Amerikanen vieren Onafhankelijkheidsdag, maar van een uitbundig feest is door de coronacrisis niet echt sprake

Amerikanen vieren Onafhankelijkheidsdag, maar van een uitbundig feest is door de coronacrisis niet echt sprake

4 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Amerikanen kunnen hun nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag zaterdag niet vieren zoals in voorgaande jaren. Veel van de gebruikelijke evenementen zoals parades en vuurwerkshows worden vanwege de coronacrisis afgeblazen of vinden plaats in aangepaste vorm.

  • In de VS wordt zaterdag Onafhankelijkheidsdag gevierd. De nationale feestdag op 4 juli gaat traditioneel gepaard met grootschalige festiviteiten, maar die worden dit keer vanwege de coronacrisis op veel plaatsen afgeblazen.
  • Op veel plaatsen zijn horecazaken en zelfs stranden gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  • Festiviteiten als parades en vuurwerkshows gaan vaak niet door of worden in aangepaste vorm gehouden.

De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie. De afgelopen tijd zijn herhaaldelijk recordaantallen nieuwe coronabesmettingen gemeld.

De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie. Bij miljoenen mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen en de crisis lijkt nog niet onder controle te zijn. De afgelopen tijd zijn herhaaldelijk recordaantallen nieuwe coronabesmettingen gemeld.

Het aantal geregistreerde besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten is het afgelopen etmaal met een recordaantal van 57.683 toegenomen. Het is voor de vierde dag op rij de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Veel festiviteiten gaan dit jaar niet door

In de Verenigde Staten wordt op 4 juli stilgestaan bij het aannemen van de Onafhankelijkheidsverklaring in 1776. Dat gaat traditioneel gepaard met grootschalige festiviteiten, maar dit jaar worden mensen op veel plaatsen gevraagd om thuis te blijven.

Niet alle evenementen worden geannuleerd. President Donald Trump ging vrijdag al naar een vuurwerkshow bij Mount Rushmore in South Dakota. Die feestelijke gebeurtenis is omstreden, onder meer omdat aanwezigen niet gedwongen zullen worden om mondkapjes te dragen of afstand te houden.

Lees ook:  Giuliani verlaat het ziekenhuis nadat hij een zeldzame 'cocktail' van medicijnen heeft gekregen die Trump aan ieder beloofde

Trump woont later ook een enorme vuurwerkshow bij in hoofdstad Washington. Daar wordt rekening gehouden met een flinke opkomst. De autoriteiten zeggen dat ruim 300.000 mondkapjes beschikbaar zijn voor bezoekers.

Burgemeester Muriel Bowser heeft kritiek geuit op die festiviteiten, die volgens haar op land van de federale overheid worden gehouden.

In New York worden al dagen vuurwerkshows gehouden, maar die zien er anders uit dan gebruikelijk. Het gaat dit jaar om een serie korte shows van vijf minuten. Dat moet voorkomen dat zich menigtes vormen van mensen die het vuurwerk willen zien.

Het jaarlijkse Capitol Fourth-concert wordt dit jaar niet live gehouden

Voor sommige organisaties biedt het internet uitkomst. Zo kan het beroemde jaarlijkse Capitol Fourth-concert onder meer via Facebook en YouTube worden bekeken. De optredens zijn vanwege de coronacrisis eerder al opgenomen zonder dat een publiek aanwezig was.

Amerikanen die ‘Independence Day’ toch buiten de deur willen vieren, moeten op sommige plaatsen rekening houden met beperkingen. In delen van het land zijn stranden gesloten en moeten horecazaken als cafés en restaurants zich vanwege het coronavirus aan strenge regels houden.

Op 4 juli worden ook weer Black Lives Matter-protesten verwacht. Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd wordt op grote schaal gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De autoriteiten zetten uit voorzorg speciale teams in om monumenten te beschermen.

Trump haalt uit naar links bij viering onafhankelijkheid VS

De Amerikaanse president Trump gaf vrijdagavond een toespraak. Hij sprak op een grote bijeenkomst nabij Mount Rushmore, als onderdeel van de viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Daarin verweet hij links Amerika de Amerikaanse geschiedenis ‘af te breken’.

Lees ook:  Staatsgrepen: Trump's Monroe Doctrine 2.0

Trump beloofde zijn toehoorders dat hij een presidentieel bevel gaat uitvaardigen voor de stichting van een nationale tuin met Amerikaanse helden. Daarin komen volgens Trump “de standbeelden van de grootste Amerikanen die ooit hebben geleefd”.

Bij de viering waren naar schatting ruim 7.000 mensen aanwezig. Vrijwel niemand droeg een mondkapje en ook het advies om gepaste afstand te houden, werd door veel aanwezigen genegeerd.

Inheemse demonstranten werden gearresteerd na het blokkeren van een weg naar het monument in de staat South-Dakota. Zij hadden kritiek op Trump vanwege het risico om het COVID-19 virus te verspreiden en voor het vieren van de Amerikaanse onafhankelijkheid op grond die voor hen, de oorspronkelijke bewoners van de VS, heilig is.

Trump bekeek bij Mount Rushmore ook een vuurwerkshow. Natuurbeschermingsorganisaties hadden geprotesteerd tegen dat vuurwerk vanwege de vrees voor branden in het natuurgebied en het milieu. Om die redenen was er bij Mount Rushmore sinds 2009 geen vuurwerkshow meer.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Libanon, wordt het een revolutie?

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments