Amsterdams ‘prostitueehotel’ plan om rosse buurt uit te roeien

Amsterdams ‘prostitueehotel’ plan om rosse buurt uit te roeien

20 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Toen Nederland half maart lockdown-maatregelen introduceerde, veranderde de Wallen in Amsterdam in een nacht in een spookstad. Het coronavirus heeft de beruchte raambordelen van de Nederlandse hoofdstad een verwoestende slag toegebracht en heeft bijna vier maanden lang legaal 300 seksueel werkende sekswerkers zonder inkomen achtergelaten.

De wijk in het historische centrum van Amsterdam, plaatselijk bekend als De Wallen, is sterk afhankelijk van het toerisme en trekt normaal gesproken meer dan een miljoen bezoekers per maand. De pandemie bracht de seksindustrie in diepe financiële problemen en bracht opnieuw een debat op gang over de toekomst van de Wallen.
Toen de blokkering begon, kozen veel sekswerkers ervoor om terug te keren naar hun thuisland in Oost-Europa, aldus Felicia Anna, een Roemeense sekswerker en oprichtster van Red Light United, een vakbond die 110 vrouwen vertegenwoordigt. Veel van degenen die bleven, werkten illegaal. ‘Ze hadden geen andere optie’, zegt Anna.
Hoewel sekswerkers in aanmerking kwamen voor financiële steun van de overheid omdat ze belasting betaalden, was de maandelijkse subsidie ​​van € 1.100 (ongeveer $ 1.250) niet voldoende om hun dure levensonderhoud in het stadscentrum te dekken, aldus Anna.
“Ik had zeven afspraken met klanten in de week dat de blokkering begon. Ze waren allemaal op één dag verdwenen. Die eerste week miste ik ongeveer € 1.300 aan inkomsten. Daarna stopte ik met tellen”, zegt Anita, een 56-jarige sekswerker wiens naam is gewijzigd om haar identiteit te beschermen.

Faillissement

wallen
De burgemeester van Amsterdam wil de seksindustrie van de stad de stad uit verplaatsen.
Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
“Sommige meisjes zijn gestopt (de industrie). Ze waren bang voor het risico op een Covid-19-infectie en de algemene onzekerheid over het inkomen”, zegt Eric Hamaker, eigenaar van Red Light Tax, een boekhoudkantoor dat de financiën van veel sekswerkers regelt. .
De Nederlandse regering gaf begin juli groen licht voor de heropening van bordelen nadat ze aanvankelijk had aangekondigd tot september gesloten te blijven.
‘Als het september was geweest, had ik op zoek moeten gaan naar een andere baan en zouden veel bordeelhouders en raamhuurders failliet zijn gegaan’, zegt Anita, die met gehandicapte klanten werkt en rondleidingen geeft in het Prostitutie Informatie Centrum.
Sekswerkers worden aangemoedigd om hun klanten te vragen of ze Covid-19-symptomen hebben. Nieuwe hygiënemaatregelen zijn onder meer handen wassen, extra douchen, niet kussen en persoonlijk contact beperken.
‘Zonder toerisme is het voor het aantal meisjes dat voorheen werkte onmogelijk om een ​​behoorlijk inkomen te verdienen’, zegt Hamaker. Minstens 70% van de inkomsten van de wijk komt uit het toerisme.

‘Toeristische Disneywereld’

wallen
De sluiting van de Wallen tijdens het afsluiten van het virus bracht veel sekswerkers op de rand van het faillissement.
Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
Amsterdam kampt al jaren met massatoerisme, naast toenemende onvrede onder bewoners over hard geluid, rommel en onhandelbaar gedrag van toeristen.
Aangemoedigd door de aanblik van lege straten en de rustige sfeer tijdens de afsluiting, roepen bewoners die in het stadscentrum wonen op tot verandering.
Meer dan 30.000 inwoners hebben een petitie ondertekend met de titel ‘Amsterdam heeft een keuze’, die de gemeente aanspoort om de levenskwaliteit van de bewoners in het centrum te verbeteren en de jaarlijkse overnachtingen voor toeristen te beperken tot 12 miljoen. Vorig jaar bedroeg het totaal 18,8 miljoen.
‘Tijdens de afsluiting zag je dat mensen hun stad herontdekten. (Ze zagen ook) hoe afhankelijk de binnenstadseconomie is geworden van het toerisme’, zegt Martijn Badir, beleidseconoom die de petitie is gestart. “We zijn niet tegen toerisme, maar de gemeenteraad zou meer moeten doen om een ​​betere balans te creëren tussen buurtbewoners en toeristen en (denk) na over wat voor beeld we na deze crisis als stad willen neerzetten”, zegt Badir.
“Amsterdammers hopen dat het niet zal terugkeren naar de toeristische Disneywereld die we eerder hadden”, vult Hamaker aan.
De gemeenteraad weigerde commentaar te geven.
Sekswerkers zeggen dat hun industrie onterecht als de oorzaak van het probleem is aangemerkt. ‘De sekswerkers zijn niet de oorzaak van de overlast. De vrijgezellenfeesten zijn het probleem en het feit dat EasyJet-vluchten zo goedkoop zijn’, zegt Anita.
Ze zeggen dat de hervorming van de Wallen het probleem van het overtoerisme niet zal oplossen.
‘Toeristen gaan sowieso op bezoek. Je kunt het toerisme niet stoppen tenzij je een muur om Amsterdam heen zet’, zegt Anna.

Prostitutiehotel

wallen
Toeristen zijn goed voor 70% van de omzet op de Wallen in Amsterdam.
Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
Voorafgaand aan de sluiting overwoog burgemeester Femke Halsema van Amsterdam al een ingrijpende renovatie van de Wallen in een poging storend gedrag te verminderen en de sekswerkers tegen onterende omstandigheden te beschermen. In mei zei ze dat de pandemie de ‘urgentie om na te denken over het stadscentrum van de toekomst’ heeft benadrukt.
Halsema heeft vier scenario’s voor de wijk gepresenteerd, variërend van het terugbrengen van het aantal bordeelramen tot het verhuizen van sekswerkers naar een nieuwe locatie.
Ze heeft ook voorgesteld om buiten het centrum een ​​”prostitutiehotel” te openen en zei in mei dat de zoektocht naar een nieuwe locatie goed op weg was. De raad zal na de zomer stemmen over de scenario’s, vertelde een woordvoerder aan indignatie.
Er zijn al nieuwe regels ingevoerd. Gidsen mogen niet meer stoppen voor de ramen en toeristen mogen geen foto’s maken van de sekswerkers.
Sekswerkers vrezen dat de wijk wordt gesloten en naar een afgelegen locatie buiten het stadscentrum wordt verplaatst.
‘Dat zou buitengewoon gevaarlijk zijn. Als je om vijf uur’ s ochtends je dienst verlaat, staan ​​de overvallers in de rij ‘, zegt Anita. ‘We willen niet naar een prostitutiehotel verhuizen. Hier kan iedereen ons zien. Dat maakt onze banen veilig.’
Ze maken zich ook zorgen over de impact die verhuizen naar een andere plaats op hun inkomen zal hebben, omdat ze sterk afhankelijk zijn van binnenlopende toeristen.
De huidige situatie biedt het stadsbestuur een goede gelegenheid om hervormingen door te voeren, zegt Hamaker.
“Raameigenaren bevinden zich in een kwetsbare positie. Ze zijn bang om hun levensonderhoud te verliezen. Er liggen al opties op tafel om de huidige eigenaren uit te kopen”, zegt hij.
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  VS beschuldigt Iran dat het zijn eigen volk vermoordt? Werkelijk?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Prinses Mabel Wisse Smit: rijkdom ,spion, Soros en moslim knuffelaar
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments