De ‘boogaloo’-beweging’, een extreemrechts burgerleger die Donald Trump steunt


 6 total views,  4 views today

‘Het is in wezen een grap waar mensen een heleboel verschillende dingen in hebben gestopt.’

De landelijke protesten over politiegeweld en de moord op George Floyd hebben de aandacht getrokken van sommige leden van een extremistische online subcultuur: de zogenaamde ‘boogaloo’-beweging.

Gelovigen in de boogaloo-ideologie – een focus op zichtbaar wapenbezit, waarbij sommigen pleiten voor een gewelddadige burgeroorlog tegen de federale regering – zijn opgedoken in protesten in Minneapolis, Las Vegas en andere steden, soms met Hawaï-shirts aan (gebaseerd op een beweging in -grap) en het dragen van grote wapens.

In Las Vegas kondigden de federale aanklagers woensdag een aanklacht aan tegen drie ‘vermeende leden van de Boogaloo-beweging’ met militaire banden, beschuldigden hen van deelname aan een samenzwering om geweld te veroorzaken bij protesten die in het weekend werden gehouden en beschuldigden hen van het bezit van een molotovcocktail. En in Columbia, South Carolina, werd een EMS-medewerker die vermoedelijk een band had met de boogaloo-beweging gearresteerd en ontslagen voor zijn rol in rellen die in die stad plaatsvonden .

Boogaloo – de naam is afgeleid van de film Breakin ‘2: Electric Boogaloo – is een losjes verbonden antiregeringsbeweging met enkele blanke nationalisten die geloven in een’ versnellende ‘ideologie die een aanjagende burgerlijke wanorde aanmoedigt om uiteindelijk de afbraak van de politiek te bevorderen systeem volledig. Maar de beweging omvat ook mensen ver buiten de blanke nationalistische kringen. Zoals CNN-verslaggevers Robert Kuznia, Drew Griffin en Curt Devine het op 4 juni zeiden: “De boogaloos zijn een opkomende incarnatie van extremisme die een gemakkelijke categorisering lijkt te tarten.”

Hun verschijningen bij protesten hebben nieuwe aandacht getrokken – hoewel, voor zover we nu weten, leden van die groepen een klein percentage waren van degenen die betrokken waren bij geweld. In een memo van 27 mei uitte het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de bezorgdheid dat binnenlandse terreurgroepen de protesten zouden kunnen bestrijden, waaronder beschuldigingen van de FBI dat “een blanke, supremacistische extremistische Telegram-zender volgers aanspoorde tot geweld en de ‘boogaloo’ op gang bracht door in te schieten een menigte.”

De losjes aangesloten boogaloo-beweging en haar banden met blanke nationalistische of blanke supremacistische groepen zijn buitengewoon gecompliceerd. Niet alle boogalooers zijn blanke supremacisten, en sommige in blanke nationalistische en blanke supremacistische kringen zijn het niet eens met de filosofie van de groep om conflicten met wetshandhavers uit te lokken met het doel een oorlog aan te wakkeren.

En hoewel ze vaak racistische afbeeldingen en tropen online gebruiken, hebben veel leden van de boogaloo-beweging geen specifieke banden met het blanke nationalisme of de bredere white power-beweging. (Wit nationalisme is een specifieke ideologie die aandringt op de creatie van een blanke etnostaat, niet alleen een andere term voor racistisch.)

Het extreem online karakter van de boogaloo – het intense volume van meme en dikke glans van ironie – maakt het moeilijk te ontleden wat mensen in de beweging willen doen of waarom sommigen zouden deelnemen aan protesten tegen politiegeweld.

En voor sommige boogalooers, leden van een soort beweging gebaseerd op in-grappen gelaagd op in-grappen, maakt die verwarring deel uit van het punt.

De boogaloo, legde uit

De term boogaloo komt voort uit de film Breakin ‘2: Electric Boogaloo uit de jaren 80 en is bedoeld om een ​​minder vervolg op iets te betekenen dat al is gebeurd. Voor veel volgers zou dat de burgeroorlog zijn.

De boogaloo-beweging is grotendeels ontstaan ​​op 4chan’s / k / forum, waar gebruikers wapens en geweren bespreken. En onderzoek toont aan dat de term “boogaloo” sinds 2012 op het forum wordt gebruikt, in verwijzing naar de herverkiezing van Obama die een tweede burgeroorlog veroorzaakte (zoals in Civil War 2: Electric Boogaloo ). Zoals radicaliseringsonderzoeker en podcasthost Robert Evans me vertelde: “Het is in wezen een grap waar mensen een heleboel verschillende dingen in hebben gestopt.”

