Amerika de falende staat

Amerika de falende staat

6 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Kan Black Lives Matter Rescue een falende staat redden?

Rebecca GORDON

Ken je dat gevoel als je op straat struikelt en voel je meteen dat je hard gaat crashen en dat er geen manier is om dit te voorkomen? Terwijl de zwaartekracht zijn weg naar je vindt, kun je alleen maar zien hoe je naar beneden gaat. Ja,  dat  gevoel.

Ik had het laatst op weg naar een Black Lives Matter-demonstratie toen ik mijn teen op een stoeprand betrapte en naar voren gooide. Naarmate de tijd vertraagde, zag ik niet mijn verleden, maar mijn toekomst voorbijgaan voor mijn ogen – een toekomst die in het ergste geval zou bestaan ​​uit maanden van rehabilitatie van een gebroken heup en in het beste geval een paar weken rondhobbelen op krukken. Ik had geluk. Er was niets kapot en tegen de tijd dat je dit leest, ben ik waarschijnlijk van de krukken af.

Maar dat gevoel van vallen en weten dat het te laat is om te stoppen, is me bijgebleven. Ik vermoed dat het een gevoel weerspiegelt dat veel mensen in de Verenigde Staten op dit moment misschien hebben, een gevoel dat de tijd langzaam beweegt terwijl we naar een slappe land kijken in een slow-motion vrije val. Het heeft tientallen jaren van overheidsverzuim gekost om ons op dit punt te krijgen en een paar jaar van Trumpiaanse sabotage om ons te laten zien waar we werkelijk zijn. Om enige hoop te hebben om zich van de rand terug te trekken, is echter de vastberadenheid nodig van organisaties zoals de  Movement for Black Lives .

Die nationale afdaling bleek opmerkelijk snel. In minder dan zes maanden hebben we meer dan 2,5 miljoen  bevestigde Covid-19-infecties  en meer dan 125.000 sterfgevallen gezien. En het vertraagt ​​niet. 24 juni, in feite,  zag  de grootste single-dag totaal in nieuwe Amerikaanse infecties (meer dan 38.000) sinds April en dat aantal kan heel goed zijn achterhaald door de tijd dat dit stuk komt. Tijdens deze pandemie zijn we overgegaan van een economie met bijna volledige werkgelegenheid – zelfs als het hongersnood is  voor degenen die een minimumloon verdienen – naar een economie  met de  ergste werkloosheid  sinds de Grote Depressie (zelfs nu miljardairs opnieuw een vrij letterlijke moord hebben gepleegd) ). De reactie van de regering op deze dubbele catastrofes is op zijn best weerloos geweest en   in het slechtste geval crimineel . Hoewel dit land misschien nog geen mislukte staat is, is het zeker een vrije val.

Wat is een mislukte staat?

Mensen gebruiken deze uitdrukking om een ​​politieke entiteit aan te duiden waarvan de regering heeft opgehouden de meeste of al haar basisfuncties te vervullen. Een dergelijke toestand kan het gevolg zijn van burgeroorlog, ongecontroleerde corruptie, natuurrampen of een combinatie daarvan en meer. Het  Fonds voor de Vrede , dat al meer dan 70 jaar aan dergelijke kwesties werkt,  somt  vier criteria op om zo’n land te identificeren:

  • “Verlies van controle over zijn grondgebied, of van het monopolie op het legitieme gebruik van fysiek geweld daarin
  • Erosie van legitieme bevoegdheid om collectieve beslissingen te nemen
  • Onvermogen om openbare diensten te verlenen
  • Onvermogen om als volwaardig lid van de internationale gemeenschap met andere staten te communiceren ”

Ik heb zulke gevallen landen (soms een noodlottige duw van mijn eigen regering) altijd als verre oorden gezien. Landen als Libië. Het Fonds voor Vrede  identificeert  dat het belegerde en nu gebroken land, waar  rivaliserende strijdkrachten  strijden om het primaat, als het land waarin de fragiliteit van de regering het afgelopen decennium het meest is toegenomen. De huidige chaos begon toen de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten militair  ingrepen en  de omverwerping van de autocraat Muammar Kaddafi versnelden, zonder specifiek plan voor de dag erna.

Dan is er nog Jemen, waar de Washington steun voor de tussenkomst van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten alleen  verergerd  een voortdurende burgeroorlog, waarvan de burgerbevolking het slachtoffer zijn van links naar  confronteren  honger, cholera, en het meest recent, met een verbrijzelde gezondheidszorg, het coronavirus. En vergeet vóór Libië en Jemen niet de rampzalige invasie van Irak in 2003 door Irak, die de fysieke en politieke infrastructuur van dat land heeft beschadigd op een manier die het nu, 17 jaar later, begint uit te graven.

Dus ja, ik wist van mislukte staten, maar pas toen ik ” We leven in een mislukte staat ” van George Packer las in het  tijdschrift Atlantic van juni 2020,  begon ik het idee serieus te koesteren dat mijn land dezelfde trap af stuiteren. Zoals de ondertitel van dat artikel het uitdrukte: “Het coronavirus heeft Amerika niet gebroken. Het onthulde wat al kapot was. ‘

Het monopolie van het legitieme gebruik van geweld

In zijn lezing “Politics as a Vocation” uit 1919 merkte de Duitse socioloog Max Weber  op  dat “een staat een menselijke gemeenschap is die (met succes) het monopolie claimt  van het legitieme gebruik van fysiek geweld  binnen een bepaald gebied.” Met andere woorden, een staat is een bepaald gebied waarvan de inwoners erkennen dat slechts één instelling, de regering, de capaciteit en dus het recht heeft om het gebruik van geweld tegen leden van de gemeenschap toe te staan.

Weber beschreef drie belangrijke manieren waarop het gebruik van geweld legitimiteit krijgt: door een lange traditie, door het charisma van individuele leiders of, in het geval van veel moderne staten, door de rechtsstaat. In zekere zin kan de regering van Donald Trump worden beschouwd als een lange poging om de aan de rechtsstaat ontleende legitimiteit terug te draaien en te vervangen door de kracht van het persoonlijke charisma van één man. De vaak onhandige pogingen van de president om door fiat te regeren, hebben veel fans van Star Trek: The Next Generation herinnerd   aan een ongelukkige imitatie van kapitein Jean-Luc Picard die herhaaldelijk vanaf de brug van de Enterprise riep   ‘Maak het zo!’

Onlangs heeft Trump echter zijn presidentiële autoriteit gebruikt om zijn eigen burgers rechtstreeks met militair geweld te bedreigen. Op 1 juni zei hij   tijdens een persconferentie in Rose Garden: ‘Als een stad of een staat weigert de acties te ondernemen die nodig zijn om het leven en de eigendommen van hun inwoners te verdedigen, dan zal ik het Amerikaanse leger inzetten en de problemen snel oplossen probleem voor hen. ‘ Minuten later liet hij zien hoe het kon, toen demonstranten in Washington, Lafayette Square in DC  werden aangevallen  door een gecombineerde strijdmacht van de Nationale Garde, de federale parkpolitie en agenten van de geheime dienst. Die laatste groep die Trump verkoos te feliciteren met het werk dat ze deden in een  feestelijke tweet , waarbij ze werden aangesproken als de ‘SS’, een evocatie – men hoopt onbedoeld – van de Schutzstaffel  (een nazi-paramilitaire strijdmacht van de vorige eeuw.) De wereld zag, zoals de  Washington Post  meldde , “federale officieren die demonstranten duwen met schilden en peperballen, chemische granaten en rookbommen afvuren op terugtrekkende menigten” – allemaal zodat de president het kon maak een foto met zijn vriend, de bijbel, voor een kerk verderop in de straat van het Witte Huis.

Max Weber suggereerde nauwelijks dat in een functionele staat alleen de regering geweld gebruikt om haar doelen te bereiken. Bewoners zouden bijvoorbeeld nog steeds te maken krijgen met crimineel geweld. Wanneer een staat echter begint te falen, kan of kan het niet voorkomen dat andere krachten geweld dreigen of gebruiken – een groeiende trend in het Amerika van Donald Trump. Hij heeft bijvoorbeeld zelfs   aanwezigen aangemoedigd om tijdens zijn bijeenkomsten ‘de rotzooi’ uit de weg te ruimen, en bood aan om daarna hun juridische kosten te betalen. We hebben gezien hoe hij   een Republikeins congreslid feliciteerde met het fysiek aanvallen van een verslaggever en zijn goedkeuring had opgemerkt  van een aantal ‘zeer fijne mensen’ tijdens de Unite the Right-mars in Charlottesville, Virginia, 2017, waar een blanke nationalist een vrouw vermoordde door met zijn auto tegen een menigte van tegendemonstranten aan te rijden.

Onlangs heeft de steun van de president voor extralegaal geweld een veel sinisterere wending genomen. Nu geeft hij zijn  imprimatur  niet alleen aan zijn individuele supporters, maar ook aan gewapende milities die zich verzetten tegen de inspanningen van hun staten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hij drong er bij hen op aan om “TE BEVRIJDEN!” plaatsen als Michigan en Virginia, goedgekeurd voor gewapende burgerwachten die  fysiek bedreigende  wetgevers beraadslagen over het thuisbeleid van Michigan, en geen bezwaar hadden tegen hun parade voor het kantoor van de democratische gouverneur Gretchen Whitmer met borden met slogans als “Tyrants pakken het touw” ! ” Zijn aanmoediging van gewapend verzet tegen het staatsgezag maakte de gouverneur van Washington, Jay Inslee, zo verontrust dat hij   de president beschuldigde van ‘het aanzetten tot binnenlandse opstand’.

Hoe noem je een natie waarin gewapende milities ambtenaren kunnen bedreigen zonder angst voor straf? Of het nu  Libië  of de VS is, ik zou het een staat noemen die op het punt staat te mislukken.

Uithollen van de legitimiteit van collectieve besluitvorming

De Verenigde Staten zijn een republiek. Degenen die kunnen stemmen, kiezen vertegenwoordigers die de wetten maken die op ons van toepassing zijn. Dat is hoe federale en staatsgrondwetten, stadscharters en stadsstatuten het belangrijkste proces voor collectieve besluitvorming in dit land hebben uiteengezet. (Natuurlijk nemen we soms ook directer deel, zoals wanneer we spreken of schrijven over openbare aangelegenheden, onze zorgen demonstreren in marsen met spandoeken en gezangen, of onszelf organiseren als gemeenschappen, arbeiders of andere groepen mensen die gemeenschappelijke interesses delen.)

Erkennen dat dit land nog steeds officieel een republiek is, betekent niet dat iedereen die wettelijk stemrecht heeft, daadwerkelijk kan stemmen. Ik wou dat dat zo was. In veel delen van dit land hebben de Republikeinen echter ijverig gewerkt om het stemmen door sommigen van ons illegaal of onmogelijk te maken.

Tijdens mijn leven stierven Afro-Amerikanen (en enkele blanke bondgenoten) om de stemming veilig te stellen, een inspanning die culmineerde in de Stemrechtenwet van 1965. In 2013 heeft het Hooggerechtshof echter, onder leiding van door George W. Bush aangestelde opperrechter John Roberts,  de daad in wezen  bekritiseerd . Sindsdien hebben we een versnelling gezien van inspanningen om de toegang tot de peilingen voor Afro-Amerikanen en andere gemarginaliseerde groepen te verminderen. Deze omvatten  lastige identificatieprocedures voor kiezers  en beperkingen op vroeg stemmen of toegang tot opties voor stemmen per post. Het Brennan Center for Justice  meldt  dat in het afgelopen decennium 25 staten nieuwe stembeperkingen hebben opgelegd.

Lees ook:  Het beheer van pensioenfondsen moet anders

Voor zover Amerikanen verkiezingen erkennen als een middel voor collectieve besluitvorming, is dat omdat een voldoende groot aantal van ons vertrouwen heeft in de fundamentele integriteit van het systeem. In minder functionele samenlevingen worden de resultaten van verkiezingen vaak, soms gewelddadig, betwist door de verliezende partij. Het is dus één ding – en al erg genoeg – dat lokale rechtsgebieden het voor bepaalde groepen mensen moeilijk of onmogelijk maken om te stemmen. Het is iets heel anders  wanneer de leider van een land het vertrouwen van het publiek in het hele verkiezingsproces ondermijnt.

Dat is natuurlijk precies wat Donald Trump heeft gedaan vanaf het moment van zijn verkiezingsoverwinning in 2016, toen hij begon te  beschuldigen  dat hij de volksstemming niet had gewonnen over miljoenen stembiljetten die illegaal zouden zijn uitgebracht door immigranten zonder papieren. Hij richtte zelfs een presidentiële commissie op om zo’n grootschalige fraude te onderzoeken, die later werd  ontbonden  zonder enig bewijs te vinden om zijn bewering te staven.

Desalniettemin herzag de president   het thema van kiezersfraude in een toespraak voor jonge conservatieven in 2019, dit keer met een paar verzonnen details voor waarheidsgetrouwheid:

‘… en dan gaan die illegalen naar buiten en stemmen, omdat ze toch stemmen. Hou jezelf niet voor de gek. Die cijfers in Californië en tal van andere staten zijn vervalst. Er zijn mensen die stemmen die niet mogen stemmen. Ze stemmen vaak, niet slechts twee keer, niet slechts drie keer. Het is net een cirkel. Ze komen terug, zetten een nieuwe hoed op. Ze komen terug, ze trekken een nieuw shirt aan. En in veel gevallen doen ze dat niet eens. Je weet wat er aan de hand is. Het is een valse deal. ‘

In het kader van een aanhoudende pandemie is de meest verstandige manier om de verkiezingen van november 2020 te houden grotendeels per post. Oregon houdt  al  twee decennia succesvolle verkiezingen per post . Stemmen per mail blijkt in feite zowel efficiënt te zijn als de participatie aanzienlijk te stimuleren. (De opkomst van Oregon was maar liefst  63%  in de tussentijdse verkiezingen van 2018.) Een grotere opkomst is echter vaak in het voordeel van democratische kandidaten, wat de reden kan zijn waarom Trump een campagne tegen verkiezingsverkiezingen heeft gelanceerd, omdat hij beweert dat ze beladen zijn met fraude en zijn eigen wilde claims in het proces. In mei tweette hij bijvoorbeeld  :

“Er is GEEN MANIER (NUL!) Dat Mail-In-stembiljetten allesbehalve substantieel frauduleus zullen zijn. Brievenbussen worden bestolen, stembiljetten worden vervalst en zelfs illegaal uitgeprint en frauduleus ondertekend. ”

Onlangs ging hij  er  weer mee door, tweeten in alle hoofdletters: ‘VERKIEZEN 2020-VERKIEZING: MILJOENEN MAIL-IN-BALLOTS ZULLEN WORDEN GEDRUKT DOOR BUITENLANDSE LANDEN EN ANDEREN. HET WORDT HET SCHANDAAL VAN ONZE TIJDEN! ”

Het vertrouwen van het publiek in de electorale integriteit ondermijnen is een vicieuze strategie. In een land dat  tot de tanden is bewapend  als dit, en Trump zijn supporters aanmoedigt te geloven dat alleen massale fraude zijn verlies van de verkiezingen van 2020 zal verklaren, speelt hij inderdaad een gevaarlijk spel. U weet dat u zich in een nieuwe wereld bevindt wanneer opinieschrijvers in de reguliere media zich  afvragen  of Trump het Witte Huis daadwerkelijk zal afstaan, mocht hij de verkiezingen verliezen. (En als hij verliest en stemmen per e-mail het telproces in sommige staten vertraagt, zal hij elke vertraging  na 3 november  gebruiken om verdere chaos van verkiezingsverkiezingen te creëren.)

Onvermogen om openbare diensten te verlenen

Het is niet nodig om hier de afschuwelijke details te repeteren van het abjecte falen van de Trump-regering om de verspreiding van Covid-19 het hoofd te bieden en de mensen te erkennen die het heeft vermoord. Het volstaat om te zeggen dat een combinatie van desinteresse en incompetentie op federaal niveau de verantwoordelijkheid bij individuele staten en provincies heeft gelegd, die in concurrentie zijn gestreden voor levensreddende apparatuur en zelfs zijn teruggebracht tot het smeken van de federale regering om steun. Duizenden stierven, corrupte inkoopprocessen  leidden tot absurditeiten  zoals de aankoop van miljoenen miniatuur (en onbruikbare) frisdrankflessen in plaats van de glazen buizen die nodig zijn voor virustesten.

Dientengevolge, op 20 juni 2020, de VS, met  4,25%  van de wereldbevolking,  goed voor meer dan  26% van de 8,9 miljoen geverifieerde coronavirusgevallen en ongeveer hetzelfde percentage van Covid-19 sterfgevallen. Maar zelfs als de reactie van de regering goed was voorbereid en op briljante wijze was uitgevoerd, zou de pandemie nog steeds hebben aangetoond dat dit land niet in staat is om een ​​groot aantal burgers basisgezondheidszorg te bieden, vooral in gekleurde gemeenschappen en onder de armen.

Terwijl Covid-19 zich verspreidt in  gevangenissen  en  gevangenissen , is een grimmig nieuw aspect van decennia van onnodige en wrede massale opsluiting onthuld. Omdat het  verwoestingen  kampementen van unhoused mensen, het virus blijft openbaren aan iedereen die nog niet van de natie decennialange onvermogen om haar burgers te huisvesten had opgemerkt. De pandemie heeft ook de verwoesting veroorzaakt door de diepste mate van economische ongelijkheid sinds het  vergulde tijdperk  – het onvermijdelijke resultaat van het combineren van duizelingwekkende belastingverlagingen voor de rijken met de systematische ontmanteling van de ene openbare dienst na de andere, van openbaar onderwijs tot infrastructuuronderhoud tot noodvoedselondersteuning.

Het land dat tot voor kort de grootste economie ter wereld had, kan zelfs niet garanderen   dat 63 miljoen Amerikanen schoon drinkwater hebben . Het met lood vervuilde water van  Flint, Michigan , is hiervan slechts het bekendste voorbeeld.

Onlangs heeft de Ford Foundation, samen met andere grote non-profitorganisaties, een buitengewone aankondiging gedaan. Gezien het onvermogen van de regering om adequaat op de huidige crisis te reageren, zijn zij van plan ten minste een miljard dollar aan nieuwe subsidies te verstrekken. Stichtingen die geld weggeven, zijn natuurlijk niets nieuws. Wat anders is, is hoe ze deze operatie willen financieren: door het  uitgeven van  ‘sociale obligaties’ – investeringsinstrumenten die te koop zijn naast Amerikaanse schatkistpapier en gemeentelijke obligaties.

Wat zegt het over een land waarin particuliere stichtingen gedreven worden om geld te lenen op de obligatiemarkt om openbare diensten te verlenen die van de overheid zouden moeten komen?

Onvermogen om op te treden als volledig lid van de internationale gemeenschap

Ook hier heeft de regering-Trump de Verenigde Staten tot mislukkingen geduwd. Hoewel dit land in het verleden routinematig minder als een lid van de internationale gemeenschap handelde dan zijn hegemon, is er met deze president zelfs geen schijn van internationale samenwerking meer op het gebied van mondiale vraagstukken. Hij heeft  ons teruggetrokken  van een eerder succesvol verdrag om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt, en van  succesvolle  Koude Oorlog-verdragen om  ze te  beheersen . Hij heeft herhaaldelijk gedreigd de VS uit de NAVO te trekken en  heeft sancties opgelegd  aan personen die samenwerken met het Internationaal Strafhof om mogelijke Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan te onderzoeken. Te midden van deze wereldwijde pandemie is hij zelfs zich terugtrekken uit  de Wereldgezondheidsorganisatie.

Misschien wel het meest desastreuze van allemaal, hij is  teruggekomen  op onze verplichtingen krachtens de Paris klimaatakkoord, waardoor beste hoop op afstand houden van een ecologische ramp van de mensheid te ondermijnen.

Met andere woorden, onder Donald Trump hebben de Verenigde Staten aangetoond dat ze, ook al  kunnen  ze hun plaats niet innemen onder de gemeenschap van naties, dat zeker  niet  willen.

Kunnen zwarte levens de val breken?

Mijn denken over de snelle mislukking van ons land begon met mijn persoonlijke val op weg naar een Black Lives Matter-demonstratie. In zekere zin kan dat niet passender zijn, omdat Afro-Amerikanen, met name door hun aanwezigheid op straat en in de media, de huidige inspanning leiden om dit land van de rand terug te trekken naar legitimiteit, meer collectieve besluitvorming , het werkelijk voorzien in de behoeften van mensen en deelname aan de gemeenschap van naties.

Het  platform  van de Movement for Black Lives is een uitstekende plek om te beginnen als het erom gaat te voorkomen dat dit land een mislukte staat wordt. Het document zelf is het resultaat van een uitgebreid proces van collectieve discussie en besluitvorming. De doelstellingen zijn onder meer het beëindigen van politiegeweld en massale opsluiting; investeren in gemeenschapsbehoeften; de rechten van vrouwen, LGBTQ-gemeenschappen en immigranten ondersteunen; economische rechtvaardigheid creëren; en toenemende zwarte politieke macht.

De Black Lives Matter-beweging begon als reactie op de lange geschiedenis van door het land gesanctioneerd geweld tegen Afro-Amerikanen, of het nu gaat om lynchen, cultureel wissen, dwangarbeid of roofzuchtige leningen. Meer dan een eeuw van gewelddadige, zelfs moorddadige, politiewerkzaamheden aan zwarte en andere gemarginaliseerde gemeenschappen heeft het gebruik van staatsgeweld door dit land ten onrechte onwettig gemaakt. De huidige golf van verzet heeft de rest van het land en de wereld ertoe gedwongen er vierkant naar te kijken.

Als de VS haar halsstarrige stormloop naar een mislukte staat willen doorbreken, moeten ze om te beginnen voldoen aan de legitieme eisen van de mensen die dit land vanaf het begin heeft gefaald. Door dat proces zouden we ook kunnen beginnen de collectieve besluitvorming van onze natie te herstellen, de echte openbare dienstverlening te verbeteren en een nieuwe en betere plaats voor onszelf in de gemeenschap van naties te creëren. Zonder dat is er geen hoop om dat te doen.

We moeten onszelf echter niet voor de gek houden. In de Verenigde Staten van Donald Trump – of zelfs van Joe Biden – wordt het een lange, zware periode. Maar beter dan een steile val.

tomdispatch.com

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  'HIJ NIET RACIST!' Borat feliciteert 'Premier Trump' met de grote overwinning van het debat

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Al het nieuws in ons deel van de wereld is inmiddels show
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments