De tweede Amerikaanse burgeroorlog is aan de gang. Alleen deze keer is het niet Noord versus Zuid

De tweede Amerikaanse burgeroorlog is aan de gang. Alleen deze keer is het niet Noord versus Zuid

8 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Een door coronavirus veroorzaakt conflict tussen het platteland en de stad woedt en het dodental overtreft al vijf van de meest recente gewapende conflicten van het land.

Het aantal lichamen in wat de Tweede Burgeroorlog zou kunnen worden genoemd, ligt nu boven de 62.000, volgens de Johns Hopkins University. Tenzij wereldberoemde medische experts zoals Anthony Fauci – de lieveling van de reguliere media en Amerikaans politiek links, die te vaak wordt aangetrokken en verminderd door het schandalige presidentschap van Donald Trump – zal dit steeds on burgerlijkere conflict niet in de buurt komen aan de ongeveer 600.000 Amerikaanse soldaten die in de eerste stierven.

Maar de Covid-19-pandemie die de Amerikaanse Rural-Urban-oorlog voedt, heeft al meer Amerikanen omgebracht dan de Vietnam-oorlog (58.200), de Eerste Wereldoorlog (53.402), de Koreaanse oorlog (36.574), het Irak-conflict van 2003 (4.431) en het ongeluk in Afghanistan, het langste gewapende conflict in de Amerikaanse geschiedenis (2445).

En het aantal lichamen, de gevaarlijke en misleidende maatstaf die te veel Amerikaanse opperbevelhebbers hebben gebruikt om beslissingen in oorlogstijd te nemen, neemt toe op dit slagveld van Rural-Urban. Men zou waarschijnlijk de ‘Verenigde’ Staten van Amerika moeten gaan noemen.

Het dodental van de eerste Amerikaanse burgeroorlog is verbazingwekkend, aangezien soldaten nogal ruwe wapens hadden, zoals musketten, die vaak moesten worden bijgevuld, en bajonetten. De Tweede Burgeroorlog wordt gevoerd met wapens die allesbehalve grof zijn: onverschilligheid, bitterheid, grief en ouderwetse haat.

Landelijk Amerika is klaar om te vergrendelen en te laden. Urban America krimpt in een lockdown.

Een zwaarbewapende groep plattelandsbewoners bestormde donderdag het State Capitol in Michigan , met krachtige aanvalsgeweren in de aanslag. Maar deze Tweede Burgeroorlog zal geen schietoorlog zijn, waarschijnlijk tot ergernis van sommigen uiterst rechts – en, laten we eerlijk zijn, niet-zo-rechts.

Integendeel, deze oorlog zal – nee, wordt al – gevoerd worden met microscopisch kleine Covid-19-cellen terwijl het Republikeins-leunende Rural America zijn bedrijven, scholen en sportlocaties openstelt en ervoor zorgt dat ze het dodelijke virus in omloop houden – ten koste van meer dichtbevolkte, democratisch ogende stedelijke gebieden.

Rood versus blauw.

Landelijk versus stedelijk.

Ons versus hen.

Betreed Donald Trump, de Manhattaniet die, nog steeds bijna ongelooflijk, een bijna Christusachtige figuur is geworden in drie gebieden van de ‘Verenigde’ Staten: de Zonnegordel (Zuid en Zuidwest), het Midwesten en het Bergwesten. Ze zijn allemaal overwegend landelijk. Als iemand een kaart van de laatste presidentsverkiezingen van 2016 vergelijkt met een kaart die laat zien welke staten zich heropenen te midden van het zich nog steeds verspreide coronavirus, zien ze een bijna spiegelbeeld.

De in een penthouse wonende, luxe resorteigenaar heeft de wettelijke bevoegdheid om de hele federale regering te leiden en namens alle 50 staten het Amerikaanse buitenlandse beleid te voeren. Maar laten we duidelijk zijn, hij is de echte leider van ongeveer de helft.

‘De gouverneur van Michigan zou een beetje moeten geven en het vuur moeten blussen. Dit zijn hele goede mensen, maar ze zijn boos. Ze willen hun leven weer veilig terug! Zie ze, praat met ze, maak een deal’, tweette Trump Vrijdag ochtend.

Liberalen hebben vijf jaar lang gepeinsd dat Trump een tweede gewapend conflict wil veroorzaken met Amerikanen die op hun landgenoten schieten. Deze correspondent heeft zich nooit overgegeven aan dergelijke angsten, maar de president is duidelijk bereid – ook al lijkt hij bereid alles te doen om aan de macht te blijven – om de vlammen van de groeiende kloof tussen stad en platteland aan te wakkeren.

Lees ook:  "The Coming War On China" - Bekijk de krachtig relevante documentaire van John Pilger

De ‘zeer goede mensen’-tweet doet griezelig denken aan zijn opmerking van augustus 2017 dat er’ haat, onverdraagzaamheid en geweld aan vele kanten ‘was van het geweld in Charlottesville, Virginia, veroorzaakt door blanke supremacistische protesten daar die zomer die één tegenprotesteerder doodden.

Maar, in het achterhoofd van de president, is het van cruciaal belang om zijn voornamelijk landelijke basis actief te houden in de (geplande) verkiezingen van november, zoals deze correspondent dagelijks schrijft. Een van de manieren om, te midden van thuisblijvers en een gesloten economie, te zijn, is door naast hen te kiezen wat hun kernargument lijkt: door de overheid geordende verveling en een tijdelijke economische neergang is ongrondwettelijk; maar burgers hebben een grondwettelijk recht op de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen – waaronder handel – om het coronavirus of een andere overdraagbare ziekte op te lopen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenZeker, sommige conservatieven uit Washington maken zich terecht zorgen over de economische klap die het land dit alles overneemt. Maar vaker is hun argument voor deze Covid Civil War dat in de ‘Verenigde Staten’ geen enkele regering – lokaal, provinciaal of federaal – de wettelijke bevoegdheid bezit om massale verveling door fiat te veroorzaken. Zelfs niet tijdens een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid.

Trump, de populistische held van Rural America, hoeft dit argument niet elke dag te voeren. Het enige wat hij hoeft te doen is er een paar dagen per week op zijn unieke stijl op te wijzen en zijn bondgenoten, bang voor zijn strakke greep op conservatieve en zelfs ‘gevestigde’ Republikeinse kiezers, zullen die trommel verslaan als een Zuidelijke trommelmajeur.

Lees ook:  In een normaal land was Geert Wilders al vrijgesproken

“Tjonge, ik zal het je vertellen, mensen willen terug en ze willen hun huis uit, ze willen weer aan het werk, ze willen hun bedrijf openen”, Senator Rick Scott uit Florida, een voormalig Gouverneur van Sunshine State, vertelde Fox News. Twee Fox & Friends- co-ankers zeiden snel “ja” tegelijk, wat de bereidheid van dat netwerk weerspiegelt om ook de kloof tussen platteland en stad aan te wakkeren. (In sommige opzichten is het netwerk het epicentrum.)

‘Ik bedoel, het zou kunnen, je zou de opgekropte interesse kunnen zien in, ik bedoel, mensen zijn het beu om thuis te zijn’, voegde de senator toe.

Een van die Fox-persoonlijkheden, Brian Kilmeade, gebruikte zelfs het w-woord tijdens hetzelfde interview en zei tegen Scott: ‘Laten we het hebben over de oorlog die je nu met New York hebt, die echt de hoge belastingstaten vertegenwoordigt tegen de minimale belasting staten, misschien rood en blauw. ”

Net als Trump voelen mensen in rode (landelijke) staten zich het slachtoffer van grotere (stedelijke) staten. Het is zo geweest sinds de Verenigde Staten “Verenigd” werden. Maar nu creëert deze Tweede Burgeroorlog regionale allianties tussen staten, zoals correspondent van het Witte Huis van het Playboy, Brian Karem, opmerkte, waarbij hij regionale pacten tussen staten benadrukte om medische apparatuur te kopen die Trump aanvankelijk weigerde om hen te helpen bij het verkrijgen en coördineren van economische plannen waarover de president in wezen haalde zijn schouders op toen hem werd gevraagd of hij zou knutselen.

‘Als de republiek over een paar jaar oplost in vele landen waar er ooit een was, zullen historici lang kijken naar de regionale staatspacten die zijn aangegaan om het coronavirus aan te pakken als de kiem voor dat resultaat’, schreef Karem vorige maand.

De Covid Civil War benadrukt ook opnieuw de tot dusver onopgeloste spanningen van Amerika tussen blanken en gekleurde mensen.

Senator Kamala Harris, een Afro-Amerikaanse Californische democraat en andere democraten hebben wetgeving ingevoerd die bedoeld is om het hogere dodental van het coronavirus onder minderheden in de ‘Verenigde’ Staten aan te pakken.

Het zou onder meer “van de federale agentschappen verlangen dat ze opnieuw gerichte datagestuurde investeringen in deze gemeenschappen doen om ervoor te zorgen dat de toewijzing van middelen zoals maskers en jassen en testkits, in verhouding staat tot de behoefte van die verschillende gemeenschappen , ‘Vertelde Harris deze week aan verslaggevers tijdens een telefonische vergadering. “Ook, nogmaals, op basis van de gegevens, zal de task force [het wetsvoorstel creëren] aanbevelingen doen over hoe de vrijgekomen middelen moeten worden verdeeld.”

Lees ook:  De Amerikaanse geheime gevangenis waar toonaangevende nazi's waren ondergebracht

Maar de topfunctionarissen van Trump in deze Tweede Burgeroorlog lijken niet in de stemming om Afro-Amerikaanse gemeenschappen te helpen, waarvan er vele zich in stedelijke (lees: blauwe) staten bevinden.

Toen hem werd gevraagd tijdens zijn eigen Fox-interview over de vraag van Democratisch Huis-spreker Nancy Pelosi naar $ 1 biljoen meer aan federale hulp om de aan geld vastgeroeste staten te helpen, maakte House Republican Whip Steve Scalise, van het zwaar getroffen Louisiana, duidelijk dat de Covid Civil War vele zal omvatten strijd om belastinggeld ,.

‘Nou, is ze vergeten dat het Congres vorige week letterlijk 150 miljard dollar naar de staten heeft gestuurd? De meeste van deze staten hebben net het geld gekregen, zijn het nog niet eens gaan uitgeven en ze heeft het erover om ze meer geld te geven? In godsnaam. ‘Ik bedoel, er zijn biljoenen dollars de deur uit’, zei een geërgerde meneer Scalise. “We proberen families en kleine bedrijven op dit moment te helpen. En het lijkt erop dat de enige staat die ze wil helpen, die staten zijn die vóór Covid-19 een tekort van meerdere miljarden dollars hadden.”

Nogmaals, dat is code voor stedelijke staten zoals Californië, Illinois en anderen met dure staatspensioenprogramma’s.

De strijdlijnen zijn getrokken. Landelijk Amerika – altijd benadeeld – is gewapend en klaar om de eeuwige verveling te beëindigen, AR-15’s om hun schouders en “Make America Great Again” -t-shirts op hun rug. Urban America – altijd zelfvoldaan – heeft designermaskers om Instagram-selfies te maken en vlezige wetenschappelijke studies om het bezig te houden.

Kan niet-geweven stof de stalen kern van een .223 Remington geweerkogel verslaan? Geen van beide kan het coronavirus doden. Maar nu Rural America er klaar mee is om zijn verveling te beëindigen, kan het nu platgevoegde aantal gevallen van coronavirus in de VS voor enige tijd vlak – maar hoog – blijven, zoals opgemerkt door Jeremy Konyndyk, een voormalig directeur van het US Agency for International Development’s Office of Foreign Disaster Bijstand.

Dat betekent dat de stedelijke kant van de oorlog een hoger dodental zal blijven houden. Trump liet ons al vroeg weten dat hij dit als een ‘oorlog’ beschouwde en zich concentreerde op het aantal lichamen. Deze Tweede Burgeroorlog staat in het begin van de strijd. Voordeel: landelijk Amerika.Comments

comments