Iran geeft arrestatiebevelen uit voor Trump en 35 anderen in Suleimani Killing

Iran geeft arrestatiebevelen uit voor Trump en 35 anderen in Suleimani Killing

29 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Een aanklager in Teheran zei dat Iran om internationale hulp had gevraagd bij het vasthouden van mensen die betrokken waren bij de drone-aanval waarbij de machtige generaal werd gedood.

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor president Trump en 35 andere mensen die naar verluidt betrokken waren bij een drone-aanval waarbij eerder dit jaar een Iraanse topgeneraal in Bagdad werd vermoord, en heeft volgens Iraanse nieuwsberichten om internationale hulp bij de aanhouding ervan gevraagd.

Volgens de berichten zei de hoogste aanklager van Teheran, Ali al-Qasimehr, dat de gezochte personen betrokken waren bij het “leiden van de moord” op generaal Qassim Suleimani , die in januari samen met andere Iraanse en Iraakse functionarissen op de luchthaven van Bagdad werd vermoord.

De opmerkingen kwamen tijdens een ontmoeting met gerechtelijke figuren, aldus het semi-officiële persbureau ISNA, en de heer al-Qasimehr voegde eraan toe dat Iran van plan was de vervolging van de heer Trump voort te zetten, zelfs nadat zijn ambtsperiode was afgelopen. Over de andere door Iran gezochte personen was niet onmiddellijk informatie beschikbaar.

Het ISNA-rapport merkte op dat “de gerechtelijke autoriteiten arrestatiebevelen voor hen en een rode waarschuwing door de internationale politie hebben besteld” en zei dat een verzoek om samenwerking was ingediend bij Interpol, een internationale politieorganisatie die zowel de Verenigde Staten als Iran als leden.

Lees ook:  De Kerfuffle-oorlog - Trump's De-escalatie van Iran slaagt

Interpol zei in een e-mailverklaring dat het volgens de grondwet van de stichting “voor de organisatie ten strengste verboden is om enige interventie of activiteiten van politieke, militaire, religieuze of raciale aard uit te voeren.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren“Daarom, als of wanneer dergelijke verzoeken naar het secretariaat-generaal zouden worden verzonden, in overeenstemming met de bepalingen van onze grondwet en regels, zou Interpol dergelijke verzoeken niet in behandeling nemen”, luidde de verklaring, hoewel het niet specifiek betrekking had op de Iraans verzoek.

Hoewel de organisatie verantwoordelijk is voor de coördinatie van internationale politie-inspanningen, heeft zij niet de bevoegdheid om arrestaties uit te voeren of naties te dwingen mensen te arresteren namens andere regeringen.

De ‘rode waarschuwing’-meldingen van de organisatie zijn geen arrestatiebevelen. Ze worden verzonden als een “verzoek aan wetshandhavers wereldwijd om een ​​persoon te lokaliseren en voorlopig te arresteren in afwachting van uitlevering, overgave of soortgelijke juridische stappen”, aldus Interpol.

Generaal Suleimani, een machtige Iraanse commandant, werd gedood in januari tijdens een Amerikaanse drone-aanval op de luchthaven van Bagdad, waardoor de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran toenamen en bijna tot oorlog leidden.

De aanval was bevolen door de heer Trump , die zei dat deze was uitgevoerd om een ​​op handen zijnde aanval op de Amerikaanse belangen te voorkomen, maar in de maanden na de aanval hebben de Verenigde Staten hiervan geen bewijs geleverd.

Het Pentagon verdedigde ook de moord op generaal Suleimani, die volgens hem geplande aanvallen op Amerikaanse diplomaten en militairen heeft gepland, waaronder een dodelijke aanval op een Iraakse militaire basis afgelopen december waarbij een Amerikaanse aannemer om het leven kwam.

Lees ook:  Het ministerie van Financiën van Trump geeft banken groen licht om de stimuleringscheques van $ 1.200 van particulieren in beslag te nemen


Comments

comments