Het goede, het slechte en het lelijke van Trump´s laatste Amerikaanse arbeidsaantallen

Het goede, het slechte en het lelijke van Trump´s laatste Amerikaanse arbeidsaantallen

3 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Begint de Amerikaanse economie te herstellen van de enorme neergang die door de blokkades van het coronavirus is veroorzaakt? Donderdag werden enkele nieuwe werkgelegenheidscijfers bekendgemaakt, die erg interessant waren. Velen verklaren stoutmoedig dat deze nieuwe cijfers fantastisch nieuws zijn voor de Amerikaanse economie, maar dat maakt de zaken veel te simpel. Tot dusver in 2020 zijn tientallen miljoenen Amerikanen hun baan kwijtgeraakt, en we wisten dat miljoenen van die banen uiteindelijk zouden terugkeren als de COVID-19-beperkingen werden opgeheven. En op donderdag kregen we bevestiging dat miljoenen van die banen  inderdaad terugkomen …

Het aantal niet-agrarische werknemers steeg in juni met 4,8 miljoen en het werkloosheidscijfer daalde tot 11,1% toen de VS doorgingen met de heropening van de pandemie van het coronavirus, zei het Labor Department donderdag.

Dit is zonder twijfel goed nieuws. Maar het lijkt er ook op dat de cijfers niet helemaal juist zijn, en we zullen daar straks meer op ingaan.

Maar eerst wilde ik erop wijzen dat de belangrijkste reden waarom de loonsom met 4,8 miljoen steeg, was omdat het aantal Amerikanen dat als tijdelijk ontslagen werd geclassificeerd, vorige maand met 4,8 miljoen daalde. Tegelijkertijd is het aantal permanente banenverlies vorige maand zelfs met meer dan een half miljoen gestegen in vergelijking met de maand ervoor …

Een andere grote bijdrage aan de daling van het werkloosheidspercentage was een duik in degenen met tijdelijke ontslagen. Dat totaal daalde in juni met 4,8 miljoen tot 10,6 miljoen na een daling met 2,7 miljoen in mei. Het werkloosheidsniveau op korte termijn daalde met 1 miljoen tot 2,8 miljoen.

Degenen die permanent banenverlies rapporteerden, stegen echter ook en stegen met 588.000 tot 2.883 miljoen, het hoogste niveau in meer dan zes jaar.

Dit is duidelijk slecht nieuws. Er werd verwacht dat miljoenen van degenen die tijdelijk waren ontslagen, zouden terugkeren naar hun oude baan, maar wat we niet hadden verwacht, was een enorme piek in het aantal permanente banenverlies.

En laten we nu naar het “lelijke” deel van de cijfers gaan.

Donderdag hoorden we dat er 1.427 miljoen Amerikanen vorige week nieuwe claims voor werkloosheidsuitkeringen hebben ingediend, en dat het aantal werkloze werknemers dat doorlopende claims heeft ingediend, zelfs is gestegen …

Inderdaad, het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen bleef vorige week hardnekkig hoog, met nog eens 1,427 miljoen Amerikanen die meer dan de schatting van 1,38 miljoen hebben ingediend , zei de Labour Department donderdag in een apart rapport. Het aantal doorlopende claims is zelfs met 59.000 gestegen tot 19,3 miljoen , wat wijst op het werkloosheidsprobleem dat waarschijnlijk wordt verergerd door de voortdurende aanwezigheid van het virus en de economische gevolgen ervan.

Zo ziet een ‘herstellende’ economie er niet uit.

In feite zijn die cijfers absoluut verschrikkelijk.

Ik blijf mijn lezers eraan herinneren dat vóór dit jaar het record voor nieuwe werkloosheidsaanvragen in 1982 werd gevestigd toen 695.000 Amerikanen binnen één week een aanvraag indienden. Het aantal van vorige week was meer dan het dubbele van dat oude record en we hebben dat oude record nu 15 weken op rij meer dan verdubbeld .

Kan iemand mij uitleggen hoe de economie mogelijk ‘herstelt’ wanneer Amerikanen doorgaan met het aanvragen van werkloosheid op niveaus die veel verder gaan dan alles wat we ooit in de hele Amerikaanse geschiedenis hebben gezien?

In totaal hebben nu meer dan 48 miljoen Amerikanen de afgelopen 15 weken nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen ingediend.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Amerika is een kruitvat geworden dat op elk moment kan exploderen

Maar het Bureau of Labor Statistics wil ons doen geloven dat slechts 17,75 miljoen Amerikanen momenteel werkloos zijn, hoewel het aantal Amerikanen dat voortdurende claims voor werkloosheid indient, veel groter is dan dat. Dit punt is briljant gemaakt door Zero Hedge eerder op de dag …

Verzekerde werkloosheid is per definitie een subgroep van  alle  Amerikanen die werkloos zijn. In een Venn-diagram zou de Continuing Claims-cirkel volledig passen binnen de “Unemployed” -kring, die ook Initial Claims, Continuing Claims en talloze andere werkloze Amerikanen omvat die niet langer in aanmerking komen voor enige uitkering.

Helaas is op dit moment de per definitie kleinere cirkel groter dan “grotere”, en zoals de  DOL vandaag meldde ,  kregen 19,29 miljoen werknemers een werkloosheidsverzekering . En toch, op de een of andere manier, vertegenwoordigde de  BLS tegelijkertijd ook  dat  het totale aantal werkloze arbeiders, drumroll, 17,75 miljoen is .

Als u zei dat dit geen zin heeft en u erop wees dat het aantal werkloosheidsverzekeringen kleiner moet zijn dan het totale aantal werklozen, dan heeft u gelijk. En inderdaad, voor 50 jaar aan gegevens was dat precies het geval.

Door zulke absurde cijfers uit te brengen, begint de BLS elke geloofwaardigheid te verliezen die het had achtergelaten, en dat is ongelooflijk triest.

Ondertussen zorgt de angst voor het coronavirus ervoor dat sommige staten nieuwe beperkingen beginnen in te stellen, en het lijkt erop dat dit de Amerikaanse economische activiteit  opnieuw vertraagt …

Hoogfrequente gegevens verzameld door functionarissen van de Federal Reserve, economen, bedrijven voor het volgen van mobiele telefoons en bedrijven voor tijdbeheer van werknemers suggereren dat de activiteit de afgelopen dagen is vertraagd, wat een sterk Amerikaans werkgelegenheidsrapport vertroebelt dat mogelijk wordt aangedreven door een uitbundige start van de maand als staten heropend.

Met andere woorden, we mogen verwachten dat de economische cijfers voor juli behoorlijk somber zijn.

Op dit moment overspoelt een nieuwe golf van angst het hele land. Het aantal bevestigde gevallen van COVID-19 is de laatste dagen dramatisch gestegen, en volgens Gallup geloven meer Amerikanen dan ooit dat de pandemie ‘erger wordt’ …

Aangezien coronavirusinfecties toenemen in Amerikaanse staten die voorheen niet zwaar waren getroffen, zegt een nieuw hoogtepunt van 65% van de Amerikaanse volwassenen dat de coronavirussituatie erger wordt. Het percentage Amerikanen dat denkt dat de situatie erger wordt, is gestegen van 48% de week ervoor en 37% twee weken eerder.

Dit betekent dat de economische activiteit in de nabije toekomst op een zeer laag niveau zal blijven.

Als er niet genoeg inkomsten binnenkomen, zullen meer bedrijven failliet gaan en zullen meer werknemers hun baan verliezen. Zonder banen zullen veel Amerikanen hun rekeningen niet kunnen betalen en dit zal een enorme druk uitoefenen op financiële instellingen.

De waarheid is dat de economische vooruitzichten niets zijn verbeterd. In ieder geval is het de afgelopen weken zelfs verslechterd.

Angst voor COVID-19 heeft ons in een nieuwe economische depressie gestort, en het lijkt erop dat angst voor COVID-19 de rest van 2020 en daarna in één zal houden.Lees ook:  The Global Reset - Unplugged

Comments

comments