Het antisemitisme op de loer achter George Soros-complottheorieën

Het antisemitisme op de loer achter George Soros-complottheorieën

4 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

De Hongaars-Joodse miljardair, filantroop en overlevende van de Holocaust, George Soros, wordt algemeen erkend voor het financieren van progressieve politieke en sociale doelen, meestal door middel van subsidies van zijn Open Society Foundations. Als gevolg hiervan is Soros een bliksemafleider geworden voor conservatieve en rechtse groepen die bezwaar maken tegen zijn financiering van liberale doelen.

In extreemrechtse kringen over de hele wereld wordt de filantropie van Soros vaak herschikt als voer voor buitenmaatse complottheorieën, waaronder beweringen dat hij specifieke globale plots bedenkt of bepaalde gebeurtenissen manipuleert om zijn doelen te bereiken. Veel van die complottheorieën gebruiken langdurige antisemitische mythen, met name het idee dat rijke en machtige joden achter de schermen werken, samenzweren om landen te controleren en wereldwijde gebeurtenissen te manipuleren.

De rechtse regering van Viktor Orbán in Hongarije heeft Soros jarenlang aangevallen en beweert dat hij ernaar streeft het nationale ethos van Hongarije te ondermijnen. De heftigheid van de anti-Soros-campagnes is huiveringwekkend. Een reeks posters die afgelopen zomer in Boedapest verschenen, herinnerde bijvoorbeeld veel waarnemers aan propaganda uit het nazi-tijdperk die gebruikt werd om haat en geweld tegen joden aan te wakkeren.

Een dergelijke anti-Soros-activiteit is echter niet uniek voor Hongarije. Soros is lange tijd een bokszak geweest van autoritaire regimes in Oost-Europa waar wrok blijft hangen voor zijn werk om democratische instellingen en regeringen op te bouwen na de val van het IJzeren Gordijn. En stemmen in sommige liberale democratieën zoals Israël noemden Soros als een centrale figuur die het nationale belang probeerde te ondermijnen.

In de Verenigde Staten is Soros lange tijd een geliefd doelwit geweest van de zogenaamde alt-rechts en andere rechtsextremisten. Hun online echokamers weerklinken met samenzweringen over Soros , beschuldigen hem ervan te proberen “witte genocide” te plegen en zijn eigen kwaadaardige agenda te pushen. In een eerder dit jaar gepubliceerd rapport waarin antisemitische toespraak op Twitter werd geanalyseerd, ontdekte ADL dat Soros een prominente rol speelde in een aanzienlijk aantal antisemitische tweets . Een opmerkelijke bewering beweerde dat Soros verantwoordelijk was voor de dodelijke “Unite the Right” -rally in augustus 2017 in Charlottesville , Virginia. Andere tweets verwezen in pejoratieve termen naar zijn joodse afkomst en beweerden dat hij probeerde de hele westerse beschaving te ondermijnen.

Lees ook:  Bill Gates: coronavirus, dood en de diepe staat

Meer recentelijk hebben we complottheorieën gezien die Soros de schuld geven van het financieren van protesten tegen de benoeming van rechter Brett Kavanaugh in het Hooggerechtshof. Een reeks hatelijke posters over dit onderwerp werd gepleisterd op campussen van hogescholen, allemaal onderdeel van een campagne die was ontworpen door de neonazistische Daily Stormer- website. En juist deze week stuurde de anti-moslimadvocaat Frank Gaffney een e-mail naar zijn supporters met de vraag: “Is George Soros de antichrist?” en suggereert dat zijn verslag ‘van zo’n kwaadwilligheid en vernietiging is dat hij op zijn minst als de rechterhand van de antichrist moet worden beschouwd’.

Maar het is even verontrustend om te zien dat claims van door Soros gedreven samenzweringen de mainstream worden. Zelfs als ze onopzettelijk zijn, bevestigen politici en experts die deze ongefundeerde samenzweringen herhalen in wezen dezelfde hatelijke mythen die door antisemieten worden gepropageerd.

Iemand die een Soros-complottheorie promoot, is misschien niet van plan antisemitisme af te kondigen. Maar de joodse identiteit van Soros is zo bekend dat het in veel gevallen moeilijk is om die betekenis niet af te leiden. Dit geldt vooral wanneer aan Soros gerelateerde complottheorieën andere versleten antisemitische tropen bevatten, zoals controle van de media of banken; verwijzingen naar ondermijnende samenlevingen of destabiliserende landen; of taal die luistert naar de middeleeuwse bloedlibels en de karakterisering van joden als kwaadaardig, duivels of agenten van de antichrist.

Zelfs als er geen antisemitische insinuatie is bedoeld, heeft het casten van een joods individu als poppenspeler die nationale gebeurtenissen manipuleert voor kwaadaardige doeleinden het effect van het integreren van antisemitische tropen en het geven van steun, hoe onwetend ook, aan bonafide antisemieten en extremisten die deze ideeën bewust en met boosaardigheid te verspreiden.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  De beslissing van de Turkse president Erdogan om van de Hagia Sophia een moskee te maken, maakt deel uit van zijn masterplan


Comments

comments