Blanken krijgen hun steun

Blanken krijgen hun steun

4 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Na recente, onverbloemde moorden door de lokale politie van verschillende zwarte mannen die tot de grootste demonstraties in de recente Amerikaanse geschiedenis hebben geleid, lanceerde president Trump zijn eerste campagneverzameling voor 2020 in de buurt van Tulsa, Oklahoma, waar in 1921 300 zwarte burgers die het einde van de slavernij vierden, werden vermoord , waardoor zwarte Amerikanen die datum ‘Juneteenth’ noemden. De keuze was duidelijk bedoeld om blanke racistische steun op te wekken, en op het hoogtepunt van de ironie, terwijl het gevaar van COVID-19 klein werd, vereiste de herverkiezingscampagne van de president dat iedereen die de rally bijwoonde een document ondertekende dat elke verantwoordelijkheid opsloeg, mochten ze het virus oplopen.

Wat me verbaast, is dat de pers weliswaar 24/7 verslag doet van de ergste crisis in de recente geschiedenis van Amerika, maar dat de blanken – of ‘blanke’ mensen – slechts 16% van de totale wereldbevolking uitmaken. Door eeuwenlang het mondiale zuiden te exploiteren, hebben ze minder, beter gevoede en beter opgeleide kinderen kunnen krijgen dan zwarte of bruine populaties, zowel in de noordelijke getto’s als in de ‘ontwikkelingslanden’. Dit heeft er onvermijdelijk toe geleid dat blanken een veel kleiner percentage van de wereldbevolking vertegenwoordigen dan de andere rassen bij elkaar .  Ik t is algemeen bekend dat China het meest bevolkte land ter wereld, gevolgd door India; maar weinig mensen weten dat    Afrika loopt op de voet, met meer dan 1,3 miljoen inwoners. In de Verenigde Staten, geconfronteerd met toenemend staatsgeweld, heeft Black Lives Matter al lang opgeroepen tot een wereldwijde alliantie, en na de moord op George Floyd wordt het wijd en zijd gehoord, vooral in Europa.

Na twee eeuwen kolonialisme en vijf jaar zwarte en bruine immigranten die de Amerikaanse oorlogen ontvluchtten ( ‘bruin’ duidt hier moslims aan), accepteren de Europeanen nu grotendeels het feit dat ze multiculturele samenlevingen zijn, met alle uitdagingen van dien. Heel anders, terwijl Amerika’s raceprobleem sinds de oprichting van het land de krantenkoppen heeft gehaald, zijn Amerikanen steeds onverschilliger voor de echt bestaande wereld onder de stad op de heuvel, vooral een Zuid dat niet langer bereid is uitgebuit te worden. In een opmerkelijke uitzondering laat het meest waardevolle anker van MSNBC , Ali Velshi, een Canadees van oorsprong uit Gujarati, een progressieve wind in de luchtwegen, waardoor      een gast om het kapitalisme daadwerkelijk te veroordelen door een clip van Malcolm X te spelen en zijn dochter te interviewen, een professor in de rechten en een activist. Geen van de andere Amerikaanse ankers waar ik naar kijk, brengt de demonstraties in Frankrijk, Duitsland en Denemarken in verband met politiegeweld tegen minderheidsburgers waardoor de indruk wordt gewekt dat het allemaal om ons draait.

Lees ook:  De nieuwe nationale veiligheidsadviseur van Trump is gevaarlijk

Europeanen zijn al decennia onder invloed van de VS en zijn, geholpen door een openlijk politieke pers, gewend om in mondiale termen te denken , terwijl de Amerikaanse media de slogan ‘Workers of the World, Unite!’ Nog steeds verbieden. Met dank aan George Floyd, kan dit aan het veranderen: progressieven mogen de spoilers van hun demonstraties als White Nationalisten te identificeren, in tegenspraak Trump White Nationalist procureur-generaal, Bill Barre, die in zijn misleadingly kalme stem labels hen een Anti-Fa ( antifascisten) of ‘linksen’.

De Verenigde Staten zijn zo ver verwijderd van de Amerikaanse oorlog tegen het fascisme dat deze greep een smet is geworden, terwijl blanke nationalisten zelden worden bekritiseerd. Toen ze in 2017 een fakkeltocht hielden in Charlottesville Virginia, terwijl ze riepen ‘Je zult ons niet vervangen’, meende Trump in een nu beroemd citaat: ‘Er waren goede mensen aan beide kanten’ . Weinigen herinneren zich, als ze het destijds opmerkten, dat zijn krachtigste geldschieters in 2016 blanke nationalisten waren, variërend van  David Duke,  de Grand Wizard (sic) van de Ku Klux Klan, tot de miljonair hedgefonds-eigenaar Robert Mercer, die koos verschillende leden van het eerste kabinet van Trump.

De spanning tussen de algemene bevolking en degenen die belast zijn met het handhaven van ‘de openbare orde’ wordt weerspiegeld door die tussen burgemeesters en hun politiechefs. (Het falen van een blanke politiechef om de dood van een zwarte man die de presidentiële campagne van burgemeester Pete Buttigeig in South Bend torpedeerde, adequaat het hoofd te bieden, en na de dood van Floyd door toedoen van de lokale politie, jammerde de jonge, blanke burgemeester van Minneapolis over stress.)  Twee weken na de moord op George Floyd, zoals zijn broer getuigde tegen de House Judicial Committee, en de handlangers van de voormalige politieagent Chauvin pleitten onschuld (misschien waren ze bang voor hun superieur – wiens naam trouwens Frans is voor chauvinistische …) Europeanen waren luisteren naar degenen die de meerderheid van de wereld vertegenwoordigen, terwijl een onwetende Amerikaanse minderheid blijft dansen op het hoofd van een speld.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Vreemde spionage in het Balkan Casablanca, ook bekend als Servië


Comments

comments