Staat de Verenigde Staten aan de vooravond van een nieuwe burgeroorlog?

Staat de Verenigde Staten aan de vooravond van een nieuwe burgeroorlog?

9 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Met protesten die plaatsvinden in steden in Amerika na de moord op George Floyd, overweegt CJ Werleman of het land zou kunnen vervallen in een alomvattend conflict veroorzaakt door aanhoudend racistisch onrecht.

Er doemt iets groots op …

Ik weet dat je het in je buig hebt gevoeld … dat gevoel dat de markt om de verkeerde redenen omhoog gaat en snel zal  instorten , maar nogmaals …

Dat gevoel dat ergens op de een of andere manier Amerika ergens vreselijk mis is gegaan .

Ik kan je niet vertellen wanneer het zo erg is geworden maar we weten dat Donald Trump hier mee te maken heeft.

Ik kan je niet vertellen waarom miljoenen Amerikanen blijven stemmen op de meest corrupte regering in de Amerikaanse geschiedenis, in de hoop dat de volgende man op de een of andere manier beter zal zijn dan de vorige … of wanneer geld van hun bedrijfsleiders de zorgen van jou en mij overheerste. .

Maar ik zal je vertellen dat mensen beginnen op te merken. En daar zijn ze niet blij mee.

Colorado, Texas, Maryland en Californië hebben allemaal afscheidingsbewegingen aan de gang. Het congres is zo verdeeld dat de regering de deuren heeft kunnen sluiten.

Sommigen zeggen dat het een burgeroorlog-achtige omgeving is.

Het is geen wonder dat meer burgers denken dat de American Dream dood is dan levend.

Afgelopen juni waarschuwde ik op Indignatie dat de acties en retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump waarschijnlijk een binnenlandse terrorisme-crisis zouden veranderen in een gewelddadige rechtse opstand. Maar de zaken zijn de afgelopen tien maanden rampzalig uit de hand gelopen.

witte huis

104.000 Amerikanen zijn overleden aan COVID-19 en 40 miljoen hebben hun baan verloren. Tegelijkertijd heeft een recordaantal bedrijven faillissement aangevraagd, omdat steden, gemeenten en staten ineenstorten als gevolg van verpletterende schulden en dalende belastinginkomsten.

Benzine over deze ellende gieten is een president die heeft bewezen ongeschikt te zijn en niet in staat de belangen van een wanhopig zieke natie voor de belangen van zichzelf te stellen.

Woede over de roekeloosheid van Trump, met name door bijna drie volle maanden op zijn handen te zitten terwijl het Coronavirus zich door het hele land verspreidde, suddert al weken onder de oppervlakte. Die woede ontstond in een landelijk inferno toen een video verscheen van verschillende politieagenten in Minneapolis die George Floyd martelden en vermoordden, een ongewapende en niet-bedreigende zwarte man die schreeuwend stierf voor zijn overleden moeder nadat werd beweerd dat hij had geprobeerd een vervalsing van $ 20 te gebruiken Bill.

Lees ook:  Trump stopt met Fox News nadat Network hem Joe Biden achterlaat in Polls

Meer dan 200 steden in bijna 50 staten worden nu geconfronteerd met een woede die sinds het hoogtepunt van de oorlog in Vietnam in de jaren zestig niet meer op Amerikaanse straten te zien was. Zaterdagavond staan ​​25 steden onder uitgaansverbod en de president heeft beloofd om “onheilspellende wapens” en “vicieuze honden” vrij te geven terwijl hij zijn aanhangers probeert te overtuigen dat de demonstranten een product zijn van “radicaal links”.

Terwijl zwaarbewapende demonstranten tegen blokkering en extreemrechtse milities de straat opgaan terwijl honderdduizenden protesteren tegen politiegeweld en racistisch onrecht, vraagt ​​een reeds getraumatiseerd Amerikaans publiek en externe waarnemers zich nu af of de VS zich op de rand van een nieuwe burgeroorlog.

“Voor mij lijken de huidige omstandigheden verontrustend veel op dingen die ik heb gezien in Irak, Libanon, Libië, Somalië en Cambodja”, merkt dr. David Kilcullen op, een voormalig soldaat en diplomaat die algemeen wordt beschouwd als ‘s werelds toonaangevende expert op het gebied van de strategie tegen opstanden.

Afgezien van de economische en gezondheidscrisis, het mislukte leiderschap en de proliferatie en groei van zwaarbewapende extremistische groepen in het hele land, maakt dr. Kilcullen zich het meest zorgen over het feit dat het land overspoeld wordt met 300 miljoen kanonnen, honderden miljarden munitie, en drie miljoen Amerikaanse militaire veteranen die de vaardigheden van stedelijke en landelijke oorlogsvoering uit Afghanistan en Irak naar huis hebben gebracht.

Nog verontrustender is het feit dat de politieke polarisatie sinds de burgeroorlog van 1860 een niveau heeft bereikt dat in de VS niet meer is waargenomen. De kloof tussen links en rechts is verbreed door kabeltelevisie-nieuwsuitzendingen, socialemediaplatforms en een president die zijn weg naar electorale overwinning ziet in het nemen van bochten in 40% van het land – een aantal dat hij voldoende acht om de voordelen van de Republikeinse Partij op de kies college kaart.

Lees ook:  Het schaamteloze handelen van de Nederlandse politiek

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenboogaloo

Net als de Zuidelijke president Jefferson Davis tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, heeft de huidige bewoner van het Witte Huis interesse getoond om slechts de helft van het land te leiden – of liever degenen die liberalen, immigranten, raciale minderheden en kustelites minachten. Net als 160 jaar geleden – toen zuidelijke slaveneigenaren de noordelijke staten als een bedreiging voor hun manier van leven zagen – zien de respectieve kanten van de politiek de andere als een existentiële bedreiging.

Voor Republikeinse kiezers vertegenwoordigt links een dodelijke bedreiging voor hun culturele waarden, waaronder religie, individualisme en nativisme. Voor democratische kiezers vertegenwoordigt rechts een dodelijke bedreiging voor hen, waaronder secularisme, collectivisme en multiculturalisme.

Alle vormen van gewelddadig extremisme zijn geworteld in deze vorm van groepsgewijs versus groepsgewijs denken. Geen van beide partijen kan zich voorstellen dat ze de duur van twee presidentiële zittingen met hun partij uit politieke macht zouden overleven, wat dialoog en compromis onmogelijk maakt. Zoals de 19e-eeuwse Pruisische generaal Carl von Clausewitz meende: “Oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen.”

Dat gezegd hebbende, burgeroorlogen of oorlogen binnen de staten komen niet voor in moderne en verouderende staten, waar de hegemonie van de centrale regering over het gebruik van geweld onbetwist is. Zeker, 41% van de Amerikaanse huishoudens heeft een wapen, maar de federale regering beschikt over gewapende drones, gepantserde voertuigen, straaljagers, vliegdekschepen, bunkerbrekerbommen en zelfs kernkoppen.

Anders dan in de burgeroorlog van de 19e eeuw, ligt de huidige kloof van Amerika niet tussen noord en zuid, of oost of west. Het is een manier van leven die grotendeels wordt toegeschreven aan degenen die in stedelijke en voorstedelijke locaties wonen tegen degenen die in de buitenwijken en plattelandsgemeenschappen wonen – met een naar links gerichte politiek die grotendeels in lijn is met de eerste en de rechter met de laatste. Het is een wedstrijd voor Amerika’s ziel tussen degenen die een universitair diploma hebben en degenen die dat niet hebben.

Lees ook:  FBI doet inval bij Trumps oud-advocaat Giuliani vanwege Oekraïne-gate

“Als geweld zich verspreidt, zal het geen heroptreden van de Amerikaanse Burgeroorlog zijn”, zegt dr. Kilcullen. “Gezien de veelheid aan betrokken groepen, hun geografische overlap en losse structuur, kunnen we iets veel diffuser verwachten.”

Dr. Kilcullen identificeert het decennialange amorfe conflict dat Colombia van 1948 tot 1958 teisterde als de “beste analogie” – een opstand en tegenopstand waarbij meer dan 200.000 Colombiaanse mannen, vrouwen en kinderen omkwamen.

“Beginnend als rellen in Bogota – gedreven door reeds bestaande verdeeldheid tussen stad, platteland, links, rechts, klasse en racisme – verspreidde het geweld zich naar het platteland toen de twee belangrijkste politieke partijen… plattelandsondersteuners mobiliseerden om elkaars gemeenschappen aan te vallen. Lokale overheden hebben de politie bewapend om politieke tegenstanders te vermoorden of te verdrijven. Extremisten deden mee en ‘conflictondernemers’ kwamen naar voren om het geweld te verlengen en ervan te profiteren ‘, merkt hij op.

Mocht er in de VS een soortgelijk tit-voor-tat-conflict ontstaan, dan kunnen we verwachten dat er gewapende conflicten zullen plaatsvinden in “betwiste gebieden”, waar identificeerbare liberale en conservatieve gemeenschappen samenkomen – wat in Amerika zou betekenen waar de buitenste ringen van de buitenwijken de grenzen van de buitenwijken.

De waarschijnlijkheid van geweld kan het best worden begrepen door het feit dat het land al in een blanke nationalistische terrorismecrisis verkeerde voordat COVID-19 toesloeg.

Alles bij elkaar genomen is de waarschijnlijke rol die buitenlandse tegenstanders zullen spelen bij het versnellen van binnenlands terrorisme en opstand. Een Verenigde Staten die geteisterd wordt door interne verdeeldheid en conflicten, is een Verenigde Staten die weinig trek zal hebben of de geopolitieke ambities van Rusland, China en Iran zal aanvechten. We kunnen van deze actoren verwachten dat ze hun online troll-boerderijen ertoe aanzetten Facebook en Twitter te overspoelen met desinformatie en complotten die verdeeldheid en chaos zaaien.

Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is, kan niet uitstaan ​​en de toekomst van de grootmacht van de wereld heeft er nog nooit zo gevaarlijk uitgezien.Comments

comments