4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Twitter-hack: Obama-, Biden-, Musk- en Gates-accounts zouden zijn geschonden in Bitcoin-zwendel

money

 7 total views,  3 views today

Niet-geïdentificeerde hackers hebben woensdag ingebroken op de Twitter-accounts van technologiemagnaten, politici, beroemdheden en grote bedrijven in een schijnbare Bitcoin-zwendel.

De list omvatte nep-tweets van de voormalige president Barack Obama, de democratische president-koploper Joe Biden, Mike Bloomberg en een aantal tech-miljardairs, waaronder Amazon-CEO Jeff Bezos, mede-oprichter van Microsoft Bill Gates en Tesla-CEO Elon Musk. Beroemdheden Kanye West en zijn vrouw, Kim Kardashian West, werden ook gehackt. De nep-tweets boden aan om $ 2.000 (€ 1.750) te sturen voor elke $ 1.000 (€ 875) naar een anoniem Bitcoin-adres.

Er zijn geen aanwijzingen dat de eigenaren van deze accounts zelf het doelwit waren. In plaats daarvan leken de hacks ontworpen om hun Twitter-volgers te verleiden om geld naar een anoniem Bitcoin-account te sturen. De Biden-campagne zei bijvoorbeeld dat het integriteitsteam van Twitter “het account binnen enkele minuten na de inbreuk blokkeerde en de gerelateerde tweet verwijderde”.

Het kantoor van Obama had geen onmiddellijke commentaar. De FBI zei op de hoogte te zijn van de inbreuk op de beveiliging van Twitter, maar weigerde verdere opmerkingen.

De schijnbaar nep-tweets werden allemaal snel verwijderd, hoewel we nog wel verschillende screenshots kon maken voordat ze verdwenen.

In verschillende tweets zei Twitter dat het van mening was dat het incident een “gecoördineerde social engineering-aanval” was die gericht was op sommige van zijn werknemers met toegang tot interne systemen en tools. Ze werden vervolgens gebruikt om de controle over veel spraakmakende en geverifieerde accounts over te nemen en van hen te tweeten.

Het bedrijf zei dat het de getroffen accounts onmiddellijk had vergrendeld en de tweets van de aanvallers had verwijderd. Het blokkeerde ook tijdelijk geverifieerde gebruikers van tweets terwijl het bedrijf het probleem onderzocht.

Onder de beoogde politieke figuren leek de hack meestal gericht op democraten of andere figuren aan de linkerkant, waardoor vergelijkingen werden gemaakt met de campagne van 2016. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Rusland gecoördineerde pogingen heeft ondernomen om zich in die Amerikaanse verkiezingen te mengen door geknoei met sociale media en verschillende hacks, waaronder het richten op de verschillende campagnes en grote partijorganisaties.

De hack kan ook een eenvoudige demonstratie zijn van de zwakke veiligheidscontroles van Twitter terwijl de VS de presidentsverkiezingen van 2020 ingaan, een wedstrijd waarin de dienst waarschijnlijk een invloedrijke rol zal spelen.

Het Bitcoin-account dat in de nep-tweets wordt genoemd, lijkt woensdag te zijn aangemaakt. Aan het eind van de dag had het bijna 12,9 bitcoins ontvangen, een bedrag dat momenteel wordt gewaardeerd op iets meer dan $ 114.000 (€ 99.950). Op een bepaald moment gedurende de dag werd ongeveer de helft van dat bedrag in bitcoin van het account gehaald.

Bezos, Gates en Musk behoren tot de 10 rijkste mensen ter wereld, met tientallen miljoenen volgers op Twitter. De drie mannen zijn samen 362 miljard dollar waard (320 miljard euro), volgens de laatste berekeningen van het tijdschrift Forbes.

Hetzelfde nepaanbod kwam voor de tweede keer op Musk’s account, dat een geschiedenis heeft van soms verwarrende tweets van de excentrieke miljardair. Tesla reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Gates, die een van ‘s werelds toonaangevende filantropen is geworden sinds zijn aftreden als CEO van Microsoft, bevestigde dat de tweet niet van hem afkomstig was. “Dit lijkt deel uit te maken van een groter probleem waarmee Twitter wordt geconfronteerd”, zei een woordvoerder van de miljardair in een verklaring.

Dit is niet de eerste keer dat hackers onheil hebben veroorzaakt op Twitter. Vorig jaar vorig jaar werd er ingebroken in het account van Twitter-CEO Jack Dorsey en werd het gebruikt om racistische en vulgaire opmerkingen te tweeten.

De laatste inbreuk op de beveiliging was aanleiding voor senator Josh Hawley, een Republikein uit Missouri, om Dorsey een brief te sturen waarin hij hem aanspoorde om samen te werken met de FBI en het ministerie van Justitie over manieren om de beveiliging van Twitter te verbeteren.

“Een succesvolle aanval op de servers van uw systeem vormt een bedreiging voor de privacy en gegevensbeveiliging van uw gebruikers”, schreef Hawley.

Beleggers leken ook bezorgd te zijn over mogelijke gevolgen van de hack die het gebruik van Twitter beïnvloedt. De aandelen van Twitter daalden met 3 procent in uitgebreide handel nadat het nieuws over de hack uitbrak.

Twitter hack: Obama, Biden, Musk and Gates accounts reportedly breached in Bitcoin scam

The incursion appears to be centred around a cryptocurrency scam. The tweets, which were fake, offered to send people $2,000 for every $1,000 they sent to a …

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments