Facebook verbiedt accounts van extremistische Amerikaanse ‘boogaloo’-beweging

Facebook verbiedt accounts van extremistische Amerikaanse ‘boogaloo’-beweging

1 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Facebook voert de strijd op tegen de anarchistische boogaloo-beweging, waarvan de leden onrust proberen te stoken in de Verenigde Staten en aanzetten tot geweld tijdens antiracismeprotesten in het land. Het is de eerste keer dat het socialmediabedrijf de boogaloo-beweging aanduidt als een gevaarlijke organisatie.

Daardoor kan Facebook de beweging dezelfde sancties opleggen als de 250 extreemrechtse groepen en organisaties die volgens het techbedrijf terrorisme aanmoedigen. ,,Dit gewelddadige netwerk wordt verboden op ons platform en we zullen inhoud verwijderen die het prijst, steunt of vertegenwoordigt”, aldus Facebook in een blogpost. ,,Ze promoten actief geweld tegen burgers, politieagenten, medewerkers van de overheid en instellingen.”

Het sociale netwerk verbiedt ook lofuitingen voor de boogaloo-beweging, alsmede foto’s die gedeeld worden binnen het netwerk. 106 Facebookgroepen en 200 accounts die deel zouden uitmaken van de beweging zijn inmiddels verwijderd, 400 andere groepen werden ook verwijderd vanwege het promoten van gelijkaardige inhoud.

,,Leden van dit netwerk proberen anderen binnen de grotere boogaloo-beweging te rekruteren, die online dezelfde inhoud delen en zich dezelfde offline-verschijning aanmeten als anderen in de beweging”, stelt Facebook. Boogaloo-aanhangers hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor Hawaii-hemden.

Fascistische staat

De boogaloo-beweging dankt haar naam aan de breakdancefilm Breakin’ 2: Electric Boogaloo uit 1984. Volgens de aanhangers ervan zal een nieuw conflict in de VS het vervolg zijn op de Amerikaanse Burgeroorlog uit de negentiende eeuw.

Lees ook:  Scylla vs. Charybdis: de "Stop Hate for Profit" -campagne tegen Facebook

Volgens burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center wordt de term boogaloo ,,regelmatig gebruikt door blanke racisten en neonazi’s die willen dat de maatschappij vervalt in chaos zodat ze de macht kunnen grijpen en een nieuwe fascistische staat kunnen oprichten.”

Justitie-taakgroep

Vorige week richtte de Amerikaanse minister van Justitie William Barr een taakgroep op die anti-overheidsextremisten zoals boogaloo en de linkse Antifa-beweging moet aanpakken. ,,Sommigen van hen doen alsof ze een boodschap van vrijheid en vooruitgang brengen, maar in werkelijkheid sturen ze aan op anarchie, vernieling en dwang”, schreef Barr in een memo naar wetshandhavingsinstanties.

Moord

Volgens de autoriteiten kunnen aanhangers van de boogaloo-beweging gelinkt worden aan een reeks gewelddadige incidenten tijdens protesten in de VS in de nasleep van de dood van George Floyd, die op 25 mei in Minneapolis stierf nadat een politieagent hem bijna 9 minuten tegen de grond gedrukt hield door een knie in zijn nek te plaatsen.

Twee mannen die geïnspireerd waren door de boogaloo-beweging zijn in Californië aangeklaagd voor de moord op een bewaker tijdens een nachtelijke betoging. In Las Vegas werden drie andere ‘leden’ gearresteerd omdat ze tijdens betogingen wilden aanzetten tot geweld en vernieling.

Tweede amendement

Reuters sprak met twee beheerders van een boogaloo-Facebookpagina genaamd Big Igloo Bois, die ongeveer een jaar geleden werd opgericht en bijna 37.000 volgers had. Beide mannen zijn oorlogsveteranen: een is een veertiger uit Pennsylvania, de andere een dertiger uit North Carolina. De mannen, die anoniem wensten te blijven, ontkennen dat de boogaloo-beweging extremistisch of gewelddadig is. ,,We worden weggezet als gewelddadige extremisten omdat we het tweede amendement steunen”, zeiden ze, verwijzend naar het recht op wapenbezit dat is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Lees ook:  Facebook verbiedt advertenties uit The Epoch Times na enorme pro-Trump-aankopen
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Facebook zegt dat het Israëlische spywarebedrijf een uitgebreide hackoperatie heeft uitgevoerd in de Verenigde Staten
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments