London’s “Mega Mosque:” Islamofobie in de COVID-19 “New Normal”

London’s “Mega Mosque:” Islamofobie in de COVID-19 “New Normal”

24 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Radicaal-rechts maakt bijna twintig jaar bang voor de omvang van moskeeën.

Tijdens de blokkering vertelde de Amerikaanse nieuwsdienst Breitbart over de plannen voor een nieuwe ‘ megamoskee ‘ in het centrum van Londen. Voorgesteld voor het historische Trocadero-gebouw in de buurt van Piccadilly Circus in het hart van de Londense uitgaans- en theaterdistricten, beweerde Breitbart dat er plannen waren ingediend bij de plaatselijke autoriteit van Westminster om delen van het gebouw om te bouwen tot een moskee met een capaciteit voor ongeveer 1.000 gelovigen.

Het Breitbart-verhaal, dat op grote schaal werd gedeeld op sociale media, beweerde niet alleen dat lokale bewoners geschokt waren door de grootte van de megamoskee, maar ook werd beweerd dat sommigen bezorgdheid hadden geuit over het verhoogde risico op terrorisme, dat aanbidders zouden proberen handhaving van een alcoholverbod in de omgeving en dat er een conflict zou zijn met degenen die Soho, de homowijk van Londen, bezoeken.

Hoewel sommige van die klachten over de moskee ongetwijfeld legitieme claims hebben gehad, fungeerde het Breitbart-artikel duidelijk als katalysator voor radicaal rechts in Groot-Brittannië om op de kar van de oppositie te springen. Door de term ‘megamoskee’ te gebruiken, zette Breitbart een beproefde trope terug die met succes in andere delen van het land is ingezet door verschillende radicaal-rechtse groepen om plannen voor andere nieuwe moskeeën te laten ontsporen. Hoewel dit de mogelijkheid biedt om na te denken over hoe radicaal-rechts zich heeft gericht op grootte als het gaat om tegengestelde moskeeën, geeft het ons ook tijdig inzicht in hoe de campagnes van islamofobie van radicaal-rechts kunnen veranderen in de “nieuwe norm” van een post -COVID-19 wereld.

De “Old Normal”

Het Trocadero, dat op de hoek van Shaftesbury Avenue en Piccadilly Circus staat, werd gebouwd in 1896. Het huisvestte een restaurant tot 1965 en bleef grotendeels overbodig tot het begin van de jaren tachtig, toen het werd gerenoveerd en opnieuw werd gelanceerd als een overdekt entertainmentcomplex, waarin het VK eerste IMAX-bioscoop en diverse andere attracties, waaronder de speelhal Segaworld. Bij elk nieuw initiatief kwam echter een mislukking en uiteindelijk werd het gebouw in 2006 vervallen . Een jaar eerder had Criterion Capital het samen met een ander nabijgelegen gebouw gekocht. Sindsdien heeft de Trocadero belangrijke veranderingen ondergaan: tegenwoordig herbergt het bijvoorbeeld een hotel met 740 slaapkamers en een bar op het dak .

De man achter Criterion Capital is Asif Aziz. Hij richtte ook de Aziz Foundation op , een liefdadigheidsinstelling voor onderwijs voor Britse moslims met het hoofdkantoor in de buurt van Piccadilly Circus. De fundering lag achter de plannen die bij de gemeente waren ingediend om toestemming te vragen om de kelder en een deel van de begane grond om te bouwen tot gebedsruimte en buurthuis. Met het oog op het dienen van moslims die in het gebied wonen en werken, staat in de plannen dat het waarschijnlijk was dat de gebedsruimte alleen maar een opkomst van bijna capaciteit voor het vrijdaggebed zou aantrekken; op alle andere dagen beweerden de plannen dat niet meer dan 100 aanbidders aanwezig zouden zijn. Bij het sluiten van de openbare raadpleging kwamen bijna 9.000 opmerkingen binnenwas ingediend over de plannen. Terwijl de meerderheid ondersteunend was, verscheen er een stroom van opmerkingen die tegen de moskee waren, toen het verhaal van de megamoskee door Breitbart werd ‘gebroken’.

Lees ook:  Frankrijk: Moslimagenten radicaliseren onopgemerkt, getuigen collega’s

Hiertoe behoorden een aantal tropen die radicaal-rechts al geruime tijd inzetten voor moslims en de religie van de islam: van het veranderen van het “karakter” van het gebied tot de moskee die een potentiële “islamitische hotspot” is, en de islam niet welkom is in een “seculiere” samenleving waarbij de moskee het bewijs is van de verdere “islamisering” van Groot-Brittannië. Natuurlijk werd ook de grootte van de moskee routinematig als een probleem genoemd.

Onder de ‘oude norm’ maakt radicaal-rechts al bijna twintig jaar bang voor de omvang van moskeeën. Zoals het eenvoudige maar effectieve verhaal luidt: hoe groter de moskee, hoe groter de dreiging. Dit werd goed gebruikt in Dudley, een stad aan de rand van Birmingham in de West Midlands. Hoewel veel werd gemaakt van de grootte van de gebedsruimte, was het de hoogte van de voorgestelde minaret die grenst aan de ‘supermoskee’ die de meeste tegenstand kreeg.

Tegenstanders zouden hoger zijn dan de toren van de oudste kerk van de stad en beweerden dat moslims dit deden om de suprematie van de islam boven het christendom te claimen. Na meer dan een decennium van radicaal-rechtse protesten, waaronder enkele van de grootste van de anti-islam straatprotestbeweging, de English Defence League, werden de plannen voor de moskee in 2018 ingetrokken .

Drie jaar eerder kwam een ​​soortgelijk resultaat overeen met de plannen om een ​​”megamoskee” met een capaciteit van 9.000 plaatsen te bouwen in Stratford, Oost-Londen. Daar ondertekenden meer dan een kwart miljoen mensen een petitie tegen de moskee na campagnes van radicaal-rechtse groepen die beweerden dat degenen achter de moskee banden hadden met de 7/7 zelfmoordterroristen.

Lees ook:  Een belachelijke Reality Show van de racist Donald Trump

Het nieuwe normaal”

In het ‘nieuwe normaal’, terwijl verschillende radicaal-rechtse groepen op de anti-moskee-bandwagon zijn gesprongen, is het de voormalige anti-islam politieke partij en burgerwachtgroep, Britain First , die op het moment van schrijven voorop liep het verwerven van bijna 125.002 handtekeningen op haar online petitie om de plannen te blokkeren. Het meest interessant zijn echter de redenen die Britain First aanhaalt om zich te verzetten tegen de nieuwe moskee.

Naast alle oud-normale redenen om dit te doen, is het de nieuwe toekenning aan de grootte van de moskee die het meest inzichtelijk is. Zoals het stelt: “De lokale bevolking heeft sterk bezwaar gemaakt tegen de aanvraag omdat het gebied al zwaar overbevolkt was nog voordat de coronaviruspandemie de noodzaak van sociale afstand introduceerde – en dat er nog eens 1.000 mensen bijkwamen die in en rond de megamoskee bijeenkwamen tijdens gebedstijden zouden ernstige [problemen] veroorzaken. ” Als zodanig moet de nieuwe moskee worden bestreden omdat deze het risico op verspreiding van COVID-19 vergroot en daarmee een bedreiging vormt voor de gezondheid van de omwonenden.

Hoewel er veel is gedaan aan de nieuwe norm die zal volgen na de COVID-19-pandemie, laat de Trocadero-moskee zien dat sommige elementen van de oude norm niet alleen zullen overleven, maar ook zullen blijven gedijen. Zoals in het oude normaal het geval was, zijn moskeeën problematisch, de grootte nog groter. Ongeacht een pandemie lijkt er weinig veranderd te zijn.

Wat echter lijkt te zijn veranderd in het nieuwe normaal, is hoe de omvang problematisch is. Terwijl de eenvoudige maar effectieve verteltechniek vroeger was “hoe groter de moskee, hoe groter de dreiging”, kon in de nasleep van 9/11 altijd worden opgevat als zijnde cultureel of gewelddadig. Wat het eerste betreft, was dit doorgaans gericht op de “overname” van Groot-Brittannië, zijn waarden, manier van leven enzovoort. Voor de laatste was dit doorgaans gericht op terrorisme en radicalisering. Post-COVID-19, als Britain First iets te bieden heeft, zou er nu een meer verraderlijke dimensie aan die dreiging kunnen ontstaan. Zoals de petitie afleidt, is de dreiging die de moskee nu vormt ook biologisch.

Ongeacht of dergelijke beweringen waar zijn, men kan zien hoe effectief en onmiddellijk dit soort beweringen zouden kunnen zijn bij lokale mensen die al bang zijn voor de effecten en impact van een onzichtbaar virus. Door het verhaal om te vormen tot ‘hoe groter de moskee, des te groter de biologische dreiging’, kan het potentieel een nog effectiever middel zijn om te mobiliseren en zich te verzetten in het nieuwe normaal dan voorheen. Als Britain First succesvol is, verwacht dan dat anderen binnen radicaal rechts deze nieuwe verhalende techniek snel zullen volgen in campagnes tegen moskeeën en andere vormen van islamofobe mobilisatie in het hele VK.

Lees ook:  Amerikaanse politiek alleen voor de rijke aasgier-kapitalisten niets zal verranderen
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments