsgenoten aan. Er kwamen zo’n 300 mensen om.

De Grand Jury die destijds was ingesteld op aandringen van de gouverneur van Oklahoma, concludeerde dat het bloedbad geheel aan de zwarte bevolking zelf te wijten was. Het drama in Tulsa van 19 juni 1921 wordt gezien als een van de gewelddadigste uitbraken van raciaal geweld in de geschiedenis van Amerika.

Je moet maar durven

Een rally organiseren op deze plek en uitgerekend op deze dag: je moet maar durven in een tijd waarin voor het Witte Huis en op tientallen andere plaatsen in de VS dagelijks duizenden mensen Black Lives Matter scanderen. Toen er een storm van verontwaardiging opstak schoof het campagneteam de bijeenkomst snel door naar 20 juni.

Trump zou Trump niet zijn als hij er weer een eigen draai aan zou geven. Hij klopte zichzelf op de borst door te zeggen dat deze dag dankzij hem bekendheid heeft gekregen. Niemand zou er voorheen van hebben gehoord. Sinds 1979 is deze Juneteenth echter een officiële dag in 49 staten waarop de emancipatie van de zwarte bevolking wordt gevierd.

Never an empty seat

De verwachtingen waren hooggespannen. Volgens de campagneleider van Trump waren er op 15 juni al meer dan 1 miljoen aanvragen binnen om bij de rally te kunnen zijn. Ook Trump blaakte van zelfvertrouwen:

We’ve never had an empty seat, and we certainly won’t in Oklahoma.

Maar op 20 juni bleken slechts 6200 van de 19.000 plaatsen bezet. Een flinke tegenvaller voor president Trump en zijn team. De beelden van een uitgebluste en teleurgestelde president die uit zijn helicopter stapt bij het Witte Huis inspireerden veel internetters tot memes van deze Walk of Shame. Wat nieuwe energie had moeten geven aan zijn campagne leek juist alle energie uit Trump te hebben weggetrokken.

Was de actie van TikTok en de K-pop fans dan zo succesvol? Dat is maar de vraag. Wellicht speelde ook de corona-crisis een rol. De angst voor besmetting in een volle zaal met enthousiaste mensen, deels zonder mondmaskers en een TeamTrump dat z’n aansprakelijkheid voor een mogelijke besmetting in een waiver afdekt, speelden vast ook een rol. In Oklahoma loopt het aantal besmettingen momenteel fors op.

Lees ook:  Trump's Twitter Tirade is de driftbui van een trol

Generatie Z

Hoewel het succes van de social media-oproep dus niet exact te achterhalen is, laat de actie wel zien dat er een groeiende groep jongeren op de been te krijgen is voor een politieke agenda.

De Generatie Z, geboren na 1996, wordt ook wel de social media-generatie genoemd. Opgegroeid in de eeuw van de sociale media gebruiken ze hun vaardigheden voor de Black Lives Matter-beweging. Zo trok mijn puber me mee naar een BLM-demonstratie in onze plaats die was opgezet door een aantal high schoolers via Instagram.

TikTok is een verzamelplaats van videos over bijvoorbeeld jongeren die hun ouders confronteren met racisme. Instagram en Twitter zijn fora waar jongeren hun gedachten over rascime en ongelijkheid omzetten in oproepen tot georganiseerde actie. Generatie Z speelt zo een dominantie rol, off -en online.

De grote vraag is of zij in november naar de stembus zullen gaan. Veel van de jongeren op TikTok zijn nog niet stemgerechtigd en het is bekend dat jongeren sowieso minder geneigd zijn om te stemmen dan de generatie van de baby-boomers.

De invloed van jongeren

Maar als ze gaan, dan kan het een behoorlijke impact hebben op de verkiezingsuitslag. Cijfers van de midterm elections in 2018 laten zien dat de jongere generaties (jonger dan 53) twee jaar geleden meer stemmen uitbrachten dan de babyboomers en oudere generaties. Het aantal millenials dat stemde tussen 2014 en 2018 is zelfs verdubbeld. Generatie Z, geboren na 1996, zal in 2020 10% van het electoraat uitmaken en daarmee ook een duidelijke stempel kunnen drukken op de uitslag.

Mijn eigen Generatie Z-dochter was tevreden toen ik haar de foto van de rally met de lege plekken liet zien. Zij is al lang klaar met Trump. Wat jammer voor Biden dat zij als Nederlandse en ook nog minderjarige niet mag stemmen.

Lees ook:  Hoe de VS de zaden van haar grenscrisis zaaiden
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments