Denemarken kan Syriërs vragen naar huis te gaan: zullen er meer EU-landen volgen?

Denemarken kan Syriërs vragen naar huis te gaan: zullen er meer EU-landen volgen?

7 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

De Deense minister van Integratie, Mattias Tesfaye, zei dat vluchtelingen die werden gevraagd om terug te keren, reisgeld zouden ontvangen en voegde daaraan toe: “Vorig jaar waren er bijna 100.000 vluchtelingen die vanuit de omliggende gebieden naar Syrië terugkeerden.

Er wonen meer dan 40.000 Syriërs in Denemarken, een natie van 5,8 miljoen, en de Deense regering herziet verblijfsvergunningen voor  900 Syrische vluchtelingen uit Damascus met  een tijdelijke beschermde status (TPS). Nu  Damascus  nu veilig is voor terroristische aanslagen, is er geen reden waarom ze niet naar huis kunnen terugkeren. In december 2019 was Denemarken  het eerste land dat een Syrische asielzoeker weigerde omdat Syrië nu veilig is . Onlangs heeft de Vluchtelingenraad tussenbeide gekomen in vijf gevallen van Syriërs uit Damascus, zeggende dat het gebied geen bescherming rechtvaardigt.

De Syrische centrale regering in Damascus heeft de controle over het grootste deel van het land, behalve  Idlib, dat nog steeds onder terroristische bezetting van Al Qaeda blijft .

De Deense minister van Integratie, Mattias Tesfaye , zei dat vluchtelingen die werden gevraagd om terug te keren , reisgeld zouden ontvangen en voegde daaraan toe: “Vorig jaar waren er bijna 100.000 vluchtelingen die vanuit de omliggende gebieden naar Syrië terugkeerden. Ik vind het eerlijk dat de mensen die hier in Europa wonen ook naar huis terugkeren als ze geen bescherming nodig hebben. Waar mogelijk is het logisch dat vluchtelingen terugreizen naar hun thuisland, ”zei hij. “Ik ben blij dat we mensen bescherming kunnen bieden wanneer dat nodig is. Maar ik ben ook blij als een vluchteling naar huis kan. ‘ Hij benadrukte dat Syriërs die in Europa wonen hetzelfde moeten doen.

Voor het eerst sinds 2011 was het aantal nieuwkomers in Denemarken vorig jaar kleiner dan die uit het land, met 886 Syriërs die Denemarken verlieten en 563 die aankwamen.

Mensenrechtenactivisten en Syrische ‘experts’ hebben kritiek geuit op de aankondiging omdat ze vinden dat geen enkel gebied in Syrië veilig is om naar terug te keren. De situatie ter plaatse, die goed wordt gerapporteerd door de media, bewijst dat Syrië in de meeste delen van het land vrede geniet. Damascus, Aleppo, Homs, Hama en Latakia zijn allemaal vrij van terroristische bezettingen of aanvallen. Niemand is bemoedigend iedereen te reizen naar  Idlib die onder terroristische contro l  en is het onderwerp van de lopende onderhandelingen tussen Turkije en Rusland.  Turkije steunt de met Al Qaeda  verbonden terroristen die Idlib controleren, terwijl  Rusland een partner is van Syrië in de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme .

Elisabeth Arnsdorf Haslund  , woordvoerster van de Hoge Commissaris van de VN voor vluchtelingen, zei: “Tenzij de situatie in Syrië aanzienlijk wordt verbeterd op het gebied van bescherming van de bevolking, roept UNHCR staten die Syrische vluchtelingen hebben ontvangen – waaronder Denemarken – op om hun bescherming voort te zetten.” De VN stelt dat ze geen uitzicht zien op een vreedzame oplossing voor het al lang bestaande conflict in Syrië, hoewel VN-resolutie 2254 de basis vormt voor de lopende onderhandelingen waaraan de Syrische regering heeft deelgenomen. Sommigen hebben zich afgevraagd of de VN deel uitmaakt van een plan van de VS, de NAVO en de EU om het Syrische conflict te verlengen.

In juni 2015 sloegen Deense kiezers een slag naar rechts met een anti-immigranten, anti-Europese Unie partij. De huidige  sociaal-democratische  minderheidsregering, die in 2019 aan de macht kwam, wordt beschouwd als een relatief restrictief immigratiebeleid. Wanneer Syriërs hun verblijfsvergunning willen verlengen, kunnen sommigen worden gevraagd om een ​​document te ondertekenen waarin ze instemmen met vrijwillige terugkeer naar Syrië.

De  nationaal-conservatieve Deense Volkspartij heeft er geen moeite mee om samen te werken met de Syrische president Assad en ziet de Syriërs die terugkeren naar hun vaderland als een belangrijke eerste stap op weg naar vrede; de Sociaal-Liberale Partij steunt echter de opvatting van de VN dat Syriërs niet naar huis mogen, en het terugsturen zou een samenwerking met president Assad impliceren, die Kopenhagen heeft vermeden. De verdeeldheid in Denemarken over dit onderwerp verloopt langs politieke lijnen en niet vanuit humanitaire overwegingen. De VS, de VN en de EU gebruiken de vluchtelingen in Europa, evenals die in kampen in Turkije, Jordanië en Libanon, als onderhandelingschips in een politiek spel van wie zich eerst overgeeft. Het uiteindelijke doel voor het westen is regimeverandering. Ze begonnen het plan in 2011, maar tot nu toe is hun kant aan het verliezen. Ze houden Idlib en de vluchtelingen vast als belangrijke kaarten in hun handen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Amerikaanse ontkenning van soevereiniteit

Duitsland

Duitsland is een paradijs voor Syriërs voorlopig, maar de regering herziet de situatie periodiek. In 2015 liepen 790.000 Syriërs door Europa om in Duitsland aan te komen om de gratis aanbiedingen op te nemen. Sommigen hebben een door oorlog en door het verlies van dierbaren verwoest huis achtergelaten. Terwijl anderen een huis, kantoor, baan, boerderij of andere waardevolle bezittingen achterlieten op veilige locaties, zoals Latakia, Banias en Tartous: plaatsen die nog nooit waren gebombardeerd of bezet door terroristen. Sommige vluchtelingen hadden een nieuw leven in gedachten toen ze de boot uit Turkije namen, terwijl anderen de 3.000 euro gemakkelijk betaalden aan Turkse smokkelaars, wetende dat ze dat bedrag snel terug konden verdienen aan gratis diensten in Duitsland. Het werd een kwestie van jaloezie onder veel Syriërs, toen ze anderen een luxe leven in Duitsland zagen leven, vonden ze het hun recht om dit voorbeeld te volgen.

De reguliere Duitse politici hebben de afname van de militaire activiteiten in Syrië gezien en willen dat vluchtelingen uiteindelijk weer naar huis gaan. De  Alternative for Germany Party , die een anti-islamitische en anti-immigratie-ideologie heeft, pleit ervoor dat de terugkeer begint zodra de oorlog is afgelopen. De rechtse in Duitsland en Europa hebben gewezen op een uitholling van de samenleving en islamistische aanvallen. Europa blijft sterk verdeeld langs politieke lijnen en de EU heeft geen eerlijk systeem ingevoerd voor de verdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten.

Hoewel er momenteel geen gedwongen deportaties naar Syrië  zijn, zijn  sinds 2016 honderden Afghaanse vluchtelingen naar huis teruggekeerd , waaronder degenen die een nieuw leven in Duitsland waren begonnen en zich schijnbaar goed hadden geïntegreerd.

In december 2019 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de federale regering de opdracht gegeven om een ​​proces te starten dat kan worden gebruikt om criminele delinquenten  en personen die de openbare veiligheid bedreigen, te  deporteren .

In augustus 2019   bedreigde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer de vele Syrische vluchtelingen die  in Syrië op zomervakantie gaan en profiteren van het Duitse socialezekerheidsstelsel. “Als iemand, een Syrische vluchteling, regelmatig vakantie neemt in Syrië, kan hij niet eerlijk beweren vervolgd te worden in Syrië”, vertelde Seehofer wekelijks aan Bild am Sonntag.

‘We zouden hem van zijn vluchtelingenstatus moeten ontdoen’, voegde hij eraan toe, en een onderzoek naar de vluchtelingenstatus zou worden gestart wanneer Duitse functionarissen van dergelijke vakantiereizen horen. ‘ Als de omstandigheden het toelaten, zullen we deportaties uitvoeren ‘, zei hij, verwijzend naar het toezicht op de veilige omstandigheden in Syrië.

Zweden

In 2015, toen meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten Europa binnenkwamen, reisden duizenden  via Denemarken naar het naburige Zweden , dat alleen al in 2015 163.000 migranten opnam, het grootste aantal per hoofd van de bevolking van elk Europees land en derde in de wereld achter Canada en Australië.

Zweden is de  afgelopen decennia steeds  seculierer geworden en de toestroom van moslims uit door oorlog verscheurde landen heeft grote gevolgen gehad voor de politiek en de samenleving. De Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna), een rechtse populistische partij, is nu de op twee na grootste partij in het Zweedse parlement. Het belangrijkste punt van de partij is het stopzetten van de immigratie van asiel, die overwegend moslim is en het welzijnssysteem overbelast heeft, en de liberale, seculiere Zweedse cultuur heeft aangetast. De  Zweedse democraten  hebben de islam al lang voor 2015 als een probleem geïdentificeerd en zijn gefrustreerd dat  moslims zich niet hebben gelijkgesteld met het seculiere Zweden .

Steven Sahiounie  is een  bekroonde  journalistLees ook:  De weigering van Donald Trump om toe te geven leidt tot angst voor transitie-sabotage

Comments

comments