Die vaag ironische grap is gebleven bij mensen die zich identificeren als ‘Boogaloo Bois’. Sommige mensen die de beweging volgen, gebruiken bijvoorbeeld de termen ‘grote iglo’ of ‘grote luau’ om te voorkomen dat ze ‘boogaloo’ zeggen op socialemediaplatforms – wat resulteerde in een nieuwe symboliek voor Hawaiiaanse shirts. Zoals Evans uitlegde op de onderzoekswebsite Bellingcat:

Op dit moment waren Hawaiiaanse overhemden (een kleermakerszaak bij elke grote luau) al een manier voor individuen geworden om hun anticipatie op de komende burgeroorlog aan te geven. Activisten bij de Richmond Gun Rights Rally op 20 januari 2020 werden gezien met Hawaiiaanse overhemden en volledige gevechtsuitrusting.

Sindsdien zijn Hawaiiaanse overhemden in combinatie met wapens een veelvoorkomend verschijnsel bij anti-lockdown-protesten, waarbij leden van bestaande radicaal-rechtse of ‘patriotbeweging’-organisaties de kledingstukken gebruikten om hun banden met de Boogaloo-beweging aan te geven.

Bovendien beweerde Evans dat, hoewel sommige leden van de beweging, zoals die bestaan, racistisch zijn en witte nationalistische standpunten omarmen, anderen dat niet zijn.

Open source materialen suggereren dat de apocalyptische, anti-regeringspolitiek van de “Boogaloo Bois” vooralsnog niet monolithisch racistisch / neonazi is. Zoals we hebben opgemerkt, protesteren sommige leden tegen de schietpartijen van Afro-Amerikanen door de politie en prijzen zij zwarte nationalistische zelfverdedigingsgroepen.

Dit komt overeen met wat onderzoekers van terrorismebestrijding binnen de beweging hebben gezien terwijl deze op de actualiteit reageert.

Op Facebook bespraken Boogaloo-supporters de beste manier om hun medeleven te betuigen aan de demonstranten. Sommigen waren bang dat demonstranten van [Black Lives Matter] de Boogaloo Bois zouden wantrouwen, terwijl anderen erop stonden dat de strijdende politie aan BLM-activisten zou demonstreren dat zij en de Boogaloo Bois aan dezelfde kant stonden.

Bijvoorbeeld Chevy McGee, een Colorado-man die naar verluidt tot de boogaloo-beweging behoort die vorige week bij een protest werd gearresteerd met wapens en tactische uitrusting die steun uitten aan Black Lives Matter ( door de lens van het antipolitie-gevoel ) op sociale media. Maar hij was ook van plan om begin mei deel te nemen aan een anti-coronavirusstop “Reopen Colorado” -protest (maar werd voorkomen vanwege de arrestatie van een medewerker).

En in Nevada waren twee mannen waarvan de regering beweerde dat ze deel uitmaakten van de boogaloo-beweging, eerst van plan om geweld uit te lokken bij een “Reopen Nevada” -protest door rookbommen te laten ontbranden om paniek te zaaien. Toen dat plan mislukte , beweerden de autoriteiten dat zij en een derde man, gelieerd aan de wens om “de Amerikaanse regering met geweld omver te werpen” en toen van plan waren een stroomomvormer op te blazen “om hopelijk burgerlijke onrust en rellen in heel Las Vegas te veroorzaken” na de dood van George Floyd. Volgens het beschuldigingsdocument wilden de mannen hun acties modelleren naar die van het Ierse Republikeinse Leger (IRA).

Hun belangrijkste politieke ideologie, en het leidende sentiment van de beweging in bredere zin, lijkt het anti-regeringssentiment te zijn met een algemene focus op de confiscatie van wapens als een groot probleem.

Maar het is zelfs onduidelijk of boogaloo-volgers een duidelijk politiek blok vormen. Ik sprak dinsdag met Evans en hij vertelde me: “Ik ben niet echt helemaal blij om het een beweging te noemen, maar ik weet niet hoe ik het anders moet noemen.”

Een puinhoop van een beweging

Blanke nationalisten en erkende racisten hebben ook de boogaloo-mantel opgepakt (en het is vermeldenswaard dat de openbaar verklaarde belangen van leden van de beweging kunnen verschillen van de belangen die ze echt steunen). Bijvoorbeeld, de mislukte kandidaat-kandidaat en de hondsdolle racist en antisemiet Paul Nehlen omhelsden de beweging na een schietpartij in een synagoge in Californië in 2019. Het / k / bord, waar de beweging begon, is doordrenkt van racistische memes en is voor veel van zijn geschiedenis. En niet te vergeten dat de kern van het boogaloo-concept een verlangen is om de burgeroorlog opnieuw te bestrijden.

Net als bij alt-rechts, kunnen de meme en grappen die een groot deel van de beweging uitmaken, voor sommigen een effectieve dekking bieden voor een verlangen naar geweld. Evans vertelde me dat voor sommige mensen die de boogaloo-beweging volgen, er een element van de “verzonken kosten” denkfout in het spel is, aangezien mensen die oorspronkelijk begonnen met het bespreken van “boogaloo” als een grap het idee gingen nemen van een burgeroorlog tegen de regering meer ernstig.

‘De meesten van hen [maakten] eerst een grapje, maar ze begonnen kogelvrije kleding en wapens te kopen en training en opslag. En ik denk dat de investering die ze in dit idee hebben gedaan, ze na verloop van tijd meer heeft toegewijd om het waar te maken, ”zei hij.

Externe agitatoren?

Voor velen was de eerste keer dat ze van de boogaloo-beweging hoorden, waarnaar werd verwezen door politici die beweerden dat invloeden van buitenaf – zoals boogalooers, blanke nationalisten of antifa – achter het geweld zitten dat sommige Amerikaanse steden teistert in de nasleep van de antipolitie brutaliteitsprotesten.

Maar het is onwaarschijnlijk dat leden van de boogaloo-beweging de meerderheid zijn van degenen die zijn gearresteerd bij de protesten of het geweld. In Minneapolis, Seattle , Cleveland, Dallas , Atlanta en elders is het merendeel van de gearresteerden tijdens de protesten en het geweld niet buiten agitators geweest die door het land reisden om te vechten en geweld te veroorzaken. Het zijn eerder mensen die grotendeels uit dezelfde plaatsen komen waar ze zijn gearresteerd.

Zoals de Washington Post vertelde over protesten tegen de politie en brutaliteit in Minneapolis:

Van de 57 mensen die tot en met zaterdagochtend werden gearresteerd, gaven 47 (82 procent) een adres in Minnesota aan de autoriteiten, zei Jeremy Zoss, een woordvoerder van het Hennepin County Sheriff’s Office. De meesten van hen gaven adressen uit Minneapolis en St. Paul, volgens gegevens die aan The Washington Post werden verstrekt. De tien andere gearresteerde mensen waren afkomstig uit een andere staat of de staat was niet voorzien, zei Zoss.

En Howard Graves van het Southern Poverty Law Center vertelde de New York Times: “Ik heb geen duidelijk bewijs gezien dat blanke supremacisten of milities zich maskeren en uitgaan om te branden en te plunderen.”

Zoals mijn collega Li Zhou gedetailleerd , de “buitenwereld onruststokers” trope heeft een lange geschiedenis:

Het is een verklaring die activisten eerder hebben gehoord en die door de geschiedenis heen is gebruikt om de legitimiteit van protesten te ondermijnen. Door protesten te kaderen als gevolg van “externe” invloed, kunnen wetgevers de geldigheid van het protest zelf ondermijnen en de capaciteit van activisten om zo’n grootschalige beweging te organiseren in twijfel trekken. Tegelijkertijd kunnen ze volhouden dat ze de bredere oorzaak van activisten ter bestrijding van politiegeweld steunen, terwijl ze protestanten hard aanpakken.

Het wil niet zeggen dat blanke nationalisten of anti-regeringsactivisten of vrijwel elke groep van politieke streken geen rol spelen in de protesten en het geweld dat nu plaatsvindt. Bewijs en juridische documenten zeggen van wel. Maar hoewel boogalooers van staat naar staat gaan om deel te nemen aan protesten tegen politiegeweld (of eerder dit voorjaar, protesten tegen thuisblijvers), wijst het bewijs erop dat ze verre van de meerderheid zijn van degenen die protesteren.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord