Wat de protesten van de VS onthullen

Wat de protesten van de VS onthullen

28 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De antiracistische protesten in de Verenigde Staten hebben zich snel ontwikkeld tot een promotie van de ideeën die de Democratische Partij voorstaat. Het was niet langer een kwestie van vechten voor gelijkheid in de wet voor iedereen of het aanvechten van de vooroordelen van bepaalde politieagenten, maar van het heropenen van een cultureel conflict met het risico van een nieuwe Burgeroorlog.

Protesten in het Westen tegen racisme in de Verenigde Staten maskeren de evolutie van het conflict daar. Het conflict is geëvolueerd van een bekritisering van de overblijfselen van de zwarte slavernij naar een heel ander conflict dat de integriteit van het land zou kunnen bedreigen.

Vorige week heb ik erop gewezen dat de Verenigde Staten zich hadden moeten ontbinden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie waaraan zij verbonden waren. Het imperialistische project (de “Endless War”) onder leiding van George W. Bush had het echter mogelijk gemaakt om het land na de aanslagen van 11 september 2001 nieuw leven in te blazen. Ik heb er ook op gewezen dat de bevolking de laatste decennia veel is verhuisd om zich te hergroeperen op basis van culturele verwantschap [1]. Interraciale huwelijken werden opnieuw zeldzaam. Ik concludeerde dat de integriteit van het land bedreigd zou worden wanneer niet-zwarte minderheden de uitdaging aangaan [2].

Dit is precies waar we vandaag getuige van zijn. Het conflict is niet langer tussen zwarten en blanken, sinds de blanken de meerderheid zijn geworden in sommige antiracistische demonstraties, hebben Spanjaarden en Aziaten zich bij de demonstraties aangesloten, en de Democratische Partij is er nu ook bij betrokken.

Sinds de ambtstermijn van Bill Clinton heeft de Democratische Partij zich vereenzelvigd met het proces van financiële globalisering; een standpunt dat de Republikeinse Partij laattijdig heeft gesteund, zonder het ooit volledig over te nemen. Donald Trump vertegenwoordigt een derde weg: die van de “Amerikaanse droom“, d.w.z. ondernemerschap in plaats van financiering.

Hij werd gekozen door Amerika Eerst te verklaren! die niet verwees naar de pro-Nazi isolationistische beweging van de jaren ’30 zoals beweerd, maar naar de verplaatsing van banen zoals die later werd geverifieerd. Hij werd zeker gesteund door de Republikeinse Partij, maar blijft een “Jacksonian” en helemaal geen “conservatief”.

Zoals de historicus Kevin Phillips – Richard Nixon’s verkiezingsadviseur – heeft aangetoond, heeft de Angelsaksische cultuur aanleiding gegeven tot drie opeenvolgende burgeroorlogen [3] :
- de eerste Engelse Burgeroorlog, bekend als de ” Grote Rebellie ” (die Lord Cromwell tegen Charles I 1642-1651 stootte);
- de tweede Engelse Burgeroorlog of ” Oorlog voor de Onafhankelijkheid van de Verenigde Staten” (1775-1783);
- en de Derde Angelsaksische Burgeroorlog of ” Burgeroorlog ” in de Verenigde Staten (1861-1865).

Lees ook:  Wat er gebeurt in Bolivia is een gewelddadige rechtse coup

Wat we vandaag zien kan leiden tot de vierde. Dit lijkt de mening te zijn van de voormalige secretaris-generaal van defensie, Jim Mattis, die onlangs aan The Atlantic heeft verteld dat hij zich zorgen maakte over het verdeeldheid zaaiende beleid van president Trump in plaats van het beleid te verenigen.

Laten we teruggaan naar de geschiedenis van de Verenigde Staten om te zien waar de partijen zijn. De populistische president Andrew Jackson (1829-1837) heeft zijn veto uitgesproken over de Federal Reserve Bank (Fed), opgericht door Alexander Hamilton, een van de grondleggers van de grondwet, die het federalisme voorstond omdat hij zich met geweld tegen de democratie verzette. Net zoals de volgeling van Jackson, is Donald Trump, vandaag de dag in verzet tegen de Fed.

Twintig jaar na Jackson, kwam de “Burgeroorlog” waar de demonstranten van vandaag allemaal naar verwijzen. Volgens hen heeft het een slaaf in het zuiden tegen een humanistisch noorden gezet. De beweging die begon met een racistisch nieuwsbericht (het lynchen van zwarte George Flyod door een blanke politieagent uit Minneapolis) gaat vandaag de dag verder met de vernietiging van beelden van zuidelijke generaals, waaronder Robert Lee. Dit soort acties hadden al in 2017 plaatsgevonden [4], maar deze keer komen ze in een stroomversnelling en nemen de gouverneurs van de Democratische Partij eraan deel.

racisme
De Democratische Gouverneur van Virginia, Ralph Northam, kondigde de verwijdering van een beroemd standbeeld van Generaal Lee aan op verzoek van blanke demonstranten. Het gaat niet langer om de bestrijding van racisme, maar om de vernietiging van de symbolen van de eenheid van het land.

Dit verhaal komt echter helemaal niet overeen met de werkelijkheid: aan het begin van de Burgeroorlog waren beide partijen slavendrijvers, en aan het eind waren beide partijen anti-slavendrijvers. Het einde van de slavernij heeft niets te maken met de abolitionisten en alles met de noodzaak voor beide partijen om nieuwe soldaten in dienst te nemen.

In de Amerikaanse Burgeroorlog werd een rijk, katholiek, agrarisch Zuiden tegenover een protestants, geïndustrialiseerd Noorden met de bedoeling een fortuin te verdienen. Het is uitgekristalliseerd rond de kwestie van de tarieven, die volgens het Zuiden door de deelstaten moeten worden vastgesteld, maar die het Noorden tussen de deelstaten wilde afschaffen en door de federale overheid wilde laten bepalen.

Door de symbolen van het Zuiden te ontmaskeren, vallen de huidige demonstranten dus niet de overblijfselen van de slavernij aan, maar stellen ze de zuidelijke visie van de Unie aan de kaak. Het was bijzonder onrechtvaardig om generaal Lee aan te vallen, die een einde had gemaakt aan de Burgeroorlog door te weigeren deze te vervolgen met guerrillaoorlog vanuit de bergen en door te kiezen voor nationale eenheid. In ieder geval maken deze vernederingen in feite de weg vrij voor een vierde Angelsaksische burgeroorlog.

Lees ook:  De media hebben moeite om wreedheid jegens Iran en Venezuela te rechtvaardigen terwijl de pandemie uitbreidt

Vandaag de dag komen de begrippen Zuid en Noord niet meer overeen met de geografische realiteit: het is eerder Dallas tegen New York en Los Angeles.

Het is niet mogelijk om de aspecten van de geschiedenis van een land te kiezen die men als goed beschouwt en de aspecten die men als slecht beschouwt te vernietigen zonder alles wat erop is gebouwd in twijfel te trekken.

Door te verwijzen naar de verkiezingsslogan van Richard Nixon uit 1968, “Law and Order“, probeert president Donald Trump geen racistische haat te prediken zoals veel commentatoren beweren, maar keert hij terug naar het denken van de auteur van die slogan, Kevin Philipps (hierboven geciteerd). Hij is nog steeds van plan om de gedachte van Andrew Jackson te laten zegevieren over Financiën door te vertrouwen op de Zuidelijke cultuur en niet om de desintegratie van zijn land te veroorzaken.

President Donald Trump bevindt zich in de situatie van Michail Gorbatsjov aan het eind van de jaren tachtig: de economie van zijn land – niet de financiën – is al tientallen jaren sterk in verval, maar zijn medeburgers weigeren de gevolgen ervan te erkennen [5] De Verenigde Staten kunnen alleen overleven door nieuwe doelen te stellen. Een dergelijke verandering is bijzonder moeilijk in tijden van recessie.

Paradoxaal genoeg houdt Donald Trump vast aan de “Amerikaanse droom” (dat wil zeggen de mogelijkheid om een fortuin te verdienen) wanneer de Amerikaanse samenleving vastloopt, de middenklasse verdwijnt en nieuwe immigranten niet langer Europees zijn. Tegelijkertijd stellen alleen de tegenstanders (de Fed, Wall Street en Silicon Valley) een nieuw model voor, maar dat gaat ten koste van de massa.

Het probleem van de USSR was anders, maar de situatie was hetzelfde. Gorbatsjov heeft gefaald en is verdwenen. Het zou verrassend zijn als de volgende Amerikaanse president, wie hij ook is, zou slagen.

Vertaling
Martien van den Hurk

[1] American Nations. A history of the 11 rival regional cultures of North America, Colin Woodard, Viking (2011).

[2] “USA: Race riots and separatist temptations”, by Thierry Meyssan, Translation Roger Lagassé, Voltaire Network, 1 June 2020.

Lees ook:  Bitcoin: het VK en de VS grijpen in op cryptohandel - dit is waarom het nog geen probleem is

[3] The Cousins’ Wars, Kevin Philipps, Basic Books, 1999.

[4] “What the mid-term elections tell us about US interior conflict”, by Thierry Meyssan, Voltaire Network, 13 November 2018.

[5] “Trump, the US version of Gorbatchev”, by Thierry Meyssan, Translation Pete Kimberley, Voltaire Network, 30 January 2018.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments