Doorbraak in topdrama! EU-landen zijn het eens over het bedrag van de subsidies


 2 total views,  2 views today

Het was duidelijk dat de onderhandelingen over het grootste financiële pakket in de geschiedenis van de EU zwaar zouden moeten zijn. Maar zo moeilijk? Er staat veel op het spel voor de kanselier tijdens de speciale EU-top in Brussel. De actuele ontwikkelingen in de nieuwsticker bij Indignatie

390 in plaats van 500 miljard: EU-landen zijn het eens over het bedrag van de subsidies

18:18 uur: Volgens diplomaten zijn de EU-staten het eens over het bedrag van de subsidies voor de geplande Corona-hulp. In plaats van de door Duitsland en Frankrijk gevraagde € 500 miljard, wordt slechts € 390 miljard beschikbaar gesteld, bevestigden EU-vertegenwoordigers maandag op de EU-top in Brussel . Dit is een belangrijke bouwsteen voor het oplossen van het financiële geschil.

De Oostenrijkse bondskanselier is tevreden over de voortgang van de EU-top

14:32: de  Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz trekt een positieve tussentijdse conclusie van de Europese corona-crisistop. “We kunnen zeer tevreden zijn”, zei Kurz maandag in Brussel. ‘Het was echt een heel goed resultaat.’ Zo is het totale bedrag van het Corona-reddingsprogramma sterk verminderd en is er aandacht voor investeringen, digitalisering en hervormingen.

De top die op vrijdag begon, ging op maandag door. Volgens diplomaten heeft EU-voorzitter Charles Michel maandagochtend een nieuw onderhandelingsvoorstel aangekondigd. Volgens dit zou het aandeel van de subsidies in het reddingsprogramma van Corona kunnen worden verlaagd van 500 miljard euro tot 390 miljard euro. Het compromis is nog niet helemaal verborgen, zei het. De gesprekken werden rond 6.00 uur onderbroken en moeten om 16.00 uur worden hervat.

Oostenrijk behoort tot Zweden, Denemarken en Nederland tot de groep van de zogenaamde economische vier, die inmiddels ook tot Finland is toegetreden. Deze landen wilden aanvankelijk helemaal geen subsidies, alleen leningen. In de loop van zondag kwamen de posities geleidelijk naar elkaar toe – maar zonder tot een oplossing te leiden.

De Oostenrijkse kanselier prees de alliantie. Anders maakten Duitsland en Frankrijk een verschil “en iedereen moet het afwijzen”, zei hij. ‘Als je een groep vormt en vecht voor gemeenschappelijke belangen met deze groep, kun je veel bereiken.’

De belangrijkste controversiële kwestie was hoeveel subsidies zouden kunnen worden verleend aan EU-landen die niet door de begunstigden hoeven te worden terugbetaald. Oorspronkelijk was het voorstel voor het economische en investeringsprogramma: in totaal 750 miljard euro, waarvan 500 miljard aan subsidies en 250 miljard aan leningen.

Röttgen bekritiseert deelnemers aan de top: “Ik heb geen begrip voor de gierige vier”

de voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken van de Bondsdag, Norbert Röttgen, uitte scherpe kritiek op de houding van sommige EU-landen. De “omvang van individuele ego’s van individuele deelnemers” is absoluut angstaanjagend en ” doet geen recht aan de historische taak waarmee we allemaal worden geconfronteerd, om de eenheid van Europa te behouden”, zei de CDU-politicus in de ARD “Morgenmagazin”. “Er staat hier veel op het spel – niet alleen euro’s, niet alleen geldbedragen, maar de wil van de EU om te overleven en zich te verdedigen. Daar gaat het om en het moet duidelijk worden gemaakt. Daarom moet zelfzucht worden overwonnen.”

“We hebben tegelijkertijd een pandemie van de eeuw en een recessie van de eeuw”, aldus de kandidaat voor het CDU-voorzitterschap. Dit is een situatie waarin Europa moet bewijzen en bewijzen dat de sterkere de zwakkere helpen. ‘Daarom heb ik op dit moment geen begrip voor de gierige vier als ze deze solidariteit willen blijven pushen, duwen en minimaliseren. (…) Maar ik heb ook geen begrip voor de ontvangers die zeggen: wat we doen met het geld we willen niet dat iemand praat. ”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord