Leiders moeten mogelijk komend weekend doorbrengen in een zeer Europese HARDE onderhandelings- top

Leiders moeten mogelijk komend weekend doorbrengen in een zeer Europese HARDE onderhandelings- top

13 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Als de EU-leiders vrijdag in Brussel samenkomen voor hun eerste persoonlijke bijeenkomst in maanden, zal hun agenda vermoeid bekend zijn: de EU-begroting 2021-27 (MFK). We zijn hier al verschillende keren geweest op dit MFK, vastgelopen in de onvermijdelijke impasse van een monumentaal argument over geld dat unanimiteit vereist van zowel netto-bijdragers als ontvangers. Het wordt nu nog verergerd door de noodzaak om ongeveer 750 miljard euro meer te vinden voor het herstelfonds voor coronavirus en om het eens te worden over hoe het moet worden verdeeld. Leiders moeten mogelijk het hele weekend doorbrengen in deze zeer Europese afsluiting.

Na een reeks ontmoetingen met elk van de leiders, leverde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, op vrijdag zijn nieuwste “onderhandelingsbox”, zijn beste schatting van een compromispakket. Gebouwd op basis van langlopende begrotingsvoorstellen van de commissie, waarin Frans-Duitse ideeën over het herstelfonds zijn verwerkt, en een schat aan zoetstoffen voor ontevreden lidstaten, bedraagt ​​zijn budget in totaal een veel uitgebreid bedrag van € 1.074 biljoen.

Michel heeft grotendeels het argument aanvaard dat contant geld moet worden uitbetaald in de vorm van subsidies in plaats van leningen

Een van de veranderingen in zijn laatste doos is een belangrijke concessie aan landen als Ierland en België die het meest zullen worden getroffen door de Brexit, een speciaal fonds van € 5 miljard dat waarschijnlijk wordt ondergedompeld als de gesprekken tussen het VK en de EU geen overeenkomst opleveren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Schreeuwers krijgen meer aandacht dan de gemiddelde Nederlanders

Michel heeft in eerdere ontwerpen de pogingen om de controversiële begrotingskortingen voor Denemarken , Duitsland , Nederland , Oostenrijk en Zweden af te schaffen , een erfenis van de Britse korting van mevrouw Thatcher, afgeschaft. En hij heeft aanzienlijke concessies gedaan aan de zuinige vier – Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden – die het hardst hebben gepresteerd tegen stijgingen van de uitgaven, door aanzienlijk verbeterde voorwaarden voor te stellen over de manier waarop geld uit het herstelfonds zal worden uitbetaald. De lidstaten zullen nationale hervormingsprogramma’s opstellen die door hun medelidstaten moeten worden goedgekeurd.

Maar Michel heeft grotendeels het argument aanvaard dat contant geld moet worden uitbetaald in de vorm van subsidies in plaats van leningen om ervoor te zorgen dat de meest getroffenen niet worden verlamd door verdere onhoudbare schulden.

En hij heeft een sterke politieke conditionaliteit op het gebied van de rechtsstaat vermeden, behalve als het gaat om een ​​goed beheer van de begroting.

Nu de nettobetalers aan het budget, geleid door Duitsland met de ijver van een bekeerling, met tegenzin moeten erkennen dat hun bijdragen moeten worden verhoogd, zal een groot deel van de discussie zich nu waarschijnlijk concentreren op het krijgen van waar voor uw geld en een goede verantwoording. De Nederlandse premier Mark Rutte , de de facto leider van de zuinige vier, zou de Europese leiders een tegenprestatie hebben geboden: de prijs voor meer financiële solidariteit is een grotere betrokkenheid bij uw nationale aangelegenheden door de rest van de EU. In landen als Griekenland , Italië en Spanje gaat dat niet goed .

De begroting gaat niet alleen over geld, maar over de vorm van de EU in de komende jaren.Lees ook:  Brexit - De koude harde waarheid duikt op

Comments

comments