Het gaat helemaal mis met Brexit

Het gaat helemaal mis met Brexit

1 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is niet langer verenigd, zoals het meest recentelijk werd geïllustreerd door de sterk verschillende tactieken om de pandemie van Covid-19 onder controle te houden die werd genomen door Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Dit volgt de meningsverschillen in elke regio met betrekking tot het rampzalige Brexit-besluit om de Europese Unie te verlaten, aangezien Schotland bijvoorbeeld sterk gesteund heeft om in de EU te blijven, en nu heeft 51 procent van de Schotten aangegeven dat ze zouden stemmen voor onafhankelijkheid van Groot-Brittannië – als ze mochten hierover stemmen. De burgers van Noord-Ierland gaven er de voorkeur aan om in de EU te blijven met een meerderheid van 56% tot 44% en hoewel 52,5 procent in Wales stemde om te vertrekkenhet besef groeit dat de Brexit een potentiële economische ramp is, en in juni kondigde de regering van Wales aan dat zij campagne zal voeren voor het VK om in de EU te blijven.

Er is geen verenigende invloed van de centrale regering in Londen, die geobsedeerd is door het verbreken van alle banden met de EU. Inderdaad werd gemeld dat premier Boris Johnson nogmaals verklaarde dat de voltooiing van de Brexit een moment van “nationale vernieuwing” zou betekenen, waarna het VK “een grote Europese macht zou zijn, en werkelijk mondiaal in ons bereik en onze ambities”.

Maar op 24 juni, toen de krant The Guardian David Sassoli interviewde , de voorzitter van het Europees Parlement, die videoconferenties had gehouden met Johnson en de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad, Ursula von der Leyen en Charles Michel, zei hij: “we zijn erg bezorgd omdat we niet veel enthousiasme van de Britse autoriteiten zien en we ook geen sterke wil zien om tot een akkoord te komen dat alle partijen tevreden stelt. ”

De reactie van de Europeanen op de houding van Londen is volkomen begrijpelijk, omdat de regering van het VK (zoals we het hier gemakshalve nog kunnen noemen) onbuigzaam is over de onderhandelingspositie van het VK, die compromisloos superieur is en lijkt voort te komen uit de overtuiging dat Groot-Brittannië is de belangrijkste partij en daarom moet de EU zich aan haar wil onderwerpen. De regering in Londen negeert het feit dat het VK heeft geëist om de Europese Unie te verlaten en dat de EU haar daarom niets verschuldigd is.

Lees ook:  Hebben Venezolaanse coup-leiders $ 70 miljoen verdiend van de gestolen Amerikaanse activa van Citgo?

Oorspronkelijk was het mogelijk dat de Brexit-overgangsperiode na 31 december 2020 zou worden verlengd, wat betekent dat de onderhandelingen konden doorgaan totdat wederzijds voordelige compromissen werden bereikt, maar op 15 juni trok de Britse kant de stekker uit het veld en weigerde de overgang te verlengen . Het resultaat van dat besluit is dat als er eind dit jaar geen overeengekomen oplossing is, er een ‘no deal’-Brexit zal zijn en alle overeenkomsten zullen worden geannuleerd. Helaas is het duidelijk dat de regering zich niets kan aantrekken van deze uitkomst en dat veel Britse burgers niet op de hoogte zijn van de gevolgen die rampzalig zullen zijn.

De overtuiging dat Groot-Brittannië ‘een grote Europese macht’ kan zijn, is de basis, de essentie, van de vreemde manifestatie van nationale superioriteit die het VK naar zijn huidige parele toestand heeft geleid. Maar het moet door Groot-Brittannië worden ingezien dat het een economische en militaire ‘macht’ in het middensegment is waarvan de recente prestaties met betrekking tot de beheersing van de Covid-19-crisis geen reden tot optimisme hebben gegeven. Zoals The Economist op 20 juni kopte: ‘De Britse staat laat zien hoe niet te reageren op een pandemie. Het stond voor moeilijke omstandigheden. En tot dusver is het hen niet gelukt. ‘ De reactie op een no-deal Brexit zal even betreurenswaardig zijn.

The Financial Times merkt op dat het VK “de Brexit-waanidee heeft om de controle terug te nemen”, maar dat de Europese Unie “geen significante invloed had op de uitgaven van het VK aan (of beleid voor) gezondheid, onderwijs, huisvesting, pensioenen, welzijn, infrastructuur, cultuur of, wat dat betreft, verdediging en hulp. ‘ Kortom, de absurde nationalistische slogans die het Britse volk aanmoedigden om de Europese Unie te wantrouwen en zelfs te haten, hadden in feite geen basis, maar waren specifiek ontworpen als onderdeel van de campagne voor stemverlof om antagonisme tegen een waardevolle handelspartner op gang te brengen.

Lees ook:  Chaos in Wisconsin: de verkiezing dinsdag zal waarschijnlijk doorgaan ondanks meerdere waarschuwingen

Onafhankelijke internationale analyses hebben aangetoond dat de gevolgen na de brexit voor Groot-Brittannië economisch schadelijk zullen zijn. De beoordeling van de RAND Corporation is bijvoorbeeld dat “Het falen van het VK om een ​​open handel en investering te bereiken met de EU na de Brexit negatieve gevolgen zou hebben voor het VK en de EU” en als er een ‘no-deal’ is dan ” handel onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie zou [het Britse] toekomstige BBP met ongeveer vijf procent verminderen tien jaar na de Brexit, of 140 miljard dollar, vergeleken met het EU-lidmaatschap. ” Dit is een eerlijke waarschuwing voor een ramp, zou men denken, vooral toen de directeur van de Society of Motor Manufacturers and Traders in het VK vertelde de BBC op 23 juni: “Het is van cruciaal belang dat de regering haar ambitie, namelijk een handelsovereenkomst voor het einde van het jaar, verwezenlijkt” – maar als er geen overeenkomst is, kunnen de Britse autofabrikanten het zich niet veroorloven importtarieven te betalen op buitenlandse componenten, aangezien de kosten hoger zouden zijn dan hun winstmarge.

De factsheet van de European Automobile Manufacturers ‘Association stelt beknopt dat “de impact van een no-deal Brexit op de auto-industrie potentieel catastrofaal zou zijn. Er is geen andere industrie die beter is geïntegreerd dan de Europese auto-industrie, met zeer complexe toeleveringsketens die zich uitstrekken over heel Europa en de productie vertrouwt op ‘just-in-time’ levering. ” Chaos doemt op. En niet alleen in de enorme auto-industrie en distributie-industrie, maar over de hele linie.

De Britse publicatie The Week wijst erop dat de handel tussen het VK en de EU op dit moment tariefvrij is, “maar de Confederation of British Industry voorspelt dat no-deal zou betekenen dat 90% van de Britse export van goederen naar de EU zou onderworpen zijn aan tarieven. ” Op 17 juni publiceerde de onderzoeks- en informatiedienst van het Britse parlement ‘Statistics on UK-EU trade’ waarin onder meer stond dat “de EU de grootste handelspartner van het VK is. In 2019 bedroeg de Britse export naar de EU £ 300 miljard (43% van alle Britse export). ”

Lees ook:  Trump en de Joden, Israëliërs en Amerikanen

Ondanks de zwarte wolken van naderend onheil, blijft de regering in Londen de dreigende economische catastrofe negeren en besteedt ze 40 miljard pond (50 miljard dollar) aan de bouw van vier Dreadnought- kernwapenonderzeeërs. Het is opmerkelijk dat studies van de onafhankelijke dienst voor nucleaire informatie aangeven dat de ramingen van het Britse Ministerie van Defensie (MOD) onjuist zijn en dat de werkelijke kostenligt in de regio van £ 172 miljard, maar het maakt niet uit hoeveel miljarden er zijn, het feit is dat Groot-Brittannië het zich niet kan veroorloven zich over te geven aan een kernwapenmacht en zich moet concentreren op het oplossen van zijn enorme economische problemen. De regering van het land bevindt zich in een fantasiewereld waarin de minister van Defensie bijvoorbeeld heeft aangekondigd dat ‘waar ik ook ga in de wereld, ik vind dat Groot-Brittannië groot is’. Hij is van mening dat ‘de Brexit ons op een moment heeft gebracht. Een mooi moment in onze geschiedenis. Een moment waarop we onze wereldwijde aanwezigheid moeten versterken, onze dodelijkheid moeten vergroten en onze massa moeten vergroten ”, wat niet alleen een waanvoorstelling is, maar ook een zeer gevaarlijke militaire mentaliteit. (En stel je de hysterie voor als een dergelijk beleid in Moskou of Being was afgekondigd.)

De Britse regering zou zich moeten concentreren op het verenigen van haar eigen land, het aangaan van contacten met de Europese Unie om de bestaande gunstige handelsovereenkomsten te handhaven en het grootse en belachelijk dure nucleaire onderzeeërproject annuleren. Dit is te danken aan de Britten die hun land in wanorde zien oprukken en met een verschrikkelijke achteruitgang worden geconfronteerd.

Comments

comments