Rapport: Het Witte Huis was zich begin 2019 bewust van Russische premies

Rapport: Het Witte Huis was zich begin 2019 bewust van Russische premies

30 juni 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Topambtenaren wisten een jaar eerder dan eerder gemeld dat Rusland in het geheim premies aan de Taliban aanbood voor de dood van Amerikanen, aldus bronnen van Associated Press.

Topfunctionarissen in het Witte Huis waren begin 2019 op de hoogte van geheime inlichtingen die erop wezen dat Rusland in het geheim premies aan de Taliban aanbood voor de dood van Amerikanen, een volledig jaar eerder dan eerder werd gemeld, volgens Amerikaanse functionarissen met directe kennis van de inlichtingen.

De beoordeling was volgens de ambtenaren opgenomen in ten minste één van de dagelijkse dagelijkse inlichtingenbijeenkomsten van president Donald Trump . De toenmalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton vertelde zijn collega’s ook dat hij Trump in maart 2019 op de hoogte had gebracht van de inlichtingenbeoordeling.

Het Witte Huis reageerde niet op vragen over Trump of andere functionarissen die zich bewust waren van de provocaties van Rusland in 2019. Het Witte Huis heeft gezegd dat Trump niet – en nog steeds niet is geïnformeerd – over de inlichtingenbeoordelingen, omdat ze niet volledig zijn geverifieerd. Het komt echter zelden voor dat inlichtingen zonder enige twijfel worden bevestigd voordat ze aan topfunctionarissen worden aangeboden.

Bolton weigerde maandag commentaar te geven toen hem door de AP werd gevraagd of hij Trump in 2019 over de kwestie had geïnformeerd. Op zondag stelde hij NBC’s “Meet the Press” voor dat Trump onwetendheid beweerde over de Russische provocaties om het gebrek aan reactie van zijn regering te rechtvaardigen.

‘Hij kan alles negeren als niemand het hem ooit heeft verteld,’ zei Bolton.

De onthullingen werpen nieuwe twijfel op over de inspanningen van het Witte Huis om Trump te distantiëren van de Russische inlichtingendiensten. De AP meldde zondag dat bezorgdheid over Russische premies eerder dit jaar ook was opgenomen in een tweede schriftelijke dagelijkse presidentiële briefing en dat de huidige nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien de kwestie met Trump had besproken. O’Brien ontkent dat hij dat heeft gedaan.

De eerdere bekendheid van de regering met de Russische inspanningen roept aanvullende vragen op over waarom Trump geen strafmaatregelen tegen Moskou heeft genomen wegens inspanningen die het leven van Amerikaanse militairen in gevaar brengen. Trump heeft gedurende zijn hele ambtsperiode getracht de betrekkingen met Rusland en zijn president, Vladimir Poetin, te verbeteren en eerder dit jaar te proberen Rusland te herstellen als onderdeel van een groep wereldleiders waaruit het was gezet.

Lees ook:  Immigranten doden de lokale bevolking - in Duitsland woedt een moleculaire burgeroorlog

Ambtenaren zeiden dat ze de inlichtingenbeoordelingen in 2019 niet bijzonder urgent vonden, aangezien Russische bemoeienis met Afghanistan geen nieuwe gebeurtenis is. De functionarissen met kennis van Bolton’s kennelijke briefing voor Trump zeiden dat het geen ‘bruikbare intelligentie’ bevatte, wat betekent dat de inlichtingengemeenschap niet genoeg informatie had om een ​​strategisch plan of antwoord te vormen. De geclassificeerde beoordeling van Russische premies was echter het enige doel van de bijeenkomst.

De ambtenaren drongen aan op anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om de zeer gevoelige informatie openbaar te maken.

De inlichtingen die begin 2019 opdoken, gaven aan dat Russische agenten agressiever waren geworden in hun wens om een ​​contract aan te gaan met de Taliban en leden van het Haqqani-netwerk, een militante groepering die in lijn stond met de Taliban in Afghanistan en in 2012 tijdens de regering-Obama een buitenlandse terroristische organisatie had aangewezen. .

De Nationale Veiligheidsraad en de ondersecretaris van defensie voor inlichtingen hebben wel vergaderingen gehouden over de inlichtingen. Het Pentagon weigerde commentaar te geven en de NSC reageerde niet op vragen over de bijeenkomsten.

De zorgen over Russische premies laaiden dit jaar opnieuw op nadat leden van de elite Naval Special Warfare Development Group, bij het publiek bekend als SEAL Team Six, een inval in de Taliban hadden gedaan en ongeveer $ 500 duizend aan Amerikaanse dollars hadden teruggevorderd. De fondsen versterkten het vermoeden van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap dat de Russen geld hadden aangeboden aan militanten van de Taliban en andere verbonden verenigingen.

Het Witte Huis stelt dat de president ook niet op de hoogte was van deze ontwikkeling. De informatie werd echter ook opgenomen in de presidentiële dagelijkse briefing. En functionarissen vertelden de AP dat O’Brien Trump hierover heeft geïnformeerd. O’Brien heeft ontkend dat een dergelijke briefing heeft plaatsgevonden.

Lees ook:  Amerika's probleem met racisme is duidelijker geworden

De functionarissen vertelden de AP dat ambtenaren van de loopbaanregering potentiële opties voor het Witte Huis ontwikkelden om te reageren op de Russische agressie in Afghanistan, die voor het eerst werd gemeld door The New York Times. De regering-Trump moet echter nog actie ondernemen.

De informatie over Russische premies in 2019 en 2020 was gedeeltelijk afkomstig van debriefings van gevangengenomen Talbiaanse militanten. Ambtenaren met kennis van zaken vertelden de AP dat Taliban-agenten uit andere delen van het land en van afzonderlijke stammen soortgelijke verslagen boden.

De functionarissen zouden de specifieke groepen niet benoemen of specifieke locaties in Afghanistan of tijdschema’s voor hun detentie vermelden.

Dmitry Peskov, een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, ontkende dat Russische inlichtingenofficieren betalingen aan de Taliban hadden aangeboden in ruil voor het doelwit van Amerikaanse en coalitietroepen.

De VS onderzoeken of er Amerikanen zijn omgekomen als gevolg van de Russische premies. Ambtenaren zijn met name gefocust op een aanslag in april 2019 op een Amerikaans konvooi. Drie Amerikaanse mariniers kwamen om het leven nadat een auto met explosieven in de buurt van hun gepantserde voertuigen tot ontploffing was gebracht toen ze terugkeerden naar Bagram Airfield, de grootste Amerikaanse militaire installatie in Afghanistan.

De mariniers wisselden op een gegeven moment geweervuur ​​met het voertuig; het is echter niet bekend of er geschoten werd voor of nadat de auto explodeerde.

Abdul Raqib Kohistani, de politiechef van het district Bagram, zei destijds dat volgens de eerdere rapportage van de AP ten minste vijf Afghaanse burgers gewond waren geraakt na de aanval op het konvooi. Het is niet bekend of de burgers gewond zijn geraakt door de autobom of het geweervuur ​​van Amerikaanse mariniers.

Het Ministerie van Defensie identificeerde Marine Staff Sgt. De 43-jarige Christopher Slutman uit Newark, Delaware; Sgt. Benjamin Hines, 31, uit York, Pennsylvania; en Cpl. Robert Hendriks, 25, afkomstig uit Locust Valley, New York, zoals de mariniers in april 2019 omkwamen. De drie mariniers waren allemaal infanteristen toegewezen aan het 2nd Battalion, 25th Marines, een reserve-infanterie-eenheid met het hoofdkantoor in Garden City, New York.

De vader van Hendriks vertelde de AP dat zelfs een gerucht over Russische premies direct had moeten worden aangepakt.

“Als dit onder het tapijt werd geveegd om het niet een groter probleem met Rusland te maken, en er werd een ons bloed vergoten toen ze dit wisten, verloor ik alle respect voor deze administratie en alles”, zei Erik Hendriks.

Marine Major Roger Hollenbeck zei destijds dat de reserve-eenheid deel uitmaakte van de Georgia Deployment Program-Resolute Support Mission, een terugkerende rotatie van zes maanden tussen Amerikaanse mariniers en Georgische strijdkrachten. De eenheid is in oktober 2018 voor het eerst ingezet in Afghanistan.

Drie andere militairen en een Afghaanse aannemer raakten ook gewond bij de aanval. Vanaf april 2019 was de aanval onderhevig aan een afzonderlijk onderzoek, niet gerelateerd aan de Russische premies, om te bepalen hoe deze zich ontvouwde.

De functionarissen die met de AP spraken, zeiden ook dat ze vanaf 2019 nauwlettend keken naar aanvallen van binnenuit – ook wel ‘groen-op-blauw’-incidenten genoemd – om te bepalen of ze ook verband houden met Russische premies.

__

AP-schrijvers Zeke Miller en Deb Riechmann in Washington, Deepti Hajela in New York en Vladimir Isachenkov in Moskou hebben bijgedragen aan dit rapport.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Waarom de pers Trump's "buitengewoon gevaarlijke" Tulsa-bijeenkomst moet boycotten


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments