Probeert Washington India ertoe te brengen een oorlog met China te beginnen?

Probeert Washington India ertoe te brengen een oorlog met China te beginnen?

7 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo suggereerde tijdens een recente videoconferentie dat de VS een deel van hun troepen van Duitsland naar de regio rond India zou verplaatsen, daarbij verwijzend naar toenemende bezorgdheid over de Amerikaanse veiligheid in de Aziatische regio.

Gezien de dramatische stijging van de spanningen tussen India en China over de betwiste grenzen in de regio Nepal en Bhutan, waar naar verluidt verschillende soldaten van beide kanten stierven in gevechten van man tegen man, is de vraag of Washington opzettelijk probeert om oorlogsbranden aan te wakkeren tussen de twee Aziatische grootmachten.

Hoe onwaarschijnlijk dat nu ook is, het geeft aan hoe onstabiel onze wereld aan het worden is te midden van de ‘economische depressie van het coronavirus’ en het vermeende machtsvacuüm van een VS in terugtrekking.

Tijdens een virtueel Brussels German Marshall Fund Forum op 25 juni, werd staatssecretaris Pompeo gevraagd naar recente verklaringen dat het Amerikaanse leger van plan was een contingent van zijn troepen uit Duitsland terug te trekken.

Hij antwoordde dat de Chinese dreiging voor India en Zuidoost-Aziatische landen een van de redenen was waarom Amerika de aanwezigheid van troepen in Europa aan het verminderen was en hen naar andere plaatsen stuurde.

Hij noemde niet-gespecificeerde recente Chinese acties als “bedreigingen voor India, bedreigingen voor Vietnam, bedreigingen voor Maleisië, Indonesië en de Zuid-Chinese Zee-uitdaging”, en voegde eraan toe: “We gaan ervoor zorgen dat het Amerikaanse leger op de juiste manier wordt aangepakt om de  uitdagingen aan te gaan .”

De Radcliffe-lijn

De grenzen tussen China en India en Pakistan zijn sinds 1947 een van de meest complexe en aantoonbaar meest gevoelige regio’s voor potentieel conflict sinds de Britse onderkoning Lord Mountbatten het Brits-Indische rijk verdeelde in een overwegend islamitisch Pakistan en een overwegend hindoeïstisch maar seculier India.

Die verdeling werd tegengewerkt door Gandhi en andere politieke leiders in India, die in plaats daarvan pleitten voor een verenigd federaal India met meerderheid van moslimstaten of hindoeïstische staten die aanzienlijke autonomie binnen een verenigd India behouden.

Mountbatten onthulde in plaats daarvan de in het geheim getrokken grenzen van een nieuw Pakistan en India op een manier die een verwoestende slachting tussen hindoes en moslims veroorzaakte, aangezien 14 miljoen mensen plotseling werden ontheemd op basis van de zogenaamde Radcliffe-lijn die de provincies Punjab en Bengalen willekeurig splitste Brits-Indië tussen het nieuwe Pakistan en India.

Tegelijkertijd, toen Mountbatten terugging naar Engeland, liet hij de status van Jammu en Kasjmir opzettelijk onopgelost.

Dat zorgde voor een permanente spanning en een mogelijke oorlogsontploffing tussen de twee voormalige delen van Brits-Indië. Radcliffe, die nog nooit in India was geweest, werd in 1948 voor zijn dienst benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van het Britse Rijk  .

Nu gaan we vandaag naar het onopgeloste gebied dat sinds de Britse opdeling een constant wrijvingspunt is geweest, namelijk Kasjmir.

Jammu en Kasjmir en Ladakh

In 1972 bereikten beide landen, India en Pakistan, overeenstemming over een voorlopige controlelijn in Kasjmir, die Jammu en Kasjmir en Ladakh aan de Indiase regering en de noordelijke gebieden aan Pakistan afgestaan.

Sinds de Chinees-Indische oorlog van 1962 heeft China het noordoostelijke deel van Ladakh opgeëist. Hier hebben we het kruispunt van China, China’s belangrijkste Belt, Road Initiative-partner Pakistan en India, dat standvastig buiten het BRI-project is gebleven. Alle drie zijn ook kernenergie.

Tot 2019 was Ladakh een regio in de staat Jammu en Kasjmir. Vervolgens keurde het parlement van India in augustus 2019 een wet goed waardoor Ladakh op 31 oktober 2019 een vakbondsgebied van India werd. Dat applaus in Peking kreeg geen applaus.

Omdat Ladakh deel uitmaakt van de strategische regio Kasjmir, is het Indiase leger daar sterk aanwezig.

China beschuldigde India van het illegaal bouwen van verdedigingsfaciliteiten over de grens naar Chinees grondgebied in de regio Galwan Valley in Ladakh. De PLA reageerde door haar aanwezigheid in de regio op te bouwen.

Peking beweerde dat India ook een vliegbasis in Ladakh aan het plannen was, iets dat als een strategische bedreiging wordt beschouwd, aangezien India een militaire overeenkomst met de VS heeft gesloten die de VS in een oorlogssituatie toegang tot die luchthaven zou kunnen verlenen.

Op dat moment begon China naar verluidt  maatregelen  te nemen om de Indiase plannen in Ladakh te blokkeren.

Ondanks het feit dat Modi en China’s Xi Jinping ermee instemden gesprekken te voeren om de zaken te de-escaleren, explodeerde de situatie in Ladakh op 13 juni in dodelijke botsingen tussen Indiase en Chinese PLA-soldaten met aan beide zijden talloze doden in gevechten van man tot man.

Dat was de context waarin Pompeo verklaarde: “De PLA (People’s Liberation Army) heeft de spanningen aan de grenzen met India, de dichtstbevolkte democratie ter wereld, doen escaleren. Het militariseert de Zuid-Chinese Zee en claimt daar illegaal meer territorium en bedreigt vitale vaarroutes. ‘

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Absoluut walgelijk': Trump suggereert dat een overleden congreslid in de hel zit nadat zijn weduwe Debbie Dingell beschuldigde

Op hetzelfde moment als de spanningen tussen Peking en Washington escaleren, zijn drie Amerikaanse vliegdekschip strike groepen ingezet in de Indo-Pacifische gebied, en er zijn plannen om Amerikaanse raketten in Azië, waaronder India in te zetten, zoals Washington lijkt te  vestigen  meer basen in de Indo-Pacific regio.

Indiase journalisten zeggen dat het Indiase wegenbouwproject Darbuk – Shyok – DBO in Ladakh door de Chinezen wordt gezien als een hulpmiddel van India om de China-Pakistan Economic Corridor van de BRI te compenseren.

Ze beweren dat China heeft geprobeerd de Galwan-vallei in te nemen als een preventieve maatregel om dit DBO-wegeninfrastructuurproject in Ladakh te stoppen.

Volgens dit rapport: “China wil de aanleg van de kronkelende 255 km lange Darbuk-Shyok-Daulat Beg Oldie-weg, die het Indiase leger gemakkelijk toegang zou geven tot de laatste militaire post ten zuiden van de dominerende Karakoram-pas, tot stilstand brengen.

De Indiase kant is echter vastbesloten om deze zomer het hele traject te voltooien, inclusief de 60 meter lange brug over het Galwan-beekje of nallah, in de buurt van de  samenvloeiing  met de Shyok-rivier. ‘De erfenis van de Britse verdeling van 1947 vandaag is grimmig.

‘Chicken Neck’ van India

Aangezien de botsingen in Ladakh tussen China en India nog vers waren, kwamen er berichten naar voren dat de Chinese bouw van belangrijke faciliteiten in het door India geclaimde betwiste gebied van Arunchal Pradesh, in het uiterste noordoosten van India, grenzend aan China, aan de gang was.

Volgens een BJP-lid van het Indiase parlement, Tapir Gao uit Arunchal East, bouwden Chinese arbeiders van de PLA betonnen bruggen, hydro-elektrische projecten, helikopters zo’n 12 kilometer binnen de Indiase kant van de afgebakende McMahon-lijn van Arunachal Pradesh in een gebied  ooit bezet  door het Indiase leger.

In de afgelopen jaren heeft India China ook beschuldigd van het maken van illegale inbreuk op zijn perimeter in Bhutan en Nepal, waardoor de betrekkingen verder werden belast.

Nepal, van oudsher een overwegend hindoeïstisch bufferland tussen het keizerlijke China en Brits-Indië, onderging een bloedige burgeroorlog van tien jaar onder leiding van de communistische partij-maoïstische van Nepal. In 2007 eindigde de Nepalese monarchie officieel en in 2008 werd een seculiere republiek opgericht.

China heeft de afgelopen jaren een aantal economische projecten in Nepal opgestart. Tijdens een bezoek aan Peking in 2018 ondertekende premier KP Sharma Oli van de Communistische Partij-Maoïst in Nepal een memorandum van overeenstemming voor de aanleg van een spoorweg die Shigatse in Tibet met Kathmandu verbindt.

Oli heeft zich ook aangemeld bij het Belt Road Initiative in Peking. Dat betekende een groot vertrek naar Nepal, dat eerder door China werd beschouwd als de invloedssfeer van India, gescheiden van China door de hoge bergbarrière.

In hetzelfde jaar China ook ingestemd met het gebruik Nepal van vier Chinese poorten zorgen voor de handel in het land te beëindigen afhankelijkheid  van India. Onder premier KP Sharma Oli zijn de betrekkingen met India verslechterd doordat de banden van Oli met Peking zijn  versterkt .

Bhutan is een andere strategische bufferstaat tussen India en China. In 2017 beschuldigden India en het Royal Bhutanese leger China van het aanleggen van een weg in het betwiste gebied naar het Doklam-plateau. India kwam toen tussenbeide en steunde de stand van Bhutan en vroeg China zijn bouwwerkzaamheden stop te zetten.

Zoals een Indiase analist het omschrijft: “De vallei heeft een strategische betekenis voor zowel India, China als Bhutan. India ziet het als een dolk in de richting van de zogenaamde ‘kippenhalssector’ in het noordoosten en de snelle Chinese wegenbouw in Tibet kan het  India moeilijk maken  . ‘

Zoals gezien vanuit New Delhi, herinnert het gecombineerde optreden van China rond zijn perimeter aan Tibet in China onheilspellend aan de verklaring van Mao uit 1950, die Tibet als de rechterhand van China beschouwt, met vijf vingers aan de rand: Ladakh, Nepal, Sikkim, Bhutan en Arunachal Pradesh, en dat het de verantwoordelijkheid van China is om deze regio’s te “bevrijden”.

Dit, bekend als het Tibet Five Fingers-beleid, dat blijkbaar nooit in druk verschijnt, veroorzaakt aanzienlijke spanningen in Indiase strategische kringen.

Gezien vanuit Peking, aangezien de betrekkingen met Washington de afgelopen jaren openlijker vijandig zijn geworden en India en de VS dichter bij elkaar lijken te komen, lijken Chinese acties langs de Indiase perimeter van Kasjmir tot Arunachal Pradesh voorzichtige stappen om zowel de Chinese grenzen te beveiligen als China’s strategische BRI-corridor in Pakistan tegen elke toekomstige Indiase dreiging.

In dit nucleaire mijnenveld heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken laten doorschemeren de militaire steun voor India te vergroten, nauwelijks een vredesbeweging. Rusland, dat constructieve betrekkingen onderhoudt met zowel China als India, heeft daarentegen aangeboden om te bemiddelen. De crisis op het Indiase subcontinent lijkt erop te duren.Lees ook:  ASML is toast ‘Den Haag’ de gijzelaar is van ‘Washington’

Comments

comments