Vrouwen onder de 30 zijn de superspreiders

Vrouwen onder de 30 zijn de superspreiders

22 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Of het nu gaat om een ​​Tönnies of om Wiesenhof, de keten van nieuwe infecties met het coronavirus begint niet in Duitsland. Ook in Spanje en Oostenrijk neemt het aantal zaken aanzienlijk toe. De Beierse premier Markus Söder roept op tot massatests voor Duitsland en wil bij het betreden van luchthavens verplichte tests invoeren. Maar in Japan is er een andere manier om de superspreiders te identificeren. En wie zijn dit eigenlijk?

Wie zijn de superspreiders? Hitoshi Oshitani, de belangrijkste viroloog in Japan, heeft hier nu een studie over gepresenteerd. De wetenschapper denkt niet veel aan corona-testen. Het gaat erom de doelgroepen te achterhalen die daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus. Ze isoleren is wat hij ziet als de oplossing voor het probleem om verdere corona-infecties te voorkomen.

De nieuwe clusterstudie uit Japan, die niet test, maar gebruik maakt van clusters, wordt nu ook erkend door Duitse wetenschappers. De Duitse hoofdviroloog Christian Drosten sprak positief voor de Japanse strategie zonder tests. Drosten, het gezicht van de Corona-crisis, bewonderd en bekritiseerd, ziet het Japanse model op zijn minst als een haalbare optie die ook nuttig zou kunnen zijn in Duitsland als de tweede gevreesde golf in de herfst uitbreekt. ‘Vet, maar juist’, noemde hij de clusterstrategie, die in eerste instantie ook in Japan controversieel was, zonder uitgebreide tests.

Waar zijn de superspreiders?

Dit betekent dat Hitoshi Oshitani, die met zijn studie probeerde superspreaders en superspread events empirisch te bewijzen, steun krijgt van Duitsland. Oshitani was op zoek gegaan naar hoe de focus van infectie zich ontwikkelt en waar het risico bijzonder groot is. Van januari tot begin mei heeft het team locaties onderzocht waar het risico op besmetting met het coronavirus bijzonder groot is. Volgens de onderzoeksgroep is het een cluster als er tegelijkertijd vijf infecties op één plek ontstaan. Met infecties binnen een huishouden werd geen rekening gehouden. De focus van het onderzoek lag op bejaardentehuizen, fitnessstudio’s, restaurants, concertzalen en karaokebars. 61 dergelijke clusters met meer dan 3000 geïnfecteerde mensen behoorden tot de corona-hotspots.

Het clusteronderzoek van Hitoshi Oshitani wordt ondertussen gedeeld door steeds meer internationale wetenschappelijke experts. De meeste geïnfecteerde mensen infecteren nauwelijks andere mensen, terwijl de zogenaamde superspreaders het virus exponentieel verspreiden. De superspreader-gebeurtenissen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor een explosie in de corona, die golfachtige infectieketens veroorzaakt. ‘Waarschijnlijk veroorzaakt tien procent van de gevallen 80 procent van de spread. Als de experts wisten waar dergelijke gebeurtenissen te verwachten waren, zouden ze kunnen proberen de uitbraken te voorkomen in plaats van grote delen van de samenleving te verlammen ‘, zegt epidemioloog Adam Kucharski van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Lees ook:  Viroloog Drosten vermoedt blijvende schade na corona-infectie

Medio juli nam het aantal nieuwe corona-infecties in Oost-Europa toe. Maar Spanje is ook teruggekeerd naar de corona-crisis. Oostenrijk, dat meende dat het goed door de crisis in Corona heen manoeuvreerde en maskers overboord gooide, raakte opnieuw verstrikt in de Corona-realiteit. Wilde feesten, clubbezoeken en een jeugd die het gevaar negeert, koortsachtig dansend in de tweede golf, negeert opstandig alle instructies van de regering in een bijna infantiele overmoed. Het aantal nieuwe corona-gevallen is alarmerend, vooral in de Balkan, waar feesten op het strand worden gevierd zonder veiligheidsmarge en zonder masker. Er was ook een nieuwe stijging in Japan. 70 procent van de getroffenen was tussen de 20 en 30 jaar oud. De huidige nieuwe infecties zijn ontstaan ​​in de uitgaanswijken van de stad.

Vrouwen onder de 30 jaar verspreiden het coronavirus

Dit wordt bevestigd door de stelling van Hitoshi Oshitani dat het vooral jongeren zijn die zelf nauwelijks symptomen hebben maar het virus verder verspreiden. Zelfs als een superspreader die uiteindelijk een clusteruitbraak veroorzaakte niet altijd kan worden geïdentificeerd, was de detectie slechts in 22 gevallen succesvol, het zijn vrouwen onder de 30 die geen symptomen vertonen, maar die de verspreiding van de zeer besmettelijke virussen verzekeren. In het onderzoek bleef open of vrouwen in deze leeftijdsgroep vrouwen waren, maar wat het team rond Oshitani ontdekte, is dat de superspreaders tussen de 20 en 39 jaar oud zijn. De belangrijkste bron is nauw contact in gesloten ruimtes met een slechte luchtcirculatie. Maar ook sportscholen, concerten, clubs, bezoeken aan bars en pubs, waar vooral jongeren elkaar ontmoeten, bleken de kristallisatiepunten van de infecties te zijn. Daarentegen konden de wetenschappers een infectierisico uitsluiten in de metro’s, die zorgvuldig werden gedesinfecteerd, althans in Tokio, en waar mensen toch routinematig mond-neusbescherming dragen. Hitoshi Oshitani benadrukt dat de metro’s relatief veilig zijn omdat de telefoon niet zo vaak wordt gebruikt en mensen meestal zwijgen.

Lees ook:  RIVM draait langzaam bij: adviseert Brabanders vrijwillige isolatie

State lockdown en massa tests – cluster zoeken

In Duitsland, na Gütersloh en de recente uitbraak van Corona in Nedersaksen, waar 66 werknemers van een Wiesenhof-slachthuis positief testten voor het coronavirus, worden herhaaldelijk lokale lockdowns overwogen om geen tweede supershutdown zoals in maart te noemen die het dagelijks leven en de economie beïnvloedt maanden verlamd. Dit is precies de richting van de onderzoeken door Hitoshi Oshitani, die deel uitmaakt van het crisisteam van de Japanse regering, en wiens corona-strategie erop neerkomt dat er geen landelijke lockdown komt. In tegenstelling tot Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje hadden de Japanners tijdens de grote crisis niet zulke strenge exitbeperkingen, maar adviseerden ze het thuiskantoor. Ondanks deze zekere versoepeling, vergelijkbaar met Duitsland, het dichtbevolkte Japan, dat kan wijzen op een even groot aantal vergrijzende bevolkingsgroepen, beter dan veel Europese landen als gevolg van de Covid-19-crisis. Van de bijna 130 miljoen inwoners, bijna 50 miljoen meer dan in de Bondsrepubliek, waren er slechts 24.000 bewezen infecties en bijna 1.000 doden.

Anders dan in Duitsland, waar coronatests worden gebruikt als een beproefd wapen tegen de verspreiding van het virus, oefent Japan clustercontrole uit zonder tests. Als er een infectie optreedt, worden de contacten van het slachtoffer gevolgd en wordt de omgeving profylactisch in quarantaine geplaatst – zonder te wachten op testresultaten. Clustermonitoring is volgens Oshitani effectiever dan veel corona-tests. De Sars-epidemie was al tot deze conclusie gekomen. ‘We hadden tijdens de Sars-epidemie al ontdekt dat niet elke geïnfecteerde persoon iemand infecteerde, maar een paar, heel veel anderen. Dergelijke superspreiders maken clusters. We hadden hetzelfde vermoed met het nieuwe coronavirus.

In de strijd tegen het coronavirus zijn de afgelopen maanden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Een van de meest spectaculaire was het onderzoeken van bloedgroepen en welke rol ze spelen bij de infectie. Maar studies naar luchtverontreiniging , die het coronavirus, de immuunstatus en de invloed van röntgenstraling  ondersteunen, waren het doelwit van onderzoeksgroepen. Men kan leren van de Japanse studie: als risicofactoren voor infectieclusters bekend zijn, kunnen quarantainemaatregelen veel specifieker worden uitgevoerd.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De gevaren van federalisme in tijden van pandemie

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments