Bill Clintons Servische oorlogsmisdaden ontmaskerd in nieuwe aanklacht

Bill Clintons Servische oorlogsmisdaden ontmaskerd in nieuwe aanklacht

1 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

De favoriete vrijheidsstrijder van president Bill Clinton is net aangeklaagd wegens massamoord, marteling, ontvoering en andere misdaden tegen de menselijkheid. In 1999 lanceerde de regering-Clinton een bombardementencampagne van 78 dagen waarbij tot 1500 burgers in Servië en Kosovo omkwamen in wat de Amerikaanse media trots beschreef als een kruistocht tegen etnische vooroordelen. Die oorlog was, zoals de meeste voorwendsels van het Amerikaanse buitenlandse beleid, altijd een schijnvertoning.

Kosovo-president Hashim Thaci werd beschuldigd van tien tellingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door een internationaal tribunaal in Den Haag in Nederland en beschuldigde Thaci en negen andere mannen van “oorlogsmisdaden, waaronder moord, gedwongen verdwijning van personen, vervolging en marteling” . ‘ Thaci en de andere aangeklaagde verdachten werden ervan beschuldigd ‘crimineel verantwoordelijk te zijn geweest voor bijna 100 moorden’ en bij de aanklacht waren ‘honderden bekende slachtoffers van Kosovo-Albanezen, Serviërs, Roma en andere etnische groepen betrokken, waaronder politieke tegenstanders’. Maar de belachelijke vooringenomenheid en / of incompetentie van de Amerikaanse media over die oorlog gaat door. The  New York Times  reageerde op de aanklacht van Thaci met een tweet waarin werd verklaard dat “de Servische leider was aangeklaagd  wegens oorlogsmisdaden”.

De smakeloze carrière van Hashim Thaci illustreert hoe antiterrorisme een gemaksvlag is voor beleidsmakers in Washington. Voordat Thaci president van Kosovo werd, was hij het hoofd van het Kosovo Liberation Army (KLA), dat vocht om Serviërs uit Kosovo te verdrijven. In 1999 wees de regering-Clinton de vrijheidsstrijders van de KLA aan, ondanks hun gruwelijke verleden, en verleende hen massale hulp. Het voorgaande jaar veroordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken “terroristische acties van het zogenaamde Kosovo Liberation Army”. De KLA was nauw betrokken bij drugshandel en had nauwe banden met Osama bin Laden.

Maar het inschakelen van de KLA en het bombarderen van Servië hielpen Clinton zichzelf af te schilderen als een kruisvaarder tegen onrecht en de publieke aandacht te verschuiven na zijn afzettingsproces. Clinton werd geholpen door vele schaamteloze congresleden die de moord op de VS wilden heiligen. Senator Joe Lieberman (D-CN) schreeuwde dat de Verenigde Staten en de KLA “voor dezelfde waarden en principes staan. Vechten voor de KLA is vechten voor mensenrechten en Amerikaanse waarden. ” En aangezien Clinton-overheidsfunctionarissen de Servische leider Slobodan Milošević publiekelijk vergeleken met Hitler, was elke fatsoenlijke persoon verplicht om de bombardementen te prijzen. (Alexander Cockburn was een van de weinige journalisten die de onrechtvaardige oorlog destijds veroordeelde; deze  column  in de Los Angeles Times uit 1999 zette de gouden standaard voor het uitroepen van Clintons BS tegen Servië.)

Zowel de Serviërs als de etnische Albanezen begingen gruweldaden in de bittere strijd in Kosovo. Maar om de bombardementen te heiligen, zwaaide de regering-Clinton met een toverstaf en liet de gruweldaden van de KLA verdwijnen. De Britse professor Philip Hammond merkte op dat de 78 dagen durende bombardementscampagne ‘geen puur militaire operatie was: de NAVO vernietigde ook de zogenaamde’ dual-use’-doelen, zoals fabrieken, stadsbruggen en zelfs het belangrijkste televisiegebouw in het centrum van Belgrado, in een poging het land te terroriseren tot overgave. ‘ De NAVO liet herhaaldelijk clusterbommen vallen op marktplaatsen, ziekenhuizen en andere civiele gebieden. Clusterbommen zijn antipersoonlijke apparaten die zijn ontworpen om te worden verspreid over vijandige troepenformaties. NAVO daalde meer dan 1, 300 clusterbommen op Servië en Kosovo en elke bom bevatte 208 afzonderlijke bommen die per parachute naar de aarde werden gedreven. Bomexperts schatten dat meer dan 10.000 niet-ontplofte bommetjes over het landschap verspreid waren toen het bombardement ophield en kinderen verminkten lang na het staakt-het-vuren.

In de laatste dagen van de bombardementen, de  Washington Post  meldde dat “sommige presidentiële assistenten en vrienden beschrijven Kosovo in Churchillian tonen, als Clinton’s ‘finest hour’.” Het  bericht  ook gemeld dat volgens een Clinton vriend “wat Clinton gelooft waren de ondubbelzinnig morele motieven voor de interventie van de NAVO waren een kans om de spijt die Clinton in zijn eigen geweten koesterde te kalmeren…. De vriend zei dat Clinton soms heeft betreurd dat de generatie voor hem in een oorlog kon dienen met een duidelijk nobel doel, en hij voelt zich ‘bijna bedrogen’ dat ‘toen hij aan de beurt was, hij niet de kans kreeg om deel uit te maken van een morele oorzaak. ” Volgens Clintons norm was het afslachten van Serviërs ‘dichtbij genoeg voor overheidswerk’ naar een ‘morele zaak’.

Lees ook:  Enorme klimaatplan: dit is hoeveel de links-groene klimaatideologie van Timmermans u zal kosten

Kort na het einde van de bombardementscampagne van 1999 verklaarde Clinton wat zijn assistenten de Clinton-doctrine noemden: ‘Of het nu binnen of buiten de grenzen van een land is, als de wereldgemeenschap de macht heeft om het te stoppen, zouden we genocide en etnische zuivering moeten stoppen . ‘ In werkelijkheid was de Clinton-doctrine dat presidenten het recht hebben om met het bombarderen van buitenlandse landen te beginnen op basis van elke brutale leugen die de Amerikaanse media zullen uitbarsten. In werkelijkheid is de les van het bombarderen van Servië dat Amerikaanse politici het woord ‘genocide’ alleen maar publiekelijk hoeven te reciteren om een ​​vergunning te krijgen om te doden.

Nadat de bombardementen waren beëindigd, verzekerde Clinton het Servische volk dat de Verenigde Staten en de NAVO alleen vredeshandhavers waren ‘met dien verstande dat ze zowel de Serviërs als de etnische Albanezen zouden beschermen en dat ze zouden vertrekken wanneer de vrede toesloeg.’ In de daaropvolgende maanden en jaren stonden Amerikaanse en NAVO-troepen paraat toen de KLA haar etnische zuivering hervatte, Servische burgers afslachtte, Servische kerken bombardeerde en niet-moslims onderdrukte. Bijna een kwart miljoen Serviërs, zigeuners, joden en andere minderheden ontvluchtten Kosovo nadat Clinton had beloofd hen te beschermen. In 2003 was bijna 70 procent van de Serviërs die in Kosovo woonden in 1999 gevlucht en was Kosovo voor 95 procent etnisch Albanees.

Maar Thaci bleef nuttig voor Amerikaanse beleidsmakers. Hoewel hij algemeen werd veroordeeld wegens onderdrukking en corruptie nadat hij de macht in Kosovo had genomen, riep vicepresident Joe Biden Thaci in 2010 uit tot ‘George Washington van Kosovo’. Een paar maanden later beschuldigde een rapport van de Raad van Europa Thaci en KLA-agenten van mensenhandel. The Guardian merkte op dat het rapport beweerde dat de binnenste kring van Thaci “na de oorlog gevangenen over de grens naar Albanië bracht, waar een aantal Serviërs zou zijn vermoord voor hun nieren, die op de zwarte markt waren verkocht”. In het rapport stond dat toen “transplantatiechirurgen” “klaar waren om te opereren, de [Servische] gevangenen individueel uit het ‘veilige huis’ werden gehaald, summier werden geëxecuteerd door een KLA-schutter, en hun lijken snel naar de operatiekliniek werden vervoerd.”

Ondanks de beschuldiging van mensenhandel was Thaci een sterbezoeker op de jaarlijkse Global Initiative-conferentie van de Clinton Foundation in 2011, 2012 en 2013, waar hij poseerde voor foto’s met Bill Clinton. Misschien was dat een voordeel van het lobbycontract van $ 50.000 per maand dat het regime van Thaci sloot met The Podesta Group, onder leiding van de toekomstige campagneleider van Hillary Clinton, John Podesta, zoals de  Daily Caller  meldde.

Clinton blijft een held in Kosovo, waar in de hoofdstad Pristina een standbeeld van hem werd opgericht. De krant The  Guardian  merkte op dat het beeld Clinton liet zien ‘met opgeheven linkerhand, een typisch gebaar van een leider die de massa begroette. In zijn rechterhand houdt hij documenten gegraveerd met de datum waarop de NAVO op 24 maart 1999 met het bombardement op Servië begon. ” Het zou een nauwkeuriger weergave zijn geweest om Clinton weer te geven op een stapel lijken van vrouwen, kinderen en anderen die tijdens de Amerikaanse bombardementen waren omgekomen.

In 2019 bezochten Bill Clinton en zijn fanatieke pro-bombardement op de voormalige staatssecretaris, Madeline Albright, Pristina, waar ze werden ‘behandeld als rocksterren’ terwijl ze poseerden voor foto’s met Thaci. Clinton verklaarde: “Ik hou van dit land en het zal altijd een van de grootste eerbetuigingen van mijn leven zijn om bij jullie te zijn geweest tegen etnische zuivering (door Servische strijdkrachten) en voor vrijheid.” Thaci reikte Clinton en Albright-medailles van vrijheid uit ‘voor de vrijheid die hij ons bracht en de vrede voor de hele regio’. Albright heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als een visionaire waarschuwing tegen het fascisme in het Trump-tijdperk. Eigenlijk is de enige eretitel die Albright verdient “Butcher of Belgrade”.

De oorlog van Clinton tegen Servië was een doos van Pandora waar de wereld nog steeds onder lijdt. Omdat politici en de meeste media de oorlog tegen Servië als een morele triomf afschilderden, was het gemakkelijker voor de regering Bush om een ​​aanval op Irak te rechtvaardigen, voor de regering Obama om Libië te bombarderen en voor de regering Trump om Syrië herhaaldelijk te bombarderen. Al die interventies veroorzaakten chaos die de vermeende begunstigden blijft vervloeken.

Bill Clintons bombardement op Servië in 1999 was een even grote oplichting als George W. Bush deze natie ertoe veroordeelde Irak aan te vallen. Het feit dat Clinton en andere vooraanstaande Amerikaanse regeringsfunctionarissen Hashim Thaci bleven verheerlijken ondanks beschuldigingen van massamoord, marteling en lichaamshandel, is een andere herinnering aan de gemeenheid van een groot deel van de Amerikaanse politieke elite. Zullen de Amerikanen weer goedgelovig zijn de volgende keer dat beleidsmakers in Washington en hun mediabondgenoten onzin voorwendsels verzinnen om een ​​ongelukkig buitenlands land de hel uit te blazen?

counterpunch.org

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Witte kiezers verlaten Trump

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  PvdA ergert prins Bernhard met belastingplan dat zijn naam draagt
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments