Lewis Hamilton, de stem en het geweten van de Formule 1

Lewis Hamilton, de stem en het geweten van de Formule 1

6 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Op een kartbaan in het zuidoosten van Engeland meet een achtjarige Lewis Hamilton de maat van zijn rivalen. Hij vliegt de baan rond. Hij is sneller dan de andere jongens en, hoewel dit zorgeloze jaren zouden moeten zijn, racet met de intensiteit van iemand die graag indruk wil maken.

“Er is een afdaling op deze baan in een haarspeldbocht en er was kleine Lewis Hamilton, en hij was in die tijd klein, kwam naar beneden, leidde het peloton van deze kleine karts die meezingen als hommels en hij was gewoon buitengewoon, zelfs in die dagen, “vertelt David Richards, voorzitter van Motorsport UK, aan CNN Sport over de eerste keer dat hij Hamilton – die in hetzelfde kartteam zat als zijn zoon – race zag rijden.

‘Hij was nogal verlegen, maar hij en zijn vader hadden een uitzonderlijke verstandhouding met elkaar, en ze kwamen gewoon naar beneden en deden het werk beter dan wie dan ook en het viel zelfs in die dagen op. Hij ging van klas naar klas, van kracht om sterk te worden, en ik denk dat het gemakkelijk is om luchtig te zijn en te zeggen dat hij op achtjarige leeftijd een toekomstige wereldkampioen was, maar je kon zien dat hij opvallend talent had, dat is zeker. ”

De wereld is inmiddels bekend met het werk van Hamilton. Als zesvoudig wereldkampioen is hij de op één na meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden, een titel achter de zeven van Michael Schumacher die maar weinigen zouden wedden tegen het passeren. De Engelsman heeft 83 races gewonnen, opnieuw heeft alleen Schumacher meer, en geen enkele coureur heeft meer poleposities behaald dan Hamilton’s 87. Wat hij de komende jaren ook bereikt, Hamilton’s plaats in het F1-pantheon is verzekerd.

De 35-jarige is al lang het gezicht van F1, zijn dominantie van de sport en de persoonlijkheid van het hart op de mouw heeft hem ongetwijfeld de meest herkenbare Britse sportman ter wereld gemaakt, maar vooral de laatste paar maanden als een van de De toonaangevende stemmen van de Britse sport ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging, Hamilton is volgens Richards ook het geweten van de sport geworden.

Geen enkele wereldkampioen in de F1-geschiedenis heeft zijn gestalte gebruikt zoals Hamilton, de eerste en enige zwarte wereldkampioen in de sport in zijn 70-jarige geschiedenis. Terwijl drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart campagne voerde om van F1 een veiligere sport te maken, heeft niemand zich verzet tegen onrecht en geprobeerd de muren van onderdrukking te helpen wegvegen.

Eerder deze maand zei de Brit dat hij dat was “volledig overweldigd was door woede” bij het zien van de dood van George Floyd en riep hij de rest van het F1-raster en de sport zelf op om te zwijgen.

Alleen al in juni woonde hij een vreedzaam protest in Londen bij, drong hij er bij de mensen op aan om “door te gaan” voor verandering, steunde hij demonstranten van antiracisme die een standbeeld van de 17e-eeuwse slaveneigenaar in Bristol, Zuidwest-Engeland, neerhaalden en heeft hij plannen aangekondigd om een commissie op zijn naam zetten om de diversiteit in de autosport te vergroten.

View this post on Instagram

Went down to Hyde Park today for the peaceful protest and I was so proud to see in person so many people of all races and backgrounds supporting this movement. I was proud to be out there acknowledging and supporting the Black Lives Matter movement, and my black heritage. I was so happy to see people of all ages, sporting Black Lives Matter signs and saying it just as passionately as I was. I was also happy to see so many white supporters out there today in the name of equality for all. It was really moving. I’m feeling extremely positive that change will come, but we cannot stop now. Keep pushing. #blacklivesmatter ✊🏾 📸 @spinzbeatsinc

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on

F1 staat onder grote druk van Hamilton om te hervormen en lijkt eindelijk te luisteren.
In wat Hamilton heeft beschreven als een “belangrijke verklaring”, onthulde Mercedes een volledig zwarte auto voor dit seizoen in solidariteit met Black Lives Matter. In de halo’s van beide auto’s zal de oproep tot “End Racism” worden genoemd, terwijl Toto Wolff, de teambaas, onthulde dat Mercedes zijn aanwervingsbeleid zou herzien.

De afgelopen maanden belichaamt hoe Hamilton de afgelopen jaren, in de woorden van Richards, ‘zijn eigen persoon is geworden’.

“Hij is uit zijn schulp gekomen. Hij heeft zijn mening zeer welbespraakt uitgedrukt en hij is niet bang om op te komen voor zijn eigen overtuigingen”, zegt Richards, wiens eigen organisatie in een verklaring heeft gezegd dat ze zich inzet om “een positieve bijdrage te leveren aan bredere maatschappij.”

Hamilton, een veganist die achtergrondzang heeft bijgedragen aan een nummer van Christina Aguilera, heeft meningen en interesses buiten de sport en verdedigt vele onderwerpen die hem na aan het hart liggen, van milieu en mode tot muziek. Soms, vooral als hij moraliseert op het milieu, is hij bekritiseerd vanwege de vermeende hypocrisie van het ooit bezitten van een privéjet en het strijden in een gasverslindende sport.

Maar het is het gebrek aan diversiteit in zijn sport dat hij het luidst is geweest.

Willy T. Ribbs, de eerste zwarte coureur die een F1-auto testte en meedeed in Indy 500, beschrijft Hamilton als ‘de bandleider’.

“Hij heeft de sport wereldwijd uitgebreid tot mensen van kleur. Hij heeft het recht om een ​​standpunt in te nemen en een standpunt in te nemen voor de mensheid. Dat is wat hij doet”, zegt Ribbs, die niet over de middelen of geldschieters beschikte om te slagen in F1, tegen CNN’s Amanda Davies.

Bij Mercedes behoort slechts 3% van de beroepsbevolking tot etnische minderheidsgroepen, terwijl slechts 12% van de werknemers vrouw is, aldus het bedrijf. Hamilton is misschien van de deuren gesprongen toen hij zijn Grand Prix-debuut maakte in 2007, maar hij blijft de enige zwarte coureur op de grid. Dit is een sport waarbij de wielen van verandering pijnlijk langzaam draaien en, zoals Hamilton zelf heeft gezegd, “de institutionele barrières die de F1 zeer exclusief hebben gehouden, blijven bestaan”.

Misschien was het toen niet zo’n verrassing, toen onlangs door CNN Sport gevraagd of F1 meer had moeten doen om het probleem van diversiteit en inclusie aan te pakken, de voormalige supremo van de sport, Bernie Ecclestone, zei: “Ik denk niet dat iemand de moeite nam erover. ”

In hetzelfde interview zei Ecclestone: ‘Zwarte mensen zijn vaak racistischer dan blanken’, zegt F1 veroordeeld en Hamilton omschreef het als ‘verdrietig en teleurstellend’.

“Het is nu volkomen logisch dat er niets is gezegd of gedaan om onze sport diverser te maken of om het racistische misbruik dat ik tijdens mijn carrière heb gehad aan te pakken”, schreef Hamilton in een Instagram-post.

Vorig jaar vertelde Wolff aan een verzamelde media voor een Grand Prix dat Hamilton permanente littekens had van het racistische misbruik dat hij had ervaren bij het karten. ‘Als je als kind misbruik en discriminatie hebt moeten overwinnen, krijg je aan de ene kant een sterkere persoonlijkheid. Maar aan de andere kant laat het ook littekens achter’, zei Wolff.

In 2008 werd Hamilton in Spanje racistisch misbruikt tijdens een testsessie op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Tien jaar later zei Hamilton, verwijzend naar de diversiteit van F1, “er is niets veranderd in de 11 jaar dat ik hier ben geweest”.

Het eigen ongelooflijke verhaal van de Brit is een voorbeeld van hoe berucht de sport is om mee te doen, vooral vanwege de financiële kosten.

Zijn vader, Anthony, heeft drie banen gegooid, heeft het ouderlijk huis opnieuw verpand en heeft zijn spaargeld geïnvesteerd om zijn zoon in karting te houden. Aanvankelijk opgegroeid in een gemeentehuis in Stevenage, een stad 30 mijl ten noorden van Londen, was het leven van Hamilton niet een voorrecht, hoewel het ook niet ‘de sloppenwijken’ waren, zoals hij later zijn geboorteplaats zou omschrijven.

De Hamiltons zetten alles op het spel zodat een wonderbaarlijk talent kon slagen.

Zoals de jongere halfbroer van Hamilton, Nic, die hersenverlamming heeft en meedoet aan het British Tour Car Championship, ooit tegen de Britse krant Daily Telegraph zei: ‘We stapelden in het busje, reden vijf uur naar Schotland voor een race, en bleven uit school. Het vergde een enorme toewijding van iedereen … En het was allemaal om Lewis te krijgen waar hij nu is. ”

De race die een carrière definieerde

Het was in Melbourne, 2007, dat Hamilton zijn talent aan de wereld bekendmaakte, in een race die de rest van zijn carrière zou bepalen, omdat hij de durf toonde waarvoor hij bekend is geworden.
Voor zijn eerste Grand Prix had Hamilton zich als vierde gekwalificeerd. Op weg naar de eerste hoek van 90 graden, bevond de novice zich opgesloten door Robert Kubica. Even achteruit, schoot hij achter de Poolse coureur en nam hem mee naar buiten, waarbij hij zijn teamgenoot, tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso, inhaalde en daarmee tweede werd.
Maurice Hamilton, in Australië tijdens de race voor de Britse krant The Observer, vertelt CNN Sport: “Hij stond niet op ceremonie, hij zei niet ‘oh Fernando, je bent een ervaren man, ik ga je gewoon volgen en leer de touwen. ‘ In de eerste bocht van de eerste race reed hij rond de buitenkant van Alonso, kwam de hoek om en Alonso kon het niet geloven, en wij ook niet.
‘Dat was een teken dat hij niet alleen het vermogen had om dat te doen en de auto niet van de weg af te laten draaien, maar ook het zelfvertrouwen om hem aan te pakken en te zeggen’ nee, ik kan je voor zijn, ik niet het kan me schelen wie je bent, ik zal je passeren, ‘en hij deed het en hij ging gewoon verder en werd gewoon beter.’
Hamilton had geen tijd nodig om zijn voeten te vinden en eindigde als tweede in zijn debuutseizoen voordat hij in 2008 de jongste F1-wereldkampioen in de geschiedenis werd, terwijl hij de kroon op een punt wist te bemachtigen in een dramatische seizoensfinale.
Maar het was nadat Hamilton verrassend McLaren, het enige F1-team dat hij kende, verliet om zich bij Mercedes aan te sluiten, een team dat zich opnieuw in de sport vestigde, dat hij echt weergaloos werd, zowel op als naast de baan. Wolff heeft toegegeven dat het paar een pact heeft, dat Mercedes, zolang de prestaties op het hoogste niveau op het circuit blijven, blij zijn dat hij andere belangen nastreeft.
Richards zegt: “In de beginperiode was hij een junior in karting, hij ging naar het McLaren-systeem, wat ik durf te zeggen dat het enige individualiteit onderdrukt, dus hij was in die tijd erg conformistisch, zeer zakelijk, maar in de De laatste jaren is hij onder leiding van Mercedes en Toto Wolff een individu geworden […] en beseft hij welke invloed hij heeft op mensen en gebruikt hij die zeer effectief.
“Degenen die dat idee dat de bestuurder een individu is en de bestuurder probeert een woordvoerder van het bedrijf te zijn, proberen te onderdrukken, hebben het naar mijn mening verkeerd, en we leren dat van de manier waarop Lewis zich heeft ontwikkeld en het profiel dat hij heeft gemaakt, niet alleen voor zichzelf, maar voor het team en Mercedes Benz.
Hamilton is zonder twijfel de dominante coureur van zijn generatie.
Hij heeft de beste talenten zoals Sebastian Vettel en Alonso de baas en, zelfs met de opkomst van jonge coureurs zoals Charles Leclerc, zal de Brit nog steeds het eerste Grand Prix-weekend van het jaar starten als favoriet om niet alleen op zondag te winnen in Oostenrijk, maar in de loop van het verkorte seizoen ook de wereldtitel veiligstellen.
In de loop der jaren heeft Maurice Hamilton, die onlangs een biografie heeft geschreven over de late F1 grote Niki Lauda, een rauw talent zien uitgroeien tot het complete pakket, een zelfverzekerde coureur die zelden fouten maakt.
‘Hij rijdt beter dan ooit’, zegt hij, ‘dat geeft hem een ​​geruststellend gevoel, want hij is net wat ouder, hij is volwassener en maakt steeds minder fouten, wat het teken is van een goede kampioen.
“Lewis Hamilton en de Michael Schumachers van deze wereld hebben deze innerlijke bekwaamheid, deze gyroscoop in hun lichaam die hen dit aangeboren gevoel van evenwicht geeft als ze autorijden en ze laten de auto precies doen wat ze willen dat hij doet .
“Hij heeft dan het vertrouwen om druk te weerstaan, omdat veel van hen [chauffeurs] bij die hindernis vallen.
“Hij heeft ook het vermogen verbeterd om de auto te laten werken zoals hij dat wil, en daarvoor moet je een band opbouwen met je ingenieurs en de ontwerper van de auto. Je praat uitgebreid met hen over wat je van de auto wilt en hoe je laat de auto werken … hij heeft over het algemeen geleerd hoe hij alles uit zijn pakket kan halen, de Mercedes, wat een goede auto is, maar hij heeft er het beste van gemaakt.
‘Er was een tijd, vier of vijf jaar geleden, dat hij daar niet helemaal was aangekomen en dat hij geneigd was onder druk een vreemde fout te maken, maar dat doet hij nu niet, het gebeurt gewoon niet.’
Misschien niet universeel geliefd – Hamilton’s incidentele wrok en vragen over belastingen hebben in de loop der jaren tot negatieve krantenkoppen geleid – hij wordt zeker bewonderd. Hamilton is een wereldster wiens nalatenschap een hoofdstuk is dat nog wordt geschreven.
“Hij zal worden beschouwd als een geweldige vrije geest die van een vrij bescheiden achtergrond komt, wiens vader drie banen heeft bekleed om zijn zoon te laten karten”, zegt Maurice Hamilton.
‘Hij zal om vele redenen herinnerd worden, je kunt de kracht van Lewis Hamilton gewoonweg niet ontkennen.’
Richards voegt toe: “We zullen veel meer van Lewis Hamilton zien nadat zijn carrière is afgelopen.
“Hij zal nog vele jaren een invloed zijn voor een jongere generatie en ik denk dat hij dat nu beseft. Ik zie dat hij ver buiten zijn autosportcarrière een invloed zal zijn, en een positieve invloed.”
OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments