Wie de boeren steunt moet niet op de D66 stemmen

Wie de boeren steunt moet niet op de D66 stemmen

28 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De boeren protesteren en Nederland protesteert mee. De boeren zijn boos op de Wageningen Universiteit, die een alarmerend rapport schreef over de stikstofuitstoot van de boeren. De boeren zijn boos op het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die schreef dat de landbouw voor dik 46% verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot. De boeren zijn boos op D66, die in het nauw gedreven is door de deelname aan dit Kabinet Shell I. D66 heeft zijn ziel verkocht aan de duivel in de persoon van Shell, AkzoNobel, Philips, Unilever en een rijtje internationale bedrijven als Airbus, Apple, FIAT Chrysler, Starbucks, Ferrari, Uber en Deutsche Bank, die allen op papier Nederlandse bedrijven zijn  omdat ze hier allerlei belastingvoordeeltjes krijgen. Het sociaal liberale D66 heeft zijn kiezers – die in maart 2017 massaal overliepen van de PvdA naar D66 – in de steek laten staan door te kiezen voor belastingdouceurtjes aan de superrijken en het bedrijfsleven, en die kiezers daarvoor letterlijk de rekening te presenteren.

Het sociale gezicht van D66 is ondergesneeuwd door de vele belastingdouceurtjes die dit Kabinet Shell I uitdeelde aan de (nationale- en internationale) superrijken en eerdergenoemde multinationals. De mensen die toch al veel geld hebben maken massaal gebruik van die belastingdouceurtjes, terwijl de rekening daarvoor wordt neergelegd bij de gewone burger. Zo gingen de belastingen op energie en levensmiddelen omhoog, zodat het bedrijfsleven een belastingdouceurtje van dik 2,1 miljard euro per jaar (!!) en een verlaging van de winstbelasting van 25% naar 21% tegemoet kon zien (het Europees gemiddelde is 35% winstbelasting). Ook schoten de gemeentelijke belastingen omhoog, nadat op initiatief van onder andere D66 taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid zijn gedigereerd, en die gemeentelijke overheden ook nog eens gekort werden op het budget dat ze voor het uitvoeren van die taken van de landelijke overheid kregen. Gevolg: de gemeenten verhoogden de gemeentelijke belastingen, waaronder de zo gehate jaarlijkse Onroerend Zaakbelasting  (OZB), die elke huizenbezitter jaarlijks moet betalen.

D66 wilde eigenlijk nog méér taken overhevelen van de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid. Zo konden bijvoorbeeld WW- en WAO-uitkeringen beter door de gemeente worden betaald. Omdat de landelijke overheid die premies niet meer zou heffen, zouden die premies ook niet meer voor komen op de loonstrookjes. Dus zouden werknemers erop vooruit gaan. Echter, wanneer de gemeentelijke overheden die taken moeten gaan uitvoeren gaan ook de gemeentelijke belastingen omhoog. Dus zag D66 (voorlopig) heel wijselijk af van dat plan.

Lees ook:  Sylvana Simons en D66 vallen Brabantse coalitie met Forum voor Democratie aan: ‘Radicale midden?!’

D66 keldert in de peilingen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen over iets minder dan een jaar ziet de toekomst er voor D66 niet best uit. Partijleider Rob Jetten is vlees noch vis. Dus moest de partij iets doen om de centrumlinkse kiezer weer terug te halen van PvdA en GroenLinks, die allebei op (forse) winsten staan in de peilingen ten koste van D66. Dus bedacht D66 Kamerlid Tjeerd van Dekken dat de boeren hun veestapel moesten halveren of zelfs hun bedrijf sluiten. Zo’n opmerking valt prima op links, maar minder goed bij de boeren.

De boeren kwamen in actie. Massaal rolden ze hun tractoren an het land, over ’s lands snelwegen (waar die tractoren wettelijk gezien helemaal niet mogen komen omdat ze niet zo hard kunnen rijden) in de richting van het Haagse Malieveld. Daar reden de boeren hekken plat en scandeerden leuzen naar politici van GroenLinks, D66 en DENK. Terwijl vrijwel alle politieke partijen de spreekwoordelijke deur op het Malieveld plat liepen lieten politici van de PvdA zich daar – heel wijselijk – niet zien. De boeren kregen steun van vooral de rechtse partijen. Op  zoek naar stemmen beklom Geert Wilders in de vroege ochtend een tractor en riep dat de boeren helden waren. Zij zorgden voor het eten. Zij zorgden voor de natuur. Ze waren ondernemers. Na die actie kon Thierry Baudet niet achterblijven. Hij was bang dat de boeren massaal op de PVV zouden gaan stemmen dus sprak ook hij – via Twitter – zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de protesterende boeren.

Baudet en Wilders zijn niet vies van beetje confrontatie en opruiing. Ze vinden het geweldig als ze herrie kunnen schoppen en groepen tegen elkaar kunnen opzetten voor eigen gewin. Hoe meer onrust, onzekerheden, instabiliteit en en onvrede, hoe beter FvD en PVV gedijen. In tijden van onzekerheid stijgen Forum voor Democratie (Fvd) en PVV in de peilingen naar recordhoogten.  In dat kielzog zuigen ze CDA en VVD mee. Immers waren boeren decennia lang de steunpilaar van het CDA, en in mindere mate van de VVD. Provincies met relatief veel boeren (Noord Brabant, Zeeland, Limburg, Overijssel) zijn provincies met een relatief grote en sterke CDA fractie, en veel burgemeesters, wethouders en Provinciale Statenleden van het CDA. Toch kozen vooral de Limburgse- en Brabantse boeren de laatste jaren steeds vaker PVV en VVD in de plaats van het traditionele CDA. De boeren zijn doorgaans goed voor 4 – 5 Kamerzetels. Dus als je die groep aan de zijde hebt  dan kan de verkiezingswinst je bijna niet meer ontgaan.

Lees ook:  WTF Deze video laat in drie minuten zien hoe gevaarlijk en gek Trump en zijn vriendjes zijn

De acties van de boeren worden echter steeds grimmiger. Waren het op het Malieveld slechts enkele hekken die omver werden gereden door tractoren die eigenlijk de snelweg niet op mogen; bij protesten van de boeren bij diverse provinciehuizen liep het uit op bedreigingen, intimidaties en confrontaties met de politie. En alsof dat nog niet genoeg was werden in Groningen eveneens hekken plat gereden, politieagenten aangevallen en de deuren van het provinciehuis met een tractor geforceerd. Één boer reed met zijn tractor in op een politieagent te paard.

Het valt niet uit te sluiten dat de acties de komende dagen steeds grimmiger worden. Eerder braken Franse boeren half Parijs af, strooiden met mest en koeienmelk op de pleinen van de Europese Commissie in Brussel, en opende buitenlandse vrachtwagens om vervolgens de lading in de fik te steken. Wilders en Baudet vinden al dat excessieve geweld ondertussen alleen maar geweldig. Het kan hen niet gek genoeg. Wat hen betreft vallen er nog een paar gewonden en desnoods één of twee doden. Als zij maar stijgen in de peilingen. Hun lijfblad De Telegraaf wrijft zich in zijn handjes. CDA en VVD kunnen niet anders dan meegaan in dat kielzog, want anders verliezen zij de stemmen van de boeren aan Wilders en Baudet. De uitkomsten van het RIVM werden in twijfel getrokken omdat de rekenmethode niet zou kloppen. Het rapport moest opnieuw worden geschreven, vonden zowel CDA als VVD. Wilders en Baudet laakten de uitkomsten al eerder.

D66 heeft geen idee waaraan het is begonnen.

Lees ook:  Klaasje VVD-Nooitgenoeg neemt anderen graag de maat maar tilt zelf de boel

D66 heeft eigenhandig een doos van Pandora geopend.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